Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да познаем истинския мед        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата (над 75%), а най-ценните му съставки – цветният прашец и ферментите, които изработват пчелите, не надвишават 3%. Именно те обаче дават уникалните полезни свойства на целия продукт – укрепващо организма и имунната система.

Само до преди 500 години медът бил основният подслаждащ продукт в Европа. С него се приготвяли всички сладкиши и дори алкохолните напитки. През XVI век обаче испанците донесли от колонизираните си територии захарта. Тъй като била много по-евтина, тя бързо набрала популярност и скоро изместила меда от трапезата на европейците. Днес медът се използва изключително рядко в производството и дори традиционни продукти като меденките често съдържат заместители.

Цветът, ароматът и качествата на меда зависят от растенията, от които е събиран. Той е като ковчеже със съкровища, в което се съхраняват най-полезните вещества от цветовете. Затова всеки вид мед си има специализация – например акациевият облекчава стомашно-чревни проблеми, а липовият има антибактериално и противовъзпалително действие. Това ценно качество обаче може да има и обратна страна. Например медът от отровни растения като азалията е особено опасен. Той причинява силно опиянение, а понякога и смърт. Но за наше успокоение шанса да попаднем на него по нашите географски ширини е равен на нула.

Ако медът е събиран предимно от един вид растение, то той се нарича монофлорален. В повечето случаи обаче пчелите преработват нектар от всички растения в близост до кошера и тогава медът е полифлорален. За класификация се използва вида на местността – полски, горски или планински.

Пчелите обаче събират не само цветен прашец. Ако около кошера няма изобилие на цъфтящи растения те събират т. н. манна – сладък сок, които се отделя от някои дървета или по-рядко от секретите на други насекоми. Той е тъмен на цвят и има специфичен аромат. Относно полезните му качества мненията са крайни. Едни специалисти го обявяват за най-ценния продукт на пчелите, а други твърдят, че в големи дози може да бъде токсичен.

Да си купите качествен мед е истинско изкуство. Заради високата му цена можете да попаднете на продукт със съмнителен произход. В някои случаи пчелите са били хранени със захарен сироп и полученият мед на практика не съдържа никакви полезни вещества. В други истински мед е смесен с глюкоза. Ето и няколко съвета как да различите качествения мед от фалшификата:

Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон. До два-три месеца след като е изваден от кошера той започва да се захаросва. Ако до зимата медът не кристализира, значи сте попаднали на фалшификат. Изключение прави само акациевият мед, които съдържа предимно фруктоза.

Ако пчелите са били хранени със захарен сироп, медът е много светъл, няма аромат и вкусът му е накъртващо сладък.

Ако медът се пени, когато го добавяте към напитката си, значи е незрял.

Поставете лъжичка мед в чаша с вода. Ако тъмни частици се утаят на дъното й, значи медът е замърсен.


Коментари
2022-11-17 #28
Ивайло Филипов
Защо пишете неверни неща?
Определени видове мед, при спазване на всички хигиенно техники на вадене и съхранение не кристализират и те са едни от най-добрите медове.
Това че слънчогледовия мед, като най-масов захаросва за десет дни не значи че един мед от билки от планината ще захароса.
Имам мед от 2016, преди шест години, в бурканче, течен и без едно кристалче
Хоби пчелар съм и имам поглед върху меда от малък
2016-12-14 #27
Елина
Абсолютно съм съгласна за предупреждението на Мария НЕ СИ КУПУВАЙТЕ мед от района на Триград, Дяволското гърло и Бачковския манастир купих си такъв преди 6 месеца и още е течен и не е кристализирал , само на цвят са го докарали на вкус и на мирис няма нищо общо с истински мед. Там продават фалшив мед.
2016-05-10 #26
монка
Купих фалшив мед на пътя до Рилски Манастир. Там го продават за чист от района, но е захарен сироп. НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ СЕРГИИТЕ ПОКРАЙ ПЪТЯ
2015-07-04 #25
Мария
Не си вземайте " МЕД" от района на ТРИГРАД и ТЕЛЕШ ( продаван около пещерите) .Продават ГЛЮКОЗА за мед. Купих си мед от кръвен здравец, мед от мента , мед от мурсалски чай и всичко е силно ароматизирана глюкоза , още имам три буркана от миналата година и си стоят незахаросани.Взех си и листовка за ползите от различните видове мед с телефон ,но никой не ми отговаря. НЕ СИ КУПУВАЙТЕ МЕД ОТ ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО
2013-08-19 #24
Кольо Филев
Аз за пьрви пьт извадих мед -две тенекии и се убедих в качеството на меда-най бьрзо кристализира меда от сльнчогледа.Не използваш ли захар -няма как да ти е фалшив меда. К.Филев.
2013-02-10 #23
нуниш
така тези варианти много ми помогнаха! Благодаря ви.
2011-11-07 #22
nikoko
А що се отнася за вероятноста да е некачествен, тя е много,много по-малка от тази сиренето или кашкавала да е такъв.
2011-11-07 #21
nikoko
Съгласен съм с това мнение и бих отишъл и по-далеч. Нека всеки почитател на мед да си намери \" личен пчелар\", както си има и личен лекар.
2011-11-07 #20
Iskra
nikoko, сега видях, че всъщност цитирате друг коментар. Така че съм отговорила на "пчелица с болка", а не на вас.
Разбира се, че течният мед, които ни предлагат посред зима може да е акациев (или поне част от него). Има много по-голяма вероятността обаче просто да е некачествен. А когато човек купува от някоя сергия или магазин няма възможност да прави разследване. Затова за хората, които не познават проверен производител, най-сигурния метод е да купуват захаросан мед.
2011-11-07 #19
nikoko
Iskra, един въпрос! Вече не е лято, ноември. Няма как да съм го изкарал меда сега. Но той все още е течен! Значи ли, че не е "истински". И ако значи, заповядай да ти подаря един буркан, за до го дегустираш и изследваш / в съответната лаборатория / и нека след това фактите да отговорят на дискусията.
ПП. Готов съм да поема всички разходи по изследването, ако се окаже, че меда е с отклонения от изискванията.
2011-11-02 #18
Iskra
nikoko, мисля, че следващото изречение след цитираното много добре пояснява, какво имам предвид. А дали меда е от тази или миналата година няма, как да знаем, защото ако продавачът е решил да ни ни подведе със съдържанието, няма да се посвени и от една малка лъжа. Затова споменавам летния сезон от чисто практична страна - тоест,ако вече не е лято и няма, как медът да е изваден току-що, а продължава да е в течно състояние, по-добре да не купуваме.
2011-11-02 #17
nikoko
\"Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон\"-ГРЕШКА истинският мед е в течно състояние само 3-4 седмици след изваждането/центруфугирането/.От вашето твърдение излиза , че мед от предишна реколта през лятото е втечнен ,а това не е така.
И аз бих казал ГРЕШКА за това твърдение. Но няма смисъл. Меда който произвеждам от вече 20 години и за когото претендирам /а и имам съответните доказателства/ , че е истински, кристализира по различно време и с изключение на този от рапица и слинчоглед никога за 3-4 седмици. Нещо повече,един и същи вид кристализира по различно време, в зависимост от начина му на съхранение/дали е бил на постоянна температура около 15-20 градуса или на хладно-около 5 градуса/. Има и други фактори които влияят на бързината на кристализация.
Проблема тук е в твърденията на различните колеги, повлияни единствено от собственият им интерес. Някой / като по-горните твърдения/ СЕ опитват да рекламират кристалния мед, защото или вадят само видиве богати на рапица и слинчоглвд, или след центофугирането му го сипват веднага в буркани, които съхранени на по-хладно място кристализират по-бързо. За да го продадат по-лесно те преекспонират неговите качества и го рекламират по този начин. Медът им естествено е качествен, НО ДАЛИ МОЯТ ТАКЪВ, КОЙТО ПО ТОВА ВРЕМЕ ОЩЕ НЕ Е КРИСТАЛИЗИРАЛ и който е с невероятно съдържание на билки, акация, липа, мащерка и др. е по-лош????? Отговорете си сами на този въпрос и нека да не сме \"по католици от папата\". Е и аз имам кристализирал такъв и клиенти като по-горе говорящите, които го предпочитат. Няма лошо. Но имам и талива , желаещи течен и съответно си го търсят- и го намират. Е , РАЗБИРА СЕ СЛЕД НОВА ГОДИНА такъв остава само акацията.
2011-11-02 #16
Tedi
Има едно мгазинче за пчелен мед и пчелни продукти в Надежда 1, бл. 126 вх В мисля, че беше. Хората са наистина производители, меда е истински и евтин. Има голямо разнообразие от видове мед и разфасовки, също и пчелни продукти на ниска цена. Редовно си купувам от там и съм много доволен.
2011-11-02 #15
Tedi
Абсолютно прав си...
2011-08-02 #14
nikoko
Химическия молив???? Никаква класика. Единственото нещо което показва е наличието на по-голямо к-во водно съдържание. Акацията е мед с точно такова /в повечето случаи/ съдържание. Е дори да е качествен, химическия молив ще се "разводни". Значи ли тъова, че този нежен мед е некачествен?
Господи, би перефразирал един известен наш книжовник, въздай истината за този единствено натурален продукт добиван от човека и изведи от заблуждение харата относно неговите качества. АМИН.
2011-08-02 #13
nikoko
Захаросан е неправилно - казва се кристализирал. И .защо само кристализиралия да е качествен? Неистина. Пресния мед в голямата си част е в течно състояние, като в зависимост от вида, съхранението си и др, фактори кристализира по различно време.
2011-04-17 #12
Мати
Номерът с химическия молив е класика. Скоро по неволя открих съвременен - чаят ми посиня: Добавете орехови четупки към чая и подсладете с мед. Ако не е истински, гарантирам чудесен син цвят.
2011-01-14 #11
Mincho Spasov
Затова си купувайте 100% натурален мед от мен
Събран от работливи пчелички в северо-източна България

2010-10-24 #10
fido
химически молив, така се тества чистия пчелен мед
2010-09-01 #9
Инна Георгиева
До колкото знам, когато се слага в чай, водата не трябва да е много гореща, за да не се губят полезните му свойства.
2010-09-01 #8
jiji
Благодаря за информацията. Досега бях в неведение как да си избера мед. Семейството ми ползва мед, както за чай, така и за правене на сладкиши. Ако има още информация моля споделете.
2010-02-10 #7
Milena Drajkova
Здравейте,познавачки на меда,хареса ми компетентността ви,всичко казано е вярно-истинският мед е захаросан.Фенка съм на почти всички пчелни продукти-прашец,прполис и др. и намирам,че са много полезни.
2010-02-10 #6
Инна Георгиева
Пчелица, днес било ден на пчеларя. Честит професионален празник
2010-02-06 #5
пчелица
до plovdivchankata
Живея и работя в София.Пчеларството е любов,хоби и малък доход за семейството ни.Благодаря за разбирането."Въпроса е , че дори цената може да се окаже не гарантираща качество"-затова го продавам само на хора които ме познават като "човек" /извинявам се за нескромния израз /.
2010-02-06 #4
пчелица
"ако купя мед и до 4 седмици не се втвърди значи не е истински така ли?"
Ако е купен през август до края на септември вече е захаросан. Така че според мен да.Имали сме случаи в които поради ангажименти го изваждаме чак в края на август и меда е захаросан във самата пита.Такива пити изваждаме и съхраняваме за пролетта за да подхраним с тях по-слаби семейства т.е. с мед а не с боклуци.
2010-02-05 #3
Инна Георгиева
Пчелица, това значи че ако купя мед и до 4 седмици не се втвърди значи не е истински така ли?
2010-02-05 #2
plovdivchankata
Пчелица да ти кажа в по големия град е трудно да намериш пчелари, че какво говорим за тазкива дет да им имаш доверие?
То едно сладко с някви химии колко струва. Въпроса е , че дори цената може да се окаже не гарантираща качество
2010-02-05 #1
пчелица с болка
1."Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон"-ГРЕШКА истинският мед е в течно състояние само 3-4 седмици след изваждането/центруфугирането/.От вашето твърдение излиза , че мед от предишна реколта през лятото е втечнен ,а това не е така.
2.Да си купите качествен мед е истинско изкуство-ГРЕШКА прочетете малко спец. литература по въпроса и най -важното купувайте от пчелари на които имате доверие.
3.като знам колко е трудоемка грижата за пчелите, въпреки че моята намеса е само в преглед на състоянието на кошерите поставянето на основи , изваждането на меда и зазимяване не мисля че цена от 6-7лв. е висока.
А лъжци винаги е имало и са печелили от нас и по-лековни хора разпространявайки лъжи.И с аромат могат да ви излъжат и с цвят какъвто искате. За това проверявайте и "пийте вода от извора".
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Неделя
2
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Мака - здраве от Перу
Наричат го перуанското чудо, изгубената билка, афродизиакът на Перу. Към днешна дата започва да добива...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Децата, израснали в "стерилни" условия в градовете, по-специално в мегаполисите, имат слаба имунна система,...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
10 мита в общуването, в които продължаваме да вярваме
Днес отдаваме голямо значение на комуникацията. Страх ни е да помълчим. Особено, когато сме с някого....
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook