Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обреден хляб за Кръстовден


Кръсташка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой, някога ги потърси - да има къде да ги намери.

Характерно за обредният хляб за Кръстовден, е т.нар кръсташка - релефната украса на хляба изобразяваща кръст. Кръстовден се пада по време на пости, затова и насъщният трябва да е постен. Хлябът почти не се навдига и трябва да се яде докато е топъл, щом изстине става твърд. Приготвянето не е трудно.

На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита (кръсташка)- обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. Смята, се че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, деня и нощта се кръстосват, студа наближава и може да те боли кръста. За това с тези ритуални думи всички смятали, че се предпазват от болки в кръста, през идната година.

500 кг брашно
1/2 ч.л мед
1/2 ч.л сода бикарабонат
1/2 с.л оцет
1,5 ч.ч вода


Приготвяне:
В дълбок съд пресяваме брашното - това не само предотвратява попадането на по-големи и твърди частици, но и вкарва въздух, което ще направи питата по-хубава. Според традицията, брашното за хляб, трябва да се пресее даже три пъти.

По средата на съда издълбаваме кладенче. В чашка слагаме оцета и добавяме содата бикарабонат (сода за хляб) - по този начин я загасяме. Изсипваме съдържанието в кладенчето с брашно. В малка част от студената вода разтваряме мед, заедно с останалата част добавяме към брашното. Започваме към образувалото се кладенче с течност да добавяме събраното отстрани брашно, лека полека започва да се образува твърда смес, която в един момент изваждаме и върху набрашнена повърхност започваме да месим.

Полученото тесто разделяме на две. Eдната част трябва да е по-малка - с нея ще направим украсата. Оставяме тестото на хладно за около час.

Леко набрашняваме тава - аз я изпекох в тава с диаметър около 23 см. (ако сте повече хора, увеличете двойно съставките и използвайте по-голяма тава). По-голямата част от тестото притискаме към тавата образувайки питка. По-малкото разделяме на две парчета - едно по-малко и едно по-голямо, оформяме ги с ръце на ивици и оформяме украса кръст. Ако желаете можете да направите и друга украса. Печем във фурната на 200 градуса. Гореща я завиваме в кърпа и слагаме на масата непосредствено.



Коментари
2010-09-14 #2
Инна Георгиева
Като изключим, чакането от 1 час, отнема съвсем малко време. Единствено и само топла е добре

Украсата не ми се получи много добре, но
2010-09-14 #1
Цвети
искам и аз такава питка бравос на майстора
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кръстова гора и силата на вярата
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Баница с праз (зелник)
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Постен кокосов кекс с какао
· Любими есенни супи с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
Неделя
27
Май 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook