Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжанът – историята на един плод



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти всяка страна, където климатът е топъл.
В ботаниката всъщност, противно на кулинарните ни очаквания, патладжаните не са зеленчуци, а плодове. (Наред с доматите и чушките).

От Индия и земите на днешен Пакистан, патладжанът скоро се разпространил и в Египет и Турция. Арабски записки от 9, 10 и 12 вeк показват, че патладжанът е бил важна част от Арабската, Турската и Персийката кухня.

От 4 до 7 в сл.Хр, маврите разпространили плода в Испания, а от там много бързо се разпространил в цяла Европа. Интересно е да се отбележи, че в началото европейците смятали, че консумацията на патладжан може да те доведе до лудост .

Има стотици видове растящи в различни краища на света, с всякакви цветове и форми. Бял, пурпурен, пурпурно-черен, зелен, оранжево-червен дори и на раета може да бъде цветът на патладжана.

Формите му варират: крушовидна, кръгла, издължена и тънка. В България най разпространен е крушовидният в пурпурно-черен или казано по нашенски: лилав цвят.

Светло зелени и раирания патладжан са култивирани в Индия и Тайланд.

Снежно белият патладжан е отглеждан в Азия преди хиляди години, но днес се култивира и на Запад.

Един от интересните видове е Тайландският патладжан, който прилича на грозде и се готви цял.

Патладжанените вкусовете на различните страни:
В Индия любимото ястие от патладжан е Baingan Bharta. Като технология може би бих казала, че е близко до познатото ни "кьопалу", но в него присъства страхотна смесица от подправки.

В Турция е характерно използването на кубчета патладжан на шиш кебап с агнешко в Patlican Kebap. А да не говорим за класическата Имам баялдъ - без която аз лично не си представям турската кухня.

В Гърция патладжанът също е на почит и ако си поръчате гръцка мусака, ще установите обилното му присъствие, класическата им салата Melitzanosalata me Karythia също е на основата на този зеленчук, който изпечен се смила с орехи и чесън.

Арабската кухня пък е немислима без Baba ghanoush - разядка от патладжан, тахан, чесън и лимонов сок.

В Китай най-често се нарязва на неправилни форми и запържва с босилек, или пък се приготвя Пикантен патладжан в Сечуански стил. По-голяма част от рецептите с патладжан са в наследство от кухнята на монасите будисти, които са стриктни вегетарианци.

В Япония патладжанът е основен зеленчук в класическата Японска темпура - ястие в което основните продукти се потапят в панировка от яйца и брашно за много кратко в мазнина, създавайки хрупкава коричка и сочна вътрешност /Japanese Tempura Plate./

В Италия класическо патладжанено блюдо е Caponata - вид топла салата с добавка на целина, каперси и други вкусотии. Характерна е също и Eggplant Parmigiana

Във Франция, любимо ястие е Рататуя - прекрасно ястие с добавка на тиквички, домати, лук, пипер и подправки.

В България, най-често приготвяме патладжана, нарязан на кръгчета, овалян в брашно и изпържен. Може би второто най-правено ястие е пълнения патладжан-тип лодка. Все пак мое мнение не присъства достатъчно често на масата ни. Което е жалко.
Разбира се, никога не е късно да променим това.

Коментари
2010-07-23 #9
Инна Георгиева
Цвети, раздвижването е полезно
2010-07-22 #8
Цвети
Абе, имах раздвижване в червата, честно казано не ми е здрав стомахът, ама никак, но нейсе - за в бъдеще ще знам
2010-07-22 #7
Iskra
Цвети, не си вкарвай такива мухи в главата . Досега за смъртен случаи от патладжан не съм чувала .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Тайните на зехтина
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Патладжанена разядка
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Неделя
25
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook