Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коварният мононатриев глутамат


Какво се крие под кодовото име Е 621

В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава на обществото. Стана ли му ясно на средностатистическия потребител как конкретно влияят Е- тата върху организма на човек? Те съвсем не са безобидни и определено има нужда да се дискутира по въпроса.

Навярно многобройни са хората, които се питат как да предпазят децата си от отровата, която се слага в устата им. Днес ще се опитаме да ви поднесем темата без излишни официалности, сложни биологично-непонятни теории и химично-опасни експерименти. Какво означава Е 621, в кои продукти се съдържа и какво причинява на органите ни?

Какво всъщност представлява Е 621?

Мононатриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Той е вид овкусител, сол на натрия и глутаминовата киселина. По произход идва от Китай и Япония, но в началото органично е извличан от някои водорасли, за да се предаде допълнителен вкус към иначе безвкусни храни. С всяко десетилетие обаче на Запад количествата му в различните храни се увеличават главоломно и затова има причина:

Е 621 предизвиква непреодолим апетит към храните, към които се добавя.


Употребата му в хранителните продукти води до състояние, познато на наркоманите – пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която е използван. И това не са плодове и зеленчуци, а чипсове, снаксове, най-различни разновидности на пакетираните храни и подправки и бързите закуски. Реално съставката няма вкус и мирис, действието й се изразява в това, че неимоверно стимулира човешкия апетит към т. нар. 5 ти вкус - "умами". Реакцията на организма спрямо тези храни е както към сладкото - "Искам още и още."

Според американския юрист Джонатан Иморд, въпросният глутамат може да причини и по- дълбоки поражения: наднормено тегло, главоболие, повишено кръвно налягане, сърцебиене, Алцхаймер, увреждане на мозъчни клетки и дори рак.

В кои продукти се съдържа мононатриевият глутамат?

На родния пазар най-често мононатриевият глутамат може да се намери в следните храни:

Соеви сосове или соеви протеини, инстантни спагети

Китайска храна, полуфабрикати от веригите за бързо хранене и не само

Желатинови изделия или желатин на прах;

Хидролизирани протеини;

Всички кубчета-бульони, фиксове и готовите смеси от подправки;

Незначителна е употребата му в сладкишите, като част от опакованите храни, но те и без това също не присъстват в класацията на най-здравословните храни. Много хора смятат, че понеже количествата на Е 621 в пакет чипс или сандвич от 100 гр, са малки, той не може да нанесе значителна вреда. Но има твърде много хора, за които пакетираната храна е ежедневие, не четат етикетите, хранят се на крак с полуфабрикати и дори не се замислят. Натрупването на толкова много изкуствени добавки вече може да доведе до опасните последици.

А всъщност най-тревожното е, че в повечето случаи Е 621 не се изписва на опаковките.


Законът и Е 621

Какво казва законодателството по въпроса? До ден днешен няма официални медицински изследвания, които да потвърждават щетите, които нанася Е 621, макар много учени да работят по въпроса - той е разрешен. Българското законодателство също приема Е 621 за легален. И все пак - всички дискутират по темата, но няма да видите официален доклад за вредното влияние върху населението, просто защото такъв не съществува. А продажбите на фирмите производители скачат.


Как да намалим влиянието на Е 621

Реално няма как да опазим здравето си и същото на близките ни от субстанция, която не се изписва на етикетите. Но не сме изцяло безсилни:

Да избягваме пакетирани храни, особено чипсове и снаксове с екзотични вкусове. Както казахме, съставката често не се изписва. Ако се чудите, какво да похапвате пред телевизора, ето някои идеи.

Важно е да приемаме поне по литър, литър и половина вода дневно и редовно да си правим очистителни режими.

Друга полезна препоръка е да се обърнем към естествените изсушени подправки и да редуцираме (доколкото е възможно) употребата на бульони и пакетирани подправки;

Добре е да се стимулира приемът на витамини – основно B6, който играе важна роля за превръщането на храната в енергия и улеснява тялото при смилането и асимилацията на мазнини и протеини;

И най-приятната част – можем лесно да заменим пакетираните храни със сезонни плодове и зеленчуци, жива или домашно приготвена храна.
Коментари
2021-12-10 #18
дипломиран биохимик
Пълни глупости... има над 80 независими научни изследвания през последните няколко десетилетия, които не са открили вреден ефект
2019-11-30 #17
Рос
Добре де ,като е толкова опасна ,защо се използва в огромни количества в азиатската кухня , на който континент са най здравите и дълголетни хора на земята ?
2018-03-19 #16
Pvel
гост, неуместно е да приемаш за чиста монета нещо, писано в сайта на Нестле. Точно на тези, които са най-големия консуматор на палмово масло в света, съответно унищожители на тропическите гори, точно тези, които използваха грозна рекламна кампания за да продават боклуците си в бедните страни и да правят кърмачетата зависими от тях, съдени не веднъж, бойкотирани и т.н. на тях не вярвам! Ето, четете: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D1%82_Nestl%C3%A9
2017-05-08 #15
KPOFT
Това са пълни глупости........Запознайте се малко по подробно с нещата преди да пишете или ПРЕвеждате някакви глупости само за да имате кой да ви влиза в сайтовете.
2017-04-27 #14
mephisto
Много лоша добавка. Понякога се случва да не е оповестена на опаковката но аз веднага разбирам след консумация. Реакцията на организма ми е ужасяваща. Мощна тахикардия, парализа на мускулатурата, силен задух и тремор. Държи ме дни и нищо не помага.И при минимална доза дори, изпадам в такава агония. Аз поне съм алергична към Е621 , затова мога да предотвратя приема му и да се опазя. Но какво да кажем за тези които не получават тази предупредителна реакция на организма и се тъпчаат с отровата постоянно. Тя си действа в тях и руши всички системи на тялото постепенно и неизбежно.
2017-01-31 #13
гост
моля вижте колко е безвреден...без коментар https://www.nestle.bg/bg/good-nutrition/monosodium-glutamate
2016-09-19 #12
канна
Предполагам, че с Трансатлантическото споразумение за търговия и сътрудничество ни подготвят още "добре" подправени храни!
2016-09-18 #11
Йотов
В статията има една основна грешка. Изброените храни в които е вложена тази отрова. Ако влвзете в един хипермаркет и ще разберете защо. Няма вече пакетирана без глутамат!!!! Изключение правят само яйцата,месото и плодовете о зеленчуците,ядките още 10-тина основни продукти които обаче саподложени на третиране с нитрати и антибиотици. Така че.... Напред към ерата на пластмасовите храни и хронично болното и брутално затлъстяло население.Made in USA!
2016-09-13 #10
Андрей
Извинете за грешката .Мононатриев глутамат има вкус просто грешно съм го превел от сайта ,но въпреки това не се отменя факта ,че организма ни си мисли ,че си похапваме белтъци
2016-09-13 #9
Андрей
Като хранителна добавка мононатриев глутамат широко започва да се употребява в началото на 20-ти век.Той е регистриран като №621 ,а в европейските страни и като MSG.Ежегодното употребление на мононатриев глутамат непрекъснато нараства(200 000 тона/г) въпреки неговата липса на вкус.
През 2002 година беше открито ,че човешкият език има л-глутаматови рецептори(умами).Глутаматовата киселина се явлава като маркер за белтъци.Тоест организма открива храна богата на белтъци защото в нея се съдържа мононатриев глутамат и затова ни е така приятно.
От това се възползва хранителната индустрия която добавя този елемент в големи количества различни хранителни продукти които може и да не съдържат белтъци и напрактика мамейки нашия организъм ,че ги употребява.
Въпреки ,че няма официално свидетелство от държавни органи за вредите от мононатриев глутамат ,редица учени доказват ,че той се явява като вредна добавка.Тъй като тя се намира в много от хранителните продукти то и нейното количесво на ден нараства.Това може да доведе до стомашни проблеми,очни и някои други.Също така някои психолози предупреждават ,че заради нейното ,,наркотично действие\'\' може да се стигне до напълняване.
2015-12-30 #8
Цвети
Л-глутамин е всъщност неесенциалната (произвежда се в тялото) глутаминова киселина (вид аминокиселина). Глутамат е общо название на солите, които се получават чрез свързване на тази киселина с други микроелементи - в случая с мононатриевия глутамат - с натрий. Това е най-просто казано
2015-12-30 #7
kadem
Абе сигурно и те не знаят, каква е разликата между Глутамат и Л-Глутамин, но важното е да си тече паниката и конспирацията, че иначе не е интересно.
2015-11-24 #6
милена
Каква е разликата между Глутамат и Л-Глутамин
2015-10-13 #5
Nick
много ви е хубав сайта
2014-09-03 #4
канна
Първото ми посещение в китайски ресторант остана и последното! Като се върнах в къщи, познайте какво - освободих си стомаха от всичко (но не нарочно!).
2014-06-03 #3
Виолета
Много полезна статия! Кратка и ясна!
2014-06-03 #2
Цветана Лилова Каменова
Поздравления!Прекрасно е!Необходимо е повече хора да са информирани!Дерзайте!
2014-06-03 #1
дес
Първото ми посещение на китайски ресторант преди години бе последвано от сковаващо главоболие.После разбрах за Е621.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Петък
27
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Съзидателната сила на несигурността и как да я открием
Има едно нещо в този живот, което ни е сигурно и то се нарича несигурност. Тя е във всяка секунда с нас...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook