Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аналгинът - приятел или враг


Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди доверие в неговата ефективност и безопасност. Но дали действително е така? Още през 70-те и 80-те години медикаментът е забранен в над 30 държави, сред които САЩ, Великобритания, Австралия, Япония, част от Европейския съюз. Логичният въпрос е защо?

Веществото метамизол содиум е синтезирано за пръв път от немския химик Лудвиг Кнор през 1920 г. Наречено е аналгин (от гръцки – без болка), тъй като тестовете показали, че подтиска центровете на болката и така облекчава страданията на пациентите. Именно облекчава е точната дума, защото метамизол содиума не лекува нищо, а действието му е само симптоматично. Затова независимо дали го приемаме за глава, зъб или корем, на практика само отлагаме във времето повторната поява на болката, защото причината за нея продължава да съществува. Образно казано, „лечението” с аналгин е равносилно на средновековната практика, да се убива вестоносеца на лошата вест – не предлага никакво разрешение проблема, а ни завърта в омагьосан кръг. Така щом отмине действието на поетата доза, не ни остава нищо друго освен да приемем следващата.

Сигурно ще си кажете – и облекчаването на болката е нещо, а аналгина поне е безопасен медикамент. Или поне така би трябвало да бъде, щом се продава свободно в аптеките. Но причината метамизол содиумът да бъде забранен в толкова много държави не е липсата на ефективност, а сериозните му странични ефекти. Най-страшният и коварният от тях е намаляването на производството на бели кръвни телца. Именно те защитават организма ни от врагове – вируси, бактерии и гъбички. Така честото облекчение на болката с аналгин в последствие може да ни струва прескъпо – поява на чести инфекции, а в най-тежките случаи заболяване от агранулоцитоза – тежък срив на имунната система.

Метамизол содиумът е и едно от лекарствата, които най-често стават причина за медикаментозна алергия – от банален обрив до анафилактичен шок, от който може да се стигне до фатален край буквално за минути. Заради това Световната здравна организация препоръчва ограничаването на аналгина и заместването му с по-безопасни медикаменти. На наша почва обаче, той продължава да води класацията за най-продаван (и съответно най-употребяван) медикамент – както заради навика, така и заради ниската му цена. Често посягаме към медикамента машинално и при най-малкия повод, без да четем внимателно листовката. Но описаните там странични ефекти съвсем не са хипотетични, а реални последствия, които могат да се случат на всеки от нас.

Сигурно се питате, щом страничните ефекти на аналгина са толкова сериозни, защо се продава свободно у нас. Много производители на метамизол содиум изтъкват свой аргумент в защита на медикамента – че рисковете от него са силно преувеличени и става дума за генетична непоносимост. Например докато над 17% от германците проявяват алергия към аналгина, при нас българите данните показват само 3%. Дали обаче причината за тази огромна разлика се крие в „изнежените гени” на западноевропейците или в изрядната им статистика за нежеланите лекарствени реакции и ефективно работещата обратна връзка между лекар и пациент, оставям ви да прецените сами.
Коментари
2017-02-20 #23
House M.D.
Карбахал, по колко кутии таблетки на прием си изгълтала? 10? 20? Максимално допустимата доза е 6 таблетки на ден /лично изпробвано/ а не 6 кутии.
2017-02-20 #22
М.Карбахал
От назначено дълго \"лечеение \"(1месец)с Аналгин (Метамизол) за потискане на болка в следствие травма ,получих срив на имунната система ,Еритема нодозум и Хипотиреоидизъм. А аз съм млада жена, активно спортуваща, хрнеща се здравословно и приемаща медикаменти в крайна нужда само..Последствията от тези заболявания са ПРОБЛЕМИ С :
Периферна нервна система
Ставиният хрущял,костите,зъбите
Ускурен сърдечен ритъм
Нарушен цикъл
Увеличаване рязко на теглото (с над 30кг)
Косопад....
И всичко тава заради Аналгин (Метамизол)
Не преовиличавам! Когато исках да дам гласност за случилото се с мен, бях отхвърлена от здравната система- без основание ..благодарение на личният \" лекар\"!
Тоеа се случва в България,София,2016г
2017-01-26 #21
....
вземам аналгин при главоболие,температура,болки в ставите и гърдите и гърба.Да ви кажа помага при всяка вид болка
2016-04-21 #20
Iskra
Пеци, искрено ме разсмя
2016-04-18 #19
Пеци Аптекаря
Ами да попитам подкупената драскачката на тази статия дали е чела листовката на АСПИРИНА - три машинописни страници вредни странични ефекти!
Ами на двете отрови - парацетамол и ибопрофен - там положението е още по страшно!
Ами на пчелната и змийска отрова ?
Така,че да не се прави на разбирачка в медицината и да ръчка съответните органи да вдигнат цената,а да потърси ново поприще на изява.
Продажниците,подкупните,доносниците и двуличниците имат по голям шанс да си намерят работа по \"специалноста\",от колкото останалите хора.Така,че шансът е на нейна страна!
2016-01-09 #18
КОСТОВА
Съветват ни да четем листовките на лекарствата. Е, аз винаги ги чета. И се изумявам, когато установя, че лекарите, които ги предписват , много често не ги четат. Иначе, как да си обясня факта, че предписват нещо, което в съчетание с постоянно приеманите лекарства, имат сериозни странични ефекти? А колко от лекарите изобщо питат какви други лекарства пиете, когато ви пишат рецептата? Или действат на приципа "ПРОВА - ГРЕШКА"?!
2015-10-06 #17
Мариана Христова
който няма способността да мисли, нека вярва на всичко в Интернет, което е написано с цел да се стимулира продажбата на нови лекарства...много по скъпи и по вредни...
2015-03-31 #16
Стоян
Всеки един фармацевтичен продукт си има странични ефекти .Защо искате да сме като Америка, където вместо по-прости болкоуспокояващи като Аналгин, ви предписват наркотични вещества които буквално водят до пристрастяване? Който си има проблем с Аналгина търси алтернатива, не всичкипродукти деистват еднакво на всеки организъм.
2015-03-11 #15
Вальо
В много от тези държави, в които не се използва аналгинът се дават други още по вредни лекарства за болка, всичко е с цел фармациите да печелят пари. Давам за пример Щатите от личен опит, защото в момента живея тук. Правили са ми две операции - една в България и една тук в САЩ. В Сащ ме тъпчеха след операцията с наркотични лекарства като перкоцет, норко и викодин в продължение на седмици. Нямате си представа как ми се отрази това на организма, болезнен запек, кървава урина, болки при уриниране и най лошото от всичко - зависимостта която причиняват тези лекарства. Бях 6 седмици на наркотични лекарства, като после имах три седмици абстиненция - депресия, безсъние, загуба на апетит и ужасен некомфорт като цяло. Първата ми операция в БГ беше както втората в района на кръста, няколко седмици ми биха течен аналгин, имаше същият ефект и нямаше странични ефекти или зависимост от него. Тъй че според моят личен опит аналгинът е много добро лекарство за облекачаване на болка.
2015-02-09 #14
Кръстьо Станойков
А бе всички тук където плювате по аналгина да ви питам, след операция какво взимате ?
Като ме заболи глава взимам аналгин и ми минава, къде да ги търся причините като не ме боли вече?
2015-02-08 #13
Нели
Дълги години се чувсвах странно след прием на спазмалгон (той съдържа аналгин), докато не дойде и вечерта в която получих анафилактичен шок, който не пожелавам на никого! Ще попитате защо съм го изпила, след като и преди ме е карал да се чувсвам зле? Защото не можех да разбера от него ли е, беше леко задъхване, а аз по принцип си имам дихателни проблеми и не направих разликата! Болките в тялото, повръщането и липсата на приток на въздух са страшни! А болкоуспокояващите са нужни, понякога няма причина за болката, че да се лекува, като например ежемесечните нормални болки при жените! Внимавайте с всички лекарства аъдържащи аналгин, от лекар знам, че с всеки следващ прием, положението на алергичния се усложнява, докато се атигне до анафилактичния шок!
2015-01-28 #12
Leteca
Ай стига се дърлите.И аз предпочитам да не приемам тези медикаменти ,но преставете си ,че ме хване дъжда някоя вечер и два часа през ноща се събудя с 38-39 градуса тогава какво да правя да пия един-два аналгина(парацетамола) или да пукна от температура.И аналгина има леко противозпълително действие държа да отбележа.И по добре парацетамол защото знам от опит ,че не вреди толкова на стомаха.
2013-02-10 #11
Антон Керчев
Ния всички болкоуспокояващи независимо от марката и производителя просто подтискат симптомите на един здравословен проблем без да го лекуват.Не виждам никакъв смисъл човек да се тъпче с каквито и да било болкоуспокоителни.Просто трябва да се намери причината и да се елиминира.
2013-02-07 #10
Ния
Добре, аналгинът има странични ефекти. Но и парацетамолът също. Аз например вдигам кръвно от него. А споделяли са ми и други хора за същия проблем и при тях. Аспиринът пък вреди на стомашната лигавица, а наскоро се доказа, че се отразява зле и на зрението. Нурофените пък са много агресивни към бъбреците и черния дроб. Какво остана?
2011-05-11 #9
Изолда
Че каква, ще е тази търговска война, като и парацетамола, и аналгина се произвеждат от едни и същи компании . Аз лично откакто спрях да употребявам и двете съм по-здрава.
2011-05-11 #8
Инна Георгиева
Всъщност никой не отрича действието Говорим за нещо друго.
2011-05-11 #7
maiadate
Като се има предвид, че напоследък и за парацетамола "извадиха" нелицеприятни изследвания, за мен лично става дума за търговска война. Ползвам аналгин от малка, не съм съгласна, че не лекува. Поне що се отнася за настинки и хреми. В същото време парацетамола не ми влияе - нито така бързо, нито така ефективно. Пробвала съм и без лечение - със сигурност нещата се задълбочават. Какъв е изводът - все пак аналгинът показва лечебно въздействие!
2011-05-10 #6
Alex
Чудесна статия-информацията е синтезирана и добре поднесена. Поздравления.
2010-11-30 #5
House M.D.
Само ненормалник би взел метамизол натрий в количества, водещи до зависимост и, евентуално, смърт!
2010-10-28 #4
didatzeni
В държавата,в която живея също не се продава аналгин.За болки се взема парацетамол.
2010-09-08 #3
Антон Керчев
Няма защо Искра.Свършила си страхотна работа.Ще отделя време да вляза и в другите ти публикации.За мен е важно и от професионална гледна точка.Благодаря ти още веднъж.
2010-09-07 #2
Iskra
Благодаря!
2010-09-06 #1
Антон Керчев
Великолепна статия Искра.Моите комплименти.Списъкът с опасни медикаменти може да бъде продължен до безкрайност.Хубаво е че сте публикували тази информация.Ако човек иска да бъде в кондиция и да има успешна кариера решението е да ползва продукти със естествен билков състав.Не на билкова основа.Това е различно.С уважение:Антон Керчев

.Относно статистиката тук коментарът е просто излишен.Ние не разполагаме с достоверна информация.За България имам в предвид.По понятни причини!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Неделя
5
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook