Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Масата у дома


Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от вилицата до шапката е задължителен.
Все пак етикетът на масата създава една хармония и удобство за всички присъстващи на нея. Броят на приборите и посудата, която може да се сложи на една маса е огромен, допълнителните елемeнти също, но в тази статия не искам да наблегна на това.

Искам да поговорим за една нормално подредена маса и за някои правила, която смятам всяка жена трябва да знае, за да може да предаде на децата си и за да създава комфорт на себе си и своите гости, както на празници, така и на делници.

Покривката е добре да бъде съобразена цветово със салфетките или пък чиниите. Най-сигурният избор е бялата покривка, тя създава усещане за чистота и се слива или дава възможност за акцент върху посудата и приборите. Добре е покривката да виси около педя от всички страни. Както много късата покривка, така и много дългата създава неудобства.

Ако желаете да направите атмосферата по-изискана или романтична, използвайте свещници и вази с цветя - но нека те са на височина, в която гостите не губят визуален контакт. Ако изберете да аранжирате с цветя, нека техния аромат бъде семпъл, на масата е добре уханието да идва от ястията. Поставете вазата по средата на масата, отново спазвайте правилото за визуалния контакт.

Срещу всеки стол на около 2 пръста разстояние от ръба на масата се поставя подложна чиния. В нея никога не се сeрвира директно храна. Тя трябва да бъде максимално плоска. Нейната цел, както става ясно от името, е да се използва за подложна на други ястия, салати или супи. По този начин избягваме случайно попадане на капка, която да замърси покривката.

Върху подложната чиния може да бъде поставена салфетка. Същата, по правило, може да бъде разположена в ляво от вилиците или в подложната чиния. По етикет салфетката е нужно да бъде платнена, аз откривам удобство в тази материя заради възможността да поставя кърпата (която е по-голяма от една салфетка) върху коленете си - предотвратявайки случайното окапване на дрехата, с която съм. Най-често обаче и аз се изкушавам от невероятните цветни салфетки, които можем да намерим в търговската мрежа.

Подреждането на приборите също има установени правила: ножовете и лъжиците се нареждат от дясно, вилиците от ляво, приборите за десерт над самата подложна чиния. Ножа за основни и предястия се слага с режещата част към чинията. При подреждане на десертните прибори, ползваемата част на виличката трябва да гледа надясно, а на лъжичката и ножче наляво.

В повечето семейства предполагам няма огромен набор от вилици, лъжици и ножове, които да се премахват заедно с всяко консумирано ястие. Все пак по етикет е нужно да нареждаме приборите отвън навътре, спазвайки реда на видовете ястия, които се сервират и използвайки приборите от двете страни равномерно, придвижвайки се към най-близките до чинията.

Хлябът се разполага в малка чинийка над вилиците в ляво, напитките се разполагат в дясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина за да не скрива голямата по-малката чаша – т.е от ляво на дясно.

Ако сме поканили гости за следобедно кафе с тортичка, чашата с кафе се сервира отдясно над приборите. Присъствието на чаша вода на масата е изключително добър навик, дори да не сте жадни и дори да не отпиете по време на яденето от нея. В случай, че се задавите, което е възможно при хранене, тя може да спаси живота ви ( и това го знам от личен опит).

Ето и едно примерно подреждане, в което има предястие (първата вилица в ляво), супа (лъжичка в дясно) и основно ястие (вилица и нож), табелка с името на нашия гост (над десертните прибори и чинията за хляб), десерти, червено вино.



Коментари
2012-05-28 #10
Рая
мерси че написахте домашното по ДТИ и на мен. Аз пък имах да напиша как се подрежда масата
2011-03-13 #9
Хриси
Мерси много за помоща от тук си написах домашното по ДТИ.Имахме да напишем правилата за естетическо хранене !
2011-02-27 #8
tinka
Много е важно да се научим на етикет!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
Четвъртък
9
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
30 май - честваме св. Емилия
На 30 май православната църква чества света Емилия. Света Емилия произхожда от богат благороднически...
Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна,...
Съвременният интериор
Днес в интериорния дизайн повече от всякога се използват елементи характерни за различни култури и епохи....
Да отблъснем комарите
Приятната лятна разходка из природата или романтиката на топлите летни нощи могат да бъдат съсипани само...
Да създадем бонсай - I част
Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата е недостатъчно и са се опитвали да променят...
Дрянът - свещеното дърво за българите
Дрянът е свещено дърво за българите. То е натоварено с много символика, присъства в много легенди и поверия...
Оригинални новогодишни късмети
Новогодишните късмети остава вечен извор на вълнение и за децата, и за възрастните. Поверието, че каквото...
Засейте през есента луковиците на пролетните цветя
Знаем кои са предвестниците на пролетта. Това са първите цветя – кокичета, минзухари, лалета, зюмбюли,...
Свободното време - за какво харчим парите си и как да спестим
Днес харчим повече за свободното си време повече, отколкото когато и да е било. Мислите ни, мечтите ни,...
Благовещение - 25 март
Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали православни, католици или...
Избор на тиган: в какво да пържим - I
Достатъчно е да надникнем само в някой по-голям магазин за битови потреби, за да се удивим от големия...
Какво ви „казва” домашният любимец?
Схващането, че животинките не могат да говорят не е съвсем вярно. Те, също както нас – хората, използват...
За Бог да прости!
На Задушница се молим за нашите близки, които са си отишли от този свят. За нашите майки и бащи, за роднините...
Да създадем бонсай - II част
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите...
Оцеляващи растения на слънчева тераса
Не всеки има късмет терасата му да е с изложение, подходящо за отглеждане на цветя. Но от всички лоши...
За готвенето с любов
Никога не съм чувствала готвенето като задължение. Напротив. В моето семейство и прабаба ми, и баба ми,...
Да загубиш домашен любимец
Ако не ти се е случвало, няма как да знаеш за какво става дума. Който има домашен любимец, може да предположи...
Вода и ток – даденостите, без които (не) можем
„Преди седмица целият квартал осъмна със спряна вода. Предната вечер празнувахме рождения ден на дъщеря...
Идеи за подарък за българи, живеещи в чужбина
Всеки има роднина или близък приятел, който живее в чужбина, и наближат ли празници, а и не само, всеки...
Да разкрасим през пролетта междублоковите пространства
С наближаването на пролетта идва най-подходящият момент да разкрасим пространствата около блоковете....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook