Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I


Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо от името обаче популярността на тези продукти расте в цял свят. Какво ги различава от останалите? Първото, което ни се набива на очи е двойно, в някои случаи дори тройно по-високата цена. И затова често ги подминаваме с възмущение, като предпочитаме да си купим примерно два килограма моркови от „нормалните”, вместо един от високите прескъпо „био”. Кой обаче от двата вида зеленчуци е по-нормален и кой в крайна сметка ще ни излезе на по-висока цена – за това си струва да се замислим.

Плодовете на цивилизацията
Лъскавите ябълки, свежите домати, огромните ягоди, гроздето са достъпни по всяко време на годината. Вече толкова сме свикнали с това, че го приемаме за съвсем нормално, без дори да се замисляме откъде на къде са се взели тези пресни картофи в супермаркета посред зима. Или пък как гроздето от Аржентина, което е изминало целия този дълъг път и е престояло по складове, има толкова сочен вид.

В действителност по-голямата част от плодовете, месото и рибата, които попадат на масата ни растат в изкуствени условия, далеч от природата и могат да се нарекат всякак, но не и „нормални”. Синтетичните торове, които се използват в конвенционалното земеделие ускоряват развитието на растенията, но намаляват устойчивостта им. За да оцелеят „изнежените” плодове и зеленчуци се нуждаят от все по-големи количества хербициди (за борба с плевелите ), пестициди (против болести) и инсектициди (за борба с вредителите). За да имат по-голяма трайност те се берат преди да достигнат зрялост и претърпяват „предпродажна” подготовка – обгазяване, облъчване с радиоактивни изотопи (например кобалт-60) или потапяне във фунгицидна баня. Но всички тези вещества по същество са токсини, които попадат и в нашия оргамизъм, рушат имунната ни система и са причина за голяма част от съвременните болести.

Месото на трапезата ни
В храната на пилетата, прасетата и говедата се добавят анаболи за по-бърз растеж и антибиотици, които трябва да компенсират лошите условия на живот – на тясно пространство и без слънчева светлина. Те се отлагат не само в месото на животните, но и в млякото и яйцата. Последвалата технологична обработка след това допълнително унищожава и малкото полезни вещества в тях, но затова пък ги „обогатява” с още химикали. Все още ли мислите, че това е нормално?
Коментари
2010-10-29 #3
didatzeni
Здравейте.Аз съм за био-продуктите ,както и за био месото.Само такива купувам.Не мога да си позволя да тровя себе си и семейството си с каквото ми попадне под ръка./Не живеем в Бг. от 20год./
2010-10-23 #2
Nevena
био продукти--ужас за здравето ни
2010-09-21 #1
снежана
и лукс иразумна инвестиция за съм за всичко родно и натурално
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Събота
19
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook