Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аспержите - изтънчено удоволствие



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и действат особено благоприятно на нервната система. В Древна Гърция пък били предпочитани като мощен афродизиак. Формата им наподобява фалос, а възрастта им е приблизително 2000 години. През 18 век Луи XIV ги преоткрива и отново ги прави популярни (след възхода им още през древността). Към днешна дата, основните страни, извършващи търговия с този зеленчук са САЩ, Мексико, Перу, Испания и Франция. Високо ценени са в Германия и Скандинавия и Холандия.

Аспержите са многогодишно растение с високи изисквания към почвата и подхранването. Разсаждат се от семе, но дават "свещи" едва на четвъртата година. Крехките стебла се берат през пролетта и достигат максимум за консумация до 15-20 см дължина. У нас са сравнително отскоро и са синоним на гурме изтънченост и стил.

Не случайно ги наричат "благородникът на зеленчуците" и "зеленчукът-деликатес" - цената им зависи от специфичността на отглеждането им, защото те са нежни и капризни.


Белите аспержи са най-скъпите. Те се отглеждат под земята, на което дължат и цвета си. Притежават особено специфичен вкус и обикновено се консервират, зьа да се запази свежестта и нежния цвят. Един от най-големите им производители е Холандия.



Виолетовите са много по-малки по размер, а вкусът им е повече възсладък, отколкото зеленчуков. Те съдържат антоцианини, които, знаем, са особено полезни вещества - силни антиоксиданти, борещи се със застаряването на клетките, хроничната умора и др.

Зелените аспержи имат ясно изразен вкус и аромат. На дължина достигат не повече от 15 см. Техни основни производители са Франция и Италия. Там те са същински деликатес, от който се приготвят много и различни ястия.

Какво съдържа този толкова неизвестен у нас зеленчук? Аспержите са богати на диетични фибри, растителни протеини, манган, мед, натрий, желязо, калий и калций Още на витамините К, C, А, B1, B2, B3 и B6

И след всички тези чудесни съставки, трябва да добавим и незначителното количество калории- в 200 грама те са само около 45. Диетични, вкусни и полезни за здравето - какво повече да желаем?


Имат тонизиращо действие заради съставката триптофан, една от "суровините" за органичен синтез на серотонина


Богати са на антиоксиданти
Заздравяват костите
Понижават нивата на лошия холестерол
Притежават силно диуретично действие- особено полезни за подобряване на бъбречната дейност
Влияят положително върху функцията на черния дроб - предпазват от токсините, складиращи се в него
Имат противовъзпалителни и противогъбични свойства
Твърди се, че дори облекчават тежкия махмурлук


Важно е да споменем, обаче, и техните вреди:

Съдържат аспарагин и пурини - Аспарагинът е аминокиселина, която в по-големи количества дразни лигавицата на стомаха. Пурините пък са съединения, които съдържат азот. Към тях се отнася и пикочната киселина. При натрупването на пурини се натрупват соли на пикочната киселина в тъканите, ставите и съдовете, а това води до заболяването подагра. Сярата в аспержите не е вредна, но при преработката й от бъбреците, се отделят серни съединения и урината излъчва специфична миризма.



За какво да следим, когато избираме аспержи?

Препоръчително е зелената им част да е равна на бялата и да са крехки.
Да са гладки и твърди пръчиците и с не голяма дължина- това, че са по-дълги не означава, че ще похапваме повече, а напротив- ще трябва да отстраним по-голяма част от тях.
Да са нормално, яркозелено или кремаво-бяло оцветени - жълтеникавото оцветяване е признак за стар зеленчук.


Как да ги съхраним?

Хубавото при аспержите е, че можем да ги оставим за седем-осем месеца във фризера, без да нарушим вкусовите им качества. В хладилника, обаче този зеленчук издържа до три дни и то покрит с навлажнен плат.


Как да ги сготвим?

Рецепти ще откриете много и най-различни Най-лесно се приготвят бланширани и в салата в разнообразни комбинации. Това, с което най-добре се съчетават като вкус аспержите за основно ястие, са разтопеното масло, сметановия сос, горчицата, соса винегрет и синьото сирене. леките меса и риба. Особено приятно се получават просто задушени със зехтин. Харесват се в комбинации с морски дарове - особено деликатеси като сьомга, скариди, октоподи. Можете да ги приготвите на супа или с агнешко, а защо не и с домати на скара. Ще ви харесат и ще поискате още. Убедена съм.
Коментари
2025-05-16 #1
Реалист
Фалоса можеше да бъде спестен.
21 век - век на простотията.
Книгите отидоха в мазите или на боклука.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
· Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Опасни капризи: Странните диети, които хората са спазвали през вековете
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
Събота
14
Юни 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
Медицинският активен въглен* е мощно натурално средство, което се използва за улавяне на токсините и...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
Очакваните снеговалежи в планинските ни курорти подканват скиорите да се отправят към ски пистите. Но...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Хормоните на доброто настроение
Когато стане дума за хормони, мнозина мислят, че това е сила, която по никакъв начин не можем да управляваме....
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook