Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да овладеем сами паническата атака        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чувствате се така, сякаш сърцето ви ще се пръсне и животът ви всеки момент ще свърши. Завладява ви внезапен пристъп на страх, който е по-силен от всичко в този миг. Не се владеете и от това сякаш пристъпът се усилва. А когато това ви състояние премине, след няколко адски минути, се молите никога повече да не се връща, защото само споменът за него ви прави още по-слаби и ужасени. За жалост, ситуацията се повтаря и след известно време вие започвате да губите тотален контрол над себе си.

Често си мислите, че това, което се случва в главата ви е по-силно от вас и че едва ли някога ще можете да го победите. Нарича се паническа атака и от това разстройство страдат около десет процента от населението. Медицината се опитва да обясни тези състояния с различни предпоставки - генетични или заради прекомерния стрес, на който сме подложени. Казват, че хората, преживели травма в миналото или такива с по-лабилна психика, също по-често получават пристъпи.

Всъщност, всяка по-сериозна промяна в живота ни, инцидент, загуба или обикновен провал в нещо съществено за нас, могат да отключат подобно криза. Но как в действителност изглежда в детайли паник атаката и по какъв начин можем да се избавим от нея?

Какво е паническа атака?

Най-често започват да се проявяват в юношеска възраст и са много по-разпространени сред жените. При мъжете също се появяват, но понеже те са възпитавани, да не показват чувствата си и да се владеят, при тях външните признаци са замаскирани, но последиците могат да са по-фатални. Въпреки че това състояние е включено в официалните медицински справочници, то не е болест. Страхът, моторът на паник атаката, е здрава, спасителна реакция на организма при наличие на ситуация, която в очите на конкретния човек се явява като опасност. Адреналинът се повишава и подготвя тялото за борба или за бягство, но при паник атаката причините за такава ситуация не са обективни, опасност реално не съществува, а са ирационални и не успяваме да се владеем. В резултат - губим цялостен контрол върху себе си. Паническите атаки са кризисно поведение, много малка част от тях развиват клиничната картина на паническо разстройство.

В какво се изразява паник атаката?

Паническата атака протича в две направления - когнитивно и соматично, като в един момент те се редуват циклично. Страхът от смъртта, например, се съпътства от задух и световъртеж, които усилват ирационалния страх, а той от своя страна - физическото усещане.

Когнитивните симптоми са: ужас, страх от загуба на контрол, страх от смъртта, чувство за откъсване от околната среда. Нерядко в паническата атака се крие някаква фобия - агорафобия (страх от открити пространства), клаустрофобия (ако я имате, а асансьорът закъса, можете да получите паник атака)

Соматични (телесни), които съпътстват паник атаката са: замайване, задух, болка или тежест в гърдите, ускорен пулс, изпотяване, топли и студени вълни, болка в корема и гадене.

Паническата атака идва внезапно, придружена поне от 4 от симпотимите си, интензивна е и сравнително бързо отшумява. В очите на околните такова поведение е напълно неразбираемо и те не могат да схванат силата на преживяването, често се отнасят със снизхождение. Което пък прави страдащите от такива атаки още по-нещастни.

Как да се справим?

Лекарствата, които са възможно лечение, не са особено ефективни. Влиянието им върху психиката може да бъде двупосочно - колкото помагат, толкова и да вредят. Нямате сигурност, че след като спрете да приемате тези лекарства, симптомите няма да се върнат. Също така съществува вероятността да развиете зависимост към транквиланти, антидепресанти и други. Не е изключено и да наблюдавате редица странични ефекти като сънливост и проблеми с паметта.

Терапията, и то холистичната, е един от нетрадиционните методи, който е доста по-ефективен.

Визуализацията е мощно оръжие за овладяването на паническата атака.

Йогата е практика, която може много да помогне с един от съществените си елементи, а именно - техниките на дишане. Един от първите симптоми на паническата атака е ускоряване на дишането, затова тук промяната е особено важна. В йогата точно дихателният процес осъществява връзката между физическия и мисловния свят и затова е най-бързият начин да променим мисленето си с някое просто дихателно упражнение. То ще премахне плиткото паническо дишане и ще го замени с дълбоко коремно. След няколко такива опита ще осъзнаете, че дори да не се справяте с коремното дишане, вие сте насочили вниманието си именно към него и така сте се отдалечили от ужаса на паник-атаката.

Друг удачен вариант е просто да насочите мислите си в друга посока, да визуализирате, да се съсредоточите върху обект или мисъл. Да мислите за задачите, които имате да вършите по-късно или да си припомните текст от песен, спомен от миналото, в който сте били щастливи. Техниките за релаксация са разнообразни и не е трудно да откриете своята. Можете да подскачате, да се разтягате в някоя йога поза например. Нещата, които ни успокояват, се крият в нас самите.

Най-важното е едно - да не бягате, а да останете в ситуацията. Да я приемате и да се опитате да овладеете сами. Околните трябва да схванат сериозността на състоянието ви и да ви помогнат, ако могат. Наясно сте, че от тези атаки не се умира. Дишайте, релаксирайте и си повтаряйте, че всеки момент този пристъп ще отмине и че той няма как да ви навреди. Силата на ума ви е огромна. Използвайте я.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Жените днес · Психология ·
Коментари
2022-06-23 #65
Bufu
Балджиев най големия измамник. Заедно с жена си въртят схеми.
Предлагат на хората леки наркотици, щели да им помогнат. Боклуци и двамата!
Доста хора е объркал още повече.
Видов ден пристига.
2021-10-26 #64
Тони Добрев
Здравейте Свилен. Платформата на Хера.бг ми върна имейл от запитването Ви.
Разбира се, че може да запишете час при мен.
Бихте могли да направите това и от сайта ми tonidobrev.com или на 0988713668
2021-10-26 #63
свилен
Здравейте господин добрев. видях че сте писали тук и много искам да ми помогнете.
четох много за вас и мисля че вие сте ,моя терапевт, но не знам как мога да се свържа с вас. дали бихте ми дали телефонния си номер?
благпдаря
2019-03-09 #62
Тони Добрев
Здравейте мили хора. Клиент ми изпрати тази страница, за да прочета коментарите и да напиша няколко реда които да са ви от полза. Всеки път, когато чета подобни коментари, като тези тук, на първо място се изумявам, колко хора страдат с години преди да отидат при терапевт. Ние не ядем хора, помагаме им, а вие не сте луди що, се нуждаете от помощ. Вие сте просто хора с проблем. Другото което ме изумява е, колко хора са объркани в ситуацита и са се начели на какви ли не глупости . Оставям ви линк със статия, която съм писал за да можете малко от малко да се ориентирате.
Поздрави Т. Добрев www.tonidobrev.com/2019/03/blog-post_14.html?m=1
2019-03-06 #61
Даниела Кирова
Да, Краси прав/права сте (извинявайте не знам мъж или жена сте) Тони Добрев е учил при небезизвестния Алексей Бъчев и двамата работят в областта на краткосрочна терапия, но имат разлика в похватите с доктор Първнов. Точно Добрев ми помогна да се справя смпроблемите си които датираха повече от 10 години. а за д-р Първанов знам, че е много добър, но не съм се срещала с него. Все пак по-важното е че се оправих
2019-03-06 #60
Краси
Крис ,аз съм клиент на Тони Добрев, до колкото знам са приятели с Жоро Балджиев и Др. Първанов , но работят с различна методология. Аз съм много доволен от него, успя да ми помогне , да изчистя много от проблемите за крадко време, остана ни още малкоработа и приключване.
2019-02-28 #59
Даниела Кирова
Пък и ако някой друг иска нека ми пише , ще се опитам да съдействам .
2019-02-27 #58
Даниела Кирова
Здравей Ани , имах като твоите ПА, но продължика 10 години. А се оправих за няколко месеца , не мога да си представя колко луда съм била да се мъча години .Това с което бих могла да ти помогна е да ти дам координатите на моя терапевт. Няма да му казвам името за да не правя реклама, но е помогнал на доста хора. Така че пиши на мейла ми и съм сигурна, че ще ти помогне. danielssleinad@abv.bg
2019-01-25 #57
kiril
хора през месец месец и половина получавам паник атака но трае по 3-4 дни ,няма сън не знам какво да правя просто е брутално
2018-11-05 #56
Ani
Имам Па от 1 месец всеки ден получавам по 2 пъти най силно е През нощта към 4 часа по едно и също време се събуждам вдигам рязко кръвното пулса ми отива над 130 имам чувството че ще ми се пръсне сърцето изпитвам ацки страх и не знам как да се справя с тях.
2018-08-11 #55
Едномомичена21
Хора.Страдах от ПА 5 месеца.Никаква терапия и никакви лекарства не са ви нужни.Паник атаките не са както много хора си мислят психични проблеми и веднага се обявяват за луди или с депресивно разтройство.Първо спрете кофеина за малко.Той няма да навреди,но влошава нещата моментно.Второ свикнете с адреналина.Трябва да разберете,че ПА се появяват от страха именно за тях..а те са безобидни,но залъгват с усещавето си.Последното и най- важно нещо...освен,че сте си напълно нормални и всичко ви е наред...просто спрете да се притеснявате.Това е отговора...елементарен е.. няма какво да ви плаши...просто спрете да се притеснявате и си почивайте повече.Причините за появата са стрес.Забавете темпото.
2018-01-26 #54
Надя
Толкова много хора се мъчите , чудно ми е защо никой не търси помощ. Хора не разбирате ли че ПА се оправя с терапия . Не е страшно тъкмо обратното. Алтернативата е да си седите с години и да гълтат е хапове. Мисля че това е много тъпо. Радвам се че потърсих помощ и вече години съм добре. Ще се радвам да помогна на някой. grozevanadezhdadyakova@gmail.com
2017-12-04 #53
Депресия и тревожност
Здравейте, може да видите с какви методи и по какъв начин успях да преодолея паническото разстройство тук: www.strahbg.com
2017-02-22 #52
тони
Паник атаките .. Мого хора мислят, че паник атаките са нещо тъй-страшно. Това разбира се е вменено от психиатри , общо практикуващи доктори или пък невролози. На скоро приятелка ми се оплака , че невролог и бил казал че има паническо разстройство. Изписал и лекарства и и казал, че това е нейната болест и че тя е за цял живот. Та това са пълни глупости , тези хора дават ли си представа какво говорят?! И така пиша тук за да уверя всички Ви че паник атаките далеч не са нито толкова страшни нито доживотни както са ви представени Притова твърдо заставам зад думите си като човек преминал през това. Оставям ви мейл ако желаете да се свържете с мен за да си поговорим. dobrevtonicvetanov@gmail.com.
2016-10-12 #51
Крис
@Христо почни да ходиш на психолог, ама добър, а не някой, който ще ти губи времето.
Моя психолог ми е дал да чета "Уейн Дайър - Вашите слаби места".
Трябва и да се спортува. И много други неща.
Потърси и в нета форума за психотерапия на beinsadouno,
по-специално д-р Тодор Първанов. Той редовно отговаря там. Може да опишеш своя проблем във форума.


Виж и другите коментари надолу за идеи.
Ако си от София мога да дам контактите на моя психолог.
2016-10-11 #50
Христо
Здравейте..При мене тези тези паник атаки са ежедневие,направо ми писна тяхното появяване всеки ден по-няколко пъти.Вношил съм си че съм болен ,а дефакто не съм.Прегледи и ходене по доктори никаква файда от това,здрав съм като бик...здрав но с мисълта и страха че всеки момент ще ми стане нещо и ще умра,сърцебиене,стягане в гърдите,световъртеж,и от време на време болки в главата.Ще съм много благодарен ако можете да ми помогнете по някакъв начин,какъвто и даа е той ..Благодаря предварително!!!
2016-06-06 #49
Вани
За Пловдив мога да препоръчам Десислава Стефанова 0899449778, записването става трудно, но си заслужава търпението, това е единственият специалист, който успя да ми каже правилните думи и да ми даде правилните техники за справяне с паник атаките и тревожността.
Осъзнавах проблема си, имах много събрана информация от интернет и от посещенията си при психиатър, невролог и всякакви други лекари, борих се, дишах правилно, спортувах, мислех положително - но уви, симптомите ми оставаха, сърцебиенето, буцата в гърлото, задушаването, вечния страх, че този път може би наистина състоянието ми е критично и ще умра всеки момент.....
Сега мога тихо да се похваля, че всичко това го няма. Животът изглежда много по-различно без гадната тревожност, която ме беше хванала за гърлото.
Препоръчвам ви и една книга, която много ми помогна да разбера повече за това състояние, Обсебен мозък.
Струва си четеното.
Успех на всички.
2016-04-14 #48
Крис
Тогава попитай д-р Тодор Първанов дали познава специалист от Пловдив:
http://www.beinsadouno.com/board/profile/5013-%D0%B4-%D1%80-%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2/
2016-04-14 #47
Дани
От Пловдив съм
2016-04-14 #46
Крис
@Дани, ако си от София мога да ти дам телефона на моя психолог, каза ми, че той се е справил с това.
2016-04-14 #45
Дани
Паник атаките,депресията и прочие,до колкото се самоинформирах били вследствие на изчерпани нива на серотонин,фактор може да е и вегетативна нервна система.Моят антидепресант е за обратен захват на серотонина,но ми помогна само за част от физическите симптоми.Единствения извод до,който стигам е,че най-добрия психотерапевт може да е човек преживял това състояние
2016-04-14 #44
Крис
@Дани, знам за физическите симптоми, аз имам други и също ме плашат. Според психолозите във форума, за който съм дал линк, лекарствата не са добър избор, понякога ги ползват за да помагат на психитерапията, но само в началото на терапията.

Иначе психотерапията представлява разговори с псхилога, поставяне на задачи - промяна на поведението ти спрямо различни неща, спорт и други, четене и писане на материали, които да ти помогнат да вярваш повече на себе си и да отстояваш мнението си, да гледаш по друг начин на проблемите си и други.

Психиатрите не винаги са и психолози, много често само предписват лекарства, които само подтискат симптомите на тялото ти. Тези симптоми са предизвикани от подсъзнанието ти, за да те накарат да се промениш. Така съм чел и съм склонен да повярвам.

А и също съм чел, че всеки човек сам намира пътя за да се справи с паник атаките, при всеки е различно, психолозите могат само да те насочват.

Не се отчайвай, ще се справиш!
2016-04-13 #43
Дани
Крис терапия единствено с антидепресанти ми е назначавана.Психиатърката ми твърди,че съм силна и съм щяла да се справя,понеже съм минала през доста трудности,та в този ред на мисли това съм щяла да превъзмогна.Към момента започнах с методите на Луиз Хей,но просто физическите симптоми,световъртежа,прилошаването и чувството на безтегловност ме плашат много.
2016-04-13 #42
Крис
@Дани, опиши проблема си в нова тема в този форум, напиши и каква психотерапия си пробвала, колко време, какво си очаквала и т.н.

http://www.beinsadouno.com/board/forums/forum/157-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/

Добри психолози следят форума и могат да те насочат и да анализират защо нямаш подобрение и как да подходиш занапред.
2016-04-13 #41
juli
Здравейте.Може ли при ПА освен световъртеж да има и болки в цялото тяло.Случвало ли ви се е? Преди седмица бях на инжекции заради дискова херния и от тогава дори и малко да ме заболи се притеснявам от онази силна болка и започва същото както преди,но сега е само болка и сякаш не мога да си поема въздух-болка в гърба,изтръпване на ръце.. имам чувството,че се побърквам
2016-04-13 #40
Дани
Аз ходя на психиатър,изследвания съм минала всички видове.
2016-04-13 #39
Крис
За психолог сте, но ако имате съмнения за някакво физическо заболяване, ходете и се преглеждайте, докато не се уверите, колкото пъти трябва.
Количествените натрупвания водят до качествени изменения.
2016-04-13 #38
Дани
Ами какво да правя,само с мъжа ми излизам,поне ако припадна да не съм сама.Пия антидепресант,поредния при това обаче ефект нямям вече втора година.Не знам до кога ще е този ужас.А само при мисълта,че някой може да влезе в болница и да трябва да разчита на мен изпадам в ужас.
2016-04-13 #37
Антоанета Делчева
Здравей,Дани...и какво правиш в случая.Световъртежите са и при мен...и аз не ги водя никъде моите деца от страх...
2016-04-13 #36
Дани
Здравей,Антоанета!И аз съм като теб,но имам и световъртеж щом изляза.Аз също се чувствам непълноценна и като човек,съпруга и майка.Децатата сама не мога да изкарам навън от страх.
2016-04-13 #35
Крис
@Антоанета, вижте какво съм написал два коментара по-надолу.
Потърсете помощ и повярвайте, че можете да се справите и ще успеете!
2016-04-12 #34
Антоанета Делчева
Тони Здравейте...аз също съм с ПА почти постоянно...от около 5 години.Понякога преминават по-бързо,др.път по-бавно.Ужасно е.Непрекъснато се страхувам да не падна на улицата пред хора.Ходила съм по какви ли не лекари...пия и антидепресанти....не се чувствам пълноценна...Дайте съвет...
2016-03-21 #33
мили
Здравейте мили хора.И аз сьм така от 14г.Ужасно е това сьстояние.Просто те прави непьлноценен човек.Ако някой си е облекчил сьстоянието нека пише.
2016-02-22 #32
Крис
Отделете пари за психолог, илиза между 200-300 лева на месец.
Аз преопоръчвам психолога Георги Балджиев от София, потърсете го в интернет. Има и форум, на коийто пишат много психолози.

http://www.beinsadouno.com/board/profile/14489-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2/
2016-02-22 #31
Дияна
Здравейте вече 10г.се боря с тези атаки направо мие писнало от тях.Всеки ден мие лошо
2016-02-22 #30
Валентина
Здравейте как се чуствате тези дни. Мен втори ден ме мъчи едно главоболие
2016-02-09 #29
Мария
Здравей Дори !)) аз дъм с паник атаки от октомври месец като най силната и може би първата получих в Барселона бяхме на почивка там и последният ден мислех че умирам но след това се прибрах в България и се започна мъчителното чувство !! Почнах да ходя да си правя изследвания всякакви и навсякъде ми казваха че съм напълно здрава
Аз не се успокоявах въобще защото през 3-4 часа получавах ПА
И много ме болеше точно дето е слънчевият сплит имах чувството че полудявам !!!
Почнах много да чета и започнах да ходя на йога много помага там се научих правилно да дишам и се успокоявах духовно много!
Препоръчвам ти го искрено .
Когато получиш паник атака е важно да не се страхуваш а да се успокоиш да дишаш квадратно т.с дишаш задържаш -издишаш бавно и пак задържаш
Поза свещ при йогата на мен ми помага Да се успокоявам и балансирам .Също така спрях кафето то ме правише много много нервно и след като го пиех сутрин се започваше !
Също учителят ми по йога много ми помага понякога му звъня когато имам ПА и той ме успокоява и ми казва какво да правя но само при много извънредни случай!
В момента мисля че съм ги овладяла но не напълно още получавам но някак си по рядко и по леко преминават !!! Надявам се да ми отминат завинаги но знам че ще ми трябва време !!! И знай от мен че ПА се появяват при по силните хора за да станат още по силни ! Пиши когато искаш винаги съм насреща или на емайла ми Мария
2016-02-09 #28
Краси
Здравей Дори!!!Аз съм с Па. от2003г.Много е мъчително това състояние, но трябва да се научиш да се справяш с него.Минала съм почти през всички симптоми на атаките.Като започнеш от силното сърцебиене ,прескачане насърцето до ужаса да остана сама за да не умра.Искам да ти кажа ,че това се преодолява ,силата им намалява ,но не изчезват напъ,но .Просто трябва да свикниш да живееш с тях, да ги игнорираш. И най важното е да проумеш ,че нищо лошо няма да ти се случи. Ако искаш повече информация можеш да ми пишеш.Готова съм да споделя своя опит с теб .Искам да ти пожелая успех и не се предавай. Приеми го филосовски.
2016-02-09 #27
Dori. N
Здравейте аз съм на 27 г. Имам ПА вече 2 години и на моменти ми е много трудно да се справям, знам че всичко е на психическа основа но понякога наистина ми е много трудно да преодолея всичко има моменти които се случват по няколко пъти на ден и винаги се опитвам да се разсейвам с нещо когато получа паник атака просто не съм пълноценен човек като имам тези паник атаки пия антидепресанти всеки ден и успокоителни само когато се чувствам много зле когато сърцето ми започва да бие силно изпотяват ми се ръцете и краката и тогава ще имам успокоително. Страхувам се да не ми се виждат много тези хапчета просто нямам избор ако някой може да ме посъветва нещо моля да каже как мога да се справя с тази ситуация. благодаря много
2016-02-09 #26
Крис
Мога да ти преопоръчам от Плевен психолога д-р Тодор Първанов, а от София - Георги Балджиев (в интернет за него излизат и линкове за правилно хранене, защото се занимава и с това). Потърсете ги в гугъл или мога също да ти дам контактите им на на пощата ти.

Намери човека, който да ти помогне да се справиш с това, не се оставяй в отчаянието и мъката, за да не съжаляваш за това после цял живот.

Успех!
2016-02-09 #25
Жулиета
Здравейте. Аз съм на 22години, преди години постоянно в училище получавах ПА. Сега в университета всичко се повтаря. От нищото почва да ми се вие свят,имам чувството,че ще припадна,ръцете ми започват да треперят и се чувствам като луда,съзнателно или не търся предмет, за който да се хвана.Същото се случва и в автобус.Винаги сред много хора. Преди пиех Валериан поне по три четири пъти на ден, не знам дали ми помагаше, но сега имам и дете и не знам какво да правя и как да овладея ставащото..
2016-02-02 #24
Мими.п
Здравейте, аз съм на 19 години и за пръв път получих ПА преди около 4 месеца. Оказа се че е наследствено и съм предразположена защото како майка ми така и баба ми и леля ми са преминали през това. Мога да ви кажа че и трите са го преживяли и то не с помощта на лекарства, а само чрез здрав разум, позитивно мислене и вяра че това е нещо нормално. Също както мен баба ми е обиколила какви ли не лекари и психиатри които са и казвали едно и също ако ти не си повярваш че можеш да се справиш няма кой друг. Истината е че паник атаките имат два пика когато е най вероятно да се случат за пръв път около 20 и около 40 години. Аз съм сигурна че ще се справя с по едно валерианче на ден ако сърцебиенето ви тревожи носете си валидол или минерална водичка . Дори само пиенето успокоява и най-важно винаги мислете позитивно и се концентрирайте в настоящето успех на всички !
2016-01-28 #23
Мария
https://m.youtube.com/watch?v=kYivP3gedCo медитация много ми помага
Пейте със нея !!! Заедно М
2016-01-28 #22
Мария
Здравейте не съм писала отдавна !!!))как сте какво ново при вас
При мен има много нови неща )))
Преди две седмици отидох до личният ми лекар и го накарах на ми направи пак кардиограма , преди това той ме помоли пак да ми разкажа за моите проблеми .... Изслуша ме много внимателно след това млъкна по специялност е невролог
След това ми направи екхограф извади резултатите и седна срещу мен и ми каза да извадя всички валериани и хомеопатични гранули .аз ги извадих от чантата ми той ги взе и ги изхвърли
В коша за боклук даде ми резултатите и ми каза че съм абсолютно здрава и няма от какво да се притеснявам че всичко ми е в главата !!!!! Повтори ми го няколко пъти за да го разбера
Трагнах си от кабинета много спокойна
Казах си че това е краят на всички ПА и аз съм по силна от тях
Това не означава че не съм имала до днес но някак си се справям много добре със тях за сега нейсксм да се хваля но се чувствам добре !!! Ходя когато мога на йога много също ми помага и На масажчета , но хапчета не пия никакви
Пия чай от жълт кантарьон и лайка !!!
Онзи ден бях два дни в мола и бях ОК преди това нейсках и да чуя за молове някак си се чувствах напрегната там и ПА бяха една след друга😥😥😥😥😥 сега беше супер успях да си напазарувам.
Така че мили приятели аз лично мисля че щом сме открили какъв е проблемът ни сме на прсвилният път само че без никакви антидепресанти МОЛЯ ВИ
Ви е сте по силни от тези ПА разберете го и повярвайте в себе си
Визуализирате винаги преди да е почнала да ви тормози
Мислете си за хубави неща слушайте силно музика пейте ....... Но не и давайте да ви обладава !!!!😇😇😇😇😘😘😘😘това е моят съвет ако имате нужда от нещо ми пишете !!!мария
2016-01-28 #21
Валентина
Здравейте, къде се губите. Никой не пише как се чувства тези дни,
2016-01-25 #20
Кико
Здравейте и аз съм в клуба,на 39 години съм преди 3 години получих паник атака и естествено не знаех какво се случва, знаете от лекар на лекар,ходене по мъките не е никак лесно,но най-важното според мен е това да осъзнаеш че това е само страх и трябва да се сприятелиш с него и да не бягаш а просто да се оставиш и да чакаш да отмине,знам не е лесно но това сме ние и не можем да избягаме от себе си.При мен главоболието е много силно и измъчващо....При мен много добре се отрази психотерапията.Бъдете силни
2016-01-21 #19
eva
И аз сам така от седем години виктория моля пишете ми
2016-01-17 #18
валентина
Здравей Мария благодаряти за съвета повярвайми каква борба водя със себе си преди 2 години имах същия проблем изписаха ми сероксат и фулнискон от тях се чуствах много добре сега незнам какво се случи че пак ме започна всичко от начало още като се събудя и чуствам че потъвам и така цял ден ту ми е добре ту зле
2016-01-17 #17
Мария
Здравей Валентина !
Не се притеснявай и бе се страхувай ! Паник атаките са нещо нормално бих те посъветвала да не взимаш никакви антидепресантите защото от тях няма файда
Важното е когато получиш паник атака да се успокоиш да дишаш с диафрагмата и бавно релаксиращо да издишаш !!!! Отиди по добре на хомеопат на мен ми помогнаха
Тоест все още си имам ПА но са по лекички и нормални почнах да чета малко литература за енергията на човек как и защо ги получаваме тези ПА . Оказа се че даже е полезно и можем много неща да се научим !!!! Пиши ми ако искаш нещо да споделиш
2016-01-17 #16
валентина
Здравейте и аз имам па от няколко дена чуствам се ужасно все ми е едно напрегнато трепери ми всичко ходих на психиатър изписа ми анафранил и ксанакс но почети няма ефект от тях.Незнам кво да правя
2016-01-04 #15
Мария
Благодаря Крис
2016-01-04 #14
Крис
Почнете да правите анаеробни упражнения - тичане, каране на колело, плуване, скачане на въже и други. Почнете поне от 20 минути на ден и се стремете да стигнете час. Потърсете и помощта на психолог, защото понякога човек има нужда някой да му влее здрав разум. Препоръчвам д-р Тодор Първанов от Плевен, намерете контактите му, най-малкото би могъл да Ви препоръча психолог от вашия град.
Успех.
2016-01-03 #13
Мария
И аз съм със паник атаки от около 3 месеца при мен е лошото че ги получавам по няколко през целият ден и то когато съм между много хора почва чувството да не мога да си поема въздух носе надявам да отмине скоро . Най -гадното е че винаги когато ми се случи си мисля че нещо ми има и съм болна от нещо, меря си постоянно кръвното пулсът ни е ускорен и почва да ме гони псраноята !!!! Все още несъм се научила да визуализирам но се надявам да стане някой ден
Кажете някой други методи за само справяне с този проблем !
2015-12-09 #12
Крис
Най-добре според мен е да го заведете на психиатър, за да му предпише съответните медикаменти (обикновено антидепресанти). Те би трябвало да подействат и синът Ви да се почувства по-добре, ако не действат, отидете при друг психиатър. Може да пробвате и с психолог, който да приложи терапия с хомеопатия. И двата варианта не съм ги тествал, само от днес пия антидепресант 'СЕРОКСАТ'.

След като човека се почувства по-добре, ще може да се занимава допълнително с различни практики (медитация, йога).

Невролог също може да ви помогне (чувал съм, че предписват антидепресанти).
2015-12-08 #11
Валя
Здравейте! Имам син на 21 год., който от няколко месеца получава паник атаки. Чувства се зле, не може да си поеме въздух. Изписаха му ксанакс, но все още не е добре. Дали да потърсим помощта на психиатър? За колко време ще отшуми това състояние?
2015-12-06 #10
Крис
И аз имам панически атаки от около месец, една вечер ходих до спешния център на \"Пирогов\" и там ми дадоха да изпия едно успокоително хапче и ми мериха кръвното и след това се успокоих и се прибрах.
Все още не съм решил проблема си, но мисля да започна работа по него с помощта на психолог и в къщи да си помагам с медитация (започва се полека по 5-10 минути на ден). Не се предавайте, търсете в интернет психолози или психотерапевти във вашия град, питайте колеги и приятели за такива, търсете статии по темата.

Има оправия, за други хора съм чувал, че са се оправили!
2015-11-25 #9
Анна
Ако някой знае някакви техни нека сподели ....
2015-11-25 #8
анна
аз имам страх,че ще си глътна езика и ще се задуша и нямаи няма да има кой да ми помогне колената започват да ми о"омекват" цялото тяло ми св разтреперва не пия лекарства но май ще трябва да посетя лекар ....
2015-11-25 #7
Дани
Здравейте!Изпитвам страх да изляза сама,че ще ми прилошее и ще припадна към това и световъртеж изобщо АД.Психиатър ми изписа Сеталофт,но ефект,никакъв.Не зням какво да правя,защо се сринах така,къде отиде силният човек и жена,която бях преди.:-(
2015-08-30 #6
Ваня Колева
Здравейте искам да се включа в темата защото това се случи и в моето семейство и съм много притеснена.Става въпрос за съпруга ми той е на 38г.и от два месеца нещо се случи с него и аз не знам кое в него се промени че стигнахме и до психиятър.На моменти получава панически атаки които са свързани със страх от предмети които го преследват ако той не ги премести и лошото е че всеки предмет го свързва с нещо лошо което ще го преследва.Започна да пие антидепресанти серопам и лорапам незнам и не мога да разбера дали ще има полза от тях.Благодаря ви предварително ако някой ми отговори.
2015-04-10 #5
nelana
Здравейте, аз също съм в клуба на страдащите и неразбраните като вас.Колкото повече чета в нета по въпроса, толкова повече ми идват някакви сили,че не съм сама и не съм единствената в това коварно мъчение. Аз искам да дам кураж на Катерина, че макар и временно, това състояние може да се облекчи с много вяра в себе си и да се опита да приложи практиките описани в статията. На мен лично, когато изпадна в ПА много ми помага, да влезна в нета и да чета за други като мен и вас, за опита и съветите им за справяне със атаките..и така някак се успокоявам и те намаляват.
Разбирам всеки един от вас, и аз съм минала през този ад,защото никой друг не би могъл да разбере какво мъчение е ако не го изпита върху себе си. Минала съм периода с недоумението на близките, които вече се чудят кво толкова става и им писва да ти слушат охканията и страховете.. Сега съм ок, но има моменти, когато все още посягам към софанакса за помощ, никога не оставам без него,винаги мъкна апарат за кръвно в дамската чанта и валидоли и....разни такива , но поне вече атаките и мъчителните симптоми са много редки. Дано всеки от вас съумее да обуздае това мъчително състояние, МОЖЕ не е невъзможно, за да се порадва на истинския живот, защото е прекрасен без ПА.
2015-04-09 #4
бени
Обърнете се към хипнотизатор
2015-04-02 #3
виктория
Виктория
Искам да споделя и да кажа на всички които имат това заболяване да не се притесняват а да се опитат да го контролират. Това е болест на мисълта. Тя не се лекува, просто трябва да се котролира. В момента съм на 44 години .З а първи път получих задух когато бях в гимназията. Имам 2 деца и щастливо семйство. Преди 2 год. РЕШИХ да се обърна към спезиалист . Отидох на преглед при професор или доцент не помня Алексиев (беше доста възрастен) , но лекарствата които ми исписа доста ми помогнаха.Тифаксин от 75 мг. и софанакс който е със зелена рецепта..- пие се само 1.месец и после само при нужда. А тифаксина постоянно.
2014-09-04 #2
Катерина
Получавам паник атаки от 18 годишна .Сега съм на 30 и мисля че никога няма да се оправя ,да имам пълноценен живот и да имам собствено семейство .Това е най-коварната болест ,защото видимо не ти личи ,за хората и за лекарите си здрав и никой неможе да ти помогне ,а най-лошото е че и сам неможеш да си помогнеш.Правила съм всякакви изследвания ,включително и ядрено магнитен резонанс със ангиография на съдовете,доплерсонография на предни мозъчни съдове ,цветна снимка на сърце,екокардиография,видео еег ,снимка на прешлени,изследвания на всички хормони ,ехография на щитовидна жлеза и тн и всичко е във норма, но аз всеки ден се задушавам и умирам.Нощно време нямам спокоен сън ,постоянно се стряскам ,това е е един кошмар ,живота ми е ад .Незнам как и по какъв начин да си помогна след като съм опитала всякакви начини за лечение със антидепресанти и успокоителни ,психотерапия и техники за дишане.Много съм отчаяна ако някой може да ми помогне по някакъв начин ,очаквам да ми пише .
2014-07-31 #1
Мая
А как да позная дали получавам паник атаки или се касае за по- сериозен проблем? Изследвана съм от невролог ( с предписани лекарства съм), изследвана съм за диабет, за гуша. Но въпреки всичко лявата ми ръка изтръпва постоянно, сърцето ми прескача, не мога да дишам, имам чувството, че всеки момент ще умра....Когато изляза на открито и много осветено, слънчево пространство ме хваща страх, че не мога да го премина и ще припадна. Ужасно е.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· Защо арогантността е опасно заразна?
· Бавно научавам...
· „Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
· Циганското лято на живота ни
· Самодостатъчните жени
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Вие сте магнит за комари? Това може да е причината
· Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
· Зелената мухоморка - най-отровната гъба в света. Има ли противоотрова за нея?
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Жените днес · Психология ·
Вторник
6
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Етеричното масло от уинтъргрийн, което се извлича от листата на вечнозеленото растение Gaultheria...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Повече увереност в епохата на социалните мрежи
Социалните мрежи и нашата податливост към изкушенията за бърза популярност в тях извадиха и най-хубавото,...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 7
Ден 7 от Коледните пости продължава. През уикенда у дома гостуваше Цвети, но и двете бяхме по задачки....
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Плуване за бебета - здраве, тонус и забавление
Животът се е зародил във водата, човешкото тяло е изградено почти изцяло от вода и не е чудно, че водата...
Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
От Асоциация „Активни потребители“ са направили тест на предлаганите край училищата готови пакетирани...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook