Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско сирене халуми най-сетне получи европейска регистрация като продукт със „защитено наименование за произход”, съобщи официално правителството в Никозия.

Процесът на одобрение продължи необичайно дълго - Кипър подаде заявление за европейска идентичност на най-важния си традиционен продукт още през 2014 г., което бе публикувано в Официалния вестник на ЕС едва през юли 2015 г. Оттогава европейското досие на сиренето се превърна от икономически в политически въпрос и бе обвързано с решаването на кипърския конфликт.

Европейската регистрация за „халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и кипърските турци, се разпростира върху производителите от двете общности, въпреки продължаващото им разделение.

С нея се гарантира, че сирене под това име може да се прави само на острова, при определени стандарти за неговия състав и технологичен процес.

С получения първи европейски патент за продукт в северните територии на Кипър се разрешава произведеният в тях хелим да се изнася законно за европейския пазар, като за целта миналата седмица бе променен и регламентът за търговия през „Зелената линия” между двете части на острова.

Халуми е вторият по значение износен продукт на Република Кипър, а хелим дава една трета от експорта на непризнатата Севернокипърска турска република.


Халлуми от векове е бил и си остава най-важният и популярен млечен продукт на Кипър. Това сирене влиза в състава на продуктите на така наречената Средиземноморска диета.

През годините, сиренето Халлуми се е произвеждало в селските райони по една и съща традиционна технология и съставки и така са се запазили уникалните органолептични характеристики и високото качество на продукта. Със същото високо качество, сиренето Халлуми се произвежда и днес в технологично напреднали млекопреработвателни предприятия, в които е въведена системата НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points - анализ на опасностите и контрол на критичните точки).

Днес производството на сирене Халлуми се осъществява, не само с използването на мляко от здрави животни, но и чрез строг контрол на производствените процеси от компетентните органи.

Халлуми се произвежда от овче и/ или козе мляко, със или без добавка на краве мляко, като делът на овче и/ или козе мляко може да варира. Различните видове мляко, които са в включени в производство на Халлуми са обозначени на етикета на продукта, в низходящ ред по отношение на пропорциите. Млякото е стандартизирано и пастьоризирано и е подквасено с фермент от стомаха на теле или бактериален ензим. Изцедената извара се притиска и се нарязва на кубчета. След изсушаване, парчета Халлуми се осоляват и смесват с листа от мента (Mentha Viridis) (джоджен). След като сиренето се нагъне във форми и изстине, се поставя в резервоари със саламура за 2 дни при 4-8°С, след това се отстранява от саламурата и се поставя в индивидуални пластмасови вакуумни опаковки.

Халлуми запазва своите ценни качества около 2 месеца при температура под 4°С. Също така, може да бъде замразено и съхранено за 1 година при -14 ° С. На вакуумираните опаковки на сиренето Халлуми винаги може да се намери маркировка и регистрационен номер на ЕС, който гарантира високо качество на продукта, произведен от пастьоризирано мляко и в съответните в хигиенни норми.

Халлуми може да се приготви по различни начини:

Халлуми може да бъде запечено в гореща фурна, на грил или на дървени въглища, докато добие лек златистокафяв цвят и вътрешността на сиренето се омекоти. Това е най-популярният начин на приготвяне.
Халлуми може да бъде леко запържено в масло или олио като предястие. Също така, много e популярно да се нареже на парчета и изпържи с яйца и бекон или да се приготви с яйца на омлет.
Халлуми се нарязва на филийки за сандвичи, а също така се сервира с домати и краставици за сутрешна и следобедна закуска.
Много е освежаващо с резенчета пъпеш, диня, с грозде и смокини.
То се използва за пълнене на равиоли, за различни сладки, за пица и пайове. Халлуми е превъзходен, когато е настърган върху макарони, а също прибавен на малки кубчета в “Трахана” супа.
Халлуми е единственото сирене в света, което е толкова универсално и може да се приготвя по различни начини.
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Българската бира с най-висока репутация в ЕС
· „Варна Лит” 2021 се завръща с плеяда любими творци
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Четвъртък
5
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зорница Иларионова и Атанас Кръстев - носители на красота сред руините! (видео)
Хендел „Пасакалия“ като символ на възраждането, разкрива красотата, надзъртаща през пукнатините на този...
Очарованието на кристалите
„Имало едно време...”. Не, това не е приказка. Сега обаче, ако имаме нужда от приказка, нека измислим...
Шатобриан: „Докато сърцето съхранява желанията, умът пази мечтите.”
„Младостта е толкова щастлива, защото не знае нищо; старостта е толкова нещастна, защото знае всичко.” „Докато...
Тишината е свещена
„Седим мълчаливо и наблюдаваме света около нас. Отне ни цял живот, за да се научим да правим това. Изглежда...
"Моля ви, кажете ми истината: Има ли дядо Коледа?"
Как писмото на 8-годишната Вирджиния О'Хенлън се превръща в най-препечатваната вестникарска статия до...
Коледни пости - Ден 24:
Банички с праз и гъби. Храненето през студентските години.
Днешният ми разказ се забави много. Неделята е много странен ден. Всички казват, че е ден за отмора....
Телефонът ми звъни... в главата?
Защо получаваме „фалшива тревога”, че телефонът ни звъни ...когато всъщност си лежи безжизнен. Няма...
Хотел от лед - приключение на ръба
Хотел само от лед и сняг, нощувки на -7 градуса, сватбени церемонии на 200 км от Северния полюс? Да,...
Да обичаш въпреки
Това е обичта, която поема дългия път от една страна за да измине хиляди километри до друга . Да...
1 ноември: Ден на народните будители
Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и учи се на своя език. 1 ноември е честван като Ден...
Креативни филтри за чай
Студената есен определено е сезонът когато се присещаме за добрият стар чай. На пакетчета в чаша вряла...
12 февруари - Ден на Дарвин
На 12 февруари 1809 г. е роден Чарлз Дарвин - естествоизпитател и изследовател, един от първите, които...
"Лицето ви на млада жена ми допадаше по-малко от сегашното ви опустошено лице"
Веднъж, бях вече на възраст, в чакалнята на някаква обществена сграда към мен се приближи мъж. Припомни...
Ф. С. Фитцджералд - Избрани мисли и цитати
"Той се усмихна с разбиране — дори с нещо повече от разбиране. Това беше една от онези редки усмивки,...
Светът отбелязва рождението на Махатма Ганди и Деня на ненасилието
Днес е Международния ден на ненасилието. Денят се отбелязва от 2007 година и е свързан с рождената дата...
Марк Тулий Цицерон: "Често човек няма друг враг, освен самия себе си."
"Най-сладките неща в живота са спокойните неща." "Приятелството е единственото нещо на света, в...
140 години тенис в Уимбълдън
Турнирът в Лондон е най-старият тенис турнир в света и втори по дълголетие спортен турнир във Великобритания...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Не смалявай себе си, за да паснеш на места, които вече си надраснал
Не смалявай себе си, за да паснеш на места, които вече си надраснал....
Малката кибритопродавачка
Беше толкова студено, че чак болеше от студ. Валеше сняг и мръкваше. Последната вечер на годината, новогодишната...
"Очовечи света"
"Очовечи света" - така се казва стрийт арт проектът на българина Ваню Кръстев. Неговото изкуство се вглежда...
Майчинските според заплатата за 2 години
Обезщетенията за майчинство ще се изчисляват на база на осигурителния доход за последните 24 месеца....
Йохан Песталоци: "За да промените хората, първо трябва да ги обичате
„Смехът е естествено, но и свещено нещо, обаче само за хора, които не са глупци, не са злодеи и не са...
"...Бъди на себе си във всичко верен"
“Не давай глас на зрелите си мисли, а на незрелите не давай ход. Естествено се дръж, но не простей! В...
Ако има труд - ще има успех
Ще има обстоятелства. Ще има съмнения. Ще има грешки. Но ако има труд - ще има успех....
Неизвестно за известните френски писатели
Познаваме ги чрез написаното от тях и често забравяме, че са били хора от плът и кръв, които са грешали,...
Собствените ни убеждения. Собствените?
Група психолози решават да повторят в днешно време един социален експеримент на прочутия американски...
„Дете, на обичане кой те научи?”
Виновният Валери Петров Нямаше как. Беше истинска хала. Лаеше страшно и прежалих го аз. Взех го...
Христос воскресе, приятели!
Христос воскресе, приятели! Бъдете здрави и пазете любовта помежду си! Честит Великден!...
Асиметрията е нашата най-несъвършена, но истинска красота
Забелязали ли сте, че лявото око е по-високо разположено от дясното? Или може би е обратното? Всъщност,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook