Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гроздето – сладкият дар на есента



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните текстове на Библията. Там се разказва, че тя била първото растение, което Ной засадил на планината Арарат след оттеглянето на водата от Великия потоп. В Древен Египет, Рим и Гърция плодовете на лозата – сочните и вкусни гроздове, също били почитани като свещени и то не само, заради омайното питие, което се приготвяло от тях. Те били използвани не само за храна, но и като общоукрепващо, дори лечебно средство.

Това, което отличава гроздето от останалите плодове, е че наред с фруктозата (13%) съдържа и най-голямо количество глюкоза (11%). Този полизахарид е чисто гориво за клетките на нашето тяло, особено за мозъка и сърцето, тъй като навлиза директно в кръвта и дава моментална енергия. Благодарение на това гроздето е чудесна закуска преди спорт, изпит или всяко едно умствено натоварване, а освен това подобрява настроението.

Въпреки високото съдържание на захари, плодът не е много калоричен (60 ккал на 100 гр.), тъй като 75% от него е вода. Освен това, след похапването му, няма да ви обхване пристъп на глад. Причина за това е отново голямото количество глюкоза, която за разлика от фруктозата, създава чувство за ситост. Не на последно място монозахарида подобрява и обмяната на веществата. Всички това е достатъчно основание да не изключвате гроздето от менюто си по време на диета, въпреки призивите на някои диетолози.

Лечебното действие на гроздето се дължи основно на органичните киселини (винена и ябълчена). Те имат общоукребващо и бактерицидно действие – подобряват работата на храносмилателната система, унищожават вредните бактерии, засилват имунитета и перисталтиката. Освен това от плода можете да си набавите много минерали – най-много калий, които подобрява работата на сърдечно-съдовата система и в по-малки количества магнезий, калции, фосфор, желязо и йод. От витамините в гроздето, се съдържат най-много витамин С и представители на групата В (B1, В2, В6, В12, РР).

В ципата и семките на гроздето се съдържат и много полифеноли - антиоксидантни съединения, които имат противостареещото и противораково действие. Именно на тях се основава славата на червеното вино. Затова цялото зърно е за предпочитане през гроздовия сок. Ако пък се колебаете между бял или червен сорт, изберете втория – цветът му се дължи на пигментите антоциани, които освен, че предпазват от свободните радикали, имат противовъзпалително действие, подобряват кръвообръщението и предпазват от появата на разширени вени.

Как да изберем грозде
Най-сигурният белег, че гроздето е прясно е матовия налеп върху кожата. При това леката пигментация на зърната не бива да ви притеснява – тя съвсем не означава, че гроздето е некачествено. Това, за което трябва да внимаваме е, да няма повредени зърна, защото гнилостният процес бързо ще се разпространи върху цялата чепка.

Сортовете с тънка кожа са по-приятни за хапване, но са негодни за съхранение. Ако искате да запазите грозде за по-дълго, купувайте плодове с дебела ципа и твърдо месо, като имате предвид, че по-трайни са червените сортове. Сложете чепките на прохладно и проветриво място, най-добре окачени и периодично навреме отстранявайте развалените зърна.
Коментари
2012-09-06 #5
ika
Здравейте!Права сте uHHa аз също зверски съм гладна след ядене на ябълка.НО нали последните иследвания на учените е първо да се яде ябълка после основното тя уж чистила токсините.А колкото до калориите и килограмите вече не ми пука толкова. Моите се увеличиха от;; хошимотото ; и колкото да пазя диети не свалям и килограм само ходя и залитам като да съм пияна. А гроздето оооо отивам да си откъсна и сядам да хапна огромно количество майната им калории холестероли. Бабите ни навремето не са знаели що е това а бяха стройни хубави!!!
2010-10-28 #4
didatzeni
От гроздето също така се повишава и кръвната ми захар и диабетиците трябва да го консумират в мнооого ограничено количество.Мисля,че съм ясна защо гроздето се консумира в малко количество.
2010-10-28 #3
Инна Георгиева
Имали калории Ами да, реално нашия организъм има нужда от тях. Яжте само грозде и да видим дали ще напълнеете
Когато дойде сезона на гроздето, ям изключително много грозде и вярвайте не мърдам килограм. За сметка на това много добре се отразява на кожата, косата ми. И много важното, когато ям грозде не съм гладна, нещо което не мога да кажа за една ябълка, да речем. Ям ли ябълка озверявам жестоки от глад
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Календар на сезонните плодове
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Какво ще направя, когато остарея и отражението ми в огледалото вече няма да радва
· Минимализмът и възрастта
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Понеделник
19
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Редът не е всичко или опит да оправдаем разпиляността
Вероятно, като родители не веднъж сте се ядосвали на разхвърляната стая на детето си или на разпилeните...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook