Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кьопоолу в буркани


Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно бурканче с кьопоолу. Произходът на думата е турски и означава ястие с печени патладжани. Другите ни съседи – сърбите и македонците, също имат навика да пращат приятелите си за зелен хайвер, защото думичката за този вкусен зеленчуков мус е пинджур (Пинђур), варианта с повече червен пипер пък наричай айвар (ajvar) И докато обикаляме Балканския полуостров, дойде време за приготвяне на зимнина.

Кьопоолуто може да се хапва свежо или консервирано, като предястие, като гарнитура към основно ястие или пък намазано върху филия. В различните краища на България за оригинална се смята различна рецепта. Аз лично смятам, че класическа е тази само с патладжан. За приготвянето на 7 бурканчета класическо стерилизирано кьопоолу са ви нужни 5 кг сини домати. Хубаво е, когато ги избирате от магазина, да проверявате да са здрави, без петна, средно меки и с хубава лъскава тъмно виолетова кожа.
5 кг патладжани
3,5 с. л. сол
7 бурканчета и 7 капачки

Измитите патладжани се нарязват по дължината на две, като се маха и дръжката им. Нареждат се в тавичка и се пекат във фурна. По-нетърпеливите могат да изпекат сините домати и в микровълнова. В този случай обаче е задължително кората им да се набоде поне на 5-6 места, за да не гръмнат. Пекат се на пълната мощност, за около 10 минути. Използването на жар на открито е особено чаровен вариант, при който патладжаните могат да се пекат едновременно от всички страни, а ароматът, който се разнася, е божествен. Но с оглед на по-често срещаните условия в съвременните домакинства, фурната със сигурност е най-експлоатираният уред. А докато патладжанените полумесеци кротко се пекат там, вие може да прочетете още малко полезна информация.

Съществуват множество вариации на тема кьопоолу. В традиционния си, основен вид, то се приготвя само с печени и обелени сини домати, нарязани на много ситно или счукани на каша. Овкусява се със сол, чесън и олио. В съвременната кулинария обаче импровизациите са на особена почит. Затова съществуват варианти, които освен патладжани включват и печени чушки, попарени домати, лук, орехи и магданоз. Разнообразието на вкусовете и особеностите на местните кухни предопределят и разнообразието от рецепти.

След като са се изпекли, патладжаните трябва да се обелят. В кората им се съдържа най-голямо количество соланин, заради което те леко нагарчат. Преди изобщо да ги бутна във фурната, си зададох въпроса – „А няма ли да е по-лесно предварително да ги обеля с нож или картофобелачка?”. Всъщност не. Първо, кората им е доста твърда и дебела. Второ, по време на печенето тя задържа целостта на домата, така че да не се окажете с тава, пълна с безформени „медузи”.

След като леко са се поохладили (но не прекалено, защото колкото са по-топли, толкова по-лесно се белят), по дължината на патладжаните се прави разрез с тънък, остър нож. След това кората лесно се сваля на ивици или пък просто се остъргва внимателно. Оставете обелените парчета за известно време, за да се отцедят. С отделената от тях вода се изхвърля допълнително количество от горчивия соланин.

Според традиционния начин на приготвяне на кьопоолуто изпечените патладжани се счукват в дървено хаванче. За улеснение и бързина обаче аз използвах ръчна машинка за мелене на месо и зеленчуци. С нея за 5 минути петте килограма се превърнаха в хомогенна смес. Изпечените домати са изключително меки и затова не са нужни почти никакви физически усилия за смилането им.

Сместа леко се посолява. Насипва се в бурканчета, които се стерилизират за около 7 минути в кипяща вода. Малка хитрост при затварянето на буркани – капачките предварително се кипват във вода. Така гуменото им уплътнение омеква и прилепва по-плътно към гърлото на буркана. Доброто хващане на капачката към буркана гарантира, че няма да има консерви бомбаш.

А когато сняг забръска... Тогава обичам да отворя някое бурканче, да забъркам кьопоолуто с 3-4 лъжички майонеза, да поръся със ситни парченца чесън и да го намажа върху мека филийка от току-що изпечен домашен хляб. В комбинация с чаша вино е перфектно за лека вечеря. Пък навън нека си е зима – нали си имаме хубава зимнина.

Коментари
2014-09-25 #20
Ада
Скъпи дами, позволете ми да внеса малка, но важна корекция в текста на авторката - оригиналният айвар изобщо не съдържа патладжани а само и единствено червени чушки олио и овкусители.
Благодаря на Роси за интересната информация!
2013-10-09 #19
идиотче
патладжани, зелени чушки, сол и олио, и това се пасира, аз не пасирам до много ситно, обичам да се усещат патладжана и чушките! чесън е препоръчително да се слага, когато се отвори консервата, иначе кьопоолуто добива странен вкус. леле, на филийка или с ракийка, леле!
2013-08-11 #18
Тори
Моята баба го прави по малко по-различен начин. Като изпече и обели патладжаните ( тя използва белите ) , добавя чесън,сол и майонеза, а после ! ги пасира.Става невероятно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Книжен кебап
· Хумус
· Сладки хапки с фурми
· Патладжанена разядка
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Любими есенни супи с тиква
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Събота
14
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook