Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I


Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо от името обаче популярността на тези продукти расте в цял свят. Какво ги различава от останалите? Първото, което ни се набива на очи е двойно, в някои случаи дори тройно по-високата цена. И затова често ги подминаваме с възмущение, като предпочитаме да си купим примерно два килограма моркови от „нормалните”, вместо един от високите прескъпо „био”. Кой обаче от двата вида зеленчуци е по-нормален и кой в крайна сметка ще ни излезе на по-висока цена – за това си струва да се замислим.

Плодовете на цивилизацията
Лъскавите ябълки, свежите домати, огромните ягоди, гроздето са достъпни по всяко време на годината. Вече толкова сме свикнали с това, че го приемаме за съвсем нормално, без дори да се замисляме откъде на къде са се взели тези пресни картофи в супермаркета посред зима. Или пък как гроздето от Аржентина, което е изминало целия този дълъг път и е престояло по складове, има толкова сочен вид.

В действителност по-голямата част от плодовете, месото и рибата, които попадат на масата ни растат в изкуствени условия, далеч от природата и могат да се нарекат всякак, но не и „нормални”. Синтетичните торове, които се използват в конвенционалното земеделие ускоряват развитието на растенията, но намаляват устойчивостта им. За да оцелеят „изнежените” плодове и зеленчуци се нуждаят от все по-големи количества хербициди (за борба с плевелите ), пестициди (против болести) и инсектициди (за борба с вредителите). За да имат по-голяма трайност те се берат преди да достигнат зрялост и претърпяват „предпродажна” подготовка – обгазяване, облъчване с радиоактивни изотопи (например кобалт-60) или потапяне във фунгицидна баня. Но всички тези вещества по същество са токсини, които попадат и в нашия оргамизъм, рушат имунната ни система и са причина за голяма част от съвременните болести.

Месото на трапезата ни
В храната на пилетата, прасетата и говедата се добавят анаболи за по-бърз растеж и антибиотици, които трябва да компенсират лошите условия на живот – на тясно пространство и без слънчева светлина. Те се отлагат не само в месото на животните, но и в млякото и яйцата. Последвалата технологична обработка след това допълнително унищожава и малкото полезни вещества в тях, но затова пък ги „обогатява” с още химикали. Все още ли мислите, че това е нормално?
Коментари
2010-10-29 #3
didatzeni
Здравейте.Аз съм за био-продуктите ,както и за био месото.Само такива купувам.Не мога да си позволя да тровя себе си и семейството си с каквото ми попадне под ръка./Не живеем в Бг. от 20год./
2010-10-23 #2
Nevena
био продукти--ужас за здравето ни
2010-09-21 #1
снежана
и лукс иразумна инвестиция за съм за всичко родно и натурално
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
Четвъртък
2
Декември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
Учени, специализирани в изследвания на съня, успяват да идентифицират над 80 вида нарушения, много...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Основни правила за превенция на диабет
Задължително да проверяваме нивото на глюкозата в кръвта минимум веднъж годишно. Да се храним здравословно,...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook