Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да (не) кръстим децата си


Изборът на името е една от най-сладките и трудни отговорности на бъдещите родители. Името е за цял живот и се свързва безвъзвратно със съдбата на този, който го носи. Задачата изобщо не е лесна. Особено ако името не е обмисляно или няма единодушен избор. Тук на помощ може да бъде съставянето на списък. Редуцирането му до все по- малък и все по- малък брой имена накрая ще излъчи няколко.

Как да съставим списък?
На първо място е важно самото човече и неговото място сред останалите човеци. Да не се срамува от името си, за да не търпи подигравки, да се произнася и запомня сравнително лесно. За много родители е от значение името да бъде и произносимо добре и за чужденци.
Кажете на глас личното име, което сте избрали, с бащиното и фамилното. Произнесено с останалите имена, личните такива притежават определена мелодия, ритъм дори, която пък предизвиква приятно усещане в този, който го произнася. Тук няма да ви кажем как да кръстите бебето си, но някои насоки, от които да се ръководите, могат да бъдат важни за избора.

Модерните имена
Материя, осеяна с капани. Изаура е звучала много актуално през 80те, но днес името е смехотворно и предизвиква непременно асоциации със сапунки. Инджи доби същата закономерна популярност и несъмнено добродетелите на героинята от популярния турски сериал е вдъхновило не едно и две семейства, но да си спомним за името Изаура и неговата история след 20 години. Модите се сменят, често напълно се отричат, а името си остава с човека.

Имената от историята и литературата
В това число влизат личности от българската история, които все още са актуални и вдъхват гордост – Борис, Симеон, Калоян. Виж, с хановете е по- трудно – Крум, например, се „смила” от ухото все още добре, но Омуртаг?! Помпозните Мария- Антоанета, Жозефина, Луи будят най- малкото усмивка. От литературата са почерпени доста невероятни имена. Тук също стъпваме много внимателно – Албена е едно, но Шибил – съвсем друго. Жулиета е ново, но да кажем, наистина красиво име, но пък в Ромео са вложени други асоциации. Представете си едно малко, сладко момиченце, каквото аз познавам, носещо трагичното Ана- Каренина. Наистина не всяко е сполучливо.

Сложните имена
Да преброим буквите: Ана- Мария, София- Антония, Самуил- Ангел...Такова дълго лично име, последващо от бащиното и фамилното, ако трябва да бъде изписано в документ може да не се окаже лесна задача. Притежателят на подобно име със сигурност ще среща ситуации, в които да поправя останалите, които все не могат да го запомнят или произнасят правилно.

Чуждите имена
Заемките от чужбина са все по- често срещани. С голяма популярност се ползват такива от руския език и понеже имаме общ славянски корен, те не звучат странно – Александър, Сава, Светлана. Да, но някои англо-американски като Дейвид, Ейнджъл, Бетани, Майкъл са откровено трудни за преобръщане в устата. С латино- американските като Игнасио, Леонсио, е същото.

Традиционните имена
Традициите са прекрасно нещо. Те трябва да се уважават и почитат, да се спазват. Георги, Мария, Николай, Гергана – това са чудесни традиционни имена, зад които за подсилване стои по някой могъщ светия - покровител. Прекрасно. Но Пенка, Ганка, Радка, Стою, Хараламби, Ангеларий – звучат различно в днешно време. Едно младо, модерно момиче или момче, един бъдещ професионалист, надали би се почувствал комфортно с такова име.

С традициите стигаме до една изключително щекотлива тема за всички млади родители – дали да кръщаваме детето на някой баба или дядо?
Не малко току- що сродени фамилии са разкъсвани от раздори и сръдни – Защо на нея ( тъщата ), а не на мен ( свекървата )? Защо само една буква, а не цялото име?
Първородното момче се кръщава на дядото по мъжка линия – това би могло да е прекрасна традиция – стига да е пожелана от самите бъдещи родители, а не от обединения фронт на техните родители. Не са редки и случаи на подкупване с материални облаги, само и само да бъде задоволено суетното желание на бабата или дядото. Стремежът да се угоди не на един, а по възможност на всички заинтересовани, ражда имена като Иванела, Петродим и други хибриди. И все пак, ако роднината е с доказани качества и е човек, който всички уважават и ценят – защо не?

Ученията за тълкуванията на имената казват, че не е хубаво да се кръщава изцяло на друг човек, макар и уважаван- това задължава и обременява детето кармично. Ако държим да уважим някой дядо или баба, може, макар и с малко, да попроменим името. Но ако не искаме, никой не може да ни накара насила или с емоционален рекет, да пречупим волята си, за да се похвали някой друг.

Би било хубаво да помислим и за галеното име – дали е възможно такова. Не е съвсем приятно да се обръщаш към някого с цялото име, без отсянката на близост, което дава галеното. Можем да обърнем внимание на това дали името си има празник. Именният ден е още един повод за радост, подаръци и изобщо всичко най- хубаво за едно дете, че и възрастен.

И последното, което си струва да бъде съобразено е значението на самото име. Стара българска традиция е да се дават имена, които съдържат в себе си определено значение, което ще даде определени черти в бъдещия човек. Ще го предпазват от зло или ще го дарят с добродетели. Сега има много именници със значението на българските имена. Някои са безвъзвратно остарели, но поне ги има всичките. Там можем да проверим какво значи името, което сме избрали. Така ще превърнем и най- обикновеното име в някоя мила история, която да разказваме на детенцето и да го накараме да се почувства различно и специално. Каквато е и задачата ни, когато избираме име.

Изброените в статията имена нямат за цел да обидят някой читател, носещ или избрал вече съответното име. Те са израз на определена авторска позиция.
Виж още статии за:   Нашите деца · Семейството ·
Коментари
2014-12-23 #7
Симон Петкова
В Българските интернет страници пише страхотни абсурди във връзка с имената...,, в един сайт информцията не отговаря на друг или е copy paste... навсякъде мъж- жена нама проблем измислят си имена пишат Българско женско име Никол при полижение, че прадядо ми се казваше така .... Хихихи, Никол е френско женско име..Nikole, За името Симон ужас българско ли,еврейско ли различно от Симеон ли???....камък ли? този който слуша ли?, всъщност Симон е също толкова френско женско име ..Sinone.. Симона пък било българско и означава велика пустиня ужасни глупости. Никол Кодман е жена, а Симон де Бовоар ЖЕНА добрече Джордж не е Георге
2013-07-09 #6
Десислава Ив. Симеонова
Да споделя и аз. Преди 12г, още преди ДЕЙСТВИТЕЛНО да се роди голямата ни дъщеря, знаех името и: ЯНА. Акушерката ме попита веднъж, аз и отговорих как да запише детето, дойде пак - и отново ме попита, гледайки ме озадачено... Ситуацията беше такава, тъй като новородените около нас вече носеха следните имена: Изабела, Ванина, Ричард, Грациела... А ние??!!! ЯНА! - ама, сигурни ли сме... Аз не смятам, че трябва да кръщавам някому децата си, имала съм наистина тежки проблеми (и то с майка ми) по въпроса, но няма да променя позицията си. Детето идва на този свят със собствената си съдба, индивидуалност и качества, името не бива да е "взето", да е случайна хрумка, модна "забежка" и т.н. Известна е и етимологията на повечето ни лични имена.
2012-10-12 #5
Цвети
благодаря, Албена, за забележката предполагам след Елинизацията, носител на която в известна степен е именно най- видният Александър, произходът на имената е много размит. Но си права, разбира се, Александър си е гръцко име, но у нас идва на мода от княз Александър Батемберг, който си е руски благородник. Това съм имала предвид, никъде не съм споменавала, че е с руски корен Може би не съм се изразила достатъчно ясно
2012-10-12 #4
Албена
"С голяма популярност се ползват такива от руския език и понеже имаме общ славянски корен, те не звучат странно – Александър, Сава, Светлана."

Моля Ви се, не се излагайте! Сава и Александър са ГРЪЦКИ имена, нямат нищо общо със "славянски" корени... Сава е по-малко известно, тук е простимо да се обърка човек, но името Александър фигурира в съчиненията на Омир, за Бога!

P.S. Моля, не се обиждайте от прямотата ми, уважавам труда Ви и статията като цяло много ми харесва. Просто грешката е ужасно груба и ми "вади очите".
2011-09-12 #3
Роситу
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=361333


Нашата щерка е взела само първата буквичка от името на свекърва ми. И до сега ми е мистерия дали я кръстихме на нея или мъжът ми просто си хареса името, да другото си беше чисто съвпадение....
2011-07-01 #2
Цвети
леко си минала, Лили)) направо късметлийка хехе това с кръщаването може да е голяма напаст, била съм свидетел на много драми и наиситна разрушени отношения от сорта на майката на майката не получи така желаното име за новородената си внучка - нито отиде в родилното да види дъщеря си и бебето, нито после е стъпила у тях - кръвна обида
Веселазасмяна Тодорова, Европ Европов Кирилов, Ефремилия Сопаджиева, Изгрев Топков, Надежден Тошев
това са само част от имената, на които попаднах, пишейки това
2011-06-30 #1
lili_vanili
При нас беше лесно - при двама дядовци Тодор кръстихме детето Теодор, решихме да ги уважим, макар че никога не съм мислила, че ще избера това име. За да е пълна картинката, двете ни баби също се казват еднакво - Димитричка така че каквото и да бяхме избрали и да избираме за бъдеще, сърдити няма да има!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Да научим детето да играе само
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Виж още статии за:   Нашите деца · Семейството ·
Петък
27
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ролите, които играе жената
Не е нужно да сте родена актриса, за да ви се налага да изиграете безброй роли в живота си. Замисляли...
Сексуално насилие над деца
Този текст е част от наръчника за родители "Как да предпазим детето си от престъпление" на МВР. Целият...
Градският парк – душата на града
Във всеки по- голям град има парк или поне някаква зелена площ с пейки и градинки. Някои са в самото...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Посвещение
Мое малко и светло момиче, моя тъмна и нежна печал… Аз не зная дали те обичам. Зная само, че ми е...
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
Открийте навреме мъжа, който няма да порасне
Мъжът, който не е пораснал, е чаровен, приятен за разговор, с чувство за хумор и хлапашко, неустоимо...
Проблемът „много критични родители“
Всеки родител иска най-доброто за детето си. В старанието и себераздаването не рядко той стига до крайности....
Хората „без емоции“
Човешкият индивид не може да съществува без емоции. Способни сме да изпитваме от много силна обич до...
Семеен кодекс
Всяка двойка има своя собствена система от правила, независимо дали те са били установени още в самото...
„Каня те на среща... с родителите ми” - II
Ето и неписаният кодекс на бойните действия: Остави те да говорят повече, но не оставяй неловки дупки...
Любов или зависимост?
Всички ние копнеем за любов. Когато изпитваме към някого силни и разтърсващи чувства, мислим, че истински...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook