Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Baingan Bharta - индийска кухня


Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има различни добавки. В някой места слагат канела, в други зелен грах. Предлагам ви най-автентичната според мен рецепта, с характерния опушен патладжан, задължителната гарам масала, леката лютивина на зелената чушка и още други незабравими аромати
1 среден патладжан
1 зелена люта чушка
1/ ч.ч олио
1 среден лук
1 домат
2-3 скилидки честн
2 с.л настърган пресен джинджифил
2 щипки кимион
1/2 ч.л куркума
1 с.л кориандър на прах
1/2 ч.л гарам масала /или къри/
1 стрък пресен кориандър или целина


Патладжанът намазваме с олио, пробождаме на 2-3 места с вилица и слагаме в тава във фурната да се изпече до омекване. Вместо изпичане, можете да нарежете и изпържите на кубчета патладжана, но ястието няма да има приятния, характерен леко опушен вкус, който се придобива единствено при печене. По мое лично мнение, най-вкусен и ароматен е патладжана, ако се използва широк чушкопек.

В тиган с нагорещена мазнина изсипваме семената кимион. Разбъркваме и добавяме смачкания чесън и настърган джинджифил. Добавяме наситнения лук и лютата чушка. След около минута добавяме куркумата на прах, доматите нарязани на ситно. Разбъркваме и добавяме гарам масалата, кориандъра сол и похлупваме на бавен огън да се задуши до омекване.

Изпеченият патладжан обелваме и оставяме да се изцеди за да изтече горчивия сок. В Индия има сортове патладжани, които просто не са горчиви. От разпространените в България, най-негорчив е белия патладжан.
С нож нарязваме на едро патладжана и добавяме към доматената смес и разбъркваме добре. Сервираме топло поръсено с пресен кориандър или целина
Обикновено на индийската маса с Baingan Bharta присъства и ориз.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хрян – лютиво здраве
· Люта любов
· Уасаби - лютото лекарство
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Патладжанена разядка
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Неделя
22
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook