Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I


Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо от името обаче популярността на тези продукти расте в цял свят. Какво ги различава от останалите? Първото, което ни се набива на очи е двойно, в някои случаи дори тройно по-високата цена. И затова често ги подминаваме с възмущение, като предпочитаме да си купим примерно два килограма моркови от „нормалните”, вместо един от високите прескъпо „био”. Кой обаче от двата вида зеленчуци е по-нормален и кой в крайна сметка ще ни излезе на по-висока цена – за това си струва да се замислим.

Плодовете на цивилизацията
Лъскавите ябълки, свежите домати, огромните ягоди, гроздето са достъпни по всяко време на годината. Вече толкова сме свикнали с това, че го приемаме за съвсем нормално, без дори да се замисляме откъде на къде са се взели тези пресни картофи в супермаркета посред зима. Или пък как гроздето от Аржентина, което е изминало целия този дълъг път и е престояло по складове, има толкова сочен вид.

В действителност по-голямата част от плодовете, месото и рибата, които попадат на масата ни растат в изкуствени условия, далеч от природата и могат да се нарекат всякак, но не и „нормални”. Синтетичните торове, които се използват в конвенционалното земеделие ускоряват развитието на растенията, но намаляват устойчивостта им. За да оцелеят „изнежените” плодове и зеленчуци се нуждаят от все по-големи количества хербициди (за борба с плевелите ), пестициди (против болести) и инсектициди (за борба с вредителите). За да имат по-голяма трайност те се берат преди да достигнат зрялост и претърпяват „предпродажна” подготовка – обгазяване, облъчване с радиоактивни изотопи (например кобалт-60) или потапяне във фунгицидна баня. Но всички тези вещества по същество са токсини, които попадат и в нашия оргамизъм, рушат имунната ни система и са причина за голяма част от съвременните болести.

Месото на трапезата ни
В храната на пилетата, прасетата и говедата се добавят анаболи за по-бърз растеж и антибиотици, които трябва да компенсират лошите условия на живот – на тясно пространство и без слънчева светлина. Те се отлагат не само в месото на животните, но и в млякото и яйцата. Последвалата технологична обработка след това допълнително унищожава и малкото полезни вещества в тях, но затова пък ги „обогатява” с още химикали. Все още ли мислите, че това е нормално?
Коментари
2010-10-29 #3
didatzeni
Здравейте.Аз съм за био-продуктите ,както и за био месото.Само такива купувам.Не мога да си позволя да тровя себе си и семейството си с каквото ми попадне под ръка./Не живеем в Бг. от 20год./
2010-10-23 #2
Nevena
био продукти--ужас за здравето ни
2010-09-21 #1
снежана
и лукс иразумна инвестиция за съм за всичко родно и натурално
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Четвъртък
3
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook