Храни, които да избягваме по време на бременност

Hera.bg

Ивет Иванова
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време на бременност обаче то става жизненоважно и за още един организъм - нашата бъдеща рожба. Правилата за рационално и пълноценно хранене в ежедневието важат и в този важен за всяка жена период. По време на бременност хормоналните промени в организма на жената подтискат имунната й система като по този начин тя е изложена на по-висок риск от атаки на бактерии и други. Заболяванията свързани с тях могат да доведат до нежелани последствия - мъртво раждане, аборт , малоформации и увреждания на бебето. Добрата хигиена на ръцете и съдовете, които ползваме за рязане и готвене се подразбира.


Акула, кралска скумрия, риба тон, камбала (халибут),треска
Да, наистина, това са изключително полезни риби, с високо съдържание на омега 3 - мастни киселини, същите които спомагат за доброто развитие на нервната система на нашето бебе. За съжаление, индустриалното развитие е допринесло до увеличаване на метилживака (органична форма на живака)в океаните, а от там и в рибите.
По-голямо количество живак има в едрите риби, тъй като поначало те имат и по-дълъг живот, респективно и повече количествено натрупване на живак. Той може да доведе до увреждания на нервната система на бебетата.

Да се откажем ли от рибата и морските дарове? Не, разбира се, просто да се намали консумацията на мазни риби до максимум и да ги заменим с други. Ако имаме възможност да изберем прясно уловена морска риба или пък пъстърва, аншоа, сом, сьомга, тилапия, шаран, атлантическа скумрия. От морските дарове каламарите и скаридите са с по-малко метилживак. Все пак ограничете консумацията до 300 гр седмично.

Същевременно можете да си набавяте омега 3 използвайки ленено, орехово, рапично олио, добавяйки смляно ленено семе към салати, тиквени семки, спанак. Тези мастни киселини се съдържат в по-малко количество и в яйца, бобови храни, броколи, млечни продукти.


Месце алангле, сурово пушени меса, рохки яйца
Ако сте почитател на изпечено до розово месо, бременноста не е момента да продължите това пристрастие. Хранете се с изпечено до готовност месо, защото в леко суровите е възможно развитието на салмонела, листерия, токсоплазма и други. Избягването на сурово пушени колбаси, меса и риби важи със същата сила.. Край и на рохките яйца за закуска, майонеза, кремчета и десерти, който се приготвят със сурови яйца. Салмонелата не вреди пряко на плода, но води до коремни спазми, повръщане и т.н. В никакъв случай не преустановявайте хапването на яйца. Високото им съдържание на протеини ги прави безценни за нашето дете. Просто ги варете поне 6-7 минути след завиране на водата.

Сини сирена и други от непастьоризирано мляко
Край на сините и други апетитни сиренца с плесен поради опасност от бактерията листерия (а също токсоплазма). Тази бактерия преминава необезпокоявана през плацентата и достига до бебето. Топлинната обработка убива бактерията, така че приемлив вариант е да добавяте сирената към сосове или към ястия, които преминават дълготрайна топлинна обработка. Българското краве и овче сирене се приготвя от пастьоризирано мляко и в неговата консумация не се крие подобна опасност.


Плодове, зеленчуци, сокове.
Смята, се че основен източник на паразитът в градски условия е котешките черва. Измивайте старателно зарзавата за да избегнете макар и рядките инфекции на токсоплазмата. Ако имате работа с почва използвайте ръкавици. Ако сте почитател на фреша – пийвайте го само в домашни условия, защото не можете да следите хигиената на мястото, където го приготвят. На вън можете да си пийвате спокойно пастьоризирани сокове

Кофеин, алкохол, цигари
Една чаша кафе дневно е доза, която дори и лекарят ще ви разреши (особено заради ниското кръвно по време на бременност), но не по същия начин стоят нещата с алкохола. В много редки случай чаша бира или вино няма да навреди, но знайте, че алкохолът преминава през плацентата. Пиете ли вие, пие и вашето бебе. Няма невъзможни неща. Просто се откажете от него . За цигарите вече сме говорили.

Билков чай и подправки
Важно е да знаете, че освен растенията в чая и подправките са вид билки. По време на бременност е особено важно да се внимава с тях. Единствено можете да си пийвате без притеснение чай от шипка и джинджифил (също и липа, ако е брана в екологично чист район.
Част от подправките, които водят до маточни контракции, когато са в големи количества са: магданоз, босилек, девесил, розмарин, копър, анасон, канела, карамфил, шафран.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=1566