Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Форми за сладкиши – какви да изберем


Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен съд за всичките ви кулинарни произведения – от баници до парфета, води до съмнителни резултати. Затова, ако тепърва оборудвате кухнята си, трябва да направите не един избор, а няколко. Ето и на какво трябва да обърнете внимание, за да направите най-добрата покупка:

Форма на съда - дизайн, височина, вместимост
каква температура поддържат по време на печене
удобство на употреба

Силиконовите форми са леки, лесни за поддръжка и експлоатация, затова печелят все по-голяма популярност. Спокойно поддържат температура от -60 до 280 градуса, което ги прави много удобни за приготвяне на домашни полуфабрикати, които можете да извадите от фризера и веднага да пъхнете във фурната. Тъй като материалът е мек и гъвкав, сладкишите от силиконовите форми се вадят без усилие. Но по време на пълненето на формата, това предимство се превръща в недостатък. Затова винаги трябва да я поставяте на стабилна основа.

За измиването на силиконовите форми не бива да използвате тел или абразивни препарати. Впрочем, това не е и нужно – те са абсолютно незалепващи. Дори намазването с олио е необходимо само преди първата употреба. Можете да ги използвате както е микровълнова, така и в обикновена фурна. В зависимост от формата силиконът е подходящ за печене на кексове, бисквити, мъфини, суфлета и други основни ястия.

Формите с тефлоново покритие са дори по-популярни от силиконовите. От тях също се предлага голямо разнообразие. Много удобни за приготвяне на торти, особено желирани, са вариантите с падащо дъно. Намазването с олио преди изсипването на сместа е достатъчно, за да осигури лесно изваждане на сладкиша, а след това формата се измива без усилия. Но това покритие си има и ред недостатъци. На първо място лесно се надрасква и постепенно губи незалепващите си качества. Но по-същественият му недостатък е, че не бива да се нагрява над 200 градуса, защото синтетичното покритие започват да се разгражда и да отделя канцерогенни вещества. Затова използвайте тефлоновите форми само за сладкиши, които изискват слаба фурна и изваждайте възможно най-скоро след изпичането.

Съдовете от огнеупорно стъкло и керамика са най-подходящи за приготвянето на плодови сладкиши. Причината – нагряват се равномерно и така се намалява опасността тези по-бавно изпичащи се десерти да прегорят на повърхността, а да останат клисави в средата. Формите от стъкло имат още едно предимство – през прозрачните им стени може да се наблюдава и самия процес.

Употребата тези съдове обаче трябва да е по-внимателна. Въпреки, че издържат на много високи температури, те не понасят нито бързото нагряване, нито шоковото охлаждане. А за да извадите лесно сладкиша, задължително трябва предварително да намазните тавичката. Измиването след това също ще ви коства повече усилия, освен ако не разполагате с миялна машина.
Коментари
2013-01-16 #1
Jaklin
силиконовите са супер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Събота
27
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рециклирана играчка за елха с брокат - бляскаво цвете
Винаги съм харесвала идеята за рециклиране на старите неща, "от нищо нещо" и оползотворяване на непотребното....
Как да изберем блендер
За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните кухненски уреди. На домакинствата обаче,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Елементите на българската сватба
Всяка жена, която е казала заветното „Да”, иска най- страхотната сватба за всички времена. Когато започне...
Вълшебното килимче
В съвременните домове с топли подови настилки килимът отдавна не е необходимост, а подробност, акцент,...
Декорация за Хелоуин: Прилепи по стената
Прилепи по стената Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
Да се избере климатик сред различните типове уреди и характеристики на отделните марки е нелесна задача....
Нов дом с... фолио
Омръзнала ви е старата кухня или гардеробът в спалнята? Искате да смените мебелите в детската и издрания...
Различните (и екзотични) домашни любимци
Наскоро се видях с приятели, които бяха доста разочаровани от факта, че са се осмелили да си вземат домашен...
Избор на тиган: в какво да пържим - II
Незалепващо покритие Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото...
Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
Хортензията (Hydrangea) е храст, който принадлежи към семейството Saxifraceae - расте до 1-2 метра...
Идея за: Кръгли мартенички
Вкъщи с децата правим сами мартеничките, с които на 1 март закичваме роднини и приятели. Изработването...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook