Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гроздето – сладкият дар на есента



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните текстове на Библията. Там се разказва, че тя била първото растение, което Ной засадил на планината Арарат след оттеглянето на водата от Великия потоп. В Древен Египет, Рим и Гърция плодовете на лозата – сочните и вкусни гроздове, също били почитани като свещени и то не само, заради омайното питие, което се приготвяло от тях. Те били използвани не само за храна, но и като общоукрепващо, дори лечебно средство.

Това, което отличава гроздето от останалите плодове, е че наред с фруктозата (13%) съдържа и най-голямо количество глюкоза (11%). Този полизахарид е чисто гориво за клетките на нашето тяло, особено за мозъка и сърцето, тъй като навлиза директно в кръвта и дава моментална енергия. Благодарение на това гроздето е чудесна закуска преди спорт, изпит или всяко едно умствено натоварване, а освен това подобрява настроението.

Въпреки високото съдържание на захари, плодът не е много калоричен (60 ккал на 100 гр.), тъй като 75% от него е вода. Освен това, след похапването му, няма да ви обхване пристъп на глад. Причина за това е отново голямото количество глюкоза, която за разлика от фруктозата, създава чувство за ситост. Не на последно място монозахарида подобрява и обмяната на веществата. Всички това е достатъчно основание да не изключвате гроздето от менюто си по време на диета, въпреки призивите на някои диетолози.

Лечебното действие на гроздето се дължи основно на органичните киселини (винена и ябълчена). Те имат общоукребващо и бактерицидно действие – подобряват работата на храносмилателната система, унищожават вредните бактерии, засилват имунитета и перисталтиката. Освен това от плода можете да си набавите много минерали – най-много калий, които подобрява работата на сърдечно-съдовата система и в по-малки количества магнезий, калции, фосфор, желязо и йод. От витамините в гроздето, се съдържат най-много витамин С и представители на групата В (B1, В2, В6, В12, РР).

В ципата и семките на гроздето се съдържат и много полифеноли - антиоксидантни съединения, които имат противостареещото и противораково действие. Именно на тях се основава славата на червеното вино. Затова цялото зърно е за предпочитане през гроздовия сок. Ако пък се колебаете между бял или червен сорт, изберете втория – цветът му се дължи на пигментите антоциани, които освен, че предпазват от свободните радикали, имат противовъзпалително действие, подобряват кръвообръщението и предпазват от появата на разширени вени.

Как да изберем грозде
Най-сигурният белег, че гроздето е прясно е матовия налеп върху кожата. При това леката пигментация на зърната не бива да ви притеснява – тя съвсем не означава, че гроздето е некачествено. Това, за което трябва да внимаваме е, да няма повредени зърна, защото гнилостният процес бързо ще се разпространи върху цялата чепка.

Сортовете с тънка кожа са по-приятни за хапване, но са негодни за съхранение. Ако искате да запазите грозде за по-дълго, купувайте плодове с дебела ципа и твърдо месо, като имате предвид, че по-трайни са червените сортове. Сложете чепките на прохладно и проветриво място, най-добре окачени и периодично навреме отстранявайте развалените зърна.
Коментари
2012-09-06 #5
ika
Здравейте!Права сте uHHa аз също зверски съм гладна след ядене на ябълка.НО нали последните иследвания на учените е първо да се яде ябълка после основното тя уж чистила токсините.А колкото до калориите и килограмите вече не ми пука толкова. Моите се увеличиха от;; хошимотото ; и колкото да пазя диети не свалям и килограм само ходя и залитам като да съм пияна. А гроздето оооо отивам да си откъсна и сядам да хапна огромно количество майната им калории холестероли. Бабите ни навремето не са знаели що е това а бяха стройни хубави!!!
2010-10-28 #4
didatzeni
От гроздето също така се повишава и кръвната ми захар и диабетиците трябва да го консумират в мнооого ограничено количество.Мисля,че съм ясна защо гроздето се консумира в малко количество.
2010-10-28 #3
Инна Георгиева
Имали калории Ами да, реално нашия организъм има нужда от тях. Яжте само грозде и да видим дали ще напълнеете
Когато дойде сезона на гроздето, ям изключително много грозде и вярвайте не мърдам килограм. За сметка на това много добре се отразява на кожата, косата ми. И много важното, когато ям грозде не съм гладна, нещо което не мога да кажа за една ябълка, да речем. Ям ли ябълка озверявам жестоки от глад
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Календар на сезонните плодове
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Какво ще направя, когато остарея и отражението ми в огледалото вече няма да радва
· Минимализмът и възрастта
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· На есента - Джон Кийтс
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
Сряда
26
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Опасна ли е високата температура?
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и веднага посягат...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook