Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Форми за сладкиши – какви да изберем


Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен съд за всичките ви кулинарни произведения – от баници до парфета, води до съмнителни резултати. Затова, ако тепърва оборудвате кухнята си, трябва да направите не един избор, а няколко. Ето и на какво трябва да обърнете внимание, за да направите най-добрата покупка:

Форма на съда - дизайн, височина, вместимост
каква температура поддържат по време на печене
удобство на употреба

Силиконовите форми са леки, лесни за поддръжка и експлоатация, затова печелят все по-голяма популярност. Спокойно поддържат температура от -60 до 280 градуса, което ги прави много удобни за приготвяне на домашни полуфабрикати, които можете да извадите от фризера и веднага да пъхнете във фурната. Тъй като материалът е мек и гъвкав, сладкишите от силиконовите форми се вадят без усилие. Но по време на пълненето на формата, това предимство се превръща в недостатък. Затова винаги трябва да я поставяте на стабилна основа.

За измиването на силиконовите форми не бива да използвате тел или абразивни препарати. Впрочем, това не е и нужно – те са абсолютно незалепващи. Дори намазването с олио е необходимо само преди първата употреба. Можете да ги използвате както е микровълнова, така и в обикновена фурна. В зависимост от формата силиконът е подходящ за печене на кексове, бисквити, мъфини, суфлета и други основни ястия.

Формите с тефлоново покритие са дори по-популярни от силиконовите. От тях също се предлага голямо разнообразие. Много удобни за приготвяне на торти, особено желирани, са вариантите с падащо дъно. Намазването с олио преди изсипването на сместа е достатъчно, за да осигури лесно изваждане на сладкиша, а след това формата се измива без усилия. Но това покритие си има и ред недостатъци. На първо място лесно се надрасква и постепенно губи незалепващите си качества. Но по-същественият му недостатък е, че не бива да се нагрява над 200 градуса, защото синтетичното покритие започват да се разгражда и да отделя канцерогенни вещества. Затова използвайте тефлоновите форми само за сладкиши, които изискват слаба фурна и изваждайте възможно най-скоро след изпичането.

Съдовете от огнеупорно стъкло и керамика са най-подходящи за приготвянето на плодови сладкиши. Причината – нагряват се равномерно и така се намалява опасността тези по-бавно изпичащи се десерти да прегорят на повърхността, а да останат клисави в средата. Формите от стъкло имат още едно предимство – през прозрачните им стени може да се наблюдава и самия процес.

Употребата тези съдове обаче трябва да е по-внимателна. Въпреки, че издържат на много високи температури, те не понасят нито бързото нагряване, нито шоковото охлаждане. А за да извадите лесно сладкиша, задължително трябва предварително да намазните тавичката. Измиването след това също ще ви коства повече усилия, освен ако не разполагате с миялна машина.
Коментари
2013-01-16 #1
Jaklin
силиконовите са супер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
Четвъртък
6
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кой празнува на 1 октомври?
Първият ден на октомври е ден, в който се отбелязват различни специални дни. 1 октомври е Световен...
11 май - св. св. равноапостоли Кирил и Методий
На 11 май честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и Методий. Братята от Солун, измислили глаголицата...
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври, имен...
18 януари - Световен ден на снежния човек
Световният ден на снежния човек се отбелязва от 2011 г. и е неофициален празник на един любим в зимните...
Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
Ами и така се случва понякога - една жена в разцвета на силите, ума и красотата си, да е необвързана,...
Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
Честита Баба Марта! - II
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли от езическите времена, са „пригодени” към християнския...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 11
Ден 11 от Коледните пости. За снощи бях приготвила супа от кафява леща за момчетата, но аз дояждах и...
Ръчно изработеното - подарък със сърце
От доста време вече има на пазара ръчно правени красоти. В малки кокетни магазинчета, онлайн, в социалните...
Дългокосместите котки - идеалната компания - II
Ангорска котка Произход и основни характеристики Ангорската котка се слави като една от най-старите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Последователните стъпки на ремонта - II
4. Ел. инсталация От качественото окабеляване зависи безпроблемната работа на всички електроуреди в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook