Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С аромат на печени чушки - II


Печене на фурна
Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така че просто ги изпекох на нея - не ми харесаха и за това ми напомня един хубав белег на лявата ръка. Четох във форумите, че някои дами много харесват този вариант, заради това, че слагаш много продукт наведнъж и става бързо. Моите почитания, но личното ми мнение е, като да сравним грил тиган със скара на дървени въглища. Не че е лошо или не става за ядене, но къде къде по-вкусен е оригиналът. При печените на фурна чушки, липсва онзи опушен аромат, който, поне според мен, може да е получи само, когато прегаря кожичката на пипера. Смятам също, че на фурна се получават повече задушени и сварени, отколкото изпечени чушки. Ако нямате време, все пак е вариант.

Печене с газова горелка
Това само съм го виждала като действие в края на летния сезон на плажната алея, но никога не съм го практикувала. Консумирала съм в салата такъв пипер, не беше лош, но ми се струва, че по-скоро се опърля, вътре стои доста по-суров от приетото.

Как пека пипера аз?
Имам един метален кръг от дебела ламарина, мисля че е бил капак на нафтова печка. :) Облепям целия газов котлон с алуминиево фолио (при печене пиперът пуска сок) и слагам металния кръг върху газовия котлон, върху него пека пипера по 4 броя. Защо го пека така? Ами от ИНат.

Купуване на пипер
Преди години купувах чувалчета с пипер. "Милите" търговци винаги искат да ти пробутат, криви, тънки и всякакви нестандартни пипери, най-вече изгниващи. Тези, които не ставаха за печене поради причина, че са почнали да загниват, почиствах и нарязвах на кубчета, които замразявах. Перфектна добавка за зрял фасул.


Трикове на търговците на пипер на едро.

Матирани чували - отгоре разбира се пипера е прекрасен, но бръкни навътре.
Слагане на зеленикав пипер в червени мрежести торби (гаци), това създава визуална измама, че пипера е напълно червен, а той не е.
Подреждане на хубав пипер от външната страна на гацата - от вътрешната е изгнил.
Да спомена, че на някои пазари не ти дават да избираш, като кажеш че искаш 10 кг. Отпред наредили пиперки за конкурс, а те от задната страна ти слагат, такива, каквито не искаш.

Вече втора година правя следното: минавам през "Плод и зеленчука", една по една си избирам пиперките, хубави, месести, здрави и пресни. Същото правя и на пазара, дори и най-проклетите продавачки до 1-2 кг. все ще ти разрешат да си вземеш. Прибирам се и докато правя нещо друго пускам моята импровизирана тенекия - така пека хубав пипер и не ми се налага да си взема отпуска и да превърна всичко това от интересно уханно в неприятно занимание. Задушавам ги в тенджера, оставям ги да се отцедят, а после ги прибирам в торбички във фризера или ги правя мариновани.

* "Бомбаж" се нарича всякакво изменение в консервата. В бурканите най-често се изявява в повдигане на капачката, ясен знак, че в консервата се развиват бактерии, вредни за организма.

Това е от мен! Вашето семейство има право да яде хубава храна! Вие също :)
Виж още статии за:   Есента · Зимнината · Рецепти с пипер и чушки ·
Коментари
2010-09-10 #20
wildprincess
В събота ме няма ,но щом се прибера ще прочета ,,...за лютеницата".
2010-09-10 #19
Инна Георгиева
O... само това да е с мед да го мажеш...
Няма как навлизат тези думи в ежедневието ни и макар несъзнателно и аз започвам да ги използвам.

п.с. Почти по темата - утре ще е публикувана статията за домашната лютеница
2010-09-10 #18
wildprincess
А за диалектът на тийнейджърите какво ще кажете?Вчера видях,че в пресата масово се използва думата ,,върсъс",ще рече някой срещу някой!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
Виж още статии за:   Есента · Зимнината · Рецепти с пипер и чушки ·
Понеделник
20
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook