Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Форми за сладкиши – какви да изберем


Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен съд за всичките ви кулинарни произведения – от баници до парфета, води до съмнителни резултати. Затова, ако тепърва оборудвате кухнята си, трябва да направите не един избор, а няколко. Ето и на какво трябва да обърнете внимание, за да направите най-добрата покупка:

Форма на съда - дизайн, височина, вместимост
каква температура поддържат по време на печене
удобство на употреба

Силиконовите форми са леки, лесни за поддръжка и експлоатация, затова печелят все по-голяма популярност. Спокойно поддържат температура от -60 до 280 градуса, което ги прави много удобни за приготвяне на домашни полуфабрикати, които можете да извадите от фризера и веднага да пъхнете във фурната. Тъй като материалът е мек и гъвкав, сладкишите от силиконовите форми се вадят без усилие. Но по време на пълненето на формата, това предимство се превръща в недостатък. Затова винаги трябва да я поставяте на стабилна основа.

За измиването на силиконовите форми не бива да използвате тел или абразивни препарати. Впрочем, това не е и нужно – те са абсолютно незалепващи. Дори намазването с олио е необходимо само преди първата употреба. Можете да ги използвате както е микровълнова, така и в обикновена фурна. В зависимост от формата силиконът е подходящ за печене на кексове, бисквити, мъфини, суфлета и други основни ястия.

Формите с тефлоново покритие са дори по-популярни от силиконовите. От тях също се предлага голямо разнообразие. Много удобни за приготвяне на торти, особено желирани, са вариантите с падащо дъно. Намазването с олио преди изсипването на сместа е достатъчно, за да осигури лесно изваждане на сладкиша, а след това формата се измива без усилия. Но това покритие си има и ред недостатъци. На първо място лесно се надрасква и постепенно губи незалепващите си качества. Но по-същественият му недостатък е, че не бива да се нагрява над 200 градуса, защото синтетичното покритие започват да се разгражда и да отделя канцерогенни вещества. Затова използвайте тефлоновите форми само за сладкиши, които изискват слаба фурна и изваждайте възможно най-скоро след изпичането.

Съдовете от огнеупорно стъкло и керамика са най-подходящи за приготвянето на плодови сладкиши. Причината – нагряват се равномерно и така се намалява опасността тези по-бавно изпичащи се десерти да прегорят на повърхността, а да останат клисави в средата. Формите от стъкло имат още едно предимство – през прозрачните им стени може да се наблюдава и самия процес.

Употребата тези съдове обаче трябва да е по-внимателна. Въпреки, че издържат на много високи температури, те не понасят нито бързото нагряване, нито шоковото охлаждане. А за да извадите лесно сладкиша, задължително трябва предварително да намазните тавичката. Измиването след това също ще ви коства повече усилия, освен ако не разполагате с миялна машина.
Коментари
2013-01-16 #1
Jaklin
силиконовите са супер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
Четвъртък
2
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Теория и практика на доброто парти
Да замислиш, организираш и да си домакиня на незабравимо парти е изкуство. Като всяко изкуство, важен...
Тайните на домашния уют
Имате нов апартамент или просто ви е омръзнал интериорът на стария? Грубият ремонт е приключил и сега...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Многократно срещу еднократно
В моето детство вещите бяха за продължителна употреба, по възможност за цял живот. И това важеше за абсолютно...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
За здрав и здравословен сън - променете спалнята си
Спалнята е едно от най-важните помещенията в дома, защото на практика там прекарваме най-много време,...
Сушени лимони
Сушените лимонови резени можете да използвате за декорация на дома, свещи, подаръци, картички, коледната...
Пролетно вдъхновение за декорация на дома
Привет, артистични хора от Хера! Реших да вдъхновя участниците в конкурса "Пролет с Hera.bg" и да ви...
Да разкрасим през пролетта междублоковите пространства
С наближаването на пролетта идва най-подходящият момент да разкрасим пространствата около блоковете....
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Приветлив ли е домът ни?
Домът е нашата крепост, но и място, което понякога се налага да покажем и на другите. И със сигурност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook