Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашна лютеница


Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да влезнат в статистиката. :)
Домашната лютеница не излиза много по-евтина от купешката, особено ако си купуваш зеленчука. Предимство е, че знаеш какво има вътре в нея - без оцветители и консерванти, създадено от твоите ръце - идея, която ме радва особено.

Често ви разхождам в спомените на моето детство, днес отново ще го направя. (ако искаш прескочи направо към рецептата).

Всичко започна от килера на баба. Там, в малки буркани от детски пюрета, имаше домашна лютеница. Как, кога и къде я е правила не зная, тя живееше в панелен блок. Но лютеницата! Нея я помня, братовчедка ми също :) Двете редовно молехме баба да ни отвори бурканче с лютеница. Майките на всички мои другарчета правеха лютеница също, винаги излизаха с намазани филии пред блока, но у дома лютеница не се правеше. Това бе и началото на един системен тормоз над моите родители "Искам домашна лютеница!".

Някак си това съвпадна с едно странно решение на моите родители: да бъдем градинари. Така започнахме да ходим на "ранчото", както му казвахме. Ранчото беше една градинка с особено камениста почва, собственост на колежка на татко. Та там, първите няколко години, майка бе решила, че трябва да посади 180 корена домати. Който е гледал домати знае... Изведнъж, като решат, че ще зреят, се хващаш за главата. Няма какво да ги правиш - бързо започват да омекват (не е като днешния домат да стои 3 седмици и да не мръдне) От тези домати имаше и за консервиране, за сокове, и белени, и небелени, и цели, и на кубчета - да ти втръсне от домати (не и като ги ядеш).
Така заветно се оказа, че ще има и за... лютеница! (Аз победих)

Какви (млади) ентусиасти (родителите ми). Такива огромни тави, каквито се използват за направата на лютеница нямахме и родителите ми ги взимаха от някъде. Машинка, която да отделя люспите от доматите също нямахме и пак се взимаше от някаква леля. Дърва се купуваха специално за случая от Топливо. Пиперът купувахме от бати "незнам кой", който отглежда пипер, защото на нашето „ранчо” пипер не можеше да порасте – той си иска хубава почва. Въобще това беше връх на ентусиазъм, който за лютеницата трая 3-4 години, а за "ранчото" 5-6 години.

Процедурата за направа на лютеница бе следната:
Сваляне на буркани от тавана и измиването им. Измиване на доматите, нарязването им на едри парчета (с отстраняване на дръжките), смилането им чрез машинка. Измиване, почистване от семки и печене на голяяяяма тенекия в междублоковото пространство. За пиперът - печене, белене и мелене на същата машинка. Следваше извиране на смлените домати (последните години започнахме да използваме доматено пюре, за да става по-бързо), по някое време като се сгъсти сместа се добавяше олиото и подправките.

Това, което бе характерно за нашата семейна рецепта, е че освен пипер, домати, захар, сол и черен пипер добавяхме и кимион в лютеницата. Имахме едно месингово хаванче, в него татко счукваше кимионът и черният пипер. През по-голяма част от времето той бъркаше лютеницата, с дълга дървена лъжица, като от време на време, даваше тази отговорна задача на брат ми и така докато лютеничката се сгъсти.

Пълнехме бурканите (и с брат ми се омазвахме до уши от ядене), а после ги варяхме в един голям електрически казан на терасата (модерна работа). Следваше разпределяне на бурканите между мен и брат ми и няколко бройки - общи за всички. Запасите с лютеница, подобно на компота от ягоди се пазеха яростно.

Днес и моят брат прави лютеница, така както трябва да е , на теферич, с тенекия, дърва и тава, само рецептата му е малко по-друга - вижте я :)

Коментари
2014-02-05 #3
на филияс
кви са тия глупости че лютеницата не била полезна аз маам лютеница кат луд па ми нема нищо
2011-05-12 #2
Инна Георгиева
Като цяло, най-добре е доматите да се консумират в сурово състояние наистина. Обаче, ако организмът ти е здрав, да изядеш филия домашна лютеница или пък някаква друга апетитка, на два месеца веднъж, не е никак, ама никак фатално. Здравият организъм може да изхвърля и преработва вещества, които нездравия не може.
Иначе смятам, че повечето хора не правят лютеница. Прекалено голяма играчка е. А тези, които правят, най-вероятно като мен просто са \"фенове\" на идеята за домашна храна и вкусни спомени.
2011-05-10 #1
didatzeni
Аз съм от малцината българи,които нито употребяват,нито правят,нито купуват лютеница.Имам гастрит и не мога да рискувам със здравето си.Пресни домати консумираме целогодишно - и в салати и в готвенето.Не консервираме никакви храни.Стараем се да се храним здравословно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница -II част (рецепта)
· Домашната лютеница "на брата"
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Сладко от боровинки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асатефида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Есенна орбита
· "Очите му бяха най-хубавите и изразителни лисичи очи"
· Защо вървенето е най-добрата медитация
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
Вторник
28
Февруари 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook