Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво (не) знаем за сьомгата


За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата сьомга, която е силно питателна храна и съдържа изключително ценните полезни мазнини.

Омега-3 мастните киселини са полезни за сърдечното ни здраве. Те предотвратяват съсирването на кръвта и предпазват от инсулти. Полезни са и за диабетици. Изключително важни са, тъй като не могат да се възпроизвеждат от тялото, а трябва да си ги набавяме с храната и именно чрез сьомгата се усвояват най-лесно от организма. Учените са стигнали до заключение, че полезните мазнини намаляват риска и от болестта на Алцхаймер.

Освен отличен източник на омега-3 киселини, сьомгата съдържа и селен, протеини, ниацин и витамин B12, фосфор, магнезий и витамин В6. Освен това само със 100 грама сьомга си набавяме дневното количество витамин Д, от което се нуждае нашия организъм. Малко от храните могат да се похвалят с подобно предимство.
Интересен факт е, че сьомгата изминава хиляди километри и се завръща на мястото, където се е родила, за да хвърли хайвера си и умре.
Въпреки изключително полезните качества, от голямо значение е мястото на произход на сьомгата. Сьомгата, която похапваме, се отглежда във ферми или на свобода. Според различни изследвания е установено, че Тихоокеанската свободна сьомга е по-полезна от Атлантическата.

Проучване стига до извода, че Европейската сьомга от някои ферми (Шотландия, Фарьорски острови), е с най-голямо количество замърсители и токсини и може да увеличи риска от рак за сметка на полезните качества на тази вкусна риба. Дори се съветва такъв тип сьомга да се консумира веднъж на 5 месеца. Причината за това се крие във факта, че развъдната сьомга се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло, докато дивата яде други риби. Тъй като различните диоксини и индустриални химикали се „складират” в животинските мазнини, всеки вид сьомга, чрез приема им, има потенциал да трупа тези токсини в себе си. Но нивата им в концентрираната храна са вероятно по-високи от тези, намиращи се в рибата, която дивата сьомга консумира по естествен път. Следователно и качеството на месото на свободната сьомга е по-добро.

Най-чиста и полезна е дивата Тихоокеанска сьомга. Затова не забравяйте за питателността на сьомгата, но преди да се подложите на полезна за сърцето рибна диета е добре да проверите произхода на храната, за да сте сигурни в качеството и здравословността на рибата, която консумирате.
Коментари
2013-07-31 #6
Bo_ris
Качакова защо не пише за цвета на месото на рибата?Веднъж бяло,веднъж като на приложената снимка!
2012-04-04 #5
васил
Как да се разбере истинската родина на сьомгата ,която се предлага на пазара? Естествено ,че продавача казва ,че е от Тихия океан.
2010-12-14 #4
mila_69
Добре, че живеем във Финландия, та похапваме доста често, почти всяка седмица
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Петък
23
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Защо някои хора реагират на стреса със...сън
Когато аз и мъжът ми се скараме, разменяме гневни реплики, отдръпваме се в различни стаи и изчакваме...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook