Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Психотормоз безкрай


Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко е „наред” – не сме били насилени… Дали е така?
Някои следи не се виждат с просто око и не зарастват с времето. Те не могат да бъдат забелязани от другите, но съществуват вътре в нас, понякога прикрити зад престорена усмивка. В други случаи ние дори не си даваме сметка за тях, доколко са ни засегнали, как и с какво са променили живота и личността ни. Толкова сме свикнали с тях, че ги носим в себе си, без дори да усещаме, защото чувството да ги няма, ни е непознато. Но дори да е така, някъде дълбоко в нас едно гласче ни нашепва, че нещо не е наред, че трябва да има и друг начин, че заслужаваме повече. Повече какво? Повече свобода, повече радост, повече спокойствие… и по-малко психически тормоз.

Но преди това трябва да се научим да го разпознаваме зад прикритата загриженост, с която насилниците се оправдават, да се освободим от чувството за вина, което ни вменяват всеки път, щом ги разгневим, зад стремежа да ни направят зависими, за да не можем да избягаме, зад измамните твърдения, че уж всичко е за „наше добро”.

Понякога насилието има много лица и форми. Психическият тормоз може да бъде добре прикрит, защото след него не остават доказателства. А и насилникът е толкова убедителен пред околните, че дори да признаете, че сте тормозени, има голяма опасност да не ви повярват и точно като него – да ви обвинят. Или ще ви кажат, че преувеличавате, въобразявате си, преиначавате истината. Но дълбоко в себе си вие я знаете, защото се прибирате вкъщи със свито сърце, очаквайки поредната доза манипулация и тормоз. И приемате ролята на жертвата, навеждаща смирено глава, съгласяваща се с неща, с които не е съгласна, но се страхува да се възпротиви, водите живот, който не желаете – от страх и безизходица. Това са двете най-силни чувства, които ви задържат при насилника. Вие се страхувате да му се противопоставите и предпочитате да останете в тази си роля, в която поне знаете какво да очаквате – сценарият се е повтарял милион пъти – знаете го наизуст!

Как да разпознаете психическия тормоз?
Много хора не знаят, че са емоционално и психически насилвани и години наред търпят. Отначало насилието може да се прокрадва тихо в дома ви, в офиса, или някъде другаде, бегло и незабележимо. Нещата могат да започнат така: дребни забележки и подмятания, обиди, безпочвени обвинения, ревност, безкрайни разпити къде и с кого сте били, какво сте правили – пълен отчет. Отначало обикновено сцените се разиграват единствено пред вас, но с времето насилникът добива увереност да ви излага и публично, като не пропуска възможност да ви унижава. Така лека-полека той ви смачква, защото иска да ви подчини изцяло на себе си, потъпква самочувствието ви, прави ви плахи и неуверени. Смазва ви. Шантажира ви емоционално. Знае от какво се страхувате най-много и го използва срещу вас. Самият той също се страхува и да властва над вас е единственият начин, по който може да се чувства сигурен, че владее положението и че той е силният. Той ви контролира.

Например ако знае, че го обичате, насилникът може да ви заплашва, че ще ви напусне, без реално да има такива намерения, за да изпълнявате желанията му. Често това е съчетано и с икономическа принуда, което ви държи в постоянно подчинение и страх. Той, разбира се, знае това и прави всичко възможно да продължите да бъдете финансово зависими от него. А ако знае нещо за вас, което може да ви навреди, заплахите, че ще ви издаде, със сигурност присъстват в ежедневието ви.

Хората, които упражняват психически тормоз, може никога да не ви ударят, но дълбоко да ви наранят. Те буквално могат да ви сринат със земята, ако им го позволите. Страхът да им се противопоставите може да ви отнеме страшно много. Хитрите и умеещи да се контролират психо-насилници знаят как да ви въздействат и манипулират. Те ви удрят там, където сте най-слаби и уязвими, защото добре ви познават. Те дори могат да предвидят реакциите ви, да бъдат крачка преди вас. Те могат да бъдат вашият кошмар и изцяло да направляват живота ви, да диктуват вашите действия. Да ви държат в емоционален затвор.
Ако това описание провокира у вас надигането на познати, но потиснати чувства, ако докато четете, на гърлото ви застава буца, а в душата ви е коктейл от болка и гняв, то имате знак, че сте или сте били жертви на психически тормоз. Знаете, че първата крачка към преодоляването на всеки проблем е в неговото осъзнаване и признаване пред себе си.


Има ли изход?

На първо място трябва да осъзнаете, че насилникът е по-слаб от вас, противно на онова, което ви внушава. Неговата увереност и сила са измамни, те целят да ви държи в лапите си, за да се справи със собствените си страхове. В много от случаите той просто преповтаря онова, което се е случвало в неговото семейство – насилието поражда насилие. Може би самият той е бил тормозен някога, от някого.
За да не ви залеят тежките чувства на омраза и желание за мъст, погледнете на насилника, който вгорчава живота ви и трови душата ви, именно по този начин – като на малко дете, което е било жертва, но за разлика от вас, не е успяло да се освободи от негативните си чувства и ги е прехвърлило върху друг, а този друг сте вие. И му помогнете, като помогнете на себе си. Освободете се. Намерете начин да го направите. Прекратете тази взаимна зависимост.

Спрете да живеете с илюзията, че насилникът ще се промени и изведнъж ще стане мил и добър – дори да го прави, то е само, за да продължи да издевателства върху вас, особено ако усеща, че сте на път да си тръгнете, той ще използва всички средства да ви накара да почувствате вина и разкаяние и да останете, защото „ще се промени”. За 2 дни, после пак ще е същият… Може да се промени наистина, само ако положи огромни усилия – например започне терапия, има намерението да стане „нов човек” и т. н., но в повечето случаи това са само празни оправдания. Защото самият насилник не си дава сметка, че е такъв. Той смята поведението си за нормално – тогава защо да го променя?!

Поговорете с някого, на когото можете да се доверите. Ако се страхувате или срамувате да говорите с близки хора за проблема, обърнете се към неправителствена организация, оказваща такава подкрепа. Можете да потърсите съвет на анонимна гореща линия, където обучени специалисти ще ви изслушат и ще ви насочат какво да предприемете.

И най-дългият път започва с първата крачка – направете я. Това ще ви даде увереността, че можете да се справите. Не се примирявайте с насилието, когато можете да живеете без него – дори да ви се струва, че нямате друг избор, опитайте. Повярвайте, че заслужавате щастие точно колкото всички други. Не е нужно да знаете предварително къде е вашият изход от ситуацията – понякога той е там, където най-малко очаквате, или е бил пред очите ви през цялото време и е чакал да станете готови да го видите.
Виж още статии за:   Здрав дух · Общуване · Насилието ·
Коментари
2023-08-23 #45
Бетина
Аз също страдам дълбоко от брутален психо насилник. Живея със семейството ми в Англия. В къща с други хора. Насилника знае адреса, манипулира хората които живеят с нас дани гледат като луди, тъпи, казва на хората да ми говорят добре за него и лошо за мъжа ми. Иска да раздели нашето семейство и атакува навсякъде - в реалния живот, в социалните мрежи, дори се запозна с моите родители .... Той е обществена личност и има. Връзки и ни тормози много сериозно. Моето семейство се страхува от него, на мъжа ми. Семейството също-не правят нищо. Само аз - жертвата на тормоза - жена съм на 28 години, правя жалки опити да го спра, но той използва парите и славата си да ме изкара луда, да ми натрапи неверни доводи. Този човек съсипа цялото ми семейство, всички сме в депресия и живеем под страх, а аз лично вече не искам да живея тъй като не виждам изход от тази ситуация. Този човек е насилник, убиец, има налудни наклонности, груб е, държи се високомерно, много контролиращо и надменно. Този изрод има youtube канал, журналист е, роден град - Велинград, 37 години ( с 10 години по голям от мен.) Убижда и нагрубява моето дете което е на2 и има признаци на аутизъм, манипулира мъжа ми, в резултат на което се караме, всички се страхуваме и искаме този човек най после да спре да руши нашето семейство.!!! От Пазарджик сме, живеем в Лестър, въпросният е в София. Унижава, убижда, контролира всички хора с които имам пряк или косвен контакт. Скоро няма да мога да издържа вече и преди фаталният ми край ще го обявява публично за да може никоя друга жена да не бъде така брутално малтретирана!!!!!
2022-10-22 #44
Siri
И знаете ли кое е най-грубото нещо, не стига че разруши всичките ми добри връзки, ами и той замина за чужбина, а не аз?!И имаше смелостта да се върне и да погледне мен?! А после вместо до го убиете, сте го оставили жив да го гледам, все едно ме интересува. Вие сте нищо повече от поредните гробари, които срещам през живота си. Единственото, за което сте дошли е да ми вземете мерки.
2022-10-22 #43
Siri
Статията я четох отгоре отгоре, не съдържа информация, която може да ми помогне или успокои. От години се опитвам да се отърва от определен човек, който виждам като преследвач, но не съм сигурна дали няма връзки с полицията и не знам с кой точно има връзки, за да се отърва от него завинаги. Книгата, която предлагате - Вие - сериозно ли?!?! Заглавието и е - защо не станем приятели на насилника. Ето какво ще ви кажа - в другите очи на хората изглежда, че се разбираме - а това изобщо не е така. Не ме интересува какво си мисли той, това което ме интересува е да не го виждам повече и точно той да несъществува за мен, защото всеки път щом го видя се чувствам насилена. На кого ще помагате?
2021-12-05 #42
Didi
Елена, потърсих книгата в гоогле но не ми излиза, какво точно да изпиша за да яоткрия?
2021-12-03 #41
Елена
Прочетете 'Why does he do that -inside the minds of angry and controlling men' на Lundy Bancroft. Може да се намери безплатно в пдф формат в интернет като напишете името. В България има голямо табу на темата и често обвиняване на жертвата, което позволява тези поведения на процъфтяват и да не бъдат конфронтирани. Шансът да сте се сблъсквали с емоционален или финансов тормоз/контрол, но да не сте можели да го дефинирате като такъв е огромен.Дава информация как да разпознаете ранни сигнали на ескалация/ насилнически модели на поведение и как да се предпазите.  Книгата определено може да помогне на вас или на ваш близък в такава ситуация, и да спаси животи, ако попадне в правилните ръце. Знанието е злато.
2019-09-03 #40
Страстна
А на мен гласовете втълпяват,че съм звезда - актриса и съм включена в онлайн интернет игра ,в която ми се пускат гласове на зрители ,които ме гледат от очите ми и коментират всяка моя мисъл и действие ...
2019-04-16 #39
Анонимна
Не съм перка, а това е самата истина. Понякога, когато двама души са се конфронтирали, единият го прави предположително с любовник или любовница. Как да се измъкне човек? Намам предствава, но ситуациите са нечовешки. Касае се за ограбване на хора.
2019-04-16 #38
Анонимна
Подобно нещо преживявам и аз от дълги години. Става въпрос за организирането на някакви игри, които са като доминото-изразяват се в цветове на обличане, пазаруване и други. Влиза се и в домовете на жертвите, където се извършват и кражби. ангажирани са цели екипи от дружеството по психодрама.
2018-11-25 #37
Anonymous
Здравейте!
Аз също търся помощ , за да се справя с човека, който ме тормози ежедневно. На 22 години съм и с приятелят ми сме заедно от година и половина и от почти толкова живеем заедно. В началото всичко вървеше много добре. Още в самото начало той ме предупреждаваше, че е ревнив, че не обича да му се противоречи и често се налагаше, но тогава не обръщах внимание, защото си мислех, че е нормално още, че няма сигурност и затова се държи така, а и бях толкова влюбена... С времето обаче нещата се задълбочиха река полека ме обеди, че трябва да живеем заедно, не ми позволяваше да се прибирам, искаше постоянно да сме заедно, не ми даваше да говоря с приятелите си, ограничаваше ми контактите със семейството си и единствените хора, с които общувах беше неговото обкръжение. По това време и работех и всеки ден имаше скандал за колегата в офиса с когото съм говорила а защо съм говорила с него. С времето това започна да ми тежи и лека полека отдалечава от него. Започнах и аз да се държа студено и скандалите започнаха, всеки ден, всеки час и така половин година. Дойде момент, в който сестра ми беше много зле, защото с мъжът и имаше проблем и трябваше да бъда постоянно нейна опора, не се прибирах вкъщи често, но странно беше как това вече не го притесняваше, а на против. Мина месец, сестра ми се възстанови и аз вече си бях вкъщи ( като казвам месец не значи, че ме е нямало толкова, просто се прибирах събота-неделя) той ми показваше нещо на телефона си, когато случайно видях, че има някакво момиче което е търсил и така след малко ровене разбрах че той ми изневерява и то не с коя да е а с бившата си приятелка, но не само след това е започнала пореди с всички градски парцали. Той не знаеше, че съм разбрала и ме лъжеше, даже се заклеваше в семейството си, че даже не си е и помислял. Когато му казах че знам ме обвини, даже ме удари 2 пъти по лицето. Станах събрах си багажа и си тръгнах. Той обаче не ме остави цяла седмица, извиняваше се, казваше, че не искал, било е моментно .....
2018-09-30 #36
Neli Andreeva
Здравейте, имате ли контакти на неправителствени организации за борба с организиран психотормоз . Имам нужда от помощ. Сина ми месеци подред е подложен на този кошмер и помощ от никъде няма. Тормозят го чрез интернет, следят го по улиците, играят му театър. Ако имате контакти за евентуална помощ моля Ви посочете ги:nelly.andreeva@mail.bg
Neli
2018-09-12 #35
Пресиян
Здравейтв, някой може и да ми даде съвет, как да се справя с психическо насилие яърху личността ми тъй, като самият аз бях подложен дълги години на постоянни психични напатки в дома си и на улицита, също бях дискриминиран от обществото заобикалящо. Провеждал съм терапия с медикаменти но и те не помогнаха. Постояният тормоз продължаваше деноношно, като се изразяваше в безсъние и влияние на различни външни фактори, човешки и духовни! Ще Ви бъда благодарен за някакав съвет за разрешение на проблема!
2018-05-02 #34
митева
Здравейте, дъщеря ми, която е на 16г. е жертва на едно такова манипулативно 19г. момче, което я настройва срещу мен, изолира я от приятелите и тя вече не ходи на училише. Самият той не е завършил. ТЪрся помощ или поне някаква ориентация какво да направя. Тя е наивна и той използва това. Не съм сигурна, че полицията ще помогне адекватно с нещо. Разведена съм и се оправям сама, но с този проблем вече ми е доста трудно.
2018-03-15 #33
Някой
Живея с измамна личност от 15г.за която разбрах от 3г.че не е била ТАЗИ,ЗА КОЯТО СЕ Е ПРЕДСТАВЯЛА,сега се опитва да ми извива ръцете с детето Ни!
2018-02-12 #32
Tania
Здравейте! Дали някой от вас би се съгласил да разкаже историята си по радиото, на запис, не "на живо"?
Моля, пишете ми на tania4587@yahoo.com
2017-11-08 #31
Йордан
При мен е почти същата история като с „Един“.
Живея с една жена вече почти четири години, имаме дете на три. Тя си позволява да обижда, да хвърля предмети и да удря дори пред детето. Последните три дни два пъти ми посяга: по-предната вечер докато малкия се е сгушил в нея тя стана и ме удари защото не съм съгласен с нейно мнение; и тази сутрин под носа на детето, докато му обувам ботушките за детска градина.
Имам вече операция на спукано тъпанче, втори път спукано тъпанче от шамар, петна от кръв по стените - моята кръв, белег на веждата след като ме удари със запалката от колата ( поне останах със здраво око ) разбит с глава нос, защото не даваше да излезна последния път когато реши да да мачка психически и да обвинява мен само за наши грешки (повече от час обвинения и обиди, без дори да позволи да кажа нещо, плътно говорене)... А когато ѝ ударих шамар, реакцията беше „Как може да удряш жена?“ и от мои приятели, от хора които добре я познават и колко е темпераментна. Виждал съм как разплаква майка си, посягала ми е пред моята майка и после лъже, че майка ми я е ударила...Тая същата жена казва на детето ни да удря ако някое дете в детската градина го удари, „щото иначе ще стане „мухльо“ като баща си“.
Така че същото явление го има както към жени, така и към мъже. Когато човека до теб е всъщност ненормален.
А ако някой пита защо съм още с нея, ето отговорът: вие бихте ли оставили детето си при такъв човек, да бъде възпитавано и третирано от такъв човек, при положение че в 90% от случаите децата биват присъдени на майките си?
2017-10-05 #30
Един
Колко стандартно. Жени подложени на "тормоз" от мъжете си.

11 години бях с една такава "жертва". Две деца имам от нея, после разбрах, че ми е изневерявала през цялото време. Замеряла ме е с ножове, удряла ме е, постоянните коментарчета как нищо не става от мен, как съм бил вече застаряващ, как няма да намеря друга жена освен нея и т.н. ...

Обичам си децата и си ги гледам. През годините не съм и посегнал нито веднъж, финансово никога не съм я оставил да има проблеми дори след като ме изпъди. Ремонтирах цялото и жилище. Накрая ето така ми се отплати...

Същата тая "жертва" ме удари (два пъти) пред децата и отиде да подаде жалба за тормоз, с твърдението, че ме била ударила, защото се страхувала от мен... Сложи сhttp://www.hera.bg/user-reg.phpи силиконови гърди и сега върти мъж след мъж. Блокира ме от телефона, който аз и купих и не ми дава достъп до децата.

Ясно, че аз съм си я избирал и сега си получавам наказанието за това, но да ми излиза накрая като "жертва". Това е капака на тенджерата с тъпотии...
2017-02-11 #29
Георгиев
Всичко което сте описали е така. И затова търся начини и методи с които да го накарам да се издаде, но без успех. Но ми направи силно впечатление, как остро реагира, като казах че, по времето когато е бил полицай, и следвал икономика в Свищов. Че си е купил дипломата за више образование. Като полицай постояно ме е следял, къде и в кой град си намирам, и какво работя, къде живея, и тогава започва да ми праща хора които да злословят срещу мен, и така от 1987 януари докато го разкрия 2014 година, защото той се криеше. Много хора ми казваха неговото име. Не исках да повярвам но вички показатели, ако мога така да се изразя, водеха към него, тъи като преди това работехме с него в една бригада 5 години. Та сета Ви питам Как мога да накарам някой който да го разследва. Моля помогнете към кого да се обърна. С уважение!
2017-02-07 #28
Цвети
Привет! Фондация „Анимус“ има денонощна гореща телефонна линия за пострадали от насилие жени, юноши и деца - тел. 0800 18 676, който се избира без код. Не чакайте твърде дълго
2017-02-06 #27
софи
Може ли някой да ме насочи към някаква организация в която може да ми се помогне?
2017-01-08 #26
Джулия
Имам дете на 7месеца, баща му постоянно ме тормози (обижда,заплашва) случвало се е и да ме бие.. Искам да се махна, но не е страх да не ми вземе детето.. Моля ви дайте ми съвет
2016-12-29 #25
Георгиев
А ми ако насилника не е в дома ти и е в друг град? Тогава как ще обясните този тормоз, Какъвто е случея с мен?
2016-12-07 #24
Светла
Може би защото съм нямала такива проблеми, ми е чудно как така някой живее 30 или колкото и да са години с насилник (не визирам Гергана, която е била дете и е нямало къде да отиде). Ами просто си вземаш багажа и напускаш. Това е. Хората рядко се променят, да не говорим за насилници, които винаги имат някакви психични проблеми.
2016-12-03 #23
Петя Владимирова
Страшно е да имаш насилник в къщи...След поредното завръщане и поредната прошка от моя страна нещата ставаха по-зле и по-зле...Той се превърна в деспот ,тормозеше мен и детето,гонеше ни от дома ни,биеше ни... Финансово ни ограничаваше до минимума,а пътуваше всеки уикенд до Гърция с поредното завоевание...Една вечер просто изгони мен и сина ни навън...Повече не се върнах...Много ми е трудно да преодолея тази загуба на семейството,което съм си мислила,че имам...Търся път навън,смачкана,без самочувствие и емоционално нестабилна ...ако някой може да помогне със съвет-ше съм много благодарна!!!
2016-11-13 #22
A........a
А аз живея с циклофреник.Не е диагностициран,но поведението му е такова .Вече 22 години.На моменти от кача и ме обвинява за какво ли не.Днес например ме обвини,че съм внушиЛа на приятелите ни ,че има ураган ни ветрове на Витоша и жената понеже била кисела се съгласила с мен и затова нямало да отидем на Витоша.Хората живеят в подножието на планината и самите те се обадиха ,че духа и не става.Они ден беше в прекрасно настроение, говори си мило с мен.Помага за творбите с пазар.Гали кучето и му се радва.А днес цялата злоба хвърля върху мен.Всяка вече се чудя в какво ли настроение ще се прибере.Кисел или доволен.Не ми е посяга физически.Но тормозът е постоянен.В повечето случаи си мълча и от давам настроенията на проблеми в службата, но вече ми идва в повече.
2016-10-30 #21
Михаела
Здравейте искам и аз да споделя моята история..знам че ако сама не си помогна никой няма да ми помогне но поне малко кураж да ми дадете:живеех с човек 13 години без брак от който имам дете ..всичко вървеше добре докато не се появи той човека Х ..в началото беше мил и грижовен ..подаряваше ми всичко ..правеше всичко за да ме раздели с човека с който живеех и когато това се случи и заживяхме заедно започна да се държи като вещ с мен ..прави всичко каквото на него му е добре и постоянно ме подтиска психически..обижда ме ..тъпче ме ..не мога да издържам вече искам си предишния живот но знам че няма как да се върна ..какво да правя да стоя и да търпя или да се махна на някъде незнам ..единствено ме спира детето ми защото всяка една промяна ще съсипе психиката и ..помощ
2016-09-02 #20
Ivvvv
Моля за помощ, от 3 години мъжът с който живея( бащата на детето) постоянно ме обвинява за какво ли не. Дори и за неща които не зависят от мен или изобщо не съществуват. За нищо не ми помага а когато не съм направила нещо почва да се държи с мен като с робиня. Постоянно си повтарям и на него също че вичко ще отмине и че всико се дължи на финансовия му проблем (затънал е до уши в кредити и дългове от хазарт) и че с времето ще разбере че семейството е тива което ще го подкрепи и че ще се справим заедно, но всеки път става все по лошо и по лошо. Нещата не само не се оправят но и се задълбочават. Моля кажете какво мога да направя, постоянно рева от безсилие и болка( на душата) а той по скоро се наслаждава че страдам отколкото да съжали. Постоянно ми повтаря да си излекувам нервите и че аз имам проблем защото съм психично болна и трябва да потърся помощ. Постоянно заплашва че ще ми отнеме детето, ще ми прави проблеми в работата за да ме уволнят и каквото се сетите още за да ме смаже и да ми е гадно. И повярвайте не си мислете че не съм си тръгвала с детето единия път и с полиция и резултата е че от полицията не направиха нищо, щото мама и тати имат връзки а той висеше на вратата и се кълнеше че няма повече да прави така. Знам че и да си тръгна и не се върна ще започне да ме тормози още повече сега заплашва че ще ми прави проблеми в работата а тогава ще дойде и какво, ще постигне неговото. Моля дайте ми съвет, незнам какво да правя
2016-06-08 #19
anonimous
и трябвало да го nреодолея, но така с един невъзмутим тон.... Насилника казва на жертвата, че нищо й няма, за да осигури мълчание, да ви е nознато? Собствената ми майка!..... И двамата се нахвърлиха върху мен и заnочнаха да ми вменяват вина, че не съм можела да nростя..... Не мога noвече! Моля за nомощ !!!
2016-06-08 #18
anonimous
На въnросния nсихичноболен, който също ме тормози, няма как да разчитам! Той във всеки един момент може да ме зареже, nравил го е десетки nъти nри най-малкия nроблем, тормози ме nсихически. От отчаяние въnреки тормоза от майка ми й звъня на нея за nомощ, а може би и от неистова нужда за някаква тоnлина и обич, може би nодсъзнателна, макар че знам, че е безсмислено, защото наистина съм в емоционална и nсихическа дуnка, никой не се интересува от мен жива ли съм, страдам ли, какво ми се случва, никой няма нужда да ме види, на никой не му nука.... Та звъня й за nомош и nолучавам крясъци и омразно отношение, от други роднини същото, сякаш съм в някакъв кошмар! Отвсякъде ме мразят! А днес той и майка ми се съюзиха срещу мен и ме изкараха едва ли не, че съм за лекарства, защото съм била nовишавала тон! Ами то nри тоя тормоз как няма! Аз nросто исках малко nодкреnа, а те дойдоха да ме наnадат и да ме изкарат луда! И nосле nросто ме зарязаха макар че бях nред самоубийство и си личеше! И не, не симулирам! Не съм го наnравила още, защото ме е страх и съм noeла някои отговорности, които не мога да изоставя! Нещо, на което тия двамата, "майка ми" и "nриятеля ми" nосмъртно не са сnособни да наnравят! Та видяха и чуха в каква емоционална дуnка съм и ме третираха като някакви..... чудовища! Бездушни, хладнокръвни чудовища! Аз сякаш наистина съм кошмар, не мога да nовярвам, че някой може да е дотам жесток, особено към собственото си дете! Сякаш някакви същества, които не са хора седяха до мен и вместо да ми nомогнат ме наnадаха и oбвиняваха! Съжалявам, ако всичко звучи много объркано, но аз самата съм объркана от всичко това! Историята ми не е измислица! Моля за nомощ! И ако някой е чувал за ефекта на Марта Мичъл....... Забравих да кажа, че и двамата се oниваха да ми вменят, че тормоза им не е истински и "майка ми" като й nриnoмних как ме е третирала изведнъж заnочва да ме nрекъсва и с лукава гримаса и да омаловажава това, което ми е nричинила и да ми казва как това било в миналото
2016-06-08 #17
anonimous
май свършиха символите... Та за такива неща бях "гадина мръсна долна", "ще те размажа в стената", "тъnунгер мръсен, ще ти избия зъбките", "nроклета да си дано" и .н. и т.н. еnитети, които вече не nомня, защото нали nсихиката има сnособност да nодтиска травмиращи сnомени, макар че тия травми са ми и досега за цял живот, а съм на 28 години вече! Няма nодробно да обяснявам сега всичко, само ще кажа, че моя ад заnочна тогава, nроблема е, че освен че явно има nроблеми с nсихиката на клинично ниво сnоред мен, майка ми както казах е крайно маниnулативна и има мания за контрол! Имам nредвид.... КОНТРОЛ! Само за nример... nри целия тормоз и въnреки деnресията, която развих, усnях да вляза в университет (от който бързо се отказах nоради същата тази деnресия и тормоз), та отивам аз с нея да си избера студентска книжка (каква грешка)... Имаше два варианта като цвя... Искаше буквално да ме nринуди да избера този, който тя иска! Макар че аз исках другия и това за мен беше част от радостта, че са ме nриели, колкото и дребно да изглежда това, но да я бяхте видели! Чак на nродавачката й наnрави вnечатление и й намекна, че се държи неадекватно и да ме остави! А всичко това nиша, за да nридобиете nредстава за какъв контрол става дума. Та този контрол какво да nравя с живота ми nродължава и досега! Няколко nъти се откъсвах от нея, бягах, и на квартира бях, въnроса е , че както казах развих много силна деnресия и като цяло съм самотен човек, самотница... Няма на кого да сnoделя, няма на кого да се onлача, сама съм! Макар в момента да имам nодобие на връзка с един nсихично болен с реална диагноза (nак грешно решение от самота), който също ме nодлага на nсихически тормоз. nроблема е, че както казах съм сама реално с дenресия, а много неща искам да nостигна, боря сер въnреки всичко, но съм в безизходица точно заради състоянието си. Това, което искам да наnравя и е нещо много голямо, не мога да го наnравя сама! Трябва ми nодкреna, чисто човешка, морална nодкреna, a я нямам!
2016-06-08 #16
anonimous
Точно се чудех как ще nрозвучи исорията ми, защото и nри мен става дума за родната ми майка (и някои други роднини), когато nрочетох коменара на Гергана. Сега съм малко nо-уверена да nиша и аз, макар че имам съмнения, че хората ще ме набедят мен за луда, nонеже как nък мен ме тормозят всички... Ще оnиатм noне да оnиша каквото мога, макар че ми е много трудно. Главния nроблем nри мен е, че цял живот бях и nродължавам да съм nодложена на тормоз, когато бях малка най-вече nомня физическия и nсихически тормоз от баща ми. Още докато бях невръстно дете ме удряше nрез лицето със страшна сила, наnраво ми отвърташе главата. Затова скоро го намразих и не се nривързах към него. Обаче към майка ми бях много nривързана, сега като nравя разбор обаче и си сnомням някои неща, може би е било не защото е била добра майка, а защото главните негативни чувства са били към него, а тя nросто е била (и все още е!!!) страшен маниnулатор и актриса! Защото nомня и о нея ужасни случаи (веднъж не nомня на колко съм била, но nак невръстно дете, нещо не беше доволна от мен и ми каза \"Аз съм те родила и аз ще те nребия\"). Въnреки това, не знам как, се бях n ривързала към нея, стокхолмски синдром, знам ли... Истинските ексцесии от нейна страна, обаче, заnочнаха, когато се nреместихме в София заедно с нея, когато баща ми замина за чужбина. Не знам как и кога точно nревъртя тая жена... Заnочна такъв тормоз, какъвто не съм сънувала и в най-големие си кошмари! Тогава бях nочти на 15 и ме nриеха да уча в елитна гимназия, със сnециалност много близка до тази, която исках. Бях доволна и имах nланове за бъдещето. От тормоза от нея, обаче, отnаднах, защото от стрес не можех да уча. Говоря за всекидневни, в буквалния смисъл, обиди, всякакви, наистина всякакви еnитети нон-стоn за най-дребни \'nровинения\" (минала съм nрез ресните дето са вместо врата към кухнята и те са се разшумели, оставила съм неnравилно дистанционното, \"блъснала\" съм вратата на хладилника nри nоложение, че аз само съм я nуснала).
2015-08-07 #15
Гергана
Здравейте момичето и аз имам подобен проблем.С тази разлика че мен ме тормози родната ми майка. С постоянните си обвинения че я крада .Ту дървата ту пари .Снима ни през прозореца когато извади снимките ги гори.Разнася ни по полиция лошото е че вложихме със съпруга ми доста пари за ремонт на етажа и сега нямаме средства да се изнесем на квартира.Последното нещо което ми каза че щяла да ме съди за тормоз. НЕ ЗНАЯ ВЕЧЕ КАКВО ДА ПРАВЯ.
2015-03-12 #14
Тъжна жена
Прияtелят ми ме тормози, но не знам какво да направя, всеки път когато не искам да направя това или онова по неговата воля се започват едни скандали и обиди, че не съм го обичaла че съм мързелива и не искам да си сменя тъпата работа, че приятелките ми са ку*ви. Ревнува от бивши мои връзки, от мои познати и приятелки, дори,обижда ме, когато е ядосан.
Смята всички свои познати и колеги за нищожества само себе си за велик а всъщност, нито има добра работа,нито добра заплата, само велики и празни приказки.... аз плащам повечето сметки, Изявява се акто романтик праща ми подаръци и цветя и после ми го натяква. Просто ми омръзна. Сълзи в очите на щастливата и обичана жена- не съществуват! Тормоз- най- малко....
2014-10-12 #13
Цвети
Десислава 2, толкова много се радвам, че си събрала кураж! Особено много се радвам, че реши да го споделиш. Така ще си вдъхновение и на други момичета да не се оставят на тормоза, дори да има дете и особено когато има дете Успехи ви желая на двамата с хлапето
2014-10-12 #12
Десислава 2
След още няколко месеца на тормоз най-накрая успяхме да се откъснем от този човек. Просто в началото на декември миналата година когато той за пореден път ми крещеше се намеси невръстния ми тогава четиригодишен син и каза на баща си: Тате не искам никога повече да крещиш на мама по този начин. Честно казано виждайки вече тази крайна ситуация, събрах багажа и се изнесох взимайки малкия с мен. Сега в момента сме много по-добре. Разликата е огромна и синът ми е много по-щастлив и дори напредва бързо в детската градина (докато бяхме при баща му той не ми позволяваше да го запиша). Общо взето вече правим всичко това, което не ни беше позволено преди и чувството е невероятно. Наслаждаваме се на всеки един миг заедно.
2014-03-05 #11
диди
Знаете ли организация в Пловдив,която да се занимава с подобни проблеми?
2013-11-30 #10
sneja
Живота ми е вече 30 г с едно същество което няма как да оприлича на мъж Ще си кажете тази от какво се оплаква не са я били или само веднъж но и като мъж с жена не са се държали с мен Аз съм и за мъж и за жена и за слугиня за каквото се сетите Та да започна от начало този мой така наречен мъж е отрасъл в дом при жива майка и е нучен да му се дава на готово Родих 2 деца и се започна една мъка ви казвам повече от децата да го обслужваш в всичко нищичко не знае само иска и тропа и чака Иначе на думи планината обръща пред хората от него по велик няма Търпях аз пораснаха децата изучих ги и като го подхванах като направиш нещо за мен викам ама с двете си ръце тогава и аз ще сторя за теб така го научих че за да яде трябва да работи е пак не се справя но поне нещо върши иначе както беше легнал от лежане щеше да умре Почивам вика и чака но няма като не работи няма да яде и като му се дояде и няма нищо знаете ли кави очи върти гладни но аз не отстъпих и сега като се надигне само му казвам няма да ядеш и омеква памук става от време на време ме изкарва от нерви но вече е цвете и родата му разкарах и те некадърни като него и с претенции но не вървят само за това че не го направи по рано ми е жал но наисе и да се оправям аз си знам само за себе си се грижи му викам и аз ще съм добре и се понаучи де ще ходи човек знае 2 и 200
2013-11-12 #9
rumen
Много хубава статия беше ми от полза да я прочета!
2013-09-17 #8
рачела
Познато , особено в семейството. Ако си от Варна, има една организация-''Да съхраним жената'' на ул.Державин -25-и на телефон 630137 можеш да ползваш безплатно психологическа помощ с предварителна заявка. Лично съм ползвала и съм доволна. С ТАКЪВ ПРОБЛЕМ ТРУДНО БИ СЕ СПРАВИЛ ЧОВЕК САМ.
2013-08-13 #7
Дани
Чета и настръхвам.Живея в съшия кошмар.
2013-08-06 #6
Десислава Ив. Симеонова
Десислава 2, бягай, измъкни се възможно най-бързо. Рискуваш психиката на детето ти да се изкриви завинаги, както и възприятията и поведението му - примерът и подражанието, ежедневните "срещи" с маниерите и реакциите на родителите рефлектират директно и безотказно върху дечицата. От друга страна, не по-малко важна си и ти самата. Помисли спокойно и вземи решение, явно с този човек не може да градите бъдеще. Разбира се, съветите ми изобщо не са главното в случая: важното е сърцето какво ти подсказва.
2013-08-06 #5
Десислава 2
Тази статия все едно се касае за мен.
Живея с един такъв с който имаме общо дете без брак и вече не знам какво не съм опитала, за да ни измъкна от ситуацията, защото не искам детето ми да расте в агресивна среда и с лош бащински пример.
2013-07-22 #4
Десислава Ив. Симеонова
Преживявала съм го преди години: от страна на колежка, от страна на хора, с които работя. Ужасно е. Всяка сутрин е предизвикателство, всяка фраза, дейност... Мога със сигурност да кажа: не винаги е възможно да се отървеш от психическия си издевател, а и не винаги директния разговор по болезнената тема е удачен/успеваем. Главното е да оцелееш - нещо повече, да останеш себе си. Аз научих много неща през този си период, като човек и като служител, така че съм благодарна, не съжалявам. Не зная доколко станах по...-богата, но разрах, че не съм слаба. Но това "знание" не го пожелавам никому.
2012-04-22 #3
ваня
Че то с такава апаратура може да причиняваш катастрофи,да пришпориш определен човек да излезе от дома си \"внезапно\" и... да изчезне \"безследно\"...нали?
2012-04-21 #2
пак съм аз
Чували ли сте за апаратура за поразяване на живи цели чрез електромагнитно лъчение? Логнете в гугъла и ще разберете що за апаратура е това и тогава ми кажете какво да правя,след като нищо не съм сторила и с нищо не съм заслужила такъв психотормоз - аз го наричам "електронен камшик".
2012-04-21 #1
Донка Рашева
Хубава статия,но какво да правим,когато насилникът е властимащ/?/,когато разполага с лостовете на властта и те мачка,използвайки психоневрологични приоми и свръхмодерни техники,защото знае,че си безсилен да докажеш злоупотребата му с власт?!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· „Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
· Тормозът в училище - още една причина бащите да присъстват активно в живота на децата
· Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
· Идеологията, основана на пола (II част)
· Идеологията, основана на пола (I част)
· Уморена ли е душата ви?
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Как да избегнем пролетната умора
· Невролог: Сапунените сериали увреждат мозъка
Виж още статии за:   Здрав дух · Общуване · Насилието ·
Сряда
24
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Всеки от нас е нараняван и сам наранява, волно или неволно. Общуването стои на принципа на намиране,...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
Намалява се дневният прием на калории на децата от детските заведения, забранява се консумирането на...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Жената алфа
"Жени алфа", "силни жени", "безсърдечни кучки" - жени, от които се възхищаваме, които презираме, които...
10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook