Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Моцарелата – свежото лятно сирене


Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански майстор създал пица с продукти, които едновременно характеризирали националната кухня и пресъздавали цветовете на националния трибагреник. Сигурно се досещате, че става дума за популярната и до днес пица „Маргарита”, приготвена от домати (червено), босилек (зелено) и моцарела (бяло). Именно за последната ще поговорим.

Моцарелата е свежо сирене, което произхожда от региона Кампания. Главната му особеност е, че зрее изключително кратко, заради което има малка трайност. Всъщност според изтънчените кулинари най-вкусна е еднодневната моцарела (giornata), но на нея можете да се насладите единствено в Италия, тъй като може да се консумира само направо от мандрата. За да достигне до нас свежото сирене се опакова и съхранявана в суроватката си, което му осигурява малко по-голяма трайност, но не повече от 25 дни.

Производството на моцарелата започва като всяко едно сирене – невареното прясно мляко се подсирва и след това се подгрява до 80-90°С. Бърка се, докато се получи еластична маса, която майсторът меси, за да се получи познатата ни структура на конци. След това преденото тесто се нарязва на парчета, от които обикновено се оформят по-малки или по-големи топки. Крайният резултат е, че 10-14 кг. мляко се получава килограм прясна моцарела.

В класическият си вид моцарелата се произвежда от мляко на черна биволица. Днес можете да я опитате под запазената марка Mozzarella di bufala campana. Черни биволици обаче се отглеждат твърде малко, а търсенето на прясното сирене постоянно расте. Затова започва да се произвежда моцарела и от краве мляко, което обаче е с много по-ниска масленост и слаб аромат. Този недостатък отчасти се компенсира с използването на повече суровина – 14 вместо 10 литра мляко за килограм моцарела. Затова пък крайният продукт има значително по-ниска цена, което дава възможност на всички нас да опитаме от това италианско лакомство.

А сега да поговорим за вкуса. Той е нежно-сметанов, лек и идеално се съчетава с пресни зеленчуци, тъй като не доминира над аромата им, а само го подчертава. След консумацията на моцареля няма да започне да ви измъчва чудовищна жажда (както ако хапнете същото количество зряло сирене), тъй като има много ниско, почти незабележимо съдържание на сол. Всички тези качества правят от моцарелата перфектно допълнение към свежите летни салати. Класика в жанра е Капрезето, приготвена от пресни домати, босилек, малко зехтин и нарязано на филийки прясно сирене.


Не бива да си мислим обаче, че моцарелата не е подходяща за термична обработка. Прясното сирене е популярна съставка на традиционната италианска пица (доказателство за което е вече споменатата „Маргарита”). За тази цел обаче се използва т.н. суха моцарела – тя се продава без саламура (и съответно има по-ниска влажност) под формата на малки саламчета, има леко жълтеникъв цвят и по-голяма еластичност. Идеална е и за паниране, като в този случай донякъде напомня родният кашкавал пане, но притежава много по-благороден вкус.
Коментари
2010-10-27 #4
tihomir
що е моцарелла наше пресно сирене изпарено на 90 гради.нужно е време да получи киселинност за да може да стане за попарване изтегляне а не пресоване важно условие за качеството това е първата разлика с кашкавала които пък се изпарва на 72 гради.оставиането на моцареллата в воден р-р пък повишава неината себестоиност важно условие за производителя на ли все пак италианец го е измислил.практически моц.е траина не се разваля само се сваля от равта и се попарва отново вкраен случаи става добра извара а що е пармиджано нарязано пресно сирене отцедено ипресовано 6месеца отлежава визба по време на разделяне на сиренета маса от срватката нужно есама второ загряване на 42 гради.оставяме за 45 мин. ипресоваме и т .н.
2010-08-28 #3
lili_vanili
Почитател съм на сирената, дори и на най-силните като вкус и според някои хора дори "миризливи" може би заради това, че няма изразен вкус, моцарелата е едно от сирената, към които никакъв интерес не прявявам не ми харесва, ама никак
2010-08-28 #2
Инна Георгиева
Да бъде заменено в какво?
2010-08-27 #1
марина
Може ли да бъде заменено с нашето прясно саламурено сирене ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Пармиджано Реджано
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
Четвъртък
6
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook