Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко


Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим аромата им. Нищо, че след като хапнем завидно количество от тях често ни прилошава и получаваме киселини. За съжаление това не са единствените негативни последствия от консумацията им. При силното нагряване както мастните киселини в олиото, така и на белтъчините в продуктите, те започват да се разграждат, като образуват отровни вещества вещества – канцерогени и мутагени. Факт, за който всички знаем, но предпочитаме да „забравяме”.

Но ето, какво се случва с иначе полезните храни по време на пържене:

Рибата, месото и яйцата
Това са продукти, които доставят голямо количество белтъчини на организма ни, но само ако са приготвени правилно – варени, задушени или печени на слаба фурна. При пържене на висока температура аминокиселините претърпяват съществени промени – някои от тях стават трудноусвоими, а други се разграждат и образуват отровни вещества (сероводород и амоняк), канцерогени (бензопирен) и мутагени (пиролизат). Всички те най-много се съдържат в хрупкавата коричка – колкото по-тъмна, толкова повече.

Картофките
Картофите са богати на въглехидрати, витамини от групата В и С, калий и съдържат само 80 ккал на 100 гр. Какво се случва обаче, когато ги сложим във пръскащото олио? Под въздействие на високата температура и мазнината не само калоричността им скача от 3 до 8 пъти в зависимост дали приготвяме домашни пържени картофи или чипс, но в тях се образува и акриламид – вещество предизвиква образуването на ракови заболявания. И тук важи същото правило – колкото по-дълго и при по-висока температура е пърженето, толкова повече отрови се образуват.

Зеленчуци, колбаси, кайма
Сигурно вече сте озадачени кое обединява тези продукти. Отговорът е съдържанието на нитрати и нитрити. При зеленчуците те се натрупват от почвата, а при колбасите и месните полуфабрикати се прибавят като консервант (Е249-252). Сами по себе си нитратите и нитритите не са опасни, докато не се превърнат в нитрозамини – вещества, които предизвикват рак на стомаха. Един от начините това да се случи е пърженето.

Растителните масла
Растителните масла съдържат предимно мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са жизненоважни за организма ни. При нагряване обаче те започват да се разрушават – при различните масла този процес започва при различна температура, като за ориентир се взема точката на димене. Така например за популярните в нашата страна слънчогледово олио и зехтин (рафиниран) тя е около 230°C. Трябва обаче да имаме предвид, че отделянето на токсични вещества започва много преди това и не бива да пържим с тези мазнини при температура над 190 °C. Да контролираме температурата в тигана обаче е трудна задача, без да забележим тя може да се покачи до 300°C, особено ако ползваме газов котлон. Затова най-подходящата мазнина за пържене е оризовото олио (точка на димене 300°C), което традиционно се използва в китайската кухня. По-устойчиви на разграждане са и наситените мазнини – палмово, кокосово масло и свинската мас. Обратното – не бива да пържим с краве масло - при него процесите на деструкция започват още при 60 °C. Същото важи и за неговия заместител маргарина.

Как да намалим вредното въздействие на пърженото

Да, пърженото е вредно, но понякога не можем да му устоим. А ако спазваме следните правила можем значително да намалим вредното му въздействие:

● Да пържим възможно най-кратко и да не допускаме да се получи прегаряне или кафява коричка.

● Да не използваме мазнината повторно. Затова пърженето в тиган при умерена температура е за предпочитане пред използването на фритюрник.

● Да комбинираме пържената храна с много пресни зеленчуци и пълнозърнест хляб – тези продукти съдържат целулоза, която се свързва с токсичните вещества и ги извежда от организма, както и витамини-антиоксиданти – бетакаротин, С, Е.
Коментари
2014-12-10 #7
elaSt
„[...] устата ни се налива със слюнка...“

Да, и моята, но по друга причина – задейства ми се повръщателният рефлекс...
2013-03-20 #6
Десислава Ив. Симеонова
Пържени картофки, пържена рибка, пържени понички, мекички, филийки... - все с питателното "К" в тях... Хмм-м, да, зная, че не е твърде полезно да се яде пържено. Обаче - ако не се прекалява, защо пък не. Как да си "спестиш" гореспоменатите храни в събота/неделя, да речем? .... Е, поне вкъщи не си ги спестяваме. И, честно, не сме дебели
2010-11-19 #5
Bistra
Трика, за предварително изцеждане на горепосочените зеленчуци, е да се натрият с обикновена готварска сол. Помага много , особено при тиквички и патладжани.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Четвъртък
13
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Психологически причини за напълняване
За никой не е тайна, че хранителните разстройства като анорексия, орторексия и булимия, се дължат на...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Летен детокс с диня и пъпеш
Детоксикацията на организма е процес на изчистване на тялото от натрупвания на токсини, на отпадъци от...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook