Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С дъх на канела - опасно или полезно за здравето


За истинската канела и нейния заместител

Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде неочаквано за много любители на подправката. Новината определено предизвика смут, тъй като канелата е свързвана, освен с превъзходните си вкусови качества, но и с доказаните си здравословни ползи. Както всяко друго чудо, и тази новина беше забравена за не повече от три дни, като остави горчив привкус на любителите на сладкарските изделия и канеленото лате.

Канела и канела - коя е истинската?

Когато говорим за канелата, е редно да споменем, че от семейството на канелата (Cinnamomum) произлизат няколко вида - Cinnamomum cassia (още arоmaticum) е подправката касия, а Cinnamomum verum ( още zeylanicum) e т. нар. Цейлонска канела, което се смята за "оригинална". Това са две сходни, но съвсем различни подправки.



Цейлонската канела има по-високи здравословни ползи и води началото си от Шри Ланка. Кората й има от тъмно бежов до светлокафяв цвят, тънък повърхностен слой и гладка кора. Вкусът ѝ е сладък и съвсем деликатен, а на външен вид много наподобява пура – с многослойна и съвсем фина структура.

За разлика от нея, касията, която е най-разпространена в Китай и Индонезия, има много наситен сладък, дори пикантен вкус, тъмнокафяв до червеникав цвят и грапава кора. Канелената пръчка на касията далеч не е многослойна и крехка, както тази на цейлонската, а е куха и твърда.

Кумаринът - опасната съставка

Но това, което отличава двете подправки по-съществено от външният им вид, е вещество, което се съдържа и в двете, но в различни количества. Опасната съставка, заради която бе наложено и ограничението от ЕС, е кумаринът. Тя се съдържа и в двата вида канела, но количеството й е в пъти по-високо при касията.

Кумаринът всъщност е вещество, широко разпространено в природата. Среща се освен в канелата, и в ягодите, черешите, кайсиите и лавандулата. Доказано е обаче, че в големи количества кумаринът е опасен за човешкото здраве, тъй като има свойството да разрежда кръвта и при прекомерна употреба това е повече от вредно за сърцето. Освен това уврежда черния дроб, бъбреците и потиска нервната система на човека.

Ако приемаме кумарин в нормални дози, от време на време, като е случаят с кулинарната употреба на канелата, това едва ли ще ни навреди съществено. Но ако употребяваме канелата за здравословни ползи - цейлонската канела нормализира кръвното налягане и регулира нивата на кръвната захар при диабетиците, и това не е цейлонска канела, а касия - вредите са налице.

В какви количества кумаринът става вреден?

Според Немския федерален институт за оценка на риска (BfR)

1 килограм касия на прах съдържа между 2.1 и 4.4 грама кумарин. Изчислено е, че килограм касия се разпределя в приблизително 362,29 чаени лъжички. Една чаена лъжичка касия съдържа съответно от 5.8 до 12.1 мг кумарин, което надвишава препоръчителната и считаната за безопасна дневна доза от веществото.


Според същия този институт в цейлонската канела следите от кумарин са почти незабележими, спрямо тези в касията. Тези изследвания и заключения на учените са и основната причина европейските власти да ограничат количествата касия, влагана в хранителните продукти. Но още и като ароматизиращо вещество в тютюна и алкохолните изделия, както и в парфюмерийната и козметична индустрия.

След като масово по супермаркетите се продава занчително по-евтината касия, не означава, че намирането на сладката, крехка цейлонска канела е невъзможно. Напротив – с малко усърдие от ваша страна и при разходка до близкия био магазин ще се сдобиете с оргинална цейлонска канела. А ако ползвате канелата като хранителна добавка и ежедневно приемате значителни количества, убедете се, че добавката е с оригинален и гарантиран произход. Вярно, на малко по-висока цена е "истинската" канела, но пък инвестицията в здравето винаги си е заслужавала.
Коментари
2023-01-28 #4
Злати
Сега разбирам,за да засиля имунитета си преди една година,започнах сутрин да използвам мед с канела от супермаркета и след време започна едно безпокойство и безсъние.Започнах да анализирам кое беше различно в моя хранителен режим -канелата и я спрях веднага.
2016-12-01 #3
ВИКИ
Благодаря за информацията! Тези неща трябва да ги знаем !
2015-08-12 #2
канна
Много полезна статия! За тези, които ползват сега или в бъдеще канелата за лекарство е много важно да знаят подробностите!
2014-12-12 #1
nedka arabadgieva
Много интересно , особено за тези, които се двоумят дали да не прибавят тази подправка като важен елемент , който ще помогне да тяхното отслабване и подсилване на имунната система едновременно. Както всички останали предлагани продукти вече се убедих, че в търговската ни мрежа са с най-ниско качество. Остават разбира се био-магазините, но и тук на първо място стои въпроса, дали всеки може да си го позволи. Благодаря, за мен беше интересно и най-вече полезно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-"коледните" подправки
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
Понеделник
27
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
Как да не съсипем косата си по време на диета
Когато започваме поредната диета, вдъхновени от идеята, че ще изглеждаме зашеметяващо в новия си бански...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
На закуска трябва редовно да включвате пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания, препоръчва...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Избелване на зъбите: митове и истини
Усмивката е нашата визитна картичка. Когато тя е ослепително бяла и красива, ще даряваме околните по-често...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Осъзнат родител се става с осъзнаване на причините да искаме дете
Според разпространеното мнение, човек се ражда след 9 месечно развитие в майчината утроба. Според китайската...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
Ако и вие сте сред хората, които проверяват смартфона си постоянно, шансовете очите ви да пострадат...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Радиацията на мобилните телефони - I
Отживелица е ежедневието на 90-те, когато, налагайки се да говориш по телефона, звъниш от вкъщи от телефон...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook