Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С аромат на печени чушки


Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на есенния сезон. В ежедневието казвам на чушките "пипер", но не знам защо в комбинация с "печени" в съзнанието ми изплува думата "чушки". Защо чушкопекът се казва така и защо не е пиперопек, а? В текста ще си използвам израза "печени чушки".

Заедно с приготвянето на лютеница, печените чушки в буркани бе традиционна зимнина в моето детство. Даже години след като спряхме да правим домашна лютеница, пиперът остана единственото, което се приготвяше у дома.

Рецептата бе проста. Измитият и почистен от семки пипер се пече върху гореща тенекия от всички страни. В измит и добре подсушен буркан се слага на дъното аспирин (или каквато и да е марка ацетилсалициловата киселина). Направо от тенекията се слага пипер в буркана, като леко се притискат за да се съберат повече, отгоре се слага пак аспирин и се затваря веднага. Не е нужна стерилизация, стига пиперът наистина да е достатъчно горещ.

Ацетилсалициловата киселина има и допълнително действие на консервант. Добре е капачките да са здрави, трябва да се огледат дали уплътненията им са добре. Разбира се, случваше се някой друг буркан бомбаж.

Днес аз лично замразявам печения пипер. Първите години, след изпичане ги и белих, отваряйки си работа за целия китайски народ и боядисвайки ноктите си като с къна. После спрях да го прaвя и установих няколко неща: първо - вкусът им е по-хубав, второ - текстурата на пипера е по-запазена и трето - белят се изключително лесно след размразяване.
Ако трябва да сравня, кой вкус е по-добър от буркан или от фризер, тези от буркан са с предимство. Просто физичното свойство на водата да разширява обема си при замразяване действа и тук, това от своя страна някак си нарушава структурата му, правейки по-мек този от фризера.

Печенето

Печене на ламарина
Специално за вариант на печени чушки в буркан, смятам този е най-подходящ, поради факта, че няколко чушки стават наведнъж. Добре е ламарината да не е много тънка, за да разпределя правилно топлината. Преди да се започне печенето ламарината се опушва. В този вариант е ясно, трябва да си се снабдил с дърва - дърва, не пръчки и шишарки. Все пак, за да печеш пипер на ламарина, е добре да имаш личен двор. Представям си как комшията е опрял 6 тухли до новата кооперация и опушва ефектната й фасада.

Печене с чушкопек
На пазара има единични и тройни чушкопеци, като последните след премахване на пластината могат да бъдат използвани за печене на патладжан.
Виждала съм да се правят печени чушки в буркан чрез печене на чушкопек. Докато се изчакват да се съберат достатъчно бройки, се държат в тенджера, за да са горещи. Нямам информация какъв процент бомбаж може да се получи. Минус на печенето в чушкопек е нуждата, чушките, които ще печем, да имат подходяща форма за нашия чушкопек - дължина, дебелина, да не са криви.

Може би не знаете, но чушкопекът е българско откритие, създадено през 1974 г. във Велико Търново по скиците на инж. Николай Пиперков - каква заигравка прави съдбата с фамилията и уреда само, а? :)
Коментари
2011-09-11 #3
marina
Аз пека в чушкопек и ..... директно в буркана с аспирин. След всяка чушка затварям с капачка да не се охлажда. Ако взема и чушкопека на сестра си, всичко става за 2 пъти по-малко време.
Препоръчвам ви подобен пукан пипер / чушки /. Може да се ползва хубава капия, а може и върхари / по-дребното , което в края се прибира /. В буркани се слага оцет до ръба, 2-3 суп. л. олио, 4с.л. вода, 2с. л. захар, 1с.л. сол,2-3 скилидки чесън. Не е необходим аспирин. Запичате чушките и веднага поставяте в буркана. Затваря те с капачка. и обръщате с капака надолу. Добре е бурканите да се завият, за да останат по-дълго време горещи. Ползвам буркани , които се затварят със затварачка т. е. от по-старите. Опитайте тази година с малко, а догодина може и да увеличите дозата.
2011-09-08 #2
Инна Георгиева
Благодарности за споделеното, Светлана. Сигурна съм, че ще е полезна информацията ти за всички градски чада, желаещи домашен печен пипер
2011-09-06 #1
Светлана Иванова
Здравейте, относно печенето с чушкопек и затварянето в буркани, аз от години го правя в апартамента си. Всичко си е както при печенето на ламарина, но понеже в моя чушкопек се събират 2 до 3 чушки, съм си изработила собствен вариант. Когато чушките се пекат си имам приготвен буркан със счукан аспирин отдолу. След като извадя чушката я пъхам директно в буркана и затварям с капачка и така докато буркана се напълни, след което отгоре отново счукан аспирин и окончателно затваряне. След това с капачката надолу на топло в едно старо одеало до следващия ден. До сега бомбаж не съм имала.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Петък
23
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook