Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото


и една опасност за здравето, която той крие


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления фасул и граха, рецептите с него са значително малко за такава стара храна, позната на човечеството от праисторията. А често ще срещнете изрични забрани да се яде бакла или поне да сме крайно предпазливи. Защото тя може да се окаже смъртоносна за някои хора. Каква е тази мистерия около баклата?

Баклата е една от най-старите култивирани храни, познати на човечеството. Следи от нея са открити в пещери и край селища още 5 000 г. пр. Хр. Най-разпространена е в Средиземноморския басейн - Гърция, Италия, Испания, Мароко, Алжир. Баклата има и кулинарна традиция в Латинска Америка, където е обичана пържена и солена.

Защо баклата може да е опасна?

Първи предупреждения за опасност от консумиране на бакла идват от един именит древен учен – Питагор. Той строго забранявал учениците му да ядат бакла, да се докосват до растението и дори ги заклевал да не разкриват причината. Баклата била натоварена с толкова отрицателна слава, че когато се гласувало в агората (древногръцкото градско събрание), с бобчетата на баклата, които в зрял вид стават черни, се гласувало "против", а с бобчетата на зрелия фасул – "за". Следват векове спекулации защо Питагор така стриктно е забранявал баклата.

През 1906 г. австрийският педиатър Пирке за пръв път въвежда термина "алергии". Как и защо една храна, насекомо, растение или животно влияят на даден организъм по-зле, отколкото на друг и дори може да застраши живота му. Така излизат най-разпространените и досега алергии – сенната, например. До този момент е установено, че значителен брой хора, особено мъже, след ядене на бакла развиват мистериозно заболяване и умират бързо.

Така учени в средата на 20 век правят връзката, че е възможно да има нещо в баклата, което да предизвиква тежка реакция. И го намират. Липсващият кръвен ензим в някои хора - глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, затруднява кръвния синтез и може да доведе до тежка алергична реакция, която намира израз в агресивна хемолитична анемия, наричана още фавизъм (по името на баклата от англ. език - fava bean). Статистиката показва, че ензимът липсва при повече момчета, отколкото момичета, липсата се предава се от майка на дете, ако през бременността тя е консумирала бакла, вдишала полени или е пила мляко на животни, хранени с бакла като фураж. От фавизъм страдат около 100 000 000 души, предимно в Средиземноморието, като лечението е много тежко и продължително.

Състав и ползи на баклата.


От всички бобови зърнени култури баклата е с най-малки площи на оглеждане. Предпочитат я защото става най-рано от всички и е един от първите зеленчуци за готвене изобщо. Баклата е богата на растителни протеини, повече от граха, лещата и зрелия фасул, но технологията й е по-трудоемка. Една чаша бакла на ден дава 1/3 от нужите за желязо, а в нея още можем да открием витамин В1 и В2, фибри, още цинк и фосфор.



Как да приготвим бакла?

Баклата расте на големи шушулки, които са и доста трудни за отваряне. Когато е съвсем, съвсем прясна, можем да я готвим като зеления фасул, но шушулките узряват много бързо и бобчетата правят дебела ципа. Хубава бакла е със ярко зелен цвят на шушулките, те са твърди и при натиск пукат чак.

Обработката не е лесна: Махнете връхчето с нож и натиснете, за да се разтвори шушулката. Ще се наложи добре да натиснете. Бобчетата са по-едри от обикновения зрял фасул и имат дебела ципа.

В голяма тенджера загрейте вода да кипне и изсипете малки количества бакла. Когато бобчетата се набръчкат, ги извадете, изчакайте да се охладят и махнете ципата, която вече се отделя по-често. Бобчетата вече могат да се правят по три начина:

Да ги оставите да изсъхнат – като зрелия фасул

Да ги замразите за зимата

Да ги сготвите директно


С повишено внимание!

Когато за пръв път опитвате или давате на дете бакла, хапнете съвсем малко количество и следете за следните признаци: температура, главоболие, отпадналост, повръщане. Незабавно потърсете медицинска помощ и кажете на медиците, че сте яли бакла. Ако всичко е наред, може да опитате някоя от вкусните рецепти с бакла

Рецепти с бакла.

Отнема време да се обработи, но баклата е всъщност вкусна във всички традиционни рецепти с бобови и варива. Изсушената бакла преди готвене, подобно на нахута, трябва да бъде накисната за една нощ, набъбва значително.


Салата с бакла, сурова шунка и козе сирене

На всякакви салата, като замяна на салатния боб, тук тя носи подчертано средиземноморски вкус - със сирена, босилек, розмарин, суровопушена шунка, тофу.

Супа с бакла, подобна на супата от зелен боб. Крем супа, носи подправки като пресен розмарин в малко количество.

Яхния с бакла и други бобови, особено грах и нахут, картофи и червен пипер. Агнешкото е добра компания за баклата.


На пастет (дип) с авокадо, магданоз, зехтин и лайм.

Учудващо е защо въпреки фавизма, баклата е любима храна в една много популярна кухня и векове наред след Питагор, тя продължава да се яде по същите земи. Това е може би защото вкусът й е наистина много добър.
Коментари
2024-12-13 #7
М Илиев
Боб всъшност е точно бакла . Фасула идва от Централна Америка . Баклата си е тук . Когато е прясна бибчетата и са бели / бледо зелени .
Та обобщено : боб и фасул не са едно и също нещо ,
2023-07-30 #6
Трифони
Интересно ми е как в древна Гърция са гласували с бял боб, като фасулът идва в Европа 16-17 век от Южна Америка заедно с доматите, които точно като нашата бакла са смятани за отровни.
Това означава, че или всеки се пише историята както му дойде или в Европа си е имало боб откакто свят светува.
2022-06-28 #5
Момчил
Лелеее, Нели!! Две години по-късно си тук за боба! 😂😂
Благодаря, че ме усмихна! Споделям позитива с теб и пожелания за вкусни весели дни и всичкото здраве!
2020-04-17 #4
Момчил
@Нели,

За пръв път в живота си чувам някой да яде суров боб.
Не виждам нищо човешко в това
2016-05-17 #3
Венета
Яла съм бакла като малка. Баба я готвеще. За съжаление бях 5-6 годишно и не помня как я приготвяше. Много я харесах. От тогава не съм яла често. Сега имам внуци. Реших да потърся рецепта в Интернет - но попаднах на противоречиви мнения за баклата. Вкусът и е много приятен и с чесън, кисело мляко, а може и копър става много вкусна.
2016-04-21 #2
Десислава Ив. Симеонова
Много вкусен зеленчук! Заедно с бамята, белите череши и гроздето перла са част от детството ми в Паскалевец. Ние хапваме бакла предимно в ледена пролетна/лятна супа (с чесънче и копър). Благодаря за статията, Мария.
2016-04-21 #1
нели
Няма начин да ям говен боб .Като дете ядяхме бобчетата сурови , но сготвен си променя вкуса и е гаден
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Събота
17
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите. Устата не трябва да говори това, което останалите...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Имунитетът по време на бременността
Всяка секунда десетки външни неприятели атакуват нашия организъм. Природата обаче ни е осигурила надеждна...
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Летен детокс с диня и пъпеш
Детоксикацията на организма е процес на изчистване на тялото от натрупвания на токсини, на отпадъци от...
Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
Всеки път, когато отпивате от бутилката си с вода, оставяте в нея бактерии, които могат да се размножат...
Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
Пресните орехи могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрите цялостното си здравословно състояние...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
Съществуват няколко вида храни, които са достъпни навсякъде по света и са богати на витамини и минерали,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook