Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С аромат на печени чушки


Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на есенния сезон. В ежедневието казвам на чушките "пипер", но не знам защо в комбинация с "печени" в съзнанието ми изплува думата "чушки". Защо чушкопекът се казва така и защо не е пиперопек, а? В текста ще си използвам израза "печени чушки".

Заедно с приготвянето на лютеница, печените чушки в буркани бе традиционна зимнина в моето детство. Даже години след като спряхме да правим домашна лютеница, пиперът остана единственото, което се приготвяше у дома.

Рецептата бе проста. Измитият и почистен от семки пипер се пече върху гореща тенекия от всички страни. В измит и добре подсушен буркан се слага на дъното аспирин (или каквато и да е марка ацетилсалициловата киселина). Направо от тенекията се слага пипер в буркана, като леко се притискат за да се съберат повече, отгоре се слага пак аспирин и се затваря веднага. Не е нужна стерилизация, стига пиперът наистина да е достатъчно горещ.

Ацетилсалициловата киселина има и допълнително действие на консервант. Добре е капачките да са здрави, трябва да се огледат дали уплътненията им са добре. Разбира се, случваше се някой друг буркан бомбаж.

Днес аз лично замразявам печения пипер. Първите години, след изпичане ги и белих, отваряйки си работа за целия китайски народ и боядисвайки ноктите си като с къна. После спрях да го прaвя и установих няколко неща: първо - вкусът им е по-хубав, второ - текстурата на пипера е по-запазена и трето - белят се изключително лесно след размразяване.
Ако трябва да сравня, кой вкус е по-добър от буркан или от фризер, тези от буркан са с предимство. Просто физичното свойство на водата да разширява обема си при замразяване действа и тук, това от своя страна някак си нарушава структурата му, правейки по-мек този от фризера.

Печенето

Печене на ламарина
Специално за вариант на печени чушки в буркан, смятам този е най-подходящ, поради факта, че няколко чушки стават наведнъж. Добре е ламарината да не е много тънка, за да разпределя правилно топлината. Преди да се започне печенето ламарината се опушва. В този вариант е ясно, трябва да си се снабдил с дърва - дърва, не пръчки и шишарки. Все пак, за да печеш пипер на ламарина, е добре да имаш личен двор. Представям си как комшията е опрял 6 тухли до новата кооперация и опушва ефектната й фасада.

Печене с чушкопек
На пазара има единични и тройни чушкопеци, като последните след премахване на пластината могат да бъдат използвани за печене на патладжан.
Виждала съм да се правят печени чушки в буркан чрез печене на чушкопек. Докато се изчакват да се съберат достатъчно бройки, се държат в тенджера, за да са горещи. Нямам информация какъв процент бомбаж може да се получи. Минус на печенето в чушкопек е нуждата, чушките, които ще печем, да имат подходяща форма за нашия чушкопек - дължина, дебелина, да не са криви.

Може би не знаете, но чушкопекът е българско откритие, създадено през 1974 г. във Велико Търново по скиците на инж. Николай Пиперков - каква заигравка прави съдбата с фамилията и уреда само, а? :)
Коментари
2011-09-11 #3
marina
Аз пека в чушкопек и ..... директно в буркана с аспирин. След всяка чушка затварям с капачка да не се охлажда. Ако взема и чушкопека на сестра си, всичко става за 2 пъти по-малко време.
Препоръчвам ви подобен пукан пипер / чушки /. Може да се ползва хубава капия, а може и върхари / по-дребното , което в края се прибира /. В буркани се слага оцет до ръба, 2-3 суп. л. олио, 4с.л. вода, 2с. л. захар, 1с.л. сол,2-3 скилидки чесън. Не е необходим аспирин. Запичате чушките и веднага поставяте в буркана. Затваря те с капачка. и обръщате с капака надолу. Добре е бурканите да се завият, за да останат по-дълго време горещи. Ползвам буркани , които се затварят със затварачка т. е. от по-старите. Опитайте тази година с малко, а догодина може и да увеличите дозата.
2011-09-08 #2
Инна Георгиева
Благодарности за споделеното, Светлана. Сигурна съм, че ще е полезна информацията ти за всички градски чада, желаещи домашен печен пипер
2011-09-06 #1
Светлана Иванова
Здравейте, относно печенето с чушкопек и затварянето в буркани, аз от години го правя в апартамента си. Всичко си е както при печенето на ламарина, но понеже в моя чушкопек се събират 2 до 3 чушки, съм си изработила собствен вариант. Когато чушките се пекат си имам приготвен буркан със счукан аспирин отдолу. След като извадя чушката я пъхам директно в буркана и затварям с капачка и така докато буркана се напълни, след което отгоре отново счукан аспирин и окончателно затваряне. След това с капачката надолу на топло в едно старо одеало до следващия ден. До сега бомбаж не съм имала.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· За една по-спокойна почивка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
Понеделник
18
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook