Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско сирене халуми най-сетне получи европейска регистрация като продукт със „защитено наименование за произход”, съобщи официално правителството в Никозия.

Процесът на одобрение продължи необичайно дълго - Кипър подаде заявление за европейска идентичност на най-важния си традиционен продукт още през 2014 г., което бе публикувано в Официалния вестник на ЕС едва през юли 2015 г. Оттогава европейското досие на сиренето се превърна от икономически в политически въпрос и бе обвързано с решаването на кипърския конфликт.

Европейската регистрация за „халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и кипърските турци, се разпростира върху производителите от двете общности, въпреки продължаващото им разделение.

С нея се гарантира, че сирене под това име може да се прави само на острова, при определени стандарти за неговия състав и технологичен процес.

С получения първи европейски патент за продукт в северните територии на Кипър се разрешава произведеният в тях хелим да се изнася законно за европейския пазар, като за целта миналата седмица бе променен и регламентът за търговия през „Зелената линия” между двете части на острова.

Халуми е вторият по значение износен продукт на Република Кипър, а хелим дава една трета от експорта на непризнатата Севернокипърска турска република.


Халлуми от векове е бил и си остава най-важният и популярен млечен продукт на Кипър. Това сирене влиза в състава на продуктите на така наречената Средиземноморска диета.

През годините, сиренето Халлуми се е произвеждало в селските райони по една и съща традиционна технология и съставки и така са се запазили уникалните органолептични характеристики и високото качество на продукта. Със същото високо качество, сиренето Халлуми се произвежда и днес в технологично напреднали млекопреработвателни предприятия, в които е въведена системата НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points - анализ на опасностите и контрол на критичните точки).

Днес производството на сирене Халлуми се осъществява, не само с използването на мляко от здрави животни, но и чрез строг контрол на производствените процеси от компетентните органи.

Халлуми се произвежда от овче и/ или козе мляко, със или без добавка на краве мляко, като делът на овче и/ или козе мляко може да варира. Различните видове мляко, които са в включени в производство на Халлуми са обозначени на етикета на продукта, в низходящ ред по отношение на пропорциите. Млякото е стандартизирано и пастьоризирано и е подквасено с фермент от стомаха на теле или бактериален ензим. Изцедената извара се притиска и се нарязва на кубчета. След изсушаване, парчета Халлуми се осоляват и смесват с листа от мента (Mentha Viridis) (джоджен). След като сиренето се нагъне във форми и изстине, се поставя в резервоари със саламура за 2 дни при 4-8°С, след това се отстранява от саламурата и се поставя в индивидуални пластмасови вакуумни опаковки.

Халлуми запазва своите ценни качества около 2 месеца при температура под 4°С. Също така, може да бъде замразено и съхранено за 1 година при -14 ° С. На вакуумираните опаковки на сиренето Халлуми винаги може да се намери маркировка и регистрационен номер на ЕС, който гарантира високо качество на продукта, произведен от пастьоризирано мляко и в съответните в хигиенни норми.

Халлуми може да се приготви по различни начини:

Халлуми може да бъде запечено в гореща фурна, на грил или на дървени въглища, докато добие лек златистокафяв цвят и вътрешността на сиренето се омекоти. Това е най-популярният начин на приготвяне.
Халлуми може да бъде леко запържено в масло или олио като предястие. Също така, много e популярно да се нареже на парчета и изпържи с яйца и бекон или да се приготви с яйца на омлет.
Халлуми се нарязва на филийки за сандвичи, а също така се сервира с домати и краставици за сутрешна и следобедна закуска.
Много е освежаващо с резенчета пъпеш, диня, с грозде и смокини.
То се използва за пълнене на равиоли, за различни сладки, за пица и пайове. Халлуми е превъзходен, когато е настърган върху макарони, а също прибавен на малки кубчета в “Трахана” супа.
Халлуми е единственото сирене в света, което е толкова универсално и може да се приготвя по различни начини.
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Лидл с мащабна информационна кампания за намаляване и рециклиране на пластмасата
· Напусна ни великата Татяна Лолова - 10 любими мисли от кралицата на комедията
· Това ли е бъдещето? Gucci пуснаха в продажба виртуални маратонки
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Неделя
9
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво да посетим в Европа през 2017?
Мобилното приложение Vouchercloud публикува много любопитна карта, на която може да се видят най-високо...
Историята на легендарния „Шанел” № 5
Прословутият парфюм "Шанел № 5" е признат за най-знаменитият аромат на XX век. И въпреки, че носи авангардният...
В нюйоркски ресторант главните готвачи са...баби
Ресторантът "Enoteca Maria" в Стейтън айлънд, Ню Йорк е известен с това, че за вкусните ястия се грижат...
Трудностите са най-добрият начин да изпитаме силата на характера си
Трудностите са най-добрият начин да изпитаме силата на характера си....
Ако идваш наесен
Ако идваш наесен - лятото ще отстраня - с усмивка и с досада - както се пъди муха. Ако след година...
Честита Първа пролет!
Повярвали в лудия смях на петлите, в звъна на камбана с нестройно сърце, взривяваме зимната броня на...
Трябва да сме готови да зарежем живота, който сме планирали...
Трябва да сме готови да зарежем живота, който сме планирали, за да имаме живота, който заслужаваме....
Вдъхновение в понеделник: Щастлив ли си?
Винаги избирай Щастието. Успешна седмица!...
Да можеше да погледнем в очите на Левски
Всички сме расли с образа на Левски, Ботев и още много революционери и будители. Делото им, ранната и...
Където не искат да те разберат, няма нужда да се доказваш
Където не искат да те разберат, няма нужда да се доказваш....
10 вдъхновяващи мисли на Мая Анжелоу
"Научила съм, че можеш да разбереш много за човек по начина, по който се справя с три неща: дъждовен...
Плодовете и зеленчуците също носят характер
Така смята Мария Тюрина - илюстраторка с литвански произход, която в момента живее в Лондон. В близост...
Пещери в сърцето на Родопите: Ягодинската пещера
В привидно монолитните скали на Триградското и Буйновското ждрело са се спотаили две от най-интересните...
„Хера. Бг” с награда на публиката
Скъпи читатели, Ето, че конкурсът „БГ сайт’ 2010” отмина. Екипът на „Хера. Бг” си тръгна от церемонията...
"Човекът постоянно търси близост със звездното небе"
Пази боже да разберат, че някой е слаб или че е обърнат в бягство. То тогава кой откъде завърне гледа...
На тази дата: 30 години от падането на Берлинската стена
На 9 ноември отбелязваме 30 години от рухването на Берлинската стена - най-яркия символ на Студената...
13 март: на тази дата е роден Панчо Владигеров
Панчо Владигеров (13 март, 1899 г. - 8 септември, 1978 г.) е представител на така наречено “второ поколение”...
Агушевите конаци – едно пътуване в миналото
Тръгвайки към Западните Родопи винаги ме завладява усещането за един друг свят. Свят, в който минало...
Най-студения град в света
Знаете ли кой е най-студения град в света? Това е Якутск, скъпоценната столица на Република Якутия, Русия....
Народните будители: Софроний Врачански
"Затова ся трудя и аз сеги, денем и нощем, да изпиша няколико книги по нашему болгарскому язику." "Защото...
Коледни пости - Ден 6:
Налага се обяд "на крак". Сблъсъци с изкушенията.
Днешният ден е особено труден ден за мен. Налага се да изляза по разни задачи и обедът ме сварва в центъра...
Чудото на Благодатния огън
Чудесата са именно такива, защото нямат обяснение на разума. Те се случват, за да докажат, че невъзможното...
"Нешънъл Джиографик" излъчи победителите в конкурса за снимка за 2016 г.
"Нешънъл Джиографик" обяви победителите в конкурса си за снимки за 2016 година. Пътешественици от цял...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Рей Бредбъри: "Усмихвайте се, не доставяйте удоволствие на бедите!"
„Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш.” Кой е Рей...
Хелън Келър – "Най-високият резултат на образованието е толерантността."
Най-добрите и красиви неща на света не могат да бъдат видени, нито докоснати… те се усещат в сърцето. ...
Когато някой не се отнася към вас с обич и уважение...
"Когато някой не се отнася към вас с обич и уважение, ще бъде истински дар той да напусне живота ви. ...
Човекът, който искам да бъда днес
Човекът, който искам да бъда днес, е по-добрата версия на самия мен вчера....
Саркастични любовни послания
Сега съм спокойна, че има и друг луд като мен. Заради теб бих ял дори пица. (а иначе имам глутенова...
Не задържай щастието
Не се опитвай да задържиш щастието. Задръж Свободата да не бъдеш нещастен. ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook