Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тофу – да похапнем здравословно


Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват определен режим на хранене, по целия свят. В превод морфологичният анализ на думата показва, че „то” означава „соя”, а „фу” – сирене. Произвежда се от соеви зърна и замества консумацията на месо. Това е причината често да бъде наричано „месото на полетата”. Соевото съдържание го прави богат източник на растителни протеини за човешкото тяло. Може да присъства в менюто по 3–4 пъти седмично, защото е питателна храна както за деца, така и за възрастни.

Тофуто не е измислица на съвременната фюжън кухнята. То дори не е идея на диетолозите или световните гиганти в земеделието, използващи соята като заместител на много продукти. Японците се хранят с него още от 7 век, когато е известно повече като окабе. За първи път започват да го консумират монасите, които заместват с него рибата и месото в менюто си. Седем века по-късно всички в Япония започват да консумират тофу. Днес соевият продукт се произвежда навсякъде по света. В по-големите супермаркети дори има специални секция с тофу.


Как се произвежда?
За производството му освен соята е особено важна чистотата на водата. Предварителното й филтриране предпазва насищането на продукта с вредни вещества. Зърната соя се накисват в чистата вода, докато омекнат. След това се намачкват до получаването на бяла паста със средна гъстота. Тя се нагорещява на висока температура, докато леко заври. Охладената смес се пресира за екстракция на соевото мляко. Към нея се прибавят естествени втвърдители - оцет, лимонов сок или сол, които превръщат продукта в консистенцията, предлагана в магазинната мрежа.

Защо е полезно?
Преди години бестселър в кулинарните среди става книга, в която са включени 230 рецепти за приготвяне на тофу от 8 век. След нейното разпространение соевото сирене придобива голяма популярност сред хората. Основна полезна съставка в тофуто е соята. Въпреки че тя е един от продуктите, податлив във висока степен на генно модифициране, соята е източник на протеини, аминокиселини и магнезий. Намалява общия холестерол и предотвратява образуването на плака в кръвните артерии.

Тофуто съдържа изофлавини. Това са така наречените растителни естрогени. Фитоестрогените действат на различни нива в човешкия организъм. По време на менопаузата произвеждането на естрогени в организма на жената е намалено. Това води до различни неприятни симптоми, като редуване на топли и студени вълни, сърцебиене, променливо настроение, изнервеност и други. Изофлавините в тофуто заместват естественото производство на естроген в кръвта, като по този начин потушават и неприятните последствия в организма. Те действат антиоксидантно, антиканцерогенно и стимулират имунната система. Тофуто влияе добре на хора със стомашно-чревни проблеми, като балансира млечно-киселата микрофлора. Заради ниското съдържание на мазнини то е подходящо за диети.

Как се консумира?
Един от най-разпространените начини на приготвяне на тофуто е пърженето му на тънки филийки. Но дори поднесено свежо, варено или пържено, то е един вкусен и питателен хранителен продукт. Пример за широкото разпространение на тофуто са кафенетата в Япония, в които се предлагат само продукти, изцяло приготвени от него, като на пример кейкове. Освен че е високохранителен продукт, то е и истинско предизвикателства за фантазията на готвачите. Заради неутралния си вкус, когато е необработено, то може да бъде приготвяно до различни форми и вкусове.

Запечено тофу с индийско орехче и мед

500 гр тофу под формата на твърдо блокче
2 с. л. светъл соев сос
1 с. л. лъжица мед
1 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. мащерка

Тофуто се нарязва на малки хапки и се изсипвае в дълбока купа. Соевият сос и медът се разбъркват до получаването на хомогенна смес. С нея се залива сиренето и леко се обърква. Поръсва се с индийското орехче и мащерката така, че подправките да залепнат по всички страни на кубчетата сирене. Изсипват се тавичка или се нанизват на дървени шишчета. Пекат се в предварително загрята на 200 ºС за около 15 минути.
Коментари
2019-03-06 #19
Анн
Купих си сурово био тофу. На вкус е неутрално, почти безвкусно. Но по консистенция много напомня свежо сирене. Може да се ползва като заместител в рецепти, които традиционно са със сирене. Ако се посоли, даже може и да се объркаш, че ядеш сирене. Аз не бих го пържила, но печено може и да е добре.
2015-02-25 #18
Иванка
Не си спомням къде бях чела статия за соята при редовна консумация допринася за преждевременни въни при жените.
2013-08-09 #17
Инна Георгиева
Междудругото, четох наскоро рецепта как да си направим домашно тофу. Първо се прави соево мляко (за целта може да се снабдим с био соя), после се прави сиренето
2013-08-09 #16
Борислав
За съжаление има малко разумни хора които влизат в детаилите кое от къде и защо идва.Ако беше така щеше да е коренно различно всичко, соята е никак полезно растение особено в съвременния й вариант, тя е мн трудно усвоима и задръства ! тялото и напротив никак не е полезна а е вредна !
2011-11-11 #15
Инна Георгиева
В интерес на истината в кухнята на Индия (която знаем е основно вегетарианска) кимионът е сериозно застъпен като подправка. Тук в България наистина я свързваме най-често с разни сушени меса, кебапчета и пържоли на скара. Но добавена към много зеленчуци е чудесна също (в комбинация с други подправки разбира се )
2011-11-10 #14
Gerity Borisova
Ами,да ти кажа 4есно даже миризмата на месо въобще не ми липсва,даже има една много гадна подправка на име кимион,дето ми е адски омразна.Така ,4е никак не си умирам за тази отрова месото.Даже да ти кажа,4е лещата,гъбите,нахута,са много по-полезни,и предпо4итам да се храня с тях защото успешно заместват месото,а си имат свой еденти4ен вкус и аромат.А що се отнася до тофуто, с веган суровояд недей да спориш
2011-11-06 #13
Изолда
Моите уважения към вегетарианството...но не и към соята. Задавали ли сте си въпроса, защо това съвсем слабо популярно преди няколко десетилетия растение сега е натъпкано във всяка храна. Просто Монсанто (най-могъщата корпорация за генномодифицирани организми) трябва да си пласира продукцията и по-скоро отпадните продукти от производството на соево олио- т.нар. соев изолат. Съответно заплаща статии на "видни специалисти", които трябва да я обяват за храна-чудо. А и популярността на соята сред вегетарианците ми е, меко казано, странна. Уж се отвращават от месото и животински продукти, а си умират за имитациите им.
2011-11-05 #12
Gerity Borisova
Моми4ета,та вие всекидневно си я консумирате,в салами,меса,разните му там отровни декикатеси,дори в сладкишите които ядете,в тортите,рулата,бисквитите,и др.разни.Вие как си мислите,4е тая соя е гмо.????? Кое ви дава правото да си мислите 4е вие всеядни месомела4ки,се храните по-здравословно от един веган????? Целите сте потънали в слуз и токсини,органите ви се разлагат ден,по ден,година след година,за слузта да не говорим,4е целите ви тела,отвътре и органите ви са покрити със слуз! Та вие ядете от вредно,по-вредно,дори не се и замисляте за себеси,природата,за животните ,за парниковите емисии,които овели4ават застрашително глобалното затопляне от убийствата и издевателствата над невинни създания каквито са животните.И ти ще ми говориш,4е ТОФУТО било,ГМО - ми нека да е ако въобще е такова.Защото аз имам доказателства ,4е не е ГМО и поне това което е в България не е ГМО.Ние да си хапваме сандви4и с ТОФУ,пък вие всеядните хищници,продължавайте да унищожавате планетата!!!!Хммммм....Докаде ли ще стигнете??????
2011-03-03 #11
enia
На някои продукти е написано дали съдържа ГМО. Колкото се доверяваме за едни продукти, толкова и за други. Соята присъства навсякъде , включително във вафлички и пастички под форма на соев лецитин.
2011-03-02 #10
marina
Мисля като Веси т. е. че е от генномодифицирана соя
2011-02-02 #9
Vesi
Тофу..от генномодифицирана соя Да ви е сладко!
2011-01-12 #8
Iskra
На мен пък полезните неща са ми вкусни, а от вредните ми става лошо . Имам много силна хранителна интуиция, която никога не ме е подвеждала.
2011-01-11 #7
Росица
E, разбира се, че става дума за хормонален дисбаланс, когато нивата на естрогените не са добре Иначе е като да ядеш мед и круши при разстройство
Несготвено, тофуто е по-скоро безвкусно. Точно затова може да се приготвя по много различни начини. Не сте ли забелязали, че повечето полезни неща са с особен вкус. А шоколадът, чипсът, пудингът и бонбоните са на другия полюс. Голяма несправедливост, нали
2011-01-11 #6
Iskra
Именно, Роси, на практика тънем във фито и ксено естрогени, които блокират производството на нашите собствени. А и хормонален дисбаланс не означава, че именно естроген ни липса, ами ако е прогестерон - само още повече ще "дисбалансираме". Доста съм се интересувала от соята и затова (и не само) предпочитам да си я спестя, доколкото ми е във възможностите. Всъщност не тофуто ме притеснява (мой избор е дали да го ям), ами различните там соеви протеини, които се блъскат в почти всички храни
2011-01-11 #5
Анелия
Даже като се замисля, мисля че и това съм пробвала и наистина е отварително
2011-01-11 #4
Анелия
Това, ако има вкус подобен на соевото мляко, би следвало да е отварително ..
2011-01-11 #3
Инна Георгиева
Аз пък смятам, чисто и просто да опитам рецептата
2011-01-11 #2
Росица
Фитоестрогените всъщност са доста слаби. Но могат да бъдат полезни не само по време на менопауза. При хормонален дисбаланс, като е една от основните пречки за забременяване, също могат да въздействат положително. Освен това ги има не само в соята, а и в пшеницата, ръжта, боба, царевицата и лещата. Така че ако се опитваме да им избягаме, може да се окаже малко трудно А теб какво точно те притеснява?
2011-01-11 #1
Iskra
Мен точно тези изофлавони ме притесняват. Все още не съм в менопауза...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пармиджано Реджано
· Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
Понеделник
10
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Колаген за сияйна кожа и здраве отвътре
Колагенът е от изключителна важност за човешкия организъм – както за неговото здраве отвътре, така и...
26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко важно е правилното...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Изследователи предупреждават, че ако не се предприемат действия за справяне с намаляването на броя на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook