Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
В шушулката се намират малки меки зрънца
В шушулката се намират малки меки зрънца

Ванилията – аромат в шушулка


Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от нас не познават истинският вкус на тази подправка. Причината е проста – естествената ванилия се отглежда трудно, затова цената й е твърде висока. Може да я открием само в най-изисканите десерти и вина, а в масовото производство се използва синтетичен ванилин – познатият ни бял прах, които обаче е само едно от 171 идентифицирани ароматни съединения във ваниловата шушулка.

Ванилията е вид лиана от семейство орхидеи, която произхожда от тропическите гори на Централна Америка. Има красиви бледожълти цветове, които след като прецъфтят, образуват дългите шушулки. Те се берат зелени и се оставят да ферментират на слънце, докато добият тъмнокафяв цвят и в тях се разгърне сладкият аромат.

Така изглежда зелената ванилова шушулка
Първи започнали да употребяват подправката древните ацтеки. Със счуканите зърна те ароматизирали божествения чоколатъл (първообразът на днешния шоколад). И до днес ванилията е най-добрият партньор на какаовите зърна, а древната рецепта е почти непроменена. В началото на XVI век конкистадорите за пръв път пренасят ароматните шушулки на Стария континент, където стават любима подправка на аристокрацията и кралските особи. Най-високо ценена е от французите, които няколко столетия се опитват безуспешно да я култивират в своите колонии. Семенцата пониквали, бледожълтите цветове на орхидеята се отваряли, но така и не се образувала шушулката, в която се крият ароматните зрънца. Едва през 1839 е открито разковничето на проблема - само едно насекомо може да опраши сложно устроеният ванилов цвят. Това е вид планинска пчела, живееща единствено в Мексико. Опитите да бъде развъдена и на други места също ударили на камък, но две години по-късно един 12-годишен роб на Борбоните открил начин как ръчно да се опрашват цветовете. Така подправката започнала да се култивира и в други тропични области, но отглеждането й станало по-трудоемко.

Как да изберете ванилия
Купувайте цели, черно-кафяви на цвят и опаковани без достъп на въздух шушулки. Колкото по-големи са пръчиците, толкова по-богат е ароматът им, като най-качествените достигат до 20-25 см. След отваряне ги използвайте веднага или ги съхранявайте в херметичен съд.

Как да я използвате

Необработена – разрежете шушулката и остържете с нож меките зрънца от вътрешната страна. Те са най-подходящи за добавяне към печива, защото добре запазват аромата си при силно нагряване.

Ванилов екстракт – можете да си го приготвите лесно и в домашни условия. Необходимо ви е: тясна бутилка 200-250 мл, 3-4 шушулки ванилия, 200 мл. зърнена водка. Разполовете шушулките и ги сложете в бутилката. След това сипете водката, която трябва да ги покрие изцяло, затворете добре капачката и оставете извлека на тъмно за 2-3 седмици. През това време спиртът ще добива кехлибарен цвят и аромата на ванилията. Полученият екстракт е идеален за овкусяване на кремове, сладоледи заливки и изобщо сладкарски изделия, които не се подлагат на продължителна топлинна обработка. Една чаена лъжичка от него заменя един прах ванилия в рецептите, но аромата е много по-пълен, изтънчен и истински.

Ванилова захар – разполовете една ванилия и остържете с нож зрънцата от вътрешната страна, натрошете и шушулката на големи парчета. Смесете ги с 200 гр. захар (пудра или на кристали) и ги затворете в стъклен буркан с винтова капачка. След няколко седмици захарта ще е поела аромата на ванилията и с нея можете да ароматизирате както печива и кремове, както и да украсявате плодове и готови сладкиши.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook