Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Baingan Bharta - индийска кухня


Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има различни добавки. В някой места слагат канела, в други зелен грах. Предлагам ви най-автентичната според мен рецепта, с характерния опушен патладжан, задължителната гарам масала, леката лютивина на зелената чушка и още други незабравими аромати
1 среден патладжан
1 зелена люта чушка
1/ ч.ч олио
1 среден лук
1 домат
2-3 скилидки честн
2 с.л настърган пресен джинджифил
2 щипки кимион
1/2 ч.л куркума
1 с.л кориандър на прах
1/2 ч.л гарам масала /или къри/
1 стрък пресен кориандър или целина


Патладжанът намазваме с олио, пробождаме на 2-3 места с вилица и слагаме в тава във фурната да се изпече до омекване. Вместо изпичане, можете да нарежете и изпържите на кубчета патладжана, но ястието няма да има приятния, характерен леко опушен вкус, който се придобива единствено при печене. По мое лично мнение, най-вкусен и ароматен е патладжана, ако се използва широк чушкопек.

В тиган с нагорещена мазнина изсипваме семената кимион. Разбъркваме и добавяме смачкания чесън и настърган джинджифил. Добавяме наситнения лук и лютата чушка. След около минута добавяме куркумата на прах, доматите нарязани на ситно. Разбъркваме и добавяме гарам масалата, кориандъра сол и похлупваме на бавен огън да се задуши до омекване.

Изпеченият патладжан обелваме и оставяме да се изцеди за да изтече горчивия сок. В Индия има сортове патладжани, които просто не са горчиви. От разпространените в България, най-негорчив е белия патладжан.
С нож нарязваме на едро патладжана и добавяме към доматената смес и разбъркваме добре. Сервираме топло поръсено с пресен кориандър или целина
Обикновено на индийската маса с Baingan Bharta присъства и ориз.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хрян – лютиво здраве
· Люта любов
· Уасаби - лютото лекарство
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Петък
5
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook