Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Масата у дома


Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от вилицата до шапката е задължителен.
Все пак етикетът на масата създава една хармония и удобство за всички присъстващи на нея. Броят на приборите и посудата, която може да се сложи на една маса е огромен, допълнителните елемeнти също, но в тази статия не искам да наблегна на това.

Искам да поговорим за една нормално подредена маса и за някои правила, която смятам всяка жена трябва да знае, за да може да предаде на децата си и за да създава комфорт на себе си и своите гости, както на празници, така и на делници.

Покривката е добре да бъде съобразена цветово със салфетките или пък чиниите. Най-сигурният избор е бялата покривка, тя създава усещане за чистота и се слива или дава възможност за акцент върху посудата и приборите. Добре е покривката да виси около педя от всички страни. Както много късата покривка, така и много дългата създава неудобства.

Ако желаете да направите атмосферата по-изискана или романтична, използвайте свещници и вази с цветя - но нека те са на височина, в която гостите не губят визуален контакт. Ако изберете да аранжирате с цветя, нека техния аромат бъде семпъл, на масата е добре уханието да идва от ястията. Поставете вазата по средата на масата, отново спазвайте правилото за визуалния контакт.

Срещу всеки стол на около 2 пръста разстояние от ръба на масата се поставя подложна чиния. В нея никога не се сeрвира директно храна. Тя трябва да бъде максимално плоска. Нейната цел, както става ясно от името, е да се използва за подложна на други ястия, салати или супи. По този начин избягваме случайно попадане на капка, която да замърси покривката.

Върху подложната чиния може да бъде поставена салфетка. Същата, по правило, може да бъде разположена в ляво от вилиците или в подложната чиния. По етикет салфетката е нужно да бъде платнена, аз откривам удобство в тази материя заради възможността да поставя кърпата (която е по-голяма от една салфетка) върху коленете си - предотвратявайки случайното окапване на дрехата, с която съм. Най-често обаче и аз се изкушавам от невероятните цветни салфетки, които можем да намерим в търговската мрежа.

Подреждането на приборите също има установени правила: ножовете и лъжиците се нареждат от дясно, вилиците от ляво, приборите за десерт над самата подложна чиния. Ножа за основни и предястия се слага с режещата част към чинията. При подреждане на десертните прибори, ползваемата част на виличката трябва да гледа надясно, а на лъжичката и ножче наляво.

В повечето семейства предполагам няма огромен набор от вилици, лъжици и ножове, които да се премахват заедно с всяко консумирано ястие. Все пак по етикет е нужно да нареждаме приборите отвън навътре, спазвайки реда на видовете ястия, които се сервират и използвайки приборите от двете страни равномерно, придвижвайки се към най-близките до чинията.

Хлябът се разполага в малка чинийка над вилиците в ляво, напитките се разполагат в дясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина за да не скрива голямата по-малката чаша – т.е от ляво на дясно.

Ако сме поканили гости за следобедно кафе с тортичка, чашата с кафе се сервира отдясно над приборите. Присъствието на чаша вода на масата е изключително добър навик, дори да не сте жадни и дори да не отпиете по време на яденето от нея. В случай, че се задавите, което е възможно при хранене, тя може да спаси живота ви ( и това го знам от личен опит).

Ето и едно примерно подреждане, в което има предястие (първата вилица в ляво), супа (лъжичка в дясно) и основно ястие (вилица и нож), табелка с името на нашия гост (над десертните прибори и чинията за хляб), десерти, червено вино.



Коментари
2012-05-28 #10
Рая
мерси че написахте домашното по ДТИ и на мен. Аз пък имах да напиша как се подрежда масата
2011-03-13 #9
Хриси
Мерси много за помоща от тук си написах домашното по ДТИ.Имахме да напишем правилата за естетическо хранене !
2011-02-27 #8
tinka
Много е важно да се научим на етикет!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· 5 възела, които е полезно да научите
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· 10 начина да използваме тефтер с бели страници
Неделя
17
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хобито – удоволствие и релакс
Да имаш свое любимо занимание не е само начин за запълване на свободното време, а и възможност за пълноценна...
Няколко нискобюджетни идеи за коледен подарък
Подаръците за Коледа са извор на приятни трепети и безкрайни мъки по измислянето им. Даже средствата...
Дневният тракт – за и против
В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в т. нар. дневен тракт. Но дори и в по-старите...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Системата FLY LADY – щастие и чист дом
След напрегнатия работен ден всеки иска да се прибере в дома си и да се отдаде на заслужен релакс. Често...
Магичните свещи
Историята на свещите – кога и къде за пръв път са се появили, тъне в мистерия. Съществуват само легенди,...
Елхи - шишарки
Тази Коледа реших да не си купувам елха. Не исках в дома ми да има нито отсечено дръвче, нито пластмасово,...
Великденски яйца за декорация
Здравейте! Искам да участвам в конкурса за най-красиво великденско яйце и Ви изпращам снимки. Това...
Параванът - загадъчност и практичност
Макар и пренесен преди четири века в Европа, параванът продължава да пази източната си загадъчност. Той...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Оцеляващи растения на слънчева тераса
Не всеки има късмет терасата му да е с изложение, подходящо за отглеждане на цветя. Но от всички лоши...
С парите – на ти или на вие?
Въпросът е опасен, но отговорът е огромно поле с взривоопасни мини. Защо отношението към парите е важно?...
Да разходим кучето
Поведението на най-добрия приятел на човека в обществото е едно от нещата, на които трябва да го научим...
Идеи за детски занимания без пари
Всеки родител е изпитал усещането вече да не знаеш как да забавляваш детето. Едно или по-голяма група,...
Избор на тиган: в какво да пържим - II
Незалепващо покритие Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото...
Томина неделя - Великден на покойниците
Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението...
Декоративните възглавнички
Солидните и функционални вещи формират основния облик на нашето жилище, но малките детайли са тези, които...
Как да си ушием възглавница
По-голяма част от дрехите ми шиеше мама. Така почти до тинейджърските ми години. Винаги бях кипра. То...
Как да: Премахнем варовика от електроуредите
Като чуем варовик, обикновено си правим асоциации само с неприятни неща от рода на твърда вода, повредени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook