Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да привикнем малкото куче да ходи до тоалетната


Вземайки домашен любимец, трябва да сме наясно, че поемаме отговорност и е нужно да се грижим по правилен начин за него. Малките кучета са точно като децата. Необходимо е да изградим у тях определени навици – място за сън, време за разходка, време за хранене, хигиенни навици (кога и къде може да се ходи по нужда). За да изградим тези навици у животното, е нужно време и търпение, защото понякога отнема няколко месеца, докато свикне да не прави бели в къщи.

Когато си взехме куче у дома, не бяхме наясно с възпитателните методи и се учихме в движение. Малките животинки са миловидни и сладки и е трудно да им се скараш. Но ако не го направиш, те няма да разберат кое е правилно и кое не.

През първия ден, когато го приемем в нашия дом, трябва да запознаем кучето с новата обстановка. Като такава то ще изпитва страх, тъй като се намира на непознато място, далеч от топлината на майка му. Обикновено кучетата се вземат, след като прехвърлят 40 дена от раждането. Така че е добре да го разведем из жилището, като се стараем да бъдем сдържани с него поне през първите дни. За да свикне по-бързо с новата обстановка, можем да поставим познат предмет от по-рано на мястото, където ще спи – парче от постелката му или играчка, като миризмата на този предмет му помага да опознае по-бързо новия си дом. За постоянно място на кучето е добре да изберем тази част от помещението, където то може да стои продължително време, без да пречи на работата в домакинството.

Кучето от поколения като своите прародители – вълка и чакала, се е развило като стадно животно. Във всяка глутница най-силният и най-опитният взема надмощие, понякога с груба сила, а другите животни му се подчиняват като на водач. Затова кучето още в началото приема стопанина като водач на глутницата и го слуша. Останалите членове на семейството са част от глутницата. В първите дни на приспособяването кучето трябва да бъде близо само до новия си стопанин, за да свикне да го слуша.
Възпитанието на кученцето започва още от първия ден с това, че не бива да ходи по нужда в жилището. Това не може да стане веднага, животното най-напред трябва да се научи кое е разрешено и кое е забранено. Още в началото трябва да го наричаме по име, за да привикне, че името му се отнася до него.

Първите месеци трябва да излизаме често на разходка с него и да го похвалваме с думата „браво“, като прибавяме и името му, когато се изходи по нужда. Най-напред го оставяме да се изходи. След това му даваме храна и вода, като обикновено наплашеното куче приема с благодарност. В началото не знаехме това и давахме на кучето ни първо да се нахрани и тогава го извеждахме, но сами установихме, че тази последователност не действа. Впоследствие започнахме да го разхождаме, преди да се храни, и то свикна, че храната е награда за това, че е свършило нуждата си навън.

Местата на жилището, на които кученцето се е изходило, трябва да се натъркат с не много силно миришещо дезинфекционно средство, за да се обезмиришат. Това до голяма степен предотвратява изхождането на същото място. У дома използвахме за целта спирт. Трик, за който чухме от няколко човека с опит в отглеждането на кучета, е да се купува памперс, който да се поставя на резервното място за извършване на нуждата. За да използва памперса, понякога е нужно да попием с него напишканото на друго място. И тъй като най-развитият орган в кучето е неговото обоняние, то ще подуши памперса, и ще го използва следващия път.

Когато кучето ни правеше белята някъде из къщи, всеки път го карахме да подуши изцапаното място, като в същото време му се карахме, удряхме го с вестник и го наказвахме в банята. Искахме да го приучим да си върши работата там. То разбираше, че затварянето в банята е наказание, скимтеше, драскаше по вратата, но независимо, че ни беше жал, го оставяхме поне за 10 минути затворено, за да му покажем, че е направило нещо грешно.

Като по-малко го разхождахме три пъти на ден и три пъти го хранехме. Постепенно кучето само започна да стиска и да ходи по нужда само навън. До шестия месец намалихме разходките и храненето до два пъти. Допълнително то свикна да използва банята за тоалетна, когато не сме у дома.

В заключение искам да кажа, че кучетата са доста интелигентни животни и възприемат доста добре възпитателните методи. Но за да научите добре домашния си любимец, трябва да му обръщаме достатъчно внимание. Всеки път, когато направи беля, му показвайте, че това не е правилно, а когато изпълни нещо както трябва, го награждавайте.

Виж още статии за:   Домашните любимци · куче ·
Коментари
2023-02-04 #47
Ани
Имам проблем, кучето чи е на 2 месеца, лабрадор, искам да го науча да се изхожда на правилното място, имам го от 2 дни и постоянно скимти когато е само, ако може съвет.
2019-09-29 #46
Георги
Имам проблем, кучето чи е на 2 месеца, пикинес, искам да го науча да се изхожда на правилното място, имам го от 2 дни и постоянно скимти когато е само, ако може съвет и помощ!
2018-09-10 #45
Natalia
Здравейте аз имам френски булдог на 5 месеца опитвам се да го науча на хигиени навици. За няколко дни е добре и после пак щок за мен. Но когато го видях да се испишка в леглото си направо онемях. Не знам какво да правя мисля си че всички те ми усилия са грешни. Дайте ми съвет как да го науча той не е малък трябва да има навици.
2018-08-30 #44
Бети
Имам едно годишно куче.Аз се местя,но не искам да го продам как мога да го обуча на хигиенни навици и т.н??
2018-08-20 #43
Ванеса
Имам проблем!! Имам 5 месечно мъжко Чихуахуа. Изкарвам го сутрин преди да яде, на обяд и вечеря след ядене, но съм на 14, а скоро почвам училище и няма как да го изкарвам често, а той не може да се стиска и пикае където му скимне. На леглата, на ламината, на леглото си, на хавлии, изтривалки и т. н. Искам да го науча, когато му се ходи, а мен или някой член от семейството го няма, да ходи на тоалетната. Пробвах с пелена, вестник, капки, напоена тоалетна хартия, всичко, за което можете да се сетите, а му се карам и го наказвам затворен в тоалетната, а ако се е изходил навън го награждавам. Моля ви за спешен съвет!!!
2018-08-13 #42
Джони
Аз имам 3-месчнно мопсче. когато се исходи вътре го наказваме като го затваряме в тоалетната от 5мин.до 20мин. а като направи номер или се исходи навън или в тоалетната му даваме по една гранунла.
2018-07-16 #41
Ива
Куменцето ми е Голдън редривър и е на почти 4мес.
Много бързо се научи да пишка и ака на памперс,но я извеждаме от три седмици и винаги стиска докато се приберем да се изходи на памперса.
Разхождаме я по няколко пъти на ден след ядене и няма ефект.
Моля за съвет.
2018-07-08 #40
дорета стоянова
Имам куче на 4 месеца померан и не мога да го науча да ходи да пишка на вън поради липсата на ваксинацията го държах у дома докато не минат научих го да ходи на памперса ,но сега след ваксините на вън нищо ме прави навън ,стиска и щом се приберем отива и пишка до памперса
2018-02-13 #39
Teodora
Моето куче е на 3 месеца мини пинчер , но още не мога да го науча на ежедневни навици и изобщо не слушаа.
ПОМОЩ!!
2017-12-04 #38
Поли
Ние имаме бебе на 2месеца направо ни побърква пишка си кудетп поиска и изобщо не ни слуша , не знаем какво да правим ,пробвахме всичко , той прави каквото иска . Помощ !!!
2017-05-02 #37
Вери
Имам Куче Джак Ръсел на 3 месеца като го искарам на разходка седи на едно място и А и не ме слуша как да оправя всичко това ?? (
2017-04-25 #36
Богомил
Моето куче е на 50 дена и е само обезпаразитявано и тази седмица ще му сложат първата ваксина и се чудех дали може да се изкарва
2017-03-10 #35
Angelina Chavkova
Здравей и аз имам малко кученц, успях да го науча да ходи по голяма нужда в банята,но малката нужда я върши точно пред банята.Накарам го да подсили ,карам му се но то не възприема.Какво да правя ако може някой да ми даде съвет.
2017-01-31 #34
Вилалонга
Не помага, дори и този метод...
2016-09-07 #33
Розалина
Моето куче е мини пинчер,след осем дни ще стане на два месеца и ще пробвам този начин.Благодаря!
2016-06-21 #32
Никол
Моето куче е йорки и е на около два месеца и половина ,но то няма ваксина за бяс и на мога да го изкарвам на разходка освен там където не са ходили други кучета.Също не мога да го науча да пикае където трябва.Какво да правя?
2016-06-12 #31
клара
много ми помогна тази информация, благодаря на авторката!
2016-04-29 #30
Калоян
И на мен.Ще ги изпробвам.
Моето куче е още на 46 дена а аз съм дете и ми е трудно.
😐😕
2016-04-12 #29
Боряна
Здравейте.Скоро ще ми купят кутре и нямам опит с това затова се посъветвах как да го науча да не пиша вътре.Това е голям проблем.Имам въпроси свързани с темата.Мога ли да направя ограничено малко къде оградено с оградка и отдолу да сложа пластмасова подлога за да като се изходи да я сменям.И още един: понеже съм на училище и няма кой да го извежда през това време какво да правя.Ако го оставя с подлога ще се изходи но няма да се научи да не се изхожда вътре.Моля отговорете ми.
2016-01-28 #28
ники
Това ще ми е много полезно моето куче още не е при мен затова реших да видя как другите стопани си отглеждат своето куче и видях колко много хора са писали лъжи,но това не е лъжа и ми харесаха всички съвети.
2015-12-16 #27
анастасия
то миналия ден се роди във варна
2015-12-13 #26
анастасия
след седмица ще си взимаме немска овчарка ,и понеже преди не сме гледали куче и не знам как ще се оправим с него особено за тоалетните навици
2015-10-15 #25
Галя
Нашата е на 3 месеца, прилагаме всчки тактики.. засега без резултат. При нас това с памперса не сработи.
2015-10-15 #24
Весела
Аз ще си взимам френски булдог и не знам как ще успея да го науча къде е правилно да си върши работата. Преди имахме пинчер, и той НИКОГА не се е изхождал в апартамента, а винаги навън. Притеснявам се, как да го науча, но леко по леко ще се оправим.
2015-08-20 #23
тони
Много сте глупави!Емилия!
2015-08-09 #22
Рени
Марина моето също е на 3 месеца постоянно се изхожда вкъщи, а навън неиска. Когато се изходи хващам го и го карам да подуши мчстото казвам не и го удрчм с вестник и го затварчм на терасата.Но засега не помага .
2015-07-07 #21
Емилия
Здравейте , имам кученце на 3 месеца вече. Постоянно се изхожда вкъщи , но когато излезе навън нищо не прави . ПОМОЩ !!!
2015-06-22 #20
Марина
А когато е на 11 месеца как да го отуча да пикае и ака в къщти
2015-05-22 #19
Моника
Здравейте на всички които се нуждаят от помощ! Най добре е да изкарвате кучето да върши нуждата е следният: След игра, похапване или спане е най добре да се изкарва на тоалетна
и най добре да си има клетка в която да стои през останалото време, като след като е стояло доста време в нея се изкарва право на вън или на памперс и след като се е изходило се вкарва вътре за да си поиграете и да се умори, отново се прибира вътре в клетката и все така докато се научи. Докато кучето стои на сигурно в клетката си няма да има изненади наоколо надявам се да съм помогнала
2015-03-04 #18
rangel
да знам но проблема е че тои ходи вътре на тоалетна ходи и вънка на тоалетна и когато го вкарам вътре на сутрента се изходило вече товае единствиният проблем и незнам как даго привикнада неходи вътре на тоалетна аз никога несъмм гледал куче изатва незнам как даго науча моляте ако знаеш кажими моляте важно е
2015-03-02 #17
деси
ами аз вече писах
2015-03-02 #16
silver
аз имам голдън ретривър на 5 месеца и незнам как даму създадъ хигени навици ако някои знае ка даму създадъ да ми пише моляви
2014-07-24 #15
desi
Здравейте аз съм Деси и имам малко куче .Много от вас се питат как могат да научат кучето си на хигиенни навици.Аз ще ви споделя от личен опит.
Както казах аз сам Деси и моето куче се казва Джони. Джони е на 3 месеца и аз го научих да ходи до тоалетната сам.Какво ви трябва:
-Към 9 чеса се събодете и го нахранете,даите му и вода.Той вече ще иска да ходи до тоалетна и ако не го забележите може да се изпикай където иска,затова след като се наяде го сложете там където искате да пикай и му казвайте това:
-Давай ти го можеш!
Няколко минути го чакайте(10-15 мин)
Ако имате проблем имам и скайп и facebooc
facebok-Десислава Чипилова
скайп-desi8070
2014-01-19 #14
Виктория
абе вие нормални ли сте тва да наказвате така горкото животно е напълно несправедливо. четох навсякъде за хигиенните навици но само тук прочетох обратното на това което сэъм чела!!!!!! ей, хора!!не съсипвайте кучето си водени по тази статия прочетете навсякъде и вижте какво пише!!! цитирам : Когато кучето ни правеше белята някъде из къщи, всеки път го карахме да подуши изцапаното място, като в същото време му се карахме, удряхме го с вестник и го наказвахме в банята. Искахме да го приучим да си върши работата там. То разбираше, че затварянето в банята е наказание, скимтеше, драскаше по вратата, но независимо, че ни беше жал, го оставяхме поне за 10 минути затворено, за да му покажем, че е направило нещо грешно.

УЖАСССССС!!!!!!!!!!!! ПИШЕ НАПЪЛНО ОБРАТНОТО!!!
2014-01-09 #13
Маргарита
Имаме йоркширски териер на 5 месеца. Нашият проблем е, че тя пишка само в банята (където сме й показала), но по голяма нужда ходи където й падне из къщи.
2014-01-05 #12
Radi
Искам също така нормално ли е да хапе доста силно, и когато порасне ще спре ли ? П.С На 2-ва месеца и нещо е !
2014-01-04 #11
Габриела
Аз имам куче-мини пинчер, казва се Бела.Тя от начало не спазваше правилата за мястото по нужда, но с времето свикна.Един път си отидохме на село и тя започна да пишка на килима, след което яде голям бой.Върнахме се, татко я научи да ходи в тоалетната като ни няма у дома и така свикна! Отново си бяхме отишли на село, пак пишка на килима и в апартамента в града започна да се изхожда къде и видят очите! Моля ви кажете ми как да я науча да ходи само вън и в тоалетната !!
2013-12-30 #10
Radi
Искам да питам нормално ли е да си играе с памперса, на който има капки, да го разнася и т.н ? Къчето е кралски пекинез и е на почти 2-ва месеча !
2013-12-30 #9
Ивайла
Аз съм на 10 години и вече знам почти всичко за моето куче то е мини Йоркшийски териер. Първо го научихме да ходи на пелените в банята после на терасата, а сега вече се изхожда като човек. Това се постига бавно. Първо трябва да го научете да се ориентира къде е тоалетната, а после
да отваря вратата и да се кача на клекаото та после да се изхожда. Ако е момиче ще върши и двете работи, а ако е момче може само да ака, защото момичетата клякат и за двете работи, а момчетата си вдигат крака за да пикаят.
2013-05-20 #8
Luchezar
Имам куче на 50 дена но не иска да ходи на вън до тоалетна а като го вкарам вътре веднага се изхожда ако може някои да ми каже как да го науча да ходи до тоалетна на вънка
2013-03-29 #7
Мария Петрова
Здравейте!Аз много обичам кучетата и съм на 10 години.От бебе се занимавам с тях и знам почти всяка порода и всичко за тях.Аз също си имам куче,но то не е като другите.То е много по специално,защото то е игриво,то обича стопаните и къщата си и ги защитава,то може да свиква бързо с всички условя,да е добро,да прави хората щастливи,да обича всички,които са добри и много други. Дори го научих да лови топките и да ми ги донася.Винаги,когато му покажа синджира то е много щастливо,че ще ходи на разходка и винаги,когато види мен или някой друг започва да скача,да играе и да лае весело.То може да е малко на порода и да е три годишно,но аз на каквато и да е възраст за мен то винаги ще е специално и винаги ще го обичам с цялото си сърце.Аз си го кръстих Сара, всъщност то дойде прим мен,когато беше на 2 години и се казваше така.На мен ми хареса това име и я оставих да се казва така.Все пак аз си я обичам.Благодаря ви,че ме изслушахте и ме разбрахте!Довиждане!
2013-03-29 #6
Мария Петрова
Здравейте!Благодаря за съветите!Те ще ми бъдат от полза и мисля,че кученцето бързо ще се научи да ходи до тоалетна,където трябва.Но не съм съгласна за биенето,защото това е кучешко насилие и съм сигурна,че това просто ще доведе до стрес за кучето.Само че аз имам три годишно куче и не знам,дали ще помогне и на него.Все пак то е дакел и е малка порода.Кажете ми дали ще го науча по този начин???
2012-01-16 #5
Катя Ихчиева
Привет Велина,
Абсолютно си права. Ние наказвахме кученцето, когато поотрасна. Иначе преди това не разбира. И е добре да не го стресираме. Но твоето описание е чудесно допълнение.
2012-01-16 #4
Велина
Здравейте! Хубава статия! Единствено не съм съгласна, че кучето трябва да се наказва, че е пишкало у дома. То все още не може да стиска, т.к. е малко и подобно наказание ще го стресира. Начинът е често извеждане навън през първите месеци от пребиваването ви заедно. На ден поне по 4-5 пъти. Когато го видите, че усилено търчи и души с нос определено му се ходи до тоалет, сграбчвате го и го изкарвате навън. Биенето и наказанието ще доведе до загуба на доверие, а вие не искате домашния ви любимец да бяга от вас, нали?! Съответно като си свърши работите навън, наградки и много радости, за да разбере, че е постъпило правилно
2011-08-27 #3
Mina Ihchieva
Здравейте Катя, интересна статия. Имаме еднакво рядка фамилия и двете се интересуваме от кучета. Дали не сме роднини?
2011-08-03 #2
Катя Ихчиева
По принцип казват, че възрастните кучета по трудно се приучават на навици, но очевидно сте попаднали на умно куче. А и те разбират кога нещо е грешно, когато им се покаже.
2011-07-29 #1
Светлана Чамова
Приучаването на домашния любимец да ходи до тоалетна винаги най-много ме е плашело. За щастие досега нямам негативен опит.
Взехме си голямо куче - на 2 год. и половина, гледано на двор. Въпреки това нямаме никакви проблеми - изхожда се при сутрешната си и вечерна разходка. Но само веднъж се опитахме да отложим за по-късен чак вечерното излизане, а и тогава първо яде... и хоп - белята стана Затова наистина опитът и наблюденията са най-полезни - първо изхождане и после яденето.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кучетата или котките - кои са по-умни
· Любовен триъгълник – аз, ти и домашният любимец?!
· Да вземем ли четириног приятел на детето си?
· Учени: Котките обичат... въображаеми кутии
· „Дете, на обичане кой те научи?”
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
Виж още статии за:   Домашните любимци · куче ·
Понеделник
27
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ръчно изработеното - подарък със сърце
От доста време вече има на пазара ръчно правени красоти. В малки кокетни магазинчета, онлайн, в социалните...
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Нов дом с... фолио
Омръзнала ви е старата кухня или гардеробът в спалнята? Искате да смените мебелите в детската и издрания...
Да си наемеш чистачка у дома
Да наемеш жена, която да почисти у дома или да се обърнеш към фирма за професионално почистване вече...
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Излишните неща в куфара
Дойде сезонът на почивките и пак започнахме да мислим коя рокля да сложим в багажа и коя да оставим в...
Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
Лукът е непретенциозна култура. Той се "разбира" с голяма част от посевите, но с някои от тях има "по-добри...
Мартеница гривна с техника "макраме"
Много дълго време мислех, че макрамето е нещо безкрайно трудно. Докато преди време не попаднах на едно...
Идея за подарък: за баба и дядо
Подаръците за близките понякога ни затрудняват. Първо, защото за всичките тези години е имало стотици...
Задушниците
Задушниците са дни, в който правим помен в чест на мъртвите. По традиция християните измолват Господ...
Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
Сдобили сме се с ново жилище или искаме да ремонтираме старото? И в двата случая ни очаква едно вълнуващо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook