Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Суровоядството – спасение от болести


Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането на термообработена храна изтощава и убива организма, принуждава органите да ни работят повече от нормално, в резултат на тези неща - боледуваме. До колко това е така е спорно, но е факт че още бащата на медицината Хипократ е казал, че храната е нашето лекарство. Което означава, че начинът ни на хранене предразполага или ограничава разболяването на тялото.

Заболяванията, свързани с храненето, се делят на две главни категории: преки и косвени (непреки) заболявания. Преките са причинени от свръхизобилие на известни съставни хранителни елементи или от липса на други. Топлинната обработка и животинските храни концентрират и увеличават протеините и мазнините в диетата, като в същото време елиминират субстанции с висока хранителна стойност, така наречените витамини. Това са болести, свързани с хранителни разстройства, или такива, дължащи се на липсата на важен химичен елемент.

Непреките хранителни болести са причинени от инфекции. В тялото на човек живеят голям брой разнообразни микроби, които при нормални обстоятелства са полезни за организма. Но когато човек се храни неправилно клетките се изтощават и тези микроби се израждат, стават патологични и предизвикват инфекциозни заболявания.

Според привържениците на суровоядството е неправилно да се счита, че чрез варенето на храната се убиват вредните микроби, съдържащи се в нея. Това е неправилно поради факта, че винаги ще съществуват микроби, те са навсякъде около нас – във въздуха, водата, храните, предметите. Варенето по-скоро причинява убиването на естествената съпротивителна сила на организма и разрушаването на естествените антибиотици в хранителните продукти, които са предназначени да се борят срещу тези микроби.

Доказан факт е, че раковата клетка е пряк потомък на дегенериралата храна, т.е. мъртвата сготвена храна. Клетките се нагаждат към структурата на хранителните материали, които ние консумираме. Когато продължително време клетките са лишени от полезни хранителни вещества, те загубват способността да изпълняват естествените си функции или въобще не се доразвиват. След няколкогодишно лишение настъпва момент, когато един или няколко милиарда клетки се израждат. Те биват отделени от останалите като нефункциониращи, стават автономни и започват да поглъщат нормалните клетки и тъкани, като се превръщат в туморни образувания.

Човешкото тяло е най-съвършената и сложна машина на Земята. Досега учените са успели да открият около 10 000 съставни части на всяка клетка. Всяка жлеза или орган са съставени от милиарди такива клетки. За да функционират те правилно, е необходимо да бъдат снабдени със сурови материали, съдържащи полезни за организма вещества. Всяка една химическа съставка, набавена от суровата храна, има да изпълни определена функция и роля за нашето тяло. Всички полезни съставки са изградени благодарение на слънчевата светлина и са концентрирани в растителните продукти. Например, едно семе, един лист или едно житно зърно съдържат в себе си всички онези хранителни съставки, които са в състояние да задоволят нуждите на един животински организъм.

Продукти, които се смята, че не могат да се ядат без топлинна обработка, могат да се смесват в различни видове салати. Пшеничните зърна, боба, житото, лещата могат да бъдат смилани. А могат и да се накиснат, докато покълнат, след което се изплакват с прясна вода. Когато се излее водата, могат да се съхраняват покрити на хладно място и да се консумират в рамките на 3-4 дни. Така образуваните кълнове могат да се смесят с фурми, орехи, стафиди, мед или да бъдат прибавяни в различни видове салати. Картофите и морковите се настъргват със ситно ренде. Доматите, зеленият пипер, краставиците, лукът се нарязват на ситно. Могат да се прибавят като овкусители лимонов сок, маслиново масло, соя. Тези продукти могат да се комбинират по различен начин и да се използват като основно ястие. Могат да се използват и всички други зеленчуци като спанак, маруля, корени и други.

През зимата, когато липсват голяма част от плодовете и зеленчуците, те биват заместени със сушени плодове, които се накисват в студена вода и могат да се приготвят от тях студени компоти. А също има и продукти, които са налични през всички сезони като орехи, бадеми, жито, мед. Както могат да се консумират и цитрусови плодове. Мед, разтворен във вода и смесен с пресен лимонов сок е отлично питие.

Разбира се, ако човек реши да премине от топлинно обработена храна към изцяло сурова, то е добре да премине постепенно от единия вид диета към другия, за да не причинява излишен стрес на организма си. Необходимо е най-напред да ограничи месните храни, след което малко по малко да премине към 1-2 преработени ястия на седмица. Това понякога може да отнеме месеци, а дори година или две.

Като всяко нещо, далеч от общоприетото, суровоядството има много противници. При всички положения то не е подходящо за подрастващ организъм, а зрелият вече индивид носи отговорност сам за себе си. Безспорно е положителното въздействие на сурови зеленчуци и плодове върху тялото и духа, но дали да премине на изцяло такъв начин на хранене е избор на отделния човек. Нужно е все пак да знаем, че ако не можем да си набавим храна без изкуствените химии или пък да осигурим абсолютната им преснота (нещо, което в по-малки населени места е трудно ) дори прочистващи дни с тях могат да доведат до отрицателен, а не положителен ефект. От друга страна невежеството също е проблем. Салата от домати и краставици всяка вечер, закуска с ябълки всяка сутрин и т.н., определено би довело до ужасни последици за организма в дългосрочен план. Освен това колкото и да си приличаме, всички сме различни, това което е добро за един, не го прави добро директно за друг. Да предприемеш подобна стъпка е рисково, защото знанието за това, как да си набавим всички необходими витамини и минерали, често е пренебрегвана, а тръгнеш ли по този път това буквално е от жизнено значение.
Коментари
2013-08-25 #20
Теодора
далеч не трае "до една година" сверете си часовника. Бъдете здрава и отгледайте детето си както решите. Оставете и хората сами да решат какво и как да го правят.
2013-08-24 #19
стела петрова
Оле, Теодора нищо не сте разбрала. никой не оспорва естествения процес на кърменето, но той трае от няколко месеца до година. също така, плода изцяло се храни от майчиния организъм докато е в утробата. тревопасните и горилите, също са бозайници. става дума за периода на захранването, да не се тъпчат децата с меса и готвена храна. а и кърмата е сурова и си е твоя, не тормозиш никое животно, за да му вземаш млякото, което впрочем е предназначено за неговото малко. Теодора, не реагирайте прибързано и емоционално, а четете по-задълбочено.
2013-08-24 #18
Теодора Купенска
Бебетата са кърмачета, бе хора / тези дето си тъпчат децата с АМ няма да ги коментиран. Млякото, кърмата, човешката е с животински произход А Стела, ти сестра, братчедка или другата в АМиД си
2013-08-24 #17
стела петрова
AMiD, благодаря ви за страхотното инфо, явно разбирате от тези неща. семейството на сестра ми са вегани суровояди, живеят в САЩ и отглеждат две прекрасни деца (Теодора, вие пък с това дете капитал направихте, не сте единствената майка на света. държите се така, като че ли се грижите за неизлечимо болен).
само ще ви кажа, че ако аз имах тази информация преди години, с удоволствие щях да отгледам децата си по този начин. не се залъгвайте, всички ние абонираме децата си за поликлиниката, както нашите родители направиха с нас. това че сме свикнали с неразположенията и болежките си, не ни прави здрави. а с годините положението се влошава. лошите навици трудно се изкореняват.
2013-08-23 #16
Теодора
както и предположих, нямате дете
2013-08-23 #15
AMiD
Мила Теодора, подозирам че не сте разбрала много от това, което съм написала. Съветвам ви да се запознаете с лингивистичната семантика на думата фанатизъм. Аз просто изразих мнение, породено от наблюдения и придружено с логично разсъждение. Също така и несъгласие с някои неаргументирани твърдения в написаното по-горе. Да, в последната част от коментара ми се долавя наставническа нотка, за която се извиних. По-долу изброявам няколко факта в подкрепа на идеята за съзнателно хранене и по този начин обобщавам това, което не сте разбрала добре.

• Факт е, че в покълналия и смлян овес има повече полезни вещества, отколкото в сварената овесена каша.
• Факт е, че в готвените зеленчуци не остава много от витамините, минералите, фибрите (да не говорим за ензимите).
• Факт е процесът на липидна пероксидация при топлинната обработка на повечето мазнини.
• Факт е хранителната левкоцитоза.
• Факт е, че завишеният прием на животински белтъци отравя човешкия организъм, като покачва киселинността на кръвта (т.нар. протеиново отравяне).
• Факт е, че човешкият организъм не се нуждае от храна с животински произход. Консумирането на такава е личен избор.
• Факт е, че животновъдният сектор е отговорен за загубата на биоразнообразие, за обезлесяването, за най-малко 50% от общия обем парникови газове, за над 65% от инфекциозните болести по хората, свръхупотреба на ресурси, недостиг на вода.

Списъкът с установени факти е много дълъг.

Природата е сътворила най-добрия баланс, няма защо да го нарушаваме. Тази наша инициатива, явно не работи в наша полза. Няма нищо фанатично в консумирането на жива храна. Аз не съм идиот, напълно осъзнавам, че този свят никога няма да бъде населен само от хора, които се хранят и живеят съзнателно; прекалено утопично е.

И мила Теодора, не мисля, че вашето детенце ще страда, ако не му готвите храната. А ако искате то да порасне жизнено и здраво, трябва добре да се образовате. Здравето на вашето бебче си е във ваши ръце.
2013-08-23 #14
teodora kupenska
AMiD усещам, че нямате дете и най-вече такова, което да е било малко кърмаче и да е пораснало пред вас. Уважавайте мнението на другите, иначе звучите фанатично
2013-08-22 #13
AMiD
Как може нещо толкова естествено, като консумирането на сурова храна, да е крайност. Всъщност, забелязвате ли, че хората си нагаждат нещата избирателно и субективно. Не мога да разбера, защо е добре да се ядат сурови плодове и зеленчуци в някакви "разумни" количества, а всичко останало да се готви. Прилича ми на оправдание, да си хапват любимите манджи. Само че, на природата не и* пука за безумните доводи на човека, да оправдае лошото си хранене. Нито едно живо същество на тази планета не готви храната си. Толкова е просто, няма смисъл да се лишава от полезните вещества в нея. А твърденията, че изцяло суровата храна не е подходяща за малките деца и подрастващите, и че дългогодишното суровоядство е вредно за здравето на човека.. направо ме изуми. Няма как да пишете нещо, за нещо което не разбирате. Целият ми съзнателен живот минава като веган и суровоядец. Това не е поредната мода в храненето, а философия. Нужно е човек да се образова, да придобие опит, да има наблюдения; идеологията на веганството и суровоядството да стане част от него, едва тогава да се заеме да напише нещичко по този въпрос. Извинявайте за наставническия тон, но беше провокиран от вас. Желая на всички, да са здрави и усмихнати!

П.П. Драга Лора, Стив Джобс е бил средностатистически лакто-ово вегетарианец, но всъщност е консумирал и риба. Убягна ми връзката му със суровоядството…

*Не мога да използвам И под ударение, тъй като нямате софтуер, който да го разпознава и на негово място излиза някакъв йероглиф.
2013-01-22 #12
Иван Вътев
При всичките теории и спорове,къде с доказателства,къде с чул не дочул и при трудностите в нашето ежедневие за себе си изградих едно мнение и практика. За сега съм чел,слушал,размишлявал,но така и не си избрах /правилния/вариант.Някак си се питам ,ако имам избор в момента,какво ми се хапва и него си хапвам. В някои моменти имам чувството,че организма ми е бил жаден за нещо,но по ред причини не съм му го давал. Хапвам си всичко,даже понякога се увлича с дни съм си хапвал с кеф свински пържоли,чак имам чувството, че не мога да се наситя. Пийвам си алкохол с удоволствие,пуша редовно,отпреди средното.Сдве думи според някой я карам през просото.
В последно време за себе си правя извод ,че трябва да продължа да се храня според моите моментни предпочитания,но както досега по малко и с повече движения.Да остявя моето тяло свободно да избира какво му трябва.Никакви диети.Давам му от всичко по малко с удоволствие. И активен живот,във всичките му проявления.Четене,учене,работа ,хобита ........
Карам за сега 63г. мисля че все още съм добре.
Споделям без претенции. Залитанията ме дразнят.
2012-09-27 #11
Milana
Ние избираме с какво да се храниме себе си и децата си.Да не обвиняваме никой.
2012-06-20 #10
Катя Ихчиева
Лора, не оспорвам мнението ти. И аз съм противник на крайностите. Суровоядството е хубав режим, но съм чела, че не се препоръчва да се спазва за постоянно. Но може да накара хората да се замислят, защото от липса на време все повече природни продукти отсъстват от масата ни. Да, оптималният вариант е да се включват сурови плодове и зеленчуци в менюто.
Не знам причината за рака на Стив Джобс, но едва ли е повлиял само начинът на хранене, обикновено е комплексно - стрес, липса на почивка. Той е бил много активен човек.
2012-04-19 #9
Лора
Стив Джобс е следвал такива хранителни режими. Резултат - рак на панкреаса. Здравословното хранене е от изключителна важност, но да се приписват небесни лечебни качества на модерните течения и залитания в храненето е повече от несериозно. А липсата на химии и добавки в храната няма нищо задължително общо със суровоядството и всякакви други теории. Оптималното е да се приема на всяко хранене сурова залата, за втора и следобедна закуска - плод. Ама някакви такива модерно звучащи крайности са повече от наивни. Ако не бяха, Стив Джобс щеше да е още между нас.
2011-09-15 #8
Цвети
не, просто е абсурдно. във вафлата освен че няма никаква хранителна ценност - тя е бъкана с боклуци и ги сервират на 1.5г. дечица, сандвич със шпек, пастети некви, кренвирши
2011-09-15 #7
Инна Георгиева
Абе Цвети, аз като не ми е опряло нали и не съм наясно, но просто се изумявам, как може половин вафла за сл.закуска.
2011-09-15 #6
Катя Ихчиева
Дано новите изисквания да са добри, защото вафлите нямат никаква хранителна стойност особено за децата.
2011-09-15 #5
Цвети
отклонявам се, но всичко зависи от това какво мисли сестрата и домакинката по тоз въпрос. вмествайки в храноденя и изискванията на риокоз, те могат и здравословно меню да направят, и нездравословно. в ЯСЛАТА например за следобедна закуска имаше половин вафла но сега има нови изисквания, месец ще проверяват, дали се спазват и много се надявам да не си затварят очите, а да жулят с глоби директорите, ако се налага. храненето действително е ключ към здравето
2011-09-15 #4
Катя Ихчиева
Ей, това е страхотно, колкото по-здравословно, толкова по-малко ядове през "вирусните кампании". Изглежда има контрол в детската градина, браво
2011-09-15 #3
Цвети
мойто малкото е суровояд - предпочита чушките, морковите и друг вид зарзават в сурово състояние. което прави проблем супичките, където освен, че са сварени, са и наситнени и пада голямо пребарване. но вкъщи никой не яде вафли и прочие ала бала и между храненията - чушки, моркови, домати ей тей, както и всякакъв наличен плод. се така да ми е мога да се похваля, че и в градината се хранят здравословно))
2011-09-15 #2
Катя Ихчиева
Аз също не съм фен на крайностите, но ако включим повече сурови продукти във всекидневното ни меню, можем само да спечелим.
2011-09-15 #1
Инна Георгиева
Обичам да хрупкам моркови, салата от сурова тиквичка също, сушени плодове и ядки - обожавам, ала да се откажа от печен пипер (да и суров си хапвам често), прясно изпечен аромат на погача, патладжан пармиджано, топла супа - не искам
Все пак това си е избор. И всеки живее с него
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
Неделя
7
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Крадци на щастие - I
Има неща, от които усмивките се скриват, настроението помътнява, а мислите стават мрачни. Колкото и да...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook