Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо младите хора четат все по-малко


...и до какво може да доведе това


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Често смятаме, че днешното младо поколение е по-разкрепостено и безотговорно от вчерашното, че е по-малко загрижено и по-егоистично. Така са мислили за нас нашите родители, така са мислили нашите баби и дядовци за родителите ни...
Ако наистина всяко ново поколение откакто свят светува е с по-малко ценности от предходното, то настоящият свят би трябвало вече поне морално да е унищожен. А дали действително е така? Нима от ерата на Римската империи, през Средновековието, Ренесанса, до наши дни, човешките ценности стават все по-малко „ценни” и ние вървим надолу? Едва ли. Просто светът се променя. Някои промени са добри, някои не толкова, но не можем да виним „младите” за това.

Нас ни възпитаваха в ценностите от разказите на Йордан Йовков, плачехме с героите на Карл Май, мечтаехме да срещаме истински герои като Винету и Оцеола. За днешните деца тези имена са непознати или неразбрани. Младите хора днес прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите. Забързаният начин на живот на родителите им, стресът на който всички ние сме подложени ежедневно, предопределят и предпочитанията им към това, което ги привлича. А това като че ли е филми, игри и дори книги, в които има повече действие, „екшън, нещата да се случват бързо и главоломно.

От една страна, днешното поколение е по-осведомено и информирано за нещата, които се случват в нашия свят. Информацията от телевизията и от Интернет, която залива децата, ги прави да бъдат „в час” с всички основни световни тенденции, новини и събития. Повечето млади хора днес в България се справят прилично добре с английския език, нещо, което в миналото беше доста по-рядко. Но дали информацията „онлайн” може да замести усещането и удоволствието от една стойностна книга?

Децата днес са по-малко грамотни от своите връстници от предишното поколение. Недостатъчното четене на книги ги лишава от способността да мислят, да развиват въображението си, да изразяват мнението си обосновано, да се опитват разумно и спокойно да убедят събеседника си в своята позиция.. В съвременното консуматорско общество, в което живеем, те търсят бързия и лесен начин да получат информацията, която им е нужна.

Днешните млади хора знаят много повече за света, за новите технологии, модните течения и личния живот на всички знайни и незнайни знаменитости по света и у нас. Много от тях могат да цитират текстовете от песните на един куп фолкзвезди, но не могат да кажат и едно стихотворение от Ботев или Вазов, например. Но това, което най-много им липсва от недостатъчното четене не книги, е умението до общуват реално с хората.

От книгите човек се учи как да общува с другите – да разбира проблемите им, болката, недоволството. Човешкият живот е не само борба с ежедневните проблеми, бягане по задачи, движение. Човешкият живот е низ от много взаимоотношения с други хора и именно те носят най-много недоразумения. Защото светът безспорно се променя и еволюира – но новите технологии, съвременните и все по-модерни компютри, не могат да заместят необходимостта от нормалното човешко общуване и взаимно разбиране.

Всички проблеми в живота идват от недоразумения между хората – на работното място, с учителите, с приятелите, в семейството. Именно книгите са мястото, от където един млад човек може да се научи на това – да разбира себе си, да разбира другите и по този начин да преодолява проблемите и разминаванията, които среща с хората.


Книгите могат да обогатят младите хора с широката палитра от ценности и емоции, които човек може да изпитва – разбиране и уважение към чуждата болка, респект пред човешкия гений, ум, талант, състрадание пред чуждата болка, толерантност към по-различните от нас. Именно в книгите децата мога да срещнат достойни „герои”, на които си заслужава да се подражава и от които да вземат нещо.

За съжаление, е трудно да се накара насила един млад човек да чете. Желанието трябва да се провокира така, че той сам да усети тази необходимост и да посегне към книгата. Нито родителите, нито учителите са способни за това. А с четенето по задължение май този проблем не се решава.

Дали има начин да накараме децата да прекарват повече време над книгите, или да оставим нещата да си текат по естествен начин. Или, може би, ние възрастните, грешим, като все още вярваме в идеализирани образи и ценности, които рядко откриваме в нашия комерсиален, забързан и все по-егоистичен свят. Или може би, ние, възрастните, трябва да се учим от децата и да се опитваме да се пригодим към реалния свят, в който не винаги „доброто”, за съжалени, побеждава.
Коментари
2014-06-19 #14
Лора
Тъжният факт се състои в това, че децата копират родителите си. Днешните "родители" на Прехода какво правят? Обикалят кафенетата и кръчмите с децата си, зарязват ги да се зомбират пред телевизора още от първата годинка, само и само да осигурят личното си спокойствие, гледат турски сериали и риалити предавания нон-стоп. Какво да правят децата, кой да ги научи на любов към книгите? Поне 80% от днешните деца не са виждали родителите си с книга в ръка. Моето дете обожава да разглежда книжки още от първите си месеци. До ден днешен са на челна позиция сред любимите му "играчки". Аз се научих сама да чета към 6-тата си годинка и книгите за мен винаги са били нещо специално, изпитвах огромно вълнение при влизане в библиотеката, все едно влизах в сладкарница. Любовта към книгите не се възпитава, тя се предава. Насила не може да се развие нито апетит към храната, нито любов към четенето - има точно обратния ефект.
2012-11-14 #13
Десислава Ив. Симеонова
На първо място, главното е, че тази статия породи толкова много коментарии. Не се въздаржах и аз, та се включвам. В семейството ми и сред познатите ми съм известна с това, че подарявям книги. Изпитвам сериозни подозрения, че повечето от познатите ми са ги отгръщали... - но винаги има време и за това. Първото завършено от мен образование е филология, та съм изчела наистина много книги. Опитвам се да приуча и децата ми на това, но любовта към книгата, все пак, изисква време и усилия - особено в предтийнеджърската възраст. Напоследък купувам книги само от български автори; заслужава си - уверявам ви. Имаме добри автори. Споделям мнение, изказано по-горе по повод странната мода и популяризиране на чужди автори, пишещи... некадърно, неувлекателно. От друга страна, за всеки влак си има пътници. Аз, например, не мога да чета фантастика, не съм чела дори и една книга за Хари Потър или книгите на Толкин... Просто това не е моята литература. Поздравявам всички четящи, мислещи с главите си и пишещи правилно/грамотно на прекрасния ни български език във форумите, в sms-ите, в скайпа... Недопустимо е българският език да се "дообогатява", в стрежежа ни да пишем по-бързо и/ли по-интересно.
2012-10-31 #12
ola
Скъпа Албена, здравейте!
Да, съгласна съм с Вас, че има млади хора, които четат, но аз говоря за болшинството. Е, няма да изпадаме в полемика, защото не виждам смисъл, но искам да Ви кажа, че мен ме отчайва неграмотно написаните мейли, SMS-си, използването на цифри вместо букви. Влезте в някой от форумите и ще се убедите, колко зле се справят с българския пишещите. Вашата професия е свързана с четене, така че Вие сте от изключенията. Да, разбрах, че обичате Толкин, на мен не ми харесва, но това не е беда. Всяко поколение си има своите автори, които харесва. Но какво бихте казала за новият хит на пазара "Петнадесет нюанса сиво" на Е.Л.Джеймс? Книга издадена в 40 милиона копия!!! И явно е продаваема, което за мен е парадокс. Скоро се върнах от една екскурзия, обиколих 5 държави и не пропуснах да посетя във всяка една от тях книжарниците им. Ами тази книга беше сред най-рекламираните и набиващи се на очи. Авторката няма никакъв стил. Четеш и имаш чувството, че подслушваш разговор между някакви деца в тийнейджърска възраст. Ето, вижте рекламата как прави лоша услуга на четящите. Даваш пари за нещо, което не заслужава и както е в поговорката "Пени се не пени..." , трябва да го прочетеш, нали? Аз знам, че има млади хора, които четат, но в библиотеката, когато влизам да си взема книги повечето посетители са възрастни хора. Вярвайте, бих искала да има много читатели. За това ми е болката. Не обвинявам младите, обвинявам нас - родителите.
2012-10-30 #11
Албена
Съжалявам, но не мога да се съглася с написаното. Кой Ви каза, че "младите хора не четат" или"четат по-малко"? Твърдението е абсурдно. Аз съм млад човек - на 23 години и съм активен читател. Професията, в която се развивам е такава, че ми се налага да изчитам много научна литература. Въпреки, че това отнема много време, аз отделям часове и за художествени произведения. Не мога без тях! Въпреки казаното, много рядко ще ме видите с "книга" в ръка. Все съм "пред компютъра"... Защото чета online или в pdf. Това, че носителят е друг, не значи че хората "не четат" или че четат светски клюки и хороскопи. Връстниците ми, както и по-малките от мен също си четат достатъчно и предостатъчно. Имам наблюдения Ако не вярвате, погледнете например, колко много хора посещават ежедневно chitanka.info, колко млади момчета и момичета четат в градския транспорт и т.н. Не съм докосвала Майн Рийд. Винету и Оцеола и за мен са само имена, срещнати в дневника на Петя Дубарова и чути от майка ми. Колко от вас, обаче, когато са били а моите години са чели Толкин, да кажем? Засягам темата, защото всяко ново поколение има своите любими книги. Е, класиката си е класика, разбира се. Споменатият Йовков, безспорно е такъв и обожавам разказите му, особено по-малко известните. Извинете ме за дългия пост. Просто мразя оценки a priori. Младите хора четат! Вярно, все по-често на електронен носител, любимите им книги са други, но не са безстойностни произведения.
2012-10-30 #10
Светлана Чамова
Не, Инка, бележката ми не бе адресирана към твоя пост. И носителят - книжен или дигитален, е без значение. Напълно съм съгласна, и съм го написала и по-долу, че е важно е не колко, а какво се чете. За бози, жълтурии и прочие глупости, меко казано, кандидати има, колкото щеш.
2012-10-30 #9
Инна Георгиева
Междудругото, повечето неща днес са на готово. => че според някои няма нужда да помниш, да знаеш, важното е да можеш да го намериш. До колко това обаче е добре за човечеството. Ами..следва да разберем.. надявам се
2012-10-30 #8
Инна Георгиева
Светли визираш по-малко четене от книжен носител ли?

В моето мнение исках да наблегна, че не е само въпрос на обем. Познавам много хора, които не минават петък без да си купят вестник Галерия, Уикенд и сродни, които по мое мнение не са стойностни. Също такива, които не излизат от сродни по значение и смисъл сайтове. Всякакви чик романчета се препрочитат веднага. Трябва да ти кажа, че дефакто четат повече от мен. Сериозно!
Въпреки това, за моите разбирани /подчертавам моите/ те нечетат. Или по-скоро в смисъла на "да четеш", който аз влагам.
Не е нужно да четеш само книги. Навремето във всеки дом имаше библиотеки, айде сега, някой книги по хората даже бяха със залепени страници. Това, че са купували не значи, че са чели Ама нямаше достъп до толкова много информация, че да лъсне истината

Познавам хора, които книги не четат. Използват изцяло Интернет и неговите интерактивни възможности. Но да , може би 1-2% четат художествена литература. И те са страхотни Хора.

За къде толкова бързаме и всичко искаме да лесно. За мен това е маркетингов трик, който ни залива от всякъде. Купи си: картофи на прах- за по-бързо, пилешки хапки- за по-бързо, ела в Хипермаркета а не в специализирано магазинче- за да купиш заедно всичко по-бързо; дай на детето биберон - за по-лесно.

Би било добре хората да се замислят колко много са загубили от всичко това...

п.п. За да е обективно всичко ще добавя, че хората, които са четяли и четат много са особени по своему също Често излизат от реалността
2012-10-30 #7
Светлана Чамова
За разлика от други, които са споделили тук мнения, аз към убедена, че по-малкото четене е "проблем". Защото е свързано с духовното обогатяване на човека, с това той да е способен да осмисля нещата от живота, а не само да се плъзга по тях. Важно е, разбира се, и качеството на това, което се чете, независимо дали от компютър, или от книга. Но малцина четат художествена или философска литература от компютъра, нали? Няма връзка и между четенето и справянето с новите технологии, ама никаква. Обикновено даже хората с хуманитарна насоченост са "на вие" с технологиите, но трудно е да се каже кой е "по-стойностен"- един компютърен специалист или един добър писател, например. Просто става въпрос за различни типове личност, които имат различни наклонности.
2012-10-30 #6
Милена Христова
Аз дори не знам дали по-малкото четене е "проблем". Ако е така, младите хора са най-малко виновни. Моите деца почти не четат, прекарват много време пред компютъра. Оттам също може да се попие интересна и полезна информация. Може би проблемът е в качеството на информацията , а не в самия източник .
2012-10-29 #5
Цвети
пряко следствие от четенето на книги е грамотността. просто хората правят по- малко грешки, когато дълго време са се взирали в коректно написани думи и пунктуация. но е и вярно, че се чете много по- малко и това не е само в България. но езикът също е динамичен - може би и самите норми за правопис тепърва ще се преосмислят и опростяват. времето е най- ценното притежание на съвременният човек, а не правописа и правоговора. за да пести време, той е готов на всичко...да, не четат младите, но има и които четат, и които не четат, но това не ги прави по- недостойни, неинтелигентни и прочие. на мен също ми е трудно да се съсредоточавам и книги, които толкова съм обичала, сега мисълта да ги препрочитам ме втриса. телевизията промени много съзнанието, вярно е....киното...но това е светът днес и ние сме част от него, харесва ли ни или не
2012-10-29 #4
ola
Както по-малко четат децата ни, така са много по-добре справящи се от нас с новите технологии. Интересно, нали? Зная, че поколението след 1980 г. не е много четящо, това ме безспокои, поради простата причина, че продължава вече повече от 30 години, но всичко опира до семейството - ако то е от четящи родители - и децата ще са такива. Няма кого друг да виним, а себе си. Върнете се малко назад в годините и ще си спомните, колко сте обичали да ви четат приказки - следователно всяко дете е отворено към книгата, а дали ще посегне към нея да я прочете - от кого мислите зависи ?
2012-10-29 #3
Инна Георгиева
Светли, дори когато имаме време по енерция бързаме.... а когато хванем енерцията, все едно гледаме някъв калейдоскоп. да много и различни картинки, но все пак са в една кутийка
2012-10-29 #2
Светлана Чамова
Хм, Ина, това което пишеш за книгите, аз го усещам при филмите. Вече нямам нерви да гледам протяжни, с бавно действие европейски филми. Или от преди 20 и повече години. Отдавам го на това, че сетивата ми са се увредили от тези динамични американски филми, с които ни заливат непрекъснато.
2012-10-29 #1
Инна Георгиева
Добре дошла, Милена!
Всъщност "проблемът" според мен не е че четем по-малко книги, а че четем по-малко стойностни неща.
Трябва да призная, че до скоро бях позабравила четенето на романи, и основно четях литература свързана с маркетинг и психология.
Когато се сдобих с електронен четец за книги - Kindle, реших, че ще прочета няколко книги от миналото. И о, УЖАС! Усетих как мисълта ми постоянно се изплъзваше в друга посока, една нетърпеливост и неспокойствие ме обзеха. Бях забравила да чета подобна литература и направо ми беше трудно да го правя. Наблюдавайки това в себе си успях да се върна отново към навиците от по-младите години. Но представям си, ако никога не си ги имал
А иначе има един минимален процент деца, който съчетават новостите и възможностите на технологиите с четенето в смисъла, който влага Миленка по-горе. Защо е минимален ли? Ами според мен, всъщност заради родителите си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 7 дразнещи навика на поколение Z
· Родители на тийнейджъри, да посрещнем предизвикателствата!
· Кои житейски умения е необходимо да развиваме у децата?
· 11 май - Ден на библиотекаря
· "Всички ние – възрастни и деца, писатели и читатели – сме задължени да мечтаем."
· Прочети безплатно 30 разказа на 30 български автори (линк за сваляне)
· Стресът и първолачето
· Да си първокласник - то не е шега
· Отново на училище
· Да научим детето да играе само
· Детството в снимки, цитати и няколко думи от сърце
· Защо да насърчим детето да рисува, независимо колко е "добро"?
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· Шрифт на кирилица , който помага на деца и възрастни с дислексия (свали от тук)
Понеделник
27
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да подобрим концентрацията у децата?
Заради технологиите и динамиката, в която живеем, децата изпитват все по-големите трудности да се съсредоточават....
Как да си отгледаме четящо дете? Ранната възраст
В ерата на технологиите е по-важно от всякога децата да четат, да обичат книгите и да отдават това така...
Семейните ритуали - тайната на сплотеното семейство
Никога няма да забравя как за началото и края на всяка учебна година майка ми подготвяше за мен и сестра...
Детският вик за обич
Всеки човек жадува за обич и внимание. Понякога по твърде странни начини. Обратни на логиката. Всичко...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
В търсене на мъжките чувства
Казват, че на мъжете не може да се разчита, че са егоистични и съвършено безчувствени. Разбира се, това...
Защо да напишем писмо до Дядо Коледа?
Имам дъщеря на 7 години. Всяка година, откакто държи химикалка в ръчица, пишем писмо до Дядо Коледа....
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Време да не бъдем толкова добри
Всички жени са ангели, но когато ни пречупят крилата, се налага да яхнем метлата. Два сценария, в които...
Смелостта да кажеш пръв: "Обичам те!"
Нова връзка... Многоточието е за сладостна въздишка... Със сигурност това е едно от най- вълнуващите...
Разнородното семейство
Не за всякa житейска ситуация има готов съвет. Нито пък ако си много мъдър, ще се справиш непременно...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Новогодишните желания – техника на изпълнение
Сред всички народи има поверие, че в навечерието на Новата година небесата се отварят и изречените желанията...
Второто дете – дали и кога?
Едно българско семейство средно има 1.4 деца. Статистика. Оказва се, че да имаш второ дете е едно нелеко...
"Младата" любов
Умишлено сложих кавичките на думата младата. Любовта няма възраст, пол или време. Колкото и клиширано...
Защо умните деца вършат глупости?
„Може би човек научава от собствените си грешки повече, отколкото, ако постъпи правилно, но по чужд...
Секс тройка: ти, той и телевизора
Сексът е неразривно свързан с телевизията. Той вече отдавна не е персона нон грата от малкия екран, а...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
От къде започва извращението - I
Днес използваме думичката „извращение” с лекота – ту за да опишем странните сексуални предпочитания на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook