Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Масата у дома


Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от вилицата до шапката е задължителен.
Все пак етикетът на масата създава една хармония и удобство за всички присъстващи на нея. Броят на приборите и посудата, която може да се сложи на една маса е огромен, допълнителните елемeнти също, но в тази статия не искам да наблегна на това.

Искам да поговорим за една нормално подредена маса и за някои правила, която смятам всяка жена трябва да знае, за да може да предаде на децата си и за да създава комфорт на себе си и своите гости, както на празници, така и на делници.

Покривката е добре да бъде съобразена цветово със салфетките или пък чиниите. Най-сигурният избор е бялата покривка, тя създава усещане за чистота и се слива или дава възможност за акцент върху посудата и приборите. Добре е покривката да виси около педя от всички страни. Както много късата покривка, така и много дългата създава неудобства.

Ако желаете да направите атмосферата по-изискана или романтична, използвайте свещници и вази с цветя - но нека те са на височина, в която гостите не губят визуален контакт. Ако изберете да аранжирате с цветя, нека техния аромат бъде семпъл, на масата е добре уханието да идва от ястията. Поставете вазата по средата на масата, отново спазвайте правилото за визуалния контакт.

Срещу всеки стол на около 2 пръста разстояние от ръба на масата се поставя подложна чиния. В нея никога не се сeрвира директно храна. Тя трябва да бъде максимално плоска. Нейната цел, както става ясно от името, е да се използва за подложна на други ястия, салати или супи. По този начин избягваме случайно попадане на капка, която да замърси покривката.

Върху подложната чиния може да бъде поставена салфетка. Същата, по правило, може да бъде разположена в ляво от вилиците или в подложната чиния. По етикет салфетката е нужно да бъде платнена, аз откривам удобство в тази материя заради възможността да поставя кърпата (която е по-голяма от една салфетка) върху коленете си - предотвратявайки случайното окапване на дрехата, с която съм. Най-често обаче и аз се изкушавам от невероятните цветни салфетки, които можем да намерим в търговската мрежа.

Подреждането на приборите също има установени правила: ножовете и лъжиците се нареждат от дясно, вилиците от ляво, приборите за десерт над самата подложна чиния. Ножа за основни и предястия се слага с режещата част към чинията. При подреждане на десертните прибори, ползваемата част на виличката трябва да гледа надясно, а на лъжичката и ножче наляво.

В повечето семейства предполагам няма огромен набор от вилици, лъжици и ножове, които да се премахват заедно с всяко консумирано ястие. Все пак по етикет е нужно да нареждаме приборите отвън навътре, спазвайки реда на видовете ястия, които се сервират и използвайки приборите от двете страни равномерно, придвижвайки се към най-близките до чинията.

Хлябът се разполага в малка чинийка над вилиците в ляво, напитките се разполагат в дясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина за да не скрива голямата по-малката чаша – т.е от ляво на дясно.

Ако сме поканили гости за следобедно кафе с тортичка, чашата с кафе се сервира отдясно над приборите. Присъствието на чаша вода на масата е изключително добър навик, дори да не сте жадни и дори да не отпиете по време на яденето от нея. В случай, че се задавите, което е възможно при хранене, тя може да спаси живота ви ( и това го знам от личен опит).

Ето и едно примерно подреждане, в което има предястие (първата вилица в ляво), супа (лъжичка в дясно) и основно ястие (вилица и нож), табелка с името на нашия гост (над десертните прибори и чинията за хляб), десерти, червено вино.



Коментари
2012-05-28 #10
Рая
мерси че написахте домашното по ДТИ и на мен. Аз пък имах да напиша как се подрежда масата
2011-03-13 #9
Хриси
Мерси много за помоща от тук си написах домашното по ДТИ.Имахме да напишем правилата за естетическо хранене !
2011-02-27 #8
tinka
Много е важно да се научим на етикет!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· За една по-спокойна почивка
· 10 неща от бита, които трябва да сменяме често
Петък
23
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Голяма задушница преди Великия пост
В съботата преди Месни заговезни се прави задушница. С нея почитаме паметта на близките, които сме загубили,...
15 юли - св. княз Владимир Велики
На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ. Той...
Как да намираме изгубени вещи?
Загубата на някаква важна вещ може да бъде изключително неприятно и досадно преживяване, което да...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Фотографии на стената – модерен декор с ретро привкус
Фотоалбумът е вещ, която безвъзвратно събира прах в миналото, защото повечето от нас съхраняват снимките...
Няколко идеи за малка детска книжка
Приказката за лека нощ е стара традиция. Вероятно кратки чудновати историйки преди лягане са слушали...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Пано "Пролетна картина"
Много исках тази година да направя нещо за Баба Марта, с което да украся дома си, не само да закича близките...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
Да си направим свещи сами
Тази техника ще ви отнеме повече време, усилия и творческа енергия, но удовлетворението, което ще изпитате...
Елхи - шишарки
Тази Коледа реших да не си купувам елха. Не исках в дома ми да има нито отсечено дръвче, нито пластмасово,...
18 януари - Световен ден на снежния човек
Световният ден на снежния човек се отбелязва от 2011 г. и е неофициален празник на един любим в зимните...
Как да вдъхновим любимия за домакинска работа
Страстта към чистотата и реда традиционно се приписва на жената. Мъжете, възпитани с идеята, че са създадени...
Ароматизаторче с липа
Лято е и аромат на липов цвят се носи из въздуха. Ако живееш на улица с липи и спиш на отворен прозорец,...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
Уредите в кухнята
Какво си представяме когато чуем: „удобна, функционална и модерна кухня”? Кухня с дизайн по наш вкус,...
8 неща, които да сторим, преди да дойде зимата
Когато премине златната есен, небето се схлупи и почнат дъждовете, усещаме все по-ясно студения дъх на...
"Обичам те" - фигурки от полимерна глина
Малките романтични жестове стоплят сърцето. Още по-добре ако са просто така, без повод, целящи да направят...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook