Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лазаня "Болонезе"


Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за лазаня ще доведе до шедьовър, но ако като мен нямате възможност, изберете готови кори за лазаня, без варене. Продават се и такива, които са с варене, но това допълнително увеличава времето за приготвяне. Ще ги намерите в повечето по-големи супермаркети на щанда за паста.
За да направим лазаня "Болонезе" освен специалната плоска като кора паста ни е нужно сос "Болонезе" и сос "Бешамел".

За сос "Болонезе" ни е нужно телешка кайма, бекон, лук, морков, домати от консерва. За неговата история и съчетанието му най-често с лазаня вече сме говорили. Как да приготвим този сос прочетете тук.
Освен тях съм добавила и шепа гъбки, които задуших и добавих към соса. И дори да ви остане малко от сместа безпроблемно можете да я замразите. Добавете по желание босилек или мащерка.
10-12 готови кори за лазаня.
50 грама Пармезан
150 грама кашкавал
150 гр гъби

За сос "Болонезе"
500 грама телешка кайма
2 глави лук
2 моркова
2-3 скилидки чесън
1 ч червено вино
3 с.л. - зехтин
500 гр домати консерва
2 с.л доматено пюре.
100 гр резени бекон
1 дафинов лист
черен пипер, сол

За сос "Бешамел"
700 мл прясно мляко
2 с.л брашно
4. с.л масло
сол, черен пипер

Сос "Бешамел" е един от основните сосове във френска кухня, на базата на който се приготвят и други видове. Това обаче, не пречи на италианците да го ползват в много техни рецепти, между които и лазанята. Основните съставки в сос "Бешамел" са масло, брашно и прясно мляко.
Когато се ползва за лазаня, сосът "Бешамел" трябва да бъде малко по-рядък.

Маслото разтопяваме в дълбок съд, прибавяме брашното и пържим до златисто, лека полека се добавя цялото прясното мляко, като с помощта на дървена лъжица се притискат брашното към стената на съда, за да се премахнат бучките. Можем да добавим част от Пармезана. Добавяме малко черен пипер и сол. Варим няколко минути като бъркаме непрестанно.

Фурната загряваме на 180 градуса. В подходяща дълбока тавичка, слагаме на дъното малко ароматен зехтин и малко сос "Бешамел". Отгоре нареждаме плътно едно до друго корите за лазаня, ако остават пролуки, начупваме кората опитвайки да ги запълним максимално добре. Отгоре слагаме сос "Болонез", сос "Бешамел", сирената, кори, отново сосове, трети ред кори, сос "Болонез и последно, най-отгоре, сос "Бешамел". Част от кашкавала и Пармезана си запазваме. Печем във фурна на 180 градуса до зачервяване, след което обилно поръсваме със сирената и печем до златисто.

Коментари
2010-11-06 #2
някоя
Правя я със сухи кори по същия начин, но спестявам бекона, лука и виното. Както и доматите и пармезана. Правя я само с доматено пюре. Задължително с чубрица. Бешамелът наистина трябва да е редичък. Става чудесна лазаня. Корите съм ги слагала и сухи /тогава бешамелът наистина трябва да е много рядък/, също съм ги и варила. Резултатът винаги е чудесен.
2010-10-17 #1
Анелия
Ах, изглежда прекрасно. Ще се направи..някой ден
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пармиджано Реджано
· Бурито с телешко и червен боб
· Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
· Сос "Болонезе"
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Вторник
25
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook