Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кекс с тиква



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински задължения и въпреки това ви се иска да направите още нещо. По желание, не по задължение...

Така се почувствах снощи и макар да минаваше дванадесет часа, реших да спретна този кекс с останалите няколко парчета тиква, които се чудех как да оползотворя.
Продукти:

2 ч.ч. настъргана тиква
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.ч. олио
1 ч. счукани орехи
3 ч.ч. брашно
1 ч.л канела
* по желание сушени боровинки или стафиди


Към настърганата тиква се добавя захарта и се оставя да престои четвърт час. Добавяте олиото, чаша топла вода с разтворена в нея хлебна сода, канела, орехите и постепенно, бъркайки, добавяте и брашното. Наскоро купих сушени червени боровинки и макар да не присъстват в рецептата, добавих и две шепи от тях.

Изсипвате сместа в намазнена и набрашнена тефлонова форма за кекс или тавичка и печете на умерена температура до готовност. Фурната трябва да бъде предварително загрята.




Притихналата къща замириса на тиква, орехи, канела...


Макар и да съм снимала кекса с кафе, признавам че първото топло парче бе комбинирано с ароматен Бейлис ликьор. Кексът се получи добре, с хрупкава коричка и мек отвътре. Хрупкавата коричка, както и наличието на боровинки най-вероятно няма да wи позволят да го нарежете на красиви и най-важното цели парчета, но ако не държите на естетиката, то те му придават страхотен вкус. Не на последно място бихте могли да приготвите кекса с дюли, ябълки или сладки моркови. Рецептата е подходяща за постещите и вегетарианци :)
Коментари
2020-12-18 #3
lili_vanili
Ехааааа 8 години по-късно, днес пак пека кекс с тиква!
2012-11-27 #2
Елмира Вичева
Изглежда чудесно.Трябва да се пробва задължително.Благодаря за рецептата!
2012-11-25 #1
Инна Георгиева
Чудно предложение, Лили
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Джинджифилова торта с портокали
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Събота
27
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook