Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вълнистите папагали - верни приятели у дома II


Грижи
За да се чувстват щастливи вашите пернати любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство за живот и движение. За това им купете възможно най-голяма клетка. Ще се чувстват по-комфортно и ако поне една от стените на клетката е опряна до стената. За вълнистите папагали директният контакт със стопаните е много важен, затова е добре да поставите жилището им на по-високо ниво, най-добре във всекидневната, където се събира цялото семейство. Скучаят ако са самички, а при по-силна музика повишават тон, за да подражават. Ако не искате да ви будят рано сутринта, вечер покрийте клетката с тънък чаршаф.

Важно е да храните вашите пернати любимци балансирано. В зоомагазините се предлагат достатъчно разнообразни храни за вълнисти папагали, обогатени с витамини и минерали. От време на време им давайте също парченца плодове и зеленчуци.

В естествени условия тези птички ежедневно прелитат големи разстояния в търсене на храна и вода. Представете си тогава, как живеят затворени в клетка до края на дните си. Можете поне да ги пускате да летят свободно из стаята, а с малко усилия и да ги научите да се прибират сами вечер в клетката. След като птичето се налети и кацне, бавно приближете клетката към него и почакайте. Огладняло веднъж, то само ще поиска да се прибере. Търпението ви ще се възнагради скоро с най-големия дар за папагалчето – то ще си живее почти на свобода, а не в затвор и ще си чака всеки ден времето за полет.

Поведението на вашите любимци
Мъжките ядат по-обилно, пият повече вода, по-активни са и пеят повече. Ухажват интензивно женската, но само ако си я харесат. Любовенят им танц представлява клатене на главата. Мъжките птичета също така се ориентират безупречно в стаята, по-контактни са, но са големи скандалджии.

Женските вълнисти папагали са по-мнителни, по-бавно се сприятеляват, по-тихи са мъжкарчетата. И имат по-лоша ориентация в стаята, затова нищо чудно да се блъскат в предмети, мебели и стени. Ако бяха човеци, със сигурност щяха да паркират зле.
След като се опознаят, папагалчетата започват да си преплитат човките и да се целуват. Да ги наблюдаваш, е истинско удоволствие за душата.

Как да ги научите да говорят
Вълнистите папагали започват, да имитират човешка реч само ако нямат другарче и са съвсем млади (до деветия месец). Обяснението за говора им е просто: понеже са социални животни, те подражават на този, с когото живеят. Ако си имат себеподобна компания, ще си комуникират едно с друго и няма да имат необходимост да ви имитират. Дори да са налице всички тези условия обаче, трябва да се занимавате ежедневно с папагала, за да го научите да говори.

Грижи за здравето
Следете папагалчето си – ако е здраво, то ще седи здраво захванато за кацалката си, ще е във видим тонус, ще се храни и ще пие вода. Всяко поведение, различно от това е белег за заболяване. Заведете го веднага на ветеринар, ако забележите, че няма апетит, отпаднало е и не може да седи на клечката. Веднъж седмично почиствайте клетката на папагала, а ако ноктите му израстат прекалено дълги, ги подрежете.

Виж още статии за:   Домашните любимци ·
Коментари
2021-03-02 #49
Дияна
Ако корела и вълнист папагал живеят в една клетка има ли шанс вълнистия папагал да проговори? И двата са мъжки, а до тях но в друга клетка има женски корела и вълнист папагал.
🤨🤨🤨🤨🤨
2020-06-23 #48
Деси
Здравей те! Някои били ми казал дали корелата може да живе само след като си е изгубил другарчето
2020-04-13 #47
Николай
Мойто папагалче остана без дръгар(незнайно как умря), сега се опитвам да стоя колкото се може повече с него ама мисля че то плаче. Издава странни скимчащи звуци,храни се по малко и пие по малко.Моля ви кажете какво мога да направя!
2018-04-26 #46
Стилиана
Мисля, че на моето вълнисто папагалче му се обели леко човката при клъвкане на един химикал. На четири месеца е! Човчицата му ще се оправи ли?(не сш личи обеленето)
2017-11-25 #45
Нелина
Аз много искам папагалче но не ми дават.Кажете ми как да ги накарам да ми купят папагалче.
2015-11-01 #44
мария
Здравейте, имаме вълнисто папагалче от около година, но от 1-2 седм. спря да пее.Храни се пие вода, но това ранно сутришно пеене, а и през деня го няма.Не сме му чули гласа. Трябва ли да се притесняваме, някакви мерки?
2015-11-01 #43
М.Й.
Здравейте, имам вълнисто папагалче от около година всичко ми изглежда нормално с изключение, че обичайното сутришно пеене а и през деня изчезна. От 1 седм. не сме му чували гласчето. Трябва ли да взема някакви мерки?
2015-09-04 #42
Neli
Папагалчето ми постепенно трака с човката си. Някой знаели защо? Помогнете ми, моля!!!!
2015-09-02 #41
Мели
Ооо, не ! Те просто са си играели, извинявам се!
2015-09-02 #40
Теди
Помощщ !!! Преди 4 дни си купих вълнист папагал. Искам да го погаля, но ме хапе ... Как да го накарам да не хапе ? Благодаря предварително ...
2015-09-02 #39
Мели
Добър ден и от мен... Моля Ви за помощ ! Вчера си купих 2 вълнисти папагалчета. Но днес гледам, че от време на време едното хапе другото .. Как да го спра ? Посъветвайте ме !
2015-08-11 #38
МДМ
да разбира се Вики
2015-08-10 #37
Вики
Добър ден искам някой да ми каже дали два вълнисти папагала могат да живеят заедно?
2015-06-03 #36
Людмил
Имам 2 вълнисти папагала но не разбира кога женската ще сне се ...
2015-04-15 #35
Вилия
Скоро ще ми взимат папагал ако го пусна и ми наака нещо в стаята имали специялни препарати
2015-04-03 #34
Жоро
Здравейте, скоро ще ми копуват вълнист папагал. Ако го пусна да хвърчи из стаята как мога да го хвана?
2015-02-15 #33
Кристияна
Скоро ще имам папагали и искам да попитам могат ли да ядат брокули и хубаво ли е да имат люлка в клетката?
2014-05-20 #32
Кристина
Здравейте, искам да ви помоля за помощ. Имам 6 вълнисти папагала единият от тях тоезт седмият умря наскоро.Същите признаци ги забелязвам сега и на другото папагалче. То седи настръхнало, държи си очечките повече затворени, главата си крие на гръбчето. Прави се, че язе но е много слабо, не може да лети. Изпражненията са бели със светло- зеленикав цвят. Моля някой да ми помогне не искам да загубя и това моля ви
2014-02-05 #31
павлин
аз мисля че трябва да поставиш двата кафеза един до друг и така до като забележиш че почват да контактуват през решетките ще отнеме около една две седмици
2014-01-02 #30
Мерелин
Здравейте преди време си купих мъжки папагал,но стана около два месеца три той е агресивен към женската.Тя има раничка на на клюна незнам какво да правя.
2013-10-04 #29
Xmanomo
здравейте имам вълнист папагал ,но след смърта на половинката си е много раздразнителен преди го галех а сега само се опитва да ме ухапе купих нов папагал но е много агресивен към него и ми се наложи да ги разделя ако някой може да ми помогне с това ще ви бъда много благодарен
2013-05-10 #28
Десислава Ив. Симеонова
Михаела, за възрастта: може би трябва да питаш в магазина, откъдето си закупила папагалчето. Ако имаш възможност, купи още един папагал, ако не живеят заедно - мъжки и женски, нерядко самотното птиче умира Преди години имахме папагалчета, няма да забравя как се целуваха, как ми гризкаха пръстите /нежно и мило/ и как, покриех ли вечер с покривка клетката, те притихваха и заспиваха.
2013-05-09 #27
михаела
купих си вълнист папагал преди 1 месец но знам на колко месеца или години е как да разбера
2013-03-18 #26
jasmina
Как да разберем на колко годинки е?
2012-12-08 #25
Елена
Здравейте!
По-долу бях писала няколко коментара. Става въпрос за моето папагалче което беше аймара. Когато се разлюля земята под нас тя много се изплаши и на слдващият ден постоянно трепереше. За жалост през ноща (след тази със земетресението) тя умря. Или по-точно на 15 май(мисля че бше тогава). Много ни липсва. Докато знаех почти всичко за аймарите изведнъж всичко изчезна и дори да част умря заедно с Тара Толкова добре се грижех за нея и накрая н достигна и една годинка от както си я бяхме взели
Сега след този период от време събрах сили да напиша това тъй като до сега щом чуех името и започвах да плача и то много. Започнех ли да говоря за нея ми секваше и не можех да подължа. Сега също се разчвствах и заплаках. Намерих я пре ноща след като станах да пия вода и исках да и кажа пак лека нощ. И тогава се разпищях с пълно гърло. Беше на моето лгло.Явно през ноща е имало нови трусове и тя е дошла при мен, защото наистина ме обичаше и обичаше да се гушка в мен. Търся си ново такова папагалче и ми се ще да бъд пак жълто аймарче каквото бяше тя. Ако знаете някой който продава такива(но малко на около месец) моля ви кажте ми!!!
2012-10-26 #24
Ели
Не, Ели, в никакъв случай!
2012-10-26 #23
Елеонора
А човката трябва ли да се подрязва???
2012-10-23 #22
Ели
Мими, нормално е женското да лети по-трудно и да се ориентира по-зле от мъжкото. Прочети статията и ще разбереш, че такава е природата им. Не се отказвай да ги пускаш редовно да летят.
2012-10-23 #21
mimi
Наскоро си взех два валнисти папагала,но като ги пусна извън клетката мъжкия лети а на женската и е трудно и неможе да полети хубаво това проблем ли е?
2012-09-10 #20
вики
аз имам вълнисти папагали но едното ми умря мъжкото , те и без това и двете мъжки и затова купих едно сиво женско папагалче, те са много кротки и слатки и си ги цункам
2012-08-22 #19
антоан
незнам какъв папагал да си взема вълнист или корела?
2012-07-01 #18
Ели
Не е за препоръчване да го държиш на терасата, защото ако става течение, ще настине. Бързо се простудяват, все пак родината им е Австралия (топлата и част). По-добре го остави в стаята като го завиеш с тънък чаршаф през нощта. Така ще спиш спокоен докато махнеш чаршафчето на сутринта. Но защо отглеждаш вълнист папагал самичък? Вземи му приятелче. Струва само 12-15 лв.
2012-07-01 #17
виктор
здравейте искам да попитам вълнистото папагалче през нощта къде да ги на терасата или в нас ?
2012-05-06 #16
madlin
не ми пишете за корелата с разтройство тя умря .взех си нова преди 20 дни сега тя стой на главата ми много лесно я дресирах може и да говори моето име и своето.ако имате въпроси към мен за папагал Александър Корела и вълнисти папагали с радост ще ви отговоря.
2012-04-16 #15
madlin
Помощдт. имам папагал Корела която има разстройство сериозно ли е
2012-03-10 #14
madlin
добър ден ще ви питам нещо знетете ли кога е размножителния сезон на вълнистия папагал коя седмица е и кой ден е моля отговоре ми
2012-03-10 #13
madlin
добър ден ще ви питам нещо знетете ли кога е размножителния сезон на вълнистия папагал коя седмица е и кой ден е моля отговоре ми
2012-02-28 #12
Ели
Искам да споделя с вас, домакини на папагалчета, нещо, което наскоро научих. Не палете декоративни свещи в помещението, в което живеят любимците ви! Силно токсични са за тях. Не е желателно да има и цветя в стаята, особено ако са цъфтящи. Заради свещи, горели по Коледа и НГ, сега единият ми питомец срада от тежко дихателно заболяване - орнитоза и въпреки лечението, лекарят не дава надежди за изцеление. Имайте предвид това.
2012-02-28 #11
мадлин
имам три папагала два вълнисти и един александър . кога е размножителния зезон на вълнистия папагал. аз знам за александара . ако имате въпроси за александара пишете ми и за вълнистия папагал ми пишете не знам какво да правя.
2011-10-29 #10
елена
А нашия папагал си има едно плюшено мече и много си го обича. Ако посегнеш към него си го пази и хапе
2011-10-27 #9
Димитър
О за целувки да не говорим
Нашият Чико от сутринта гони жена ми да се целуват
Направо се е вманиачил
Не цапа , не се бойте
сега си сменя перушината и е малко погрознял
имитира свраките от вън . Пищи точно като тях
2011-10-26 #8
елена
Аз имам папагал Аймара и много сме щастливи с нея . Както папагала на Димитър така и нашия на седи в клетка и яде с нас.Естествено че си има клетка, но в нея само спи. Храни се с смески за средни, както с плодове и зеленчучи. Храна излиза само когато яде от смеските и не е вярно че цапа много. Е, разбирасе не е без хич, но е много малко. Дъщеря ти е права.От там пеят.Нашето папагалче трябва да проговори и в момента се учи. А и освен това тя ни целува.
2011-05-14 #7
Димитър
Нашето папгалче си е част от семейството, Лети по цял ден из апартамента , яде с нас на масата почти всичко, но най-вече виси на нечие рамо и обикаля с него. проблем ни е да го опазим да не се хвърли да се къпе в мивката , че още е студено.

Дъщеря ми трърди, че пеело през дупка в гушата някъде под клюна.

Не вярвам.

Някой знае ли от къде излиза звука на пеенето на вълнистите папагали??
2011-01-24 #6
Ели
Ами честито отсега за папагалчетата!
Не бой се от цапането - то е нищо в сравнение с кучета и котки. Да, падат люспи от просото, но то не "цапа", а се измита лесно и бързо. Освен това клетките вече се продават с пластмасови подложки, които събират остатъците от храна. Продава се храна за папагали във всеки зоомагазин и супер/хипер-маркет. Не е скъпа. Има и крекери - те са глезотийки от просо на клечка. Ако отглеждаш коте или куче, неизбежно в дома ти ще мирише на животинче, докато при птичките няма миризма - те са чисти и приятни домашни любимци. Усмихни се и се настрой позитивно и приятелски към новите си любимчета - с тях няма да ти е скучно никога.
2011-01-24 #5
Невена
Здравейте,аз до няколко дни ще си имама папагали.Искам да попитам с ккаво трябва да ги храня? Казват ми,че цапат ужасно много и излиза храна извън клетката вярно ли е ?
2010-11-15 #4
Ели
Мила Миме, твоят Коко е дядо , но не се притеснявай - папагалите живеят дълго и честито ако са здравички. Ти само следи за жизнеността на двете си птички. Относно гнезденето и поколенията има една подробност - папагалите живеят в природата на ята и си избират сами партньори. Така е и в изкуствени условия - когато са много в клетката в зоо-магазина, те сами си подбират партньори и стават двойка . Има малшанс да се харесат и след като вече са купени, тогава им се дава и допълнително калции, правят им се дървени къщички. В повечето случаи обаче не уцелваме интимните предпочитания на птиците и няма начин да ги накараме да си правят пиленца. Нищо де, радвай се на твоите, макар и двечки.
2010-11-12 #3
Мими
Здрасти аз съм Мария на 13 години и за имам вълнисти папагали. Казват се Пипи и Коко като бях втори клас ми ги подариха. Много им се зарадвах и все още им се радвам. Искам да попитам тъй като виждам че моята Пипи има : изцяло черно оченце и леко розово носле прилича на твоята само че има белички бузки но моят Коко има КАФЯВО и ГРУБО носле и очичките му са като на човек(бяло и черно) и отново прилича на твоя Коко. Аз все пак ги имам от почти 6 години искам да разбера ако знаеш на колко години им стават така очичките(на Коко) и кога нослетата стават груби и кафеви. Мисля че вече е дядо а все още е толкова пълен с енергия. В момента съм ги пуснала да летят и са толкова доволни . Та искам да питам дали все пак ще си имат поколение тъй като до сега не са имали?? До колко години живеят и какви са \"признаците\" на остаряване за да знам дали ще мога още дълго да им се радвам като имам в предвид че на коко от скоро човката му е такава но за очичките ... май отдавна.
Предварително благодаря ако може да отговориш на въпросите ми!!!
2010-04-06 #2
Ели
Да, Норка Аз лично съм чувала да говори вълнисто папагалче. Но като разбрах, че трябва да е самичко, за да се научи да говори, се отказах да уча моите. Нека са си двамка, да си чуруликат на собствения език и да си се обичат там.
2010-04-06 #1
Норка
Ех, страхотни папагалчета и хубава статия. Моите бяха с подобни цветове, цели 8г. живяха в нас и ни радваха. Но едва сега разбирам от статията, че може да се научат да говорят. Интересна информация. Нека да хвърчат на воля из цялата къща
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кучетата или котките - кои са по-умни
· „Дете, на обичане кой те научи?”
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
Виж още статии за:   Домашните любимци ·
Сряда
21
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мебелите от ратан
Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки, красиви и вече много години не губят...
Коледни пости - седмица 3
Третата седмица от постите е седмицата на Никулден. Значи според традицията задължително ще има риба...
Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е празник, разпространен в цяла България. Наричан е с различни имена - Сирници, Сирни...
Ръчно изработеното - подарък със сърце
От доста време вече има на пазара ръчно правени красоти. В малки кокетни магазинчета, онлайн, в социалните...
17 септември - Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит...
Как да унищожим петната
Едно малко, но набиващо се на очи петънце може да стане причина завинаги да се разделите с любима дреха....
30 август - св. Александър
Св. Александър е константинополски патриарх, живял по времето на император Константин Велики. Като млад...
7 юли - Света Неделя
Неделя или Кириакия или Неделя-Кириакия е светица и великомъченица, сред най-тачените от българите светци. По...
Парти идея за Хелоуин: Домино "Батман"
Парти домино "Батман" Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
"Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
Коледните светлинки блещукат вече не само из стаите, но и в очите. А щом ги има в очите, значи ги има...
Говорещият хладилник
Технологичните иновации все по-често комбинират смела научна мисъл с екстравагантни форми и разнообразни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook