Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на зехтина



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна. Извлича се от плодовете на маслиновото дърво – растение, което е било почитано от всички древни цивилизации.

Неговата легендарна издържливост го е превърнала в символ на възраждането и вечния живот. И действително – почти е невъзможно маслиновото дърво да се унищожи. Дори и да го изкорените изцяло, достатъчно е в земята да остане само едно малко коренче, за да се възроди отново. Не случайно в библейската история за потопа, маслината е първото растение, което белият гълъб донася в човката си.

Но да се върнем на „златното масло” и неговите свойства. Всички знаем, че зехтинът е изключително полезен за човешкия организъм, но въпреки това мислено слагаме равенство между него и слънчогледовото, царевичното, соевото и рапичното олио. Причината за това е, че не сравняваме биологичната им ценност, а единствено броим калориите, които така или иначе са еднакви за всички растителни мазнини – около 900 ккал. Единствено обаче в зехтина преобладават ценните мононенаситени мастни киселини. Те имат свойството да изчистват организма от натрупаните мазнини и „лош холестерол” в черния дроб, артериите и останалите органи. Ето защо, зехтинът се използва като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, артеросклероза и колкото и парадоксално да звучи – срещу затлъстяване.

Жителите на Средиземноморието – регионът, в които се консумира най-много зехтин, са известни със своето дълголетие. Една от основните причини да стареят по-бавно е голямото съдържание на полифеноли, токофероли и витамин А в „златното масло”. Тези вещества са мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Високото съдържание на фосфолипиди, флавоноиди и хлорофил пък подпомага възстановяването на организма, изчистването от натрупаните отрови и подобрява мозъчната дейност.

Противно на широко разпостраненото мнение зехтинът е най-добрата мазнина не само за приготвяне на салати, но и за готвене. Той е много по-устойчив на високи температури от слънчогледовото, соевото, рапичното и царевичното олио, което го прави идеален както за печене, така и за продължително пържене.

Обърнете внимание обаче какъв зехтин купувате. Не всички видове предлагани на пазара притежават изброените до тук свойства. Най-ценен за организма ни е студено пресованият зехтин или т.н. Екстра вържин. Той не е подлаган на никаква топлинна или химическа обработка и маслото е извлечено единствено чрез механично пресоване на маслините.

Под етикета 100% чист ще получите смес от рафиниран зехтин и Екстра върджин. Това масло е компромис между цена и качество и се използва най-често за готвене.

Зехтинът Помас се получава от маслиново кюспе (смес от костилки, кори и останки от плода). За извличането му се използват разтворители, а в последвалата обработка – химикали за рафиниране и подобряване на вкуса. Съответно Помасът не притежава нито приятния маслинов аромат, нито здравословните ползи на натуралния зехтин. Сигурно и сами се досещате, че това е маслото с най-ниско качество.

Съществува теория, че всичко вкусно е вредно и от него се пълнее. Зехтинът обаче напълно я опровергава – той не само придава великолепен вкус на всяко ястие, но и пази тайните на здравето и дълголетието.
Коментари
2021-12-05 #6
Майстор
Помас е идентичен с популярното у нас слънчогледово олио, при което също се използват киселини, вода и др.- за оптимален извлек и стабилизация. Разликата е в базовата суровина.
2021-03-26 #5
Мария
Ако си направите труда да прочетете статията ще разберете кой зехтин за какво може да се използва.
Екстра върджин става за салати и за топлинна обработка /готвене/
2016-09-09 #4
Doni
Браво за хубавата статия . Аз си купих най-евтиният зехтин и се оказа точно от кюспе - 95%. Няма да взимам повече от него. Благодаря.
2012-05-02 #3
Таня
Имам въпрос относно зехтинът и по-точно , кой е за готвене и мит ли е, че салатният зехтин при топлинна обработка става вреден. Изяснете ми разликите във видовете зехтин.
Благодаря!
2010-11-03 #2
lidia
Отдавна ползвам само зехтин, олио от слънчогледови семки само в изключително редки случай. Бях със забавен метаболизъм, а сега нещата не стоят така. Разбира се, включих и други неща в храненето и изключих трети, но определено смятам, че и той дал своята лепта
2010-11-03 #1
Ели
...още утре ще си купя!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Остров Тасос – врата към Рая без Свети Петър - II
· Остров Тасос – врата към Рая без Свети Петър
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Гръцка салата
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Резене - храна, лекарство и много повече
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
Неделя
16
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Непрекъснато и навсякъде слушаме и четем за диети за отслабване. Дали обаче се замисляме за жените, които...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Летен детокс с диня и пъпеш
Детоксикацията на организма е процес на изчистване на тялото от натрупвания на токсини, на отпадъци от...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook