Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обреден хляб за Кръстовден


Кръсташка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой, някога ги потърси - да има къде да ги намери.

Характерно за обредният хляб за Кръстовден, е т.нар кръсташка - релефната украса на хляба изобразяваща кръст. Кръстовден се пада по време на пости, затова и насъщният трябва да е постен. Хлябът почти не се навдига и трябва да се яде докато е топъл, щом изстине става твърд. Приготвянето не е трудно.

На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита (кръсташка)- обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. Смята, се че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, деня и нощта се кръстосват, студа наближава и може да те боли кръста. За това с тези ритуални думи всички смятали, че се предпазват от болки в кръста, през идната година.

500 кг брашно
1/2 ч.л мед
1/2 ч.л сода бикарабонат
1/2 с.л оцет
1,5 ч.ч вода


Приготвяне:
В дълбок съд пресяваме брашното - това не само предотвратява попадането на по-големи и твърди частици, но и вкарва въздух, което ще направи питата по-хубава. Според традицията, брашното за хляб, трябва да се пресее даже три пъти.

По средата на съда издълбаваме кладенче. В чашка слагаме оцета и добавяме содата бикарабонат (сода за хляб) - по този начин я загасяме. Изсипваме съдържанието в кладенчето с брашно. В малка част от студената вода разтваряме мед, заедно с останалата част добавяме към брашното. Започваме към образувалото се кладенче с течност да добавяме събраното отстрани брашно, лека полека започва да се образува твърда смес, която в един момент изваждаме и върху набрашнена повърхност започваме да месим.

Полученото тесто разделяме на две. Eдната част трябва да е по-малка - с нея ще направим украсата. Оставяме тестото на хладно за около час.

Леко набрашняваме тава - аз я изпекох в тава с диаметър около 23 см. (ако сте повече хора, увеличете двойно съставките и използвайте по-голяма тава). По-голямата част от тестото притискаме към тавата образувайки питка. По-малкото разделяме на две парчета - едно по-малко и едно по-голямо, оформяме ги с ръце на ивици и оформяме украса кръст. Ако желаете можете да направите и друга украса. Печем във фурната на 200 градуса. Гореща я завиваме в кърпа и слагаме на масата непосредствено.



Коментари
2010-09-14 #2
Инна Георгиева
Като изключим, чакането от 1 час, отнема съвсем малко време. Единствено и само топла е добре

Украсата не ми се получи много добре, но
2010-09-14 #1
Цвети
искам и аз такава питка бравос на майстора
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кръстова гора и силата на вярата
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Баница с праз (зелник)
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Неделя
17
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook