Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ябълков оцет за здраве и красота - II


Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация, за подсилване на имунитета, при проблеми с храносмилането и дисбактериоза, за поддържане на здравословно тегло, като профилактично средство против дегеративни заболявания на костите и ставите и се включва в диетичния режим при хипертония.

Как да го приемате
Независимо от полезните си качества, ябълковия оцет е киселина и не бива да се консумира в неразреден вид или в голямо количество. Най-естественият (и вкусен) начин за консумирането му е като подправка на салати, супи, риба, сосове или с други думи като здравословна алтернатива на използвания в домакинството винен оцет. Ако искате да пречистите организма си или да отслабнете, приемайте ябълковия оцет, заедно с мед ( по една супена лъжица), но задължително разтворени в чаша хладка вода. Единственото условие е да не страдате от язва или гастрит. След това не забравяйте да изплакнете водата си с уста, тъй като ябълковия оцет, като всяка друга киселина, уврежда емайла на зъбите.

Ябълковият оцет и красотата
Ябълковия оцет е чудесен козметичен продукт, които поддържа здравословното рН на кожата. Това означава, че я защитава от появата на дерматити и инфекции, включително и акне. Ябълчената киселина има меко ексфолиращо действие, подобрява тена кожата, леко избелва и премахва черните точки.

Лосион за лице – в билкова отвара (салвия, мащерка или лайка, според типа кожа) или розова вода, добавете ябълков оцет в съотношение 2:1. С този лосион обтривайте лицето сутрин и вечер след почистване.

За лъскава коса – след като измиете косата, я изплакнете с вода, в която са разтворени няколко лъжици ябълков оцет. Освен, че придава невероятен блясък на косата, тази процедура улеснява разресването на косата и напълно заменя употребата на балсам.

За съжаление обаче в магазините трудно можете да намерите натурален ябълков оцет. Обикновено продуктите по рафтовете представляват разредена оцетна или ябълчена киселина и не са преминали през процес на ферментация. Истинския ябълков оцет трябва да има кехлибарен цвят, но и това не е гаранция за качество, защото е възможно видът да е постигнат с оцветители. Затова най-сигурния начин да ползвате качествен продукт е като си го приготвите сами.

Рецепта за домашен ябълков оцет
Ще ви бъдат необходими: здрави ябълки, трилитров буркан или друг съд с широко гърло, филтрирана вода, по 2 супени лъжици мед за всеки килограм ябълки, марля.

Ябълките се смилат цели в кухненски робот и се изсипват в буркана. Добавя се вода, колкото да ги покрие добре и медът. Съдът се покрива само с марлята, защото за ферментацията е необходимо да има достъп на свеж въздух и се оставя на тъмно, топло място (около 25 градуса). На два–три дена е необходимо да се разбърква с дървена шпатула. Някои рецепти препоръчват прибавянето на хлебна мая и черен хляб, за ускоряване на процеса, но най-полезен е естествено ферментиралият оцет от бактериите, които се намират във въздуха. Все пак, ако разполагате с оцетна гъба, можете да я използвате – това съществено ще съкрати времето за приготвяне.

След 40-50 дни течността се прецежда от ябълковата маса и се оставя за още месец да се утаи. След това избистрения оцет се налива в бутилки.



Коментари
2015-12-14 #14
Златка
Тази година произведох доста ябълков оцет. Продавам 1л.-6.50лв.За количества отстъпки.Тел0988871168
2015-10-25 #13
Таня
Камелия, обадете ми се на тел 0888 187 087 - Таня
и ще уговорим доставка на домашен ябълков оцет лично производство по стара рецепта.
2015-03-07 #12
камелия петрова
може ли да ми кажете от къде в София мога да си купя истински натурален ябълков оцет. Явно в магазините не се продава истински оцет е някаква смес от изкуствени вещества, оцветители и какво ли не, но със сигурност не е истинския ябълков оцет, който е изцяло полезен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Как да: Почистим дома с помощта на оцет
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Неделя
17
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Коя от 9-те вида интелигентност притежавате?
Мислим за интелигентността като за просто и ясно понятие: Учените, академичните преподаватели са интелигентни....
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook