Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сос "Болонезе"


Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често използваните месни сосове за лазаня и талиатели. С името сос "Болонезе" ще го срещнете във френската кухня, но тъй като по нашите ширини е по-известен с това име оставям заглавието така.

Неговата родина е град Болоня, столица на провинцията Емилия-Романя в Северна Италия, там рагу по болонски е местен специалитет и логично се нарича само рагу. Макар в страните извън Италия, включително България, комбинацията от спагети и така наречения сос "Болонезе" да е често срещана, в страната на ботуша той никога, ама наистина никога, не се сервира със спагети. Причината е проста, италианците смятат, че консистенцията му не е подходяща за този вид сушена паста, тъй като се стича и остава в чинията.

Оригиналната рецепта за този сос (или поне тази, която Италианската академия на кухнята са приели през 1982 г. за такава), включа лук, морков, говежда кайма, селъри (вид целина), панчета - вид италиански свински бекон, мляко, вино, домати или доматен концентрат, черен пипер и сол. Извън стандартната рецепта може да му се добавят гъби, дафинов лист, босилек, мащерка, каймата да бъде смес със свинско и т.н. Едно обаче обединява със сигурност дори и вариациите: сосът трябва да се приготвя бавно, поне два часа.

500 грама телешка кайма
2 глави лук
2 моркова
2-3 скилидки чесън
1 ч червено вино
3 с.л. - зехтин
500 гр домати консерва
2 с.л доматено пюре.
100 гр резени бекон
1 дафинов лист
черен пипер, сол


В подходящ съд загряваме зехтина на не много висока температура, добавяме нарязания бекон, пържим до златисто.

Лукът нарязване на ситно, а чесънът смачкваме, прибавяме ги към бекона и готвим докато леко омекнат.

Увеличаваме малко температурата на котлона и добавяме телешката кайма - запържваме я добре и добавяме чашата вино. Намаляме пак леко и варим докато виното леко изври.

Доматите от консерва нарязваме на ситно и заедно със сока и пюрето изсипваме при телешкото. Прибавяме дафинов лист, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, оставяме да се сгъсти за още 40 минути на слаб огън, като от време на време бъркаме. (В оригиналната рецепта се добавя и около 200 мл прясно мляко).
Хубава част на този сос е, че и дори да ви остане, без никакви проблеми можете да го замразите и използвате по-късно. Най-често той си партнира с Пармезан.

Buon appetito!

Коментари
2012-02-13 #8
Инна Георгиева
Радвам се
2012-02-12 #7
irena
Много сполучлива рецепта за този сос и е доста по-добър от готовите такива.Аз му добавих и един телешки бульон и накрая малко настърган кашкавал -стана чудесно.Благодаря за рецептата!
2010-10-18 #6
Инна Георгиева
Принцеске, насочи ме малко с основните продукти )
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Телешко в шоколадов сос
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пикантни чили догс
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Четвъртък
25
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook