Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Диня с прошуто


Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои хора)
Ще се учудите обаче, как свежестта и леката сладост на динята се допълва със соления вкус на прошутото. А ако някой е ял в детството си сирене с диня, то знае, че комбинацията от сладко и солено е възможна, за любителите на противоречията - чудесна.

Прошутото се произвежда от бута на специална порода свине, като той се маринова и узрява по специален начин поне 10 месеца. То е запазена марка в Италия и ЕС подобно на Пармезана.

Динята от своя страна, поне в тази рецепта, си е българска. Kупих я от Каварненско. С дебела кора и семки е. Нищо общо с разните гръцки, ирански и други, които имат милиметри кора и нямат грам семка. На мен обаче ми е по-вкусна, точно толкова сладка каквато аз харесвам и много, много, ароматна и свежа, стичаща се като изворна вода в устата.
диня - 1 резен
прошуто - няколко тънки парченца


Кубчета диня или триъгълничета (без кора)- нарязани на около 3 см.
Прошутото е нарязано на тънки ивици и с него се увива парченцето диня - забожда се с коктейлна клечка. Бързо, лесно, вкусно. Тези хапки са прекрасни за летните вечери в комбинация с бяло вино.

Коментари
2010-08-16 #3
Инна Георгиева
По-популярен (от с диня) е вариант с пъпеш или смокиня наистина, но сигурно не е нужно да се спрем и само с тях.

Честно казано, поне на мен варианта с диня ми допада повече, затова представих и него.
2010-08-16 #2
gogo
Класическата рецепта е с пъпеш,не е с диня.
2010-08-16 #1
Дени
Наистина звучи странно... но по принцип обичам диня със сирене и ако питаш мъжа ми диня със сирене е ужасно. Може да опитам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
· Забавни сандвичи
· Солена палачинкова торта
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Световен ден на динята - 3 август
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Сряда
15
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook