Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
В шушулката се намират малки меки зрънца
В шушулката се намират малки меки зрънца

Ванилията – аромат в шушулка


Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от нас не познават истинският вкус на тази подправка. Причината е проста – естествената ванилия се отглежда трудно, затова цената й е твърде висока. Може да я открием само в най-изисканите десерти и вина, а в масовото производство се използва синтетичен ванилин – познатият ни бял прах, които обаче е само едно от 171 идентифицирани ароматни съединения във ваниловата шушулка.

Ванилията е вид лиана от семейство орхидеи, която произхожда от тропическите гори на Централна Америка. Има красиви бледожълти цветове, които след като прецъфтят, образуват дългите шушулки. Те се берат зелени и се оставят да ферментират на слънце, докато добият тъмнокафяв цвят и в тях се разгърне сладкият аромат.

Така изглежда зелената ванилова шушулка
Първи започнали да употребяват подправката древните ацтеки. Със счуканите зърна те ароматизирали божествения чоколатъл (първообразът на днешния шоколад). И до днес ванилията е най-добрият партньор на какаовите зърна, а древната рецепта е почти непроменена. В началото на XVI век конкистадорите за пръв път пренасят ароматните шушулки на Стария континент, където стават любима подправка на аристокрацията и кралските особи. Най-високо ценена е от французите, които няколко столетия се опитват безуспешно да я култивират в своите колонии. Семенцата пониквали, бледожълтите цветове на орхидеята се отваряли, но така и не се образувала шушулката, в която се крият ароматните зрънца. Едва през 1839 е открито разковничето на проблема - само едно насекомо може да опраши сложно устроеният ванилов цвят. Това е вид планинска пчела, живееща единствено в Мексико. Опитите да бъде развъдена и на други места също ударили на камък, но две години по-късно един 12-годишен роб на Борбоните открил начин как ръчно да се опрашват цветовете. Така подправката започнала да се култивира и в други тропични области, но отглеждането й станало по-трудоемко.

Как да изберете ванилия
Купувайте цели, черно-кафяви на цвят и опаковани без достъп на въздух шушулки. Колкото по-големи са пръчиците, толкова по-богат е ароматът им, като най-качествените достигат до 20-25 см. След отваряне ги използвайте веднага или ги съхранявайте в херметичен съд.

Как да я използвате

Необработена – разрежете шушулката и остържете с нож меките зрънца от вътрешната страна. Те са най-подходящи за добавяне към печива, защото добре запазват аромата си при силно нагряване.

Ванилов екстракт – можете да си го приготвите лесно и в домашни условия. Необходимо ви е: тясна бутилка 200-250 мл, 3-4 шушулки ванилия, 200 мл. зърнена водка. Разполовете шушулките и ги сложете в бутилката. След това сипете водката, която трябва да ги покрие изцяло, затворете добре капачката и оставете извлека на тъмно за 2-3 седмици. През това време спиртът ще добива кехлибарен цвят и аромата на ванилията. Полученият екстракт е идеален за овкусяване на кремове, сладоледи заливки и изобщо сладкарски изделия, които не се подлагат на продължителна топлинна обработка. Една чаена лъжичка от него заменя един прах ванилия в рецептите, но аромата е много по-пълен, изтънчен и истински.

Ванилова захар – разполовете една ванилия и остържете с нож зрънцата от вътрешната страна, натрошете и шушулката на големи парчета. Смесете ги с 200 гр. захар (пудра или на кристали) и ги затворете в стъклен буркан с винтова капачка. След няколко седмици захарта ще е поела аромата на ванилията и с нея можете да ароматизирате както печива и кремове, както и да украсявате плодове и готови сладкиши.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Петък
26
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook