Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословното мюсли


Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският лекар Бирхер-Бенер, наричан още баща на суровоядството. Той пръв забелязал, че смятаните по това време за „силна” храна преработени продукти като бял хляб, месо и сладкиши, не само не подпомагали възстановяването на болните, но дори влошавали състoянието им. Затова лекарят създал своя клиника и започнал да храни пациентите си изключително със сурова растителна храна, включително и мюсли. Повечето от тях вече били лекувани с различни методики, но без никакъв резултат. Благодарение на менюто на д-р Бирхер-Бенер обаче като по чудо започнали да оздравяват.

Оттогава, та до днес мюслито има славата на здравословна храна. Далеч обаче не всеки продукт, на чийто етикет се мъдри това название притежава качествата на своя първообраз. Популярността на закуската доведе до появата на множество разновидности, които съдържат шоколад, много захари, рафинирани и печени продукти. А истинското мюсли трябва да бъде богато на фибри и едновременно с това с ниско съдържание на захари. Както и да не бъде подлагано на никаква термична обработка. Затова, ако искаме храната ни да бъде не само вкусна, но и полезна, трябва внимателно да четем етикетите.

Правило 1: Цели овесени ядки вместо корфлейкс
Качественото мюсли трябва да съдържа цели необработени овесени ядки, на първо място, защото във външната им обвивка се съдържат разтворимите фибри, които подобряват перисталтиката на червата и извличат токсините от тялото. Доказано е, че хората, чието меню е богато на фибри рядко страдат от онкологични заболявания. Освен това въглехидратите от цялото зърно се усвояват бавно, като по този начин за дълго оставят чувство за ситост при сравнително ниско съдържание на калории, а богатото съдържание на магнезий регулира нивото на кръвната захар. Ако в продукта зърната са смлени значи става дума не за мюсли, а за неговия американски събрат - корнфлейкса. Както знаете обаче хранителните навици идващи от този край на света не се славят като най-здравословните.

Правило 2: Продуктите не бива да са термично обработени
Съставките на мюслито – зърна и плодове трябва да бъдат само изсушени на въздух, а не печени. Дори нагряването само до 70-80 градуса разрушава много витамини. Затова колкото и да са вкусни корнфлейса, хрупкавото мюсли и карамелизираните ядки, по биологична ценност те отстъпват на класическата рецепта.

Правило 3: Избягвайте добавената захар
В съдържанието на етикета тя често се крие под имената глюкозо-фруктозен или царевичен сироп. На практика обаче прибавя към купичката ви с мюсли само празни калории и никакви полезни вещества. По-добрите подсладители са медът и кленовият сироп, но тъй като цената им е сравнително висока, производители предпочитат да ги пестят (въпреки главозамайващата цена на някои продукти). Затова оптималния вариант е да си купувате натурално мюсли и сами да си го подслаждате.

Мюсли собствено производство
Ако в супермаркетите така и не ви се отдаде да откриете истинско, здравословно мюсли, можете да си го приготвите сами. В здравословните магазини (и не само) можете да намерите овесени, пшенични или ръжени ядки, сушени (внимавайте да не са захаросани) плодове, сурови ядки. Така можете да си съставите рецепта по ваш вкус или да използвате:

класическата рецепта за мюсли на д-р Бирхер-Бенер:

3-4 с.л груби овесени ядки
1 ябълка настъргана
1 с.л. мед
150 мл. прясно или кисело мляко
1 с.л. едро счукани орехови ядки или слънчогледови семки.

Овесените ядки се накисват от вечерта в студена вода. На сутринта водата се излива и върху ядките се настъргва ябълката. Добавят се медът, млякото и ядките. Мюслито се разбърква и е готово за консумация.

Коментари
2010-12-17 #10
Iskra
Ясно е, че офис и топлене на мляко са две несъвместими неща . И аз да си призная от време на време ям овесени ядки със сухо мляко, макар че вече открих и безмлечен начин за приготвяне на мюсли. Покълвам малко дива пшеница (и обикновена става). Слагам я в една кутиика с нарязах плод, мед или кленов сироп и ям на работа - няма ни мляко, ни термична обработка. Покълналият овес също бил вкусен, трябва да се пробва.
2010-12-17 #9
Цвети
Искре, и аз така имах съмнения, скрупули - ако ще правиш нещо, прави го както трябва.....но няма как да си стопля мляко, а и шокололадът е наистина малко - за вкус Другата седмица ще си нарежа сушени кайсийки и мед О йе!
2010-12-17 #8
Iskra
Абе имам някои забележки към сухото мляко и горещия шоколад , ама пак закуската ти е на светлинни години...от баничка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Вторник
18
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите. Устата не трябва да говори това, което останалите...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook