Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво (не) знаем за сьомгата


За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата сьомга, която е силно питателна храна и съдържа изключително ценните полезни мазнини.

Омега-3 мастните киселини са полезни за сърдечното ни здраве. Те предотвратяват съсирването на кръвта и предпазват от инсулти. Полезни са и за диабетици. Изключително важни са, тъй като не могат да се възпроизвеждат от тялото, а трябва да си ги набавяме с храната и именно чрез сьомгата се усвояват най-лесно от организма. Учените са стигнали до заключение, че полезните мазнини намаляват риска и от болестта на Алцхаймер.

Освен отличен източник на омега-3 киселини, сьомгата съдържа и селен, протеини, ниацин и витамин B12, фосфор, магнезий и витамин В6. Освен това само със 100 грама сьомга си набавяме дневното количество витамин Д, от което се нуждае нашия организъм. Малко от храните могат да се похвалят с подобно предимство.
Интересен факт е, че сьомгата изминава хиляди километри и се завръща на мястото, където се е родила, за да хвърли хайвера си и умре.
Въпреки изключително полезните качества, от голямо значение е мястото на произход на сьомгата. Сьомгата, която похапваме, се отглежда във ферми или на свобода. Според различни изследвания е установено, че Тихоокеанската свободна сьомга е по-полезна от Атлантическата.

Проучване стига до извода, че Европейската сьомга от някои ферми (Шотландия, Фарьорски острови), е с най-голямо количество замърсители и токсини и може да увеличи риска от рак за сметка на полезните качества на тази вкусна риба. Дори се съветва такъв тип сьомга да се консумира веднъж на 5 месеца. Причината за това се крие във факта, че развъдната сьомга се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло, докато дивата яде други риби. Тъй като различните диоксини и индустриални химикали се „складират” в животинските мазнини, всеки вид сьомга, чрез приема им, има потенциал да трупа тези токсини в себе си. Но нивата им в концентрираната храна са вероятно по-високи от тези, намиращи се в рибата, която дивата сьомга консумира по естествен път. Следователно и качеството на месото на свободната сьомга е по-добро.

Най-чиста и полезна е дивата Тихоокеанска сьомга. Затова не забравяйте за питателността на сьомгата, но преди да се подложите на полезна за сърцето рибна диета е добре да проверите произхода на храната, за да сте сигурни в качеството и здравословността на рибата, която консумирате.
Коментари
2013-07-31 #6
Bo_ris
Качакова защо не пише за цвета на месото на рибата?Веднъж бяло,веднъж като на приложената снимка!
2012-04-04 #5
васил
Как да се разбере истинската родина на сьомгата ,която се предлага на пазара? Естествено ,че продавача казва ,че е от Тихия океан.
2010-12-14 #4
mila_69
Добре, че живеем във Финландия, та похапваме доста често, почти всяка седмица
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Неделя
29
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Голямото семейство и малките ми ритуали сутрин
Имам четиричленно семейство. Всеки е с различен график и има различни изисквания сутрин. Малката не иска...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook