Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско сирене халуми най-сетне получи европейска регистрация като продукт със „защитено наименование за произход”, съобщи официално правителството в Никозия.

Процесът на одобрение продължи необичайно дълго - Кипър подаде заявление за европейска идентичност на най-важния си традиционен продукт още през 2014 г., което бе публикувано в Официалния вестник на ЕС едва през юли 2015 г. Оттогава европейското досие на сиренето се превърна от икономически в политически въпрос и бе обвързано с решаването на кипърския конфликт.

Европейската регистрация за „халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и кипърските турци, се разпростира върху производителите от двете общности, въпреки продължаващото им разделение.

С нея се гарантира, че сирене под това име може да се прави само на острова, при определени стандарти за неговия състав и технологичен процес.

С получения първи европейски патент за продукт в северните територии на Кипър се разрешава произведеният в тях хелим да се изнася законно за европейския пазар, като за целта миналата седмица бе променен и регламентът за търговия през „Зелената линия” между двете части на острова.

Халуми е вторият по значение износен продукт на Република Кипър, а хелим дава една трета от експорта на непризнатата Севернокипърска турска република.


Халлуми от векове е бил и си остава най-важният и популярен млечен продукт на Кипър. Това сирене влиза в състава на продуктите на така наречената Средиземноморска диета.

През годините, сиренето Халлуми се е произвеждало в селските райони по една и съща традиционна технология и съставки и така са се запазили уникалните органолептични характеристики и високото качество на продукта. Със същото високо качество, сиренето Халлуми се произвежда и днес в технологично напреднали млекопреработвателни предприятия, в които е въведена системата НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points - анализ на опасностите и контрол на критичните точки).

Днес производството на сирене Халлуми се осъществява, не само с използването на мляко от здрави животни, но и чрез строг контрол на производствените процеси от компетентните органи.

Халлуми се произвежда от овче и/ или козе мляко, със или без добавка на краве мляко, като делът на овче и/ или козе мляко може да варира. Различните видове мляко, които са в включени в производство на Халлуми са обозначени на етикета на продукта, в низходящ ред по отношение на пропорциите. Млякото е стандартизирано и пастьоризирано и е подквасено с фермент от стомаха на теле или бактериален ензим. Изцедената извара се притиска и се нарязва на кубчета. След изсушаване, парчета Халлуми се осоляват и смесват с листа от мента (Mentha Viridis) (джоджен). След като сиренето се нагъне във форми и изстине, се поставя в резервоари със саламура за 2 дни при 4-8°С, след това се отстранява от саламурата и се поставя в индивидуални пластмасови вакуумни опаковки.

Халлуми запазва своите ценни качества около 2 месеца при температура под 4°С. Също така, може да бъде замразено и съхранено за 1 година при -14 ° С. На вакуумираните опаковки на сиренето Халлуми винаги може да се намери маркировка и регистрационен номер на ЕС, който гарантира високо качество на продукта, произведен от пастьоризирано мляко и в съответните в хигиенни норми.

Халлуми може да се приготви по различни начини:

Халлуми може да бъде запечено в гореща фурна, на грил или на дървени въглища, докато добие лек златистокафяв цвят и вътрешността на сиренето се омекоти. Това е най-популярният начин на приготвяне.
Халлуми може да бъде леко запържено в масло или олио като предястие. Също така, много e популярно да се нареже на парчета и изпържи с яйца и бекон или да се приготви с яйца на омлет.
Халлуми се нарязва на филийки за сандвичи, а също така се сервира с домати и краставици за сутрешна и следобедна закуска.
Много е освежаващо с резенчета пъпеш, диня, с грозде и смокини.
То се използва за пълнене на равиоли, за различни сладки, за пица и пайове. Халлуми е превъзходен, когато е настърган върху макарони, а също прибавен на малки кубчета в “Трахана” супа.
Халлуми е единственото сирене в света, което е толкова универсално и може да се приготвя по различни начини.
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Бира, произведена от рециклирана тоалетна вода, печели все повече почитатели
· Стотици любители на възхитителен джин се потопиха в „Есенция от любовни любопитности“
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Понеделник
8
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лате арт - изкуството да рисуваш върху кафе
Сигурно сте виждали онези красиви рисунки върху кафе, които ви пожелават "Добро утро!" от монитора на...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Намери време да работиш, това е цената на успеха...
Намери време да работиш, това е цената на успеха. Намери време да обмисляш, това е изворът на сила. Намери...
„Красотата е единственото нещо, заради което си струва да се живее.“
„Омъжих се за археолог, защото колкото по-стара ставах, толкова повече той ме оценяваше.“ „Красотата...
Как рисуването лекува душата
Ако си уморен - рисувай цветя. Ако си гневен - рисувай линии. Ако те боли - лепи, моделирай. ...
Ода за блондинките
Вечната тема. Почти като тази за яйцето и кокошката. И макар никой учен все още да не се е произнесъл...
Чиклит романите – защо ги харесваме
Терминът чиклит идва от английското „chick”, което се употребява със значение мацка и съкращението ”lit”...
Светите места в България - Белинташ
Една от красивите местности в България, за която се вярва че е свято място и носи специална енергия е...
Правилото 90/10 - как работи и за какво ни помага
Принципът 90/10 е много популярен и е обект на презентации, дискусии и изследвания от редица специалисти...
Въпреки
Матей Шопкин е роден на 29.09.1938 година в с. Долна Липница, Великотърновска област Въпреки всички...
Днес се разделихме с Гого от Фамилия Тоника!
Днес, 10 януари 2014 г., след дълго и много мъчително боледуване от този свят си отиде Гого от "Фамилия...
2014 г. - годината на Дървения кон
Според легендата, когато Буда напускал Земята, поканил всички зверове и птици да го изпратят. Дошли само...
5 възела, които е полезно да научите
ДА връзваш възел е нещо, което учим в детските си години и е сред тези умения, които ни трябват до края...
В идеалния свят...
В идеалния свят хората са добри и се обичат. В този - има и една бутилка вино...
Честит 8-ми март, момичета! Благодарим ви!
Играта „Искам да ти кажа” възникна спонтанно, но идеята ни бързо намери съмишленици в лицето на ювелирна...
Жените и ориентирането ни в пространството
Губите се в непознати градове, трудно се ориентирате по карта, не можете да намерите колата си в големите...
И замириса на планина - I
Лято = море. Това уравнение е запечатано в главите ни. Щом дойде юни, юли прегрее главите в офиса, а...
Аладжа манастир
В три части ще ви разкажа за Аладжа манастир и Катакомбите - едни от най-интересните забележителности...
Проблемът никога не е в грешния избор
Проблемът никога не е в грешния избор. А в примирението и страха след него. Животът е движение. Дейс...
Желая ти - Виктор Юго
Първо ти желая да обичаш и обичайки, също да бъдеш обичан. И ако не е така – бързо да забравиш и след...
Болните от синдрома на Даун също могат да бъдат щастливи
Послание към една бъдеща майка ще предизвика страховете и въприемането на Синдрома на Даун на всички...
Бумът на семейната фотография
Напоследък сме свидетели на истински бум на детската фотография. Било като подарък за някого или сами...
Ден 4 - Постове и пости: Всеки и всичко бърза. Хора, думи, събития...
Слънце. Кафе. Думи. Врабче. Много са. Сърце. Отляво. Море. Да си на слънчево място, оставил работни...
10 цитата от Юлий Цезар
"При възникването на нови обстоятелства слуховете често изпреварват фактите." "Хората охотно вярват...
Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
Опасна съставка в сладкиши, дъвки, паста за зъби и дори в някои видове хляб е на път да бъде премахната...
Загадката Яна Язова
"И търсим се до днес от векове сами... Но колко яко ме притискаш в тоя мрак! Че чувстваш се мой заслон,...
(Д)еволюцията на банския костюм
Дрехите са едни от белезите, които различават човека от животните. Нашите предци започнали да покриват...
Не позволявай на успеха да замае главата ти, а на неуспеха - да завладее сърцето ти
Не позволявай на успеха да замае главата ти, а на неуспеха - да завладее сърцето ти. ...
"Ами ако успея?!"
Докато другите си казват: "Ами ако се проваля?", аз си казвам: "Ами ако успея?...
Когато аз съм "гласът на разума"
Ако сме в ситуация, в която аз съм "гласът на разума", значи сме попаднали в много кофти ситуация....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook