Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ябълков оцет за здраве и красота - II


Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация, за подсилване на имунитета, при проблеми с храносмилането и дисбактериоза, за поддържане на здравословно тегло, като профилактично средство против дегеративни заболявания на костите и ставите и се включва в диетичния режим при хипертония.

Как да го приемате
Независимо от полезните си качества, ябълковия оцет е киселина и не бива да се консумира в неразреден вид или в голямо количество. Най-естественият (и вкусен) начин за консумирането му е като подправка на салати, супи, риба, сосове или с други думи като здравословна алтернатива на използвания в домакинството винен оцет. Ако искате да пречистите организма си или да отслабнете, приемайте ябълковия оцет, заедно с мед ( по една супена лъжица), но задължително разтворени в чаша хладка вода. Единственото условие е да не страдате от язва или гастрит. След това не забравяйте да изплакнете водата си с уста, тъй като ябълковия оцет, като всяка друга киселина, уврежда емайла на зъбите.

Ябълковият оцет и красотата
Ябълковия оцет е чудесен козметичен продукт, които поддържа здравословното рН на кожата. Това означава, че я защитава от появата на дерматити и инфекции, включително и акне. Ябълчената киселина има меко ексфолиращо действие, подобрява тена кожата, леко избелва и премахва черните точки.

Лосион за лице – в билкова отвара (салвия, мащерка или лайка, според типа кожа) или розова вода, добавете ябълков оцет в съотношение 2:1. С този лосион обтривайте лицето сутрин и вечер след почистване.

За лъскава коса – след като измиете косата, я изплакнете с вода, в която са разтворени няколко лъжици ябълков оцет. Освен, че придава невероятен блясък на косата, тази процедура улеснява разресването на косата и напълно заменя употребата на балсам.

За съжаление обаче в магазините трудно можете да намерите натурален ябълков оцет. Обикновено продуктите по рафтовете представляват разредена оцетна или ябълчена киселина и не са преминали през процес на ферментация. Истинския ябълков оцет трябва да има кехлибарен цвят, но и това не е гаранция за качество, защото е възможно видът да е постигнат с оцветители. Затова най-сигурния начин да ползвате качествен продукт е като си го приготвите сами.

Рецепта за домашен ябълков оцет
Ще ви бъдат необходими: здрави ябълки, трилитров буркан или друг съд с широко гърло, филтрирана вода, по 2 супени лъжици мед за всеки килограм ябълки, марля.

Ябълките се смилат цели в кухненски робот и се изсипват в буркана. Добавя се вода, колкото да ги покрие добре и медът. Съдът се покрива само с марлята, защото за ферментацията е необходимо да има достъп на свеж въздух и се оставя на тъмно, топло място (около 25 градуса). На два–три дена е необходимо да се разбърква с дървена шпатула. Някои рецепти препоръчват прибавянето на хлебна мая и черен хляб, за ускоряване на процеса, но най-полезен е естествено ферментиралият оцет от бактериите, които се намират във въздуха. Все пак, ако разполагате с оцетна гъба, можете да я използвате – това съществено ще съкрати времето за приготвяне.

След 40-50 дни течността се прецежда от ябълковата маса и се оставя за още месец да се утаи. След това избистрения оцет се налива в бутилки.



Коментари
2015-12-14 #14
Златка
Тази година произведох доста ябълков оцет. Продавам 1л.-6.50лв.За количества отстъпки.Тел0988871168
2015-10-25 #13
Таня
Камелия, обадете ми се на тел 0888 187 087 - Таня
и ще уговорим доставка на домашен ябълков оцет лично производство по стара рецепта.
2015-03-07 #12
камелия петрова
може ли да ми кажете от къде в София мога да си купя истински натурален ябълков оцет. Явно в магазините не се продава истински оцет е някаква смес от изкуствени вещества, оцветители и какво ли не, но със сигурност не е истинския ябълков оцет, който е изцяло полезен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Как да: Почистим дома с помощта на оцет
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
Понеделник
27
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
Намалява се дневният прием на калории на децата от детските заведения, забранява се консумирането на...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook