Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I


Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо от името обаче популярността на тези продукти расте в цял свят. Какво ги различава от останалите? Първото, което ни се набива на очи е двойно, в някои случаи дори тройно по-високата цена. И затова често ги подминаваме с възмущение, като предпочитаме да си купим примерно два килограма моркови от „нормалните”, вместо един от високите прескъпо „био”. Кой обаче от двата вида зеленчуци е по-нормален и кой в крайна сметка ще ни излезе на по-висока цена – за това си струва да се замислим.

Плодовете на цивилизацията
Лъскавите ябълки, свежите домати, огромните ягоди, гроздето са достъпни по всяко време на годината. Вече толкова сме свикнали с това, че го приемаме за съвсем нормално, без дори да се замисляме откъде на къде са се взели тези пресни картофи в супермаркета посред зима. Или пък как гроздето от Аржентина, което е изминало целия този дълъг път и е престояло по складове, има толкова сочен вид.

В действителност по-голямата част от плодовете, месото и рибата, които попадат на масата ни растат в изкуствени условия, далеч от природата и могат да се нарекат всякак, но не и „нормални”. Синтетичните торове, които се използват в конвенционалното земеделие ускоряват развитието на растенията, но намаляват устойчивостта им. За да оцелеят „изнежените” плодове и зеленчуци се нуждаят от все по-големи количества хербициди (за борба с плевелите ), пестициди (против болести) и инсектициди (за борба с вредителите). За да имат по-голяма трайност те се берат преди да достигнат зрялост и претърпяват „предпродажна” подготовка – обгазяване, облъчване с радиоактивни изотопи (например кобалт-60) или потапяне във фунгицидна баня. Но всички тези вещества по същество са токсини, които попадат и в нашия оргамизъм, рушат имунната ни система и са причина за голяма част от съвременните болести.

Месото на трапезата ни
В храната на пилетата, прасетата и говедата се добавят анаболи за по-бърз растеж и антибиотици, които трябва да компенсират лошите условия на живот – на тясно пространство и без слънчева светлина. Те се отлагат не само в месото на животните, но и в млякото и яйцата. Последвалата технологична обработка след това допълнително унищожава и малкото полезни вещества в тях, но затова пък ги „обогатява” с още химикали. Все още ли мислите, че това е нормално?
Коментари
2010-10-29 #3
didatzeni
Здравейте.Аз съм за био-продуктите ,както и за био месото.Само такива купувам.Не мога да си позволя да тровя себе си и семейството си с каквото ми попадне под ръка./Не живеем в Бг. от 20год./
2010-10-23 #2
Nevena
био продукти--ужас за здравето ни
2010-09-21 #1
снежана
и лукс иразумна инвестиция за съм за всичко родно и натурално
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Събота
16
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на прабабите ни средство за облекчаване...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook