Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да преодолеем загубата на близък?        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато стане дума за загуба на скъп човек, никога не можем да сме напълно подготвени. Въпреки че смъртта е нещо, което знаем, че рано или късно ще се случи на нас и на другите, си остава трудно да я приемем и да се примирим. Болката, която изпитваме, е несравнима и не е изключено да заседнем в нея за дълго... особено, ако не знаем как да скърбим. Дали ще се обърнем към специалист, с когото да разговаряме и на когото да споделим чувствата си, или ще потърсим опора в близките и приятелите си, най-важното е да намерим своя собствен начин да я извадим извън себе си, за да ни олекне и да продължим нататък. Ще се изненадате обаче колко много хора ни потикват да направим тъкмо обратното... с думи като: „Не плачи, не се разстройвай”, „Недей така, натъжаваш ме”, „Нищо не може да се направи, не го мисли повече” и т. н. дежурни изрази, които всички изричат, когато не могат да намерят подходящите думи за утеха.

Ако наскоро сте загубили скъп за вас човек, ще се появят много желаещи да ви съчувстват. Те ще ви казват, че сте силна, ще говорят за клишетата как "животът продължава", а вие ще ги мразите тайничко за това, че не ви разбират. Все пак не забравяйте, че намеренията на повечето от тях са добри, те ви желаят единствено доброто и не могат да понесат да сте зле... опитайте се на свой ред да ги разберете, като си повтаряте, че само който го е изживял, знае какво е... Останалите ще се мъчат да си го представят, ще искат да помогнат... но това, което носите в себе си, ще го знаете само вие и никой друг. То си е ваше, не се страхувайте да го изживеете сами.

Когато останете насаме със себе си и с болката, не се опитвайте да избягате от нея, както ще ви се прииска. Оставете я да ви завладее за известно време. В началото ще чувствате, че покойникът е навсякъде около вас, ще нахлуват спомени, които отдавна смятате за забравени, всеки предмет и вещ ще ви напомнят за преживяното... ще изпитвате странното желание да се свържете с човека, когото сте изгубили. Има вариант, при който можете да го направите и той е съвсем прост.
Напишете му писмо! – Естествено, няма да можете да му го изпратите, но ще му споделите как се чувствате, ще му благодарите за всички щастливи съвместни моменти, ще му се извините и ще поискате прошка за минали грешки, ще се сбогувате, ако загубата е била внезапна и не сте имали тази възможност. Ако не искате да изхвърлите писмото, приберете го или го занесете на гроба му.

Светът става друг. Може би по-плашещ от смъртта е само фактът, че не знаете как да продължите да съществувате в свят, в който любимият ви човек вече го няма и да изживеете цял един живот без неговото присъствие до вас. Подвластни на емоциите, в началото няма да го усетите, а след време ще установите, че след като сте се успокоили, вече не сте същият човек. Но това не е непременно нещо лошо - напротив. Може би оттук нататък повече ще ви вълнуват духовните неща за сметка на материалните, ще обичате още повече близките си, ще цените хората около вас, напомняйки си, че не са вечни. Ще сте по-чувствителни към скръбта на другите. Тя ще ви засяга лично!

Времето не лекува. То няма да заличи болката ви, но ще притъпи усещанията, след като преминете през 5-те фази, които психолозите обособяват като необходими етапи на скърбене – добре е да преминете през тях, без да ги потискате или да бързате.

Отрицание – Това е първият защитен механизъм на психиката, която отхвърля новината за трагичното събитие и вие си казвате: „Не, това не се случва наистина”, „Не може да е вярно”, „Не е възможно”... Известно време ще се борите с това, преди да приемете факта, че се е случило. Наистина.

Гняв – След като вече знаете, че животът ви е поднесъл най-лошото, вие се чувствате предадени и сте ядосани на всички, включително и на себе си, на Бог, ще обвинявате другите, или дадените обстоятелства, несправедливия свят като цяло и ще се разсърдите колко нелеп е той, за да ви причинява това – точно на вас... точно сега.

Пазарлък – Ще направите последни опити да промените действителността, която все още отказвате да приемете, като си мислите какво бихте могли да сторите, за да се „спазарите” с онзи, който ви е отнел най-скъпото. Ще обещаете да сте по-добри, по-духовни и ще разигравате варианти: „Само ако можех...”, „Ако бях постъпил/а иначе...”, „Само да можеше да го/я върна...” Скоро ще осъзнаете, че това е невъзможно и тогава идва следващият, може би най-труден и дълъг етап.

Депресия – Вече знаете, че нещата не са под вашия контрол и са се случили, независимо от желанията ви и сте безсилни да ги промените. Всичко ви се струва още по-безсмислено и ви е налегнала апатия. Вярвате, че цял живот ще се чувствате така и нямате желание за нищо. Именно в този етап много хора, подтиквани от близките си, се обръщат към психотерапевт, за да не заседнат твърде дълго в депресията си.

Приемане – С или без чужда помощ, накрая ще стигнете и до този последен етап на скърбене. След много прочетени книги, проведени разговори и интерес за живота отвъд (вероятно ще заключите, че такъв съществува), ще проумеете тъжната истина, че животът приключва по един единствен начин и ще се опитате да продължите своя собствен. Все още ще страдате по загубата, но други неща ще излязат на преден план.

Ето какво можете и е добре да направите, когато това се случи:

Продължете някое недовършено дело на любимия ви човек.
Набележете си някои неща, които е искал да направи и е започнал приживе и ги довършете. Така ще се почувствате свързани с него и ще изпитате удовлетворение. Направете нещо ново. Помислете си какво отдавна сте искали да направите и се захванете с него, но не е задължително да е веднага – вие ще усетите момента. Но като цяло оставете място за нещо ново в живота си.

Дайте на приятелите си възможност да бъдат до вас. Най-верните няма да ви оставят и няма да им омръзне да ви слушат. Дори да не ви разбират, ще са наоколо. Освободете се от чувството за вина. Не се обвинявайте за минали неща, не се питайте дали сте можели да направите нещо повече, не търсете грешките си и не се съдете заради тях.

Погрижете се за себе си. За да възстановите нивата на серотонина, които рязко падат при силен стрес, правете приятни и любими неща – слушайте музика, гледайте не натоварващи филми, яжте каквото обичате – изобщо всичко, което ви доставя положителни емоции.

Не се насилвайте да взимате прибързани решения - например смяна на местоживеене, преместване в друго жилище, изхвърляне на общи вещи или каквато и да е коренна промяна. По-мащабните промени отложете за по-късно, когато ще можете да мислите рационално, за да не съжалявате след това.

Дайте си време. Но го използвайте, за да намерите спокойствието си, да се изясните със себе си и да продължите нататък. Не забравяйте, че покойният ви близък би искал да вижда не сълзи в очите ви, а усмивка на лицето ви.
Коментари
2022-11-16 #54
МЕРГЮЛ АХМЕДОВА
Болката ви ми е толкова позната.И аз загубих сина си,който беше само на 25 години.Преминавам през всички етапи,но също така ние с мъжа ми се съсредоточихме на БЛАГОДАРНОСТТА.Благодарим ,че го имахме до нас през тези години,за това че беше прекрасен син и чудесна личност,за всички хубави спомени,които ни остави,за куража,който имаше да следва смело мечтите си.С живота си той даде пример на приятелите си и се докосна до толкова много хора,чрез сърцата на които той продължава да живее.Четенето на книгите на Долорес Кенан,Майкъл Нютън и на Нийл Уолш"У ДОМА С БОГА" ми дават надежда ,че са близо до нас и ще бъдем заедно един ден.БЛАГОДАРЯ,ОБИЧАМ ВИ,ПРОСТЕТЕ МИ!
2022-03-18 #53
Криси
Котката ми почина преди почти година, никой не разбира връзката ми с нея, но виниги съм я усещала като моята сестричка, 14 годинки от животите ни прекарахме заедно. Липсва ми всеки ден, имам нужда от нея и осъзнавайки, че я няма ме боли по-силно и по-силно....
2022-03-02 #52
Димитър
Не мога да те изразя ,просто не мога...Не мога да опиша болката,просто не ми е по силите...Нека душата й да намери своя покой Какво мога да направя, за да утоля болката😭😭😭😢😢
2022-02-01 #51
нели
Загубих съпруга си от Ковид малко преди Коледа.Имаме 2 деца.Те ми останаха от него.Скръбта ме обгръща и нямам сила даже да се радвам на децата.Не се сбогувах и не го видях повече.Често го сънувах до 40 дни но сега вече изчезна.Остана самотата и мъката ми.Не се продължава,или поне продължава да живее само една бледа част от теб.Времето не лекува.
2021-12-30 #50
Илиян
приятелката ми почина за има няма една седмица през това врреме даже неможах да я зърна на 24.11.2021 година незнам какво да правя
2021-12-15 #49
Nora
Загубих любимия си мъж преди 1 месец от Ковид. Нямам идея как се продължава нататък в живота. Просто нямам. Всичко, което имахме, го имахме защото бяхме заедно - планове, дете. Сега всичко сама. Продължавам машинално заради детето, но незнам в коя от горните фази съм и дали изобщо съм човек или просто машина ... Много го обичах, страх ме е за мен самата, как ще оцелея без него, просто незнам.
2021-12-03 #48
Klea
На 5.12. Ще стане един месец от загубата на милата ми майка, от Ковид. Яд ме е че не настоях по силно да се ваксинира. Тя искаше ма само с руската ваксина спътник. Ма в България я няма. Само в Унгария и в Сърбия. И за 10 дена се разболя. Всички знаем каква здравна система имаме. Бърза помощ е отказвала да ходи на адрес три пъти. Човек я заварва пред втора градска болница, и не я приемат защото не била с линейка..( а тя беше работила там до 1986). и така заради това нечовешко отношение си отиде. Пожелавам на онзи лекар от Ковид отделението същото да му се случи Аз му се молих по телефона са приеме майка...
Толкова ме боли..А тя Толкова обичаше България, въпреки възможността да работи в Англия но предпочете да си остане вБългария. И това е наградата.
2021-11-24 #47
Митко
Много ми е мъчно за бабка ми която се спомина преди 1 месец от Ковид на 63 години. Дано е на по добро място
2021-08-10 #46
Alex zarev
Загубих моята майка, преди 2 месеца от усложнение от невропатия. Не искаха да я приемат в болница заради ковид кризата. Умря за 2 седмици. Болката и страданието са ми неописуеми.Не мога да се примиря, че вече я няма.😠
2021-05-08 #45
Kalmal
Преди месец и половина загубих най-близката ми роднина, А която се грижех с всички сили по време на двугодишното й боледуване. Макар че беше очаквана, смъртта й...дори не мога да опиша усещането. Дори след повече от месец още не разбирам как така я няма. Дори продължавам да се чувствам така, все едно тя още е жива, но болна и ме чака вкъщи да се прибера от работа. Често я сънувам, сънувам я всякак, но най-често болна и страдаща. Мисля, че боледуването й ме беляза завинаги. Съчувствам на всички ви за това, през което преминавате. Кураж!
2021-04-19 #44
enchev_bmw@abv.bg
На 30.03.2021 г.загубих моя скъп дядо Георги замина си от този свят от гадния мръсен COVID 19 много тежко приемам загубата .......на 03.04.2021 г. почина моята баба Атанаса също от COVID 19 болката е голяма тъгата загубата нещо страшно и ужасно е за толкова кратко време да загубиш хора които си обичал толкова много, някои казват те са възрастни !!!! не е така те насила си отидоха измъчвайки се от коварната болест. Имаше още живот в тях.Много ми е мъчно и скърбя за тях.Дано са на по хубаво място. Бог да прости!
2021-04-18 #43
Росен
Тежко ми е мисля си че Всичко е Сън.
2021-04-18 #42
Лидия
Изгубих най-прекрасния човек до себе си .Съпруга си .Немого да дишам ,нищо съм без него .Такъв човек , не се среща току тъй. 55 Ггодини бяхме заедно .Умря в болница . Първо влезе по спешност с много нисък хемоглубин в 5 та градска б-ца , правиха му тест 3 пъти беше отрицателен за К 19 , когато излиза след 6 дни ,ние се радваме щото се беше по оправил , а той вече е бил заразен .След 5-6 дни почна задъхване , викаме бърза помощ приеха го обратно в 5-то град.б-ца С-я и след 2 нощи почина Ковид .Аз ,снаха ми и синът ми също бяхме се заразили , изкарахме тази болест , но той умря . Сега непрекъснато пиша писма и ги питам защо не го тестваха на излизане от б-цата , може би щеше да има шанс . 100 кг. мъж ми го върнаха в урна 2 кг. Немога да живея , а трябва заради деца и внуци .
2021-02-03 #41
enchev_bmw@abv.bg
Загубих моя баща толкова нелепо си отиде от този свят и толкова се бори да оздравее но не успя за съжаление.Много ми липсва, много го обичам мисля и скърбя за него постоянно. Жалко много жалко отиде си един достоен и уважаван човек,честен, работлив, скромен.Непрекъснато в съзнанието ми изплуват спомени с него и все повече се натъжавам. Ще ми се това да е някакъв лош кошмар ......да се събудя и да няма нищо вярно и всичко да бъде наред, както преди......но Уви не е така ...Измъчвам се много със загубата ...незнам кога ще се оправя....Много те обичам Татко!!! Завинаги ще останеш в сърцето ми ще спазвам твоите съвети и напътствия. Бог да прости! Дано си на по добро място! Липсваш ни! ПОКЛОН !
2021-01-20 #40
Петя
Няма по лошо от това,да надживееш детето си! Аз загубих единственият си син. Преди 3 месеца! Немога или неискам да повярвам,че това е истина,все още си мисля,че е жив,,може би защото почина в чужбина и аз неможах да го видя! Мъж в разцвета на живота си,льчезарен изпьлнен с голяма доброта в сьрцето си,а ми го донесоха в една шепа пепел(УРНА)МОЛЯ ви ,кажете ми как да приема,че него го няма вече! Той е в друго измерение и ме гледа от небето! Всяка вечер гледам звездите и се моля на Бог да е на най-хубавото място в Рая и да е много щастлив!Преминах през много етапи, имам много въпроси,но не мисля да питам и да искам обяснения за нищо от никой!Няма смисьл!Мьката на майката в душата е за цяла вечност!Искам синьт ми да почива в мир!Мир на прахьт му!Липсваш ми мили сине! Обичам те завинаги! Поклон!
2020-12-07 #39
Росен
Най Тежкото е че няма да чуя глъса и Как ми Казваше че ме Обича! Аз Не съм и го Казвал Толкова Много Съжалявам Че не съм и го Казал Колко Много Я Обичам! LEGLO
2020-12-07 #38
Росен
И Аз Загубих Милата си Баба умирам от мъка Боли ме Душата и Сърцето че Не можах да си Взема Прошка с Милата ми Баба Почина в Болницата без да я Видя
2020-09-16 #37
Таня
Синът ми почина преди шест месеца,само на четиридесет години.
Отиде си от най-коварната болест.Както и да се опитвахме да помогнем,не успяхме.
Животът ми свърши в този момент.Опитвам се да продължа ,но немога .Става по-тежко,защото с всеки ден се убеждавам ,че никога няма да се върне ,да го видя.
Всеки ден съм на гробищата ,но това не сме успокоява.Често мисля да сложа край на всичко,защото вече не издържам.
Като че ли семейството ми успя да продължи напред ,но аз немога.Незнам до кога ще издържа.
2020-04-06 #36
Милена
Чета ,за да разбера болката ви ....баща ми е много зле докторите казаха ,че няма смисъл от нищо и просто да чакаме мъчи се вече почти месец ..Аз слушам стоновете му и нищо не мога да направя ..когато четях посланието на "мъжкото момиче на тати ..все едно виждах себе си .Да може би трябва да приема божията воля ..За едно се моля..нека болките свършат по скоро...сърцето ми се разкъсва
2019-10-27 #35
Методи
Хора сега съм в тежък период и за сега нямам оттърване от мъката в която тегне над душата ми .Баба ми откакто я няма тук на Земята чувствам се някак като безпомощен просто някак ми е много трудно ,че не е тук на Земята.Вече е в небесният си живот.От 10ти януари имам усещането че изживявам някакъв кошмар. Вярвам,че е на едно хубаво място ,но не мога психически баланс да намеря все още тъй като не бях подготвен за такъв тежък случай. Надявам се да се случи така,че духът ми да се съвземе все някога.Докато преди къщата като беше пълна не бях изпадал в такава голяма скръб . Но се мъча да се съвзема и нека Бог ме укрепи
2019-08-01 #34
Мъро
Вуйчо ми почина преди няколко дни.. Отнасям се докато работя или има хора около мен, когато спръ за момент и остана сам мисля само за него и ми е много трудно да го отпиша. Много ми липсва и не знам как ще спръ да се измъчвам..
2019-01-16 #33
Мъжкото момиче на тати
Предполагам, че всеки човек е ронил сълзи, докато е писал своя коментар. Така е трудно е, много е трудно. Наскоро загубих баща си. С него имахме много силна връзка и все още я имаме. Винаги съм била мъжкото момиче на татко. Загубата му беше най-тежкото нещо В моя 18-годишен живот. В момента много ме боли, много страдам, не виждам смисъл да живея.Но аз съм вечният оптимист и много силно вярвам, че и това ще мине,защото знам, че татко сега е по-добре и вече нищо не го боли. Боли когато го загубиш, боли и да гледаш как се мъчи без да можеш да му помогнеш. Ние сме безсилни пред Божията воля, но Господ е избрал най-доброто за нас и може би ни е дал това изпитание в този момент, защото тогава сме били най-силни. Казвате си \"защо сега\" ами защото може би по-късно щеше да ви е още по-тежко. Реших да споделя историята си тук, защото утеха намираш там където наистина те разбират. Надявам се да накарам някого да се почувства разбран, дори и за секунда. Защото знам какво е секунда, утеха и разбиране за изгарящара душичка. Обичам те, ТАТКО.
2019-01-08 #32
христова
Моите съболезнования и за трите Ви.
2018-12-20 #31
Genoveva
Zdraveyte.Ядосвам се като чета коментари като някой загубел куче, котка и т.н., и те носят душа ,обичам животни и аз имам и знам какво е болка НООО загубата на любим човек..Не го пожелавам на никой.На38 год.съм и преди 20 год.си отиде баща ми ,липсва ми всеки ден, а сега болката ми е по голама.Три дни, откакто ни напусна и майка ни..Толкова много боли, болката изгаря всичко,осгава една празнота.Не можех да я прегърна за последно, не можах да отида на погребението и, моля се тя и Господ да ми простят.Обичам те Мамо.Прости ми.Почивай в мир.
2018-08-20 #30
Теодора
38 дни без малкото ми сладко ангелче,малкото ми момченце ,на което му оставаха 2 месеца да стане на 2г.
Изпитвам толкова силна болка, че ми се иска да умра....,въпреки че имам още 2 момичета на 4г и на 6г.,това изобщо не ми помага.
Не мога и не искам да преудолявам тази болка,не искам да забравям.....искам само да го прегърна....
2018-05-18 #29
Галина
А аз загубих любовта на живота си и моята сродна душа...по негов собствен избор след 6 години съвместен живот Той се самоуби, а аз дори не разбрах защо... Мъката е ужасна, нямам желание за нищо и дори не знам как да продължа без него напред. Абсолютно всяко нещо ми напомня за него. Той ми беше всичко и съм сигурна, че няма да срещна втори като него...Не мога да спра да се обвинявам, че не съм го спряла, защото беше различен същата тази грозна вечер...
2018-01-02 #28
Скърбяща душа
Минаха 3 месеца откакто почина дъщеря ми на 19 години... Времето нищо не лекува нищо. Даже мъката става още по-голяма... Заета покрай другите деца на моменти забравям, но всяка свободна минута мисълта ми е за нея.... Сърцето ми го няма вече...не зная как щях да продължа живота си, ако не бяха другите ми две деца. Изпитвам всичко от 5-те етапа от самото начало... Всеки един ден от тези 3 месеца минавам през всеки от тях... И отричане...не това не може да се случва..Всяка сутрин се събуждам с мисълта, че може да е било просто един кошмар..... И гняв към мен, към нея, към баща й , към докторите...Самообвинявам се за тоооолкова много, неизказано неща... Защо не й повтарях всеки ден, по 100 пъти, ако трябва колко мнооого я обичам... И пазарлъци...и молитви към Бог да успокой душичката й..... Въпреки успокоителните и опитите ми на бъда сред хора, сред приятели , то депресията ме налегна от самото начало.. нищо не ми се прави, а и не виждам смисъл щом нея я няма вече... Зная, че трябва да се стегна, заради другите две мъничета на 10 и 5 годинки, но ми е страшно трудно... Тя ми беше огромна поради, помощ и имах вярата, че ако нещо се случи с мен и баща й, то тя може да им е като майка... А сега освен огромната болка, изпитвам неописуем СТРАХ от бъдещето... Все едно досега съм изкачвала един връх , а в момента стремглаво се спускам надолу в пропастта , към неизвестното... Никога няма да сме същите хора... Винаги ще се самообвиняваме, че не сме говорили и направили достатъчно... Решихме да си се приберем в България, след 18 години емигрантсво... Там, където са корените ни, близките ни, родителите ни... Дано децата ни са по-щастливи...
2017-10-12 #27
Димитрана
Тази болка не спира, изгубих майка си и не бях готова за това, никой не е готов за такава загуба, понякога споделям със съпруга си колко много ме боли, добре че той е много добър човек и ме изслушва, плача понякога по улиците в градския транспорт— нищо не помага.Как искам само да си поговорим за каквото и да е, ще и напиша писмо по съвета на жената която е написала статията, но болката не спира, дано намеря сили и да изляза от тази мъка, но живота вече не е същия.И на всички които са изгубили свои близки, дано на оня свят да са по добре, да почиват в мир и Бог да ги прости, всички имаме грехове.
2017-09-05 #26
Анонимен
И аз за 5 години загубих трима много близки мъже в живота ми.Най лошото е че и тримата бяха много млади двамата от които почина през 20 дена искаше ми се и аз да легна до тях бяха много нелепи смъртно случаи..Дори пишейки това се чудя как е възможно измина една година от смъртта им и не мога да ги преудолея непрекъснато мисля за тях и адски много ми липсват.Незнам дали тази изгаряща болка някога ще спре изобщо..
2016-12-01 #25
Trudno e
Благодаря на Наталия Мариова за статията. Наистина е много полезна. Аз съм в стадий на депресия след неочакваната загуба на брат си, който беше едва на 41 г. Ако бях чел статията преди трагичната загуба, едва ли щеше да ме впечатли. Но аз я прочетох след като това се случи и наистина аз и близките ме преминахме през всичките тези фази стигайки до депресията. Сега осъзнахме какво се е случило и се депресирахме. Аз лично започнах да ходя при психолог и това донякъде ми помага. Другото което правя е да ходя на църква. Досега не бях го правил или е било много рядко, но отивайки там, първо се моля за себе си , да получа сили да преживея всичко това, след което запалвам свещичка за покойния си брат, поплаквам си ако сълзи напират в очите ми и когато излезна от църквата, като чели някаква сила е отнела по-голямата част от напрежението ми.
Това е моят начин, но всеки сам за себе си трябва да намери този начин. Трудно е, много е трудно. Желая успех на всички сполетяли ги подобна трагедия - да изгубят близък човек !!!
2016-10-31 #24
Анонимен
Усещам,че едната ми баба си отива и това започва да ме съсипва .Кажете,какво да правя ?
2016-08-30 #23
Radina Galinova
на 22 май загубих котето си заради болест. Преминах през всички фази но не съм сигурна че сам го приела
2016-05-20 #22
Radoslav
Загубих морското си свинче днес боже не мога да се изправя и да и да работя от мъка!
2016-05-07 #21
Мария
Здравейте ! Ето ,тази вечер , година и 4 месеца от загубата на любимия ми мъж , реших да видя , има ли нещо по темата как да превъзмогнем болката от загубата на любим човек . Много е страшно , толкова време , а още живея като в някакъв кошмар .Винаги съм си мислила , че съм силен човек , че приемам философски нещата , но колкото повече време минава , толкова повече ме боли.Мисля , че вече съм приела факта че го няма , но от това ме боли още повече .Той беше истинската ми зряла любов , която срещнах след 30 годишен брак.Брак ,който беше считан за успешен от всичките ми близки хора , само не и от мен .Бог ме срещна с него в момент в който бях напълно отчаяна от бившия си съпруг и от това как да продължа живота си с него . Следващите 4 години живях с моята късна любов , като оставих пари , имоти и всичко материално на бившия си съпруг .То не беше малко , но не съм имала нужда от него , аз имах целия свят в душата си . Това не може да се опише с думи - бяхме двете части на едно цяло. Само който го е преживял може да ме разбере. Разбирахме се само с поглед , уникално ! Ако не го преживееш няма да повярваш че е възможно да усещаш така някого - с душата си !И на втората година се появи тази ужасна болест - рак ! Борихме се 2 години с този кошмар , но моето мъжко момче въпреки любовта ни си замина и ме остави .Безутешно е , просто не знам какво може да ми помогне . Беше невероятен човек , всичко за което съм мечтала ...
2016-01-17 #20
Бабиното момиче
Аз изживях всички етапи но сърцето ми не приема това чее мъртва.
Аз съм само на дванадесет години и от мига на раждането си баба ми беше винаги до мен тя ме отгледа когато родителите ми бяха на работа в чужбина.
Винаги тя беше до мен , но аз нито можах да се сбогувам , нито да бъда при нея в последните и мигове.
Постоянно плача, преминаха през всички фази за по малко от 6 месеца.
Но сърцето ми отказва да приеме че е мъртва.
2015-10-20 #19
Йорданка Тодорова
Вече 100 дни живея без моя син.Мъката ми е огромна.Не мога да
контролирам емоционалното си състояние и непрекъснато плача.
Нищо вече не ме радва,макар че имам и дъщеря и внуци.Сърцето ми е наполовина празно.Има моменти когато го чувствам около себе си и ми се струва,че всеки миг ще ми заговори,но уви всичко е пусто и празно.Много е трудно да приема факта ,че видях и говорих със сина си и след няколко часа да го изгубиш нелепо и да ти го донесат в ковчег.Толкова много боли и няма утеха.
2015-08-14 #18
даниела
Синът ми почина преди година и два месеца.Беше на 24 години. Не си спомням ясно първите месеци след погребението. После видях,че дъщеря ми която е на 21 години започна да не се прибира в къщи. Явно я потискаше атмосферата. Казах си ,че трябва да се стегна заради нея,защото не мога да я обрека на вечна депресия и го направих. Тръгнах на работа,направих ремонт на апартамента и подмених мебелите.Наложих си да се държа както обикновено. Всички мислят,че съм се съвзела, а аз се чувствам толкова зле.Боли ,боли и боли, а няма на кого да кажеш.Душата ми е мъртва,а на повърхността всичко е нормално. работя,пазарувам готвя,но нищо не ми доставя удоволствие,дори не се ядосвам,сякаш чувствата ми са закърнели. Сърцето ми трепва единствено,когато чуя дъщеря си да се смее. Не знам дали това състояние е нормално или трябва да отида вече на лекар.
2015-04-30 #17
Майка
Колкото и да е странно аз вярвам,че децата ни са на по-хубаво място от АДА в който ние живеем тук на земята...Болката е за нас ,че не са до нас...но така ни е писано било .Аз бях щастлива майка имам си и дъщеря ,която дано да ми е жива и здрава и да ни стопля старините ако и да не се чувствам стара ..само на 49..
2015-04-29 #16
Adrian
Мисълта, че синът ми е заминал надалеко ме утешаваше някак, но само в началото. После, все повече реалността изплуваше в съзнанието ми. Сега, след девет месеца, откакто го няма, единствено остава надеждата, че ще го видя като умра. Все още имам усещането, че е жив и е до мен. Говоря се с него. Не зная дали ме чува.
2015-04-24 #15
Майка
Загубих сина си при катастрофа на 26 беше.... не мога и не искам вече 6 месеца да приема истината ..ако и да съм чела много за живота след смъртта.ДА!Послания от него имам..знаци и странни случки ...но все едно е жив ,просто знам,че никога няма да го видя и ,че е заминал да живее далеко (((
2014-11-02 #14
Евгения
Преди 9 месеца загубих съпруга си Аверно...Макар че беше много болен от години, макар да знаех, че лошото все някога ще се случи, загубата му за мен беше внезапна...защото влезе в болницата заради грип....не заради неговите си страшни болести....Не можах да се сбогувам.....И ми става все по-тежко и по-тежко.....
2014-07-19 #13
qnica
Преди 3 месеца загубих много важен за мен човек .... и не можах да се сбогувам
2013-12-29 #12
Daniela Goceva
За Евелина Тодорова:Госпожо,най-добрата помощ идва от приятелите!Най-добрия смисъл за живот са децата!Дано имате и двете!Аз трябваше да изпия още една горчива чаша като разбера кои са приятелите ми!Прочетете статията още веднъж.Мисля че дава добри съвети.Но в мъката си оставаме сами…Давам ви кураж от малкото който ми е останал.
2013-09-15 #11
elma
когато остаряваш все повече близки хора губиш те са били твоят свят помнят те като дете като възрастен обичали са те и изведнъж ги няма-много е тъжно много е тежко но трябва да продължиш да- клише е но друго няма
2013-09-11 #10
Evelina Todorova
Здравейте ! кажете как се справяте с тази мъка.......дайте някаква рецепта,ако трябва да се посети психиатър.......дали ще мога да се справя сама?
2013-06-23 #9
надежда
Ох.....мъката ме изяжда.За кратко време починаха майка ми,и любимият ми човек,те са постоянно в съзнанието ми,и пред очите ми.Чуствам душата си празна......и продължавам да живея заради децата........Ако не бяха те,не виждам смисълът на живота ми.
2013-06-22 #8
иван
Да загубиш човек.Оффф това е най слабото място за мен...Че аз не мога да преодолея загубата на морското си свинче(R.I.P.)...Засега не сам губил близък човек(Да чукна на дърво),но ако загубя не знам как ще го преживея
2013-06-08 #7
nikolina
Да свикнеш с липсата на любим човек-трудно го оприличавам с героизъм..то ти е най-слабото място!
2012-02-24 #6
Боби Михайлова
Преди 6 години съпругът ми загина при катастрофа. Не мога да кажа, че съм го прежалила - непрекъснато ми е мъчно и тъжно и трудно. Синът ми също пострада при катастрофата, но вече се възстанови. Това, което ми даваше сили да продължа напред са децата ми. Това през което преминахме заедно беше ад, но сега смятам, че успяхме. Дъщеря ми завърши образованието си в чужбина, синът ми е на 19 год. и когато вървя по улицата, съм с вдигната глава, защото смятам,че макар и сама успях да изпълня дълга си на родител. Рецепта няма, но...много е трудно да си сам!
2012-02-24 #5
Ивалина
Да свикнеш с липсата на любим човек-трудно го оприличавам с героизъм..то ти е най-слабото място!
2011-12-29 #4
taniajo
Темата за загуба на любими хора е много болезнена за мен.В случаите ,когато се загубили близък много е важно как се е случило.Всеки път болката е силна при загубата ,но ако се случи внезапно например катастрофа е смразяващо.Това не се забравя и не се преодолява.Единственият начин е да преживеем мъката си и да допуснем приятелите ни да са до нас.За мен да се научиш да живееш с тази мъка не е героизъм.Просто разбираш ,че така е трябвало и всеки път ставаш по-мъдър ,а може би и по-добър.Но в никакъв случай продължаването напред не е героизъм за мен.Просто животът продължава,а любимите хора които сме загубили/в моето семейство има 4 катастрофи с 5 загинали,включително и деца/те остават в сърцата ни.
2011-12-01 #3
Наталия Мариова
Защо да няма? Нима няма изправили се, въпреки болката от загубата?
2011-12-01 #2
Rei4al
Във връзка с казаното от Наталия - ето защо в този случай герои просто НЯМА!
2011-12-01 #1
Наталия Мариова
И когато се изправите след всичко това и сте успели да се съберете, да пораснете и помъдреете, знайте, че сте герои!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Учени откриха нови данни за предсмъртните видения на хора в клинична смърт
· Ден 2 - Постове и пости: Заедно няма да угаснат
· Любовта над материята. Архангелова задушница е...
· С любов и тъга за баба ми
· Свекървата - кратък разговорник за начинаещи снахи
· Лелята – сестра и приятелка в едно
· Как да обясним раздялата на децата?
· Разведена - без срам и съжаления
· Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
· Как да разговаряме с хора, които не понасяме?
· Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
Сряда
31
Май 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Поколението "Копи - пейст"* - I
На родителската среща на голямата дъщеря класната спомена мимоходом това: „Копи – пейст” поколение. Че...
Стресът при децата - тихата заплаха
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме...
Какъв човек сте според отношенията с вашите приятели?
Приятелството е като влюбване - намираш някой, с когото се привличаш и не можеш да се наситиш на компанията...
Магията на майчините думи
Любовта на майките към децата им е безгранична, вдъхновяваща, окриляваща дори лекуваща. Техните мисли...
Нещата, които предпочитаме пред секса
Нека бъдем честни! И на най-сексуалната жена понякога не й е до секс и би предпочела да прави нещо друго....
Днешната работа за утре
Какъв човек сте, когато трябва да свършите някаква работа в срок – методичен или стихиен? Първият тип...
Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Децата, израснали в "стерилни" условия в градовете, по-специално в мегаполисите, имат слаба имунна система,...
Приятелството между мъж и жена
Голям процент от хората са на мнение, че приятелството между мъж и жена е мисия невъзможна по простата...
Педофилия в интернет
Този текст е част от наръчника за родители "Как да предпазим детето си от престъпление" на МВР. Целият...
Мъжките недостатъци, които можем да приемем
За мъжките недостатъци ние жените вероятно можем да изпишем тонове хартия. Също толкова е вярно обаче,...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Къде и защо се губи сексуалната тръпка?
Рекламният бизнес, телевизионните и филмовите продукции напоследък представят женското емоционално самоосъзнаване...
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Четири разлики между брака и „на семейни начала“
Всъщност разликите биха могли да бъдат много повече, но тези са от най-съществените и вероятно включват...
По пътя на логиката... към успешна връзка
Замисляли ли сте се защо понякога грешим в избора си на партньор? Защо този, в който се влюбихте умопомрачително,...
Фантазиите на жените и мъжете в секса -II
Мъжете обичат разнообразието и изненадите в секса. Рутината ги отегчава и често отблъсква. Дали мъжете...
Домашно училище за позитивно мислене
Как да научим децата си да мислят позитивно? Как да им посочим пътя към онази светла страна от живота,...
Насоки към хиперактивните деца
Казват, че днешните деца не са като едновремешните деца. И нормално да е така, предвид времето, в което...
Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна
Ако работата ни е свързана с офис у дома или сме на плаващо работно време, което предполага и свършване...
Приемното семейство – една друга възможност
Преди няколко години понятието „приемно семейство“ звучеше някак екзотично. Трудно беше да се намерят...
Войните, които майките водим (помежду си)
Настана време за паркове, настана пак време за войни. От форумите и социалните мрежи бойното поле се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook