Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко


Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим аромата им. Нищо, че след като хапнем завидно количество от тях често ни прилошава и получаваме киселини. За съжаление това не са единствените негативни последствия от консумацията им. При силното нагряване както мастните киселини в олиото, така и на белтъчините в продуктите, те започват да се разграждат, като образуват отровни вещества вещества – канцерогени и мутагени. Факт, за който всички знаем, но предпочитаме да „забравяме”.

Но ето, какво се случва с иначе полезните храни по време на пържене:

Рибата, месото и яйцата
Това са продукти, които доставят голямо количество белтъчини на организма ни, но само ако са приготвени правилно – варени, задушени или печени на слаба фурна. При пържене на висока температура аминокиселините претърпяват съществени промени – някои от тях стават трудноусвоими, а други се разграждат и образуват отровни вещества (сероводород и амоняк), канцерогени (бензопирен) и мутагени (пиролизат). Всички те най-много се съдържат в хрупкавата коричка – колкото по-тъмна, толкова повече.

Картофките
Картофите са богати на въглехидрати, витамини от групата В и С, калий и съдържат само 80 ккал на 100 гр. Какво се случва обаче, когато ги сложим във пръскащото олио? Под въздействие на високата температура и мазнината не само калоричността им скача от 3 до 8 пъти в зависимост дали приготвяме домашни пържени картофи или чипс, но в тях се образува и акриламид – вещество предизвиква образуването на ракови заболявания. И тук важи същото правило – колкото по-дълго и при по-висока температура е пърженето, толкова повече отрови се образуват.

Зеленчуци, колбаси, кайма
Сигурно вече сте озадачени кое обединява тези продукти. Отговорът е съдържанието на нитрати и нитрити. При зеленчуците те се натрупват от почвата, а при колбасите и месните полуфабрикати се прибавят като консервант (Е249-252). Сами по себе си нитратите и нитритите не са опасни, докато не се превърнат в нитрозамини – вещества, които предизвикват рак на стомаха. Един от начините това да се случи е пърженето.

Растителните масла
Растителните масла съдържат предимно мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са жизненоважни за организма ни. При нагряване обаче те започват да се разрушават – при различните масла този процес започва при различна температура, като за ориентир се взема точката на димене. Така например за популярните в нашата страна слънчогледово олио и зехтин (рафиниран) тя е около 230°C. Трябва обаче да имаме предвид, че отделянето на токсични вещества започва много преди това и не бива да пържим с тези мазнини при температура над 190 °C. Да контролираме температурата в тигана обаче е трудна задача, без да забележим тя може да се покачи до 300°C, особено ако ползваме газов котлон. Затова най-подходящата мазнина за пържене е оризовото олио (точка на димене 300°C), което традиционно се използва в китайската кухня. По-устойчиви на разграждане са и наситените мазнини – палмово, кокосово масло и свинската мас. Обратното – не бива да пържим с краве масло - при него процесите на деструкция започват още при 60 °C. Същото важи и за неговия заместител маргарина.

Как да намалим вредното въздействие на пърженото

Да, пърженото е вредно, но понякога не можем да му устоим. А ако спазваме следните правила можем значително да намалим вредното му въздействие:

● Да пържим възможно най-кратко и да не допускаме да се получи прегаряне или кафява коричка.

● Да не използваме мазнината повторно. Затова пърженето в тиган при умерена температура е за предпочитане пред използването на фритюрник.

● Да комбинираме пържената храна с много пресни зеленчуци и пълнозърнест хляб – тези продукти съдържат целулоза, която се свързва с токсичните вещества и ги извежда от организма, както и витамини-антиоксиданти – бетакаротин, С, Е.
Коментари
2014-12-10 #7
elaSt
„[...] устата ни се налива със слюнка...“

Да, и моята, но по друга причина – задейства ми се повръщателният рефлекс...
2013-03-20 #6
Десислава Ив. Симеонова
Пържени картофки, пържена рибка, пържени понички, мекички, филийки... - все с питателното "К" в тях... Хмм-м, да, зная, че не е твърде полезно да се яде пържено. Обаче - ако не се прекалява, защо пък не. Как да си "спестиш" гореспоменатите храни в събота/неделя, да речем? .... Е, поне вкъщи не си ги спестяваме. И, честно, не сме дебели
2010-11-19 #5
Bistra
Трика, за предварително изцеждане на горепосочените зеленчуци, е да се натрият с обикновена готварска сол. Помага много , особено при тиквички и патладжани.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
Неделя
25
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Споменът - бягство в/от него
Никой не бяга от хубавото. Затова и към „виртуалното пространство“ на хубавите спомени бягаме, когато...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook