Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от вишни


Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига като до слепоочията. Те са чудесен плод за анемичните хора, такива с проблеми с черен дроб и камъни в бъбреците. За да са приятни на вкус, ако ще се ядат пресни, трябва да са много добре узрели, иначе стипчивостта им надделява. Детските ми спомени за вишни са свързани винаги с тяхната наличност под формата на сладко. То никога не беше гъсто, сиропът леко течен, защото тези вишнички, поне у дома, се ползваха за мелби, кремчета и едни сладки с веселото име "керени ушички".
1 кг вишни
1 кг захар
1 к.л лимонтозу

Вишните измиваме и почистваме от дръжки и костилки. Как да ги почистим лесно само с една сламка виж тук. Съотношението е на 1:1 , т.е на един килограм плод - един килограм захар. Респективно за 2 кг плод - 2 кг захар и т.н.

Почистените вишни поръсваме със захар и оставяме така за 24 часа, като от време на време разбъркваме. За това време вишните са поели захар и са пуснали сок, който е разтопил останалата захар. Получената смес варим до сгъстяване, малко преди да изключим добавяме лимонтозуто. Целта е като се капне върху чинийка от сиропа той да не се стича. Лично аз, оставям сиропчето по-течно :)





Коментари
2012-06-21 #2
Инна Георгиева
Точно по-течно го направих и аз
2012-06-20 #1
Бети Стефанова
Супер снимки. Това сладко ми е много любимо и тъй като баба ми го прави леко течно се ползва като топинг за сладолед. Непременно с няколко вишнички на върха за разкош
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Понеделник
28
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца ни съветва Александра Разаренова, диетолог, специалист по...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook