Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско сирене халуми най-сетне получи европейска регистрация като продукт със „защитено наименование за произход”, съобщи официално правителството в Никозия.

Процесът на одобрение продължи необичайно дълго - Кипър подаде заявление за европейска идентичност на най-важния си традиционен продукт още през 2014 г., което бе публикувано в Официалния вестник на ЕС едва през юли 2015 г. Оттогава европейското досие на сиренето се превърна от икономически в политически въпрос и бе обвързано с решаването на кипърския конфликт.

Европейската регистрация за „халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и кипърските турци, се разпростира върху производителите от двете общности, въпреки продължаващото им разделение.

С нея се гарантира, че сирене под това име може да се прави само на острова, при определени стандарти за неговия състав и технологичен процес.

С получения първи европейски патент за продукт в северните територии на Кипър се разрешава произведеният в тях хелим да се изнася законно за европейския пазар, като за целта миналата седмица бе променен и регламентът за търговия през „Зелената линия” между двете части на острова.

Халуми е вторият по значение износен продукт на Република Кипър, а хелим дава една трета от експорта на непризнатата Севернокипърска турска република.


Халлуми от векове е бил и си остава най-важният и популярен млечен продукт на Кипър. Това сирене влиза в състава на продуктите на така наречената Средиземноморска диета.

През годините, сиренето Халлуми се е произвеждало в селските райони по една и съща традиционна технология и съставки и така са се запазили уникалните органолептични характеристики и високото качество на продукта. Със същото високо качество, сиренето Халлуми се произвежда и днес в технологично напреднали млекопреработвателни предприятия, в които е въведена системата НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points - анализ на опасностите и контрол на критичните точки).

Днес производството на сирене Халлуми се осъществява, не само с използването на мляко от здрави животни, но и чрез строг контрол на производствените процеси от компетентните органи.

Халлуми се произвежда от овче и/ или козе мляко, със или без добавка на краве мляко, като делът на овче и/ или козе мляко може да варира. Различните видове мляко, които са в включени в производство на Халлуми са обозначени на етикета на продукта, в низходящ ред по отношение на пропорциите. Млякото е стандартизирано и пастьоризирано и е подквасено с фермент от стомаха на теле или бактериален ензим. Изцедената извара се притиска и се нарязва на кубчета. След изсушаване, парчета Халлуми се осоляват и смесват с листа от мента (Mentha Viridis) (джоджен). След като сиренето се нагъне във форми и изстине, се поставя в резервоари със саламура за 2 дни при 4-8°С, след това се отстранява от саламурата и се поставя в индивидуални пластмасови вакуумни опаковки.

Халлуми запазва своите ценни качества около 2 месеца при температура под 4°С. Също така, може да бъде замразено и съхранено за 1 година при -14 ° С. На вакуумираните опаковки на сиренето Халлуми винаги може да се намери маркировка и регистрационен номер на ЕС, който гарантира високо качество на продукта, произведен от пастьоризирано мляко и в съответните в хигиенни норми.

Халлуми може да се приготви по различни начини:

Халлуми може да бъде запечено в гореща фурна, на грил или на дървени въглища, докато добие лек златистокафяв цвят и вътрешността на сиренето се омекоти. Това е най-популярният начин на приготвяне.
Халлуми може да бъде леко запържено в масло или олио като предястие. Също така, много e популярно да се нареже на парчета и изпържи с яйца и бекон или да се приготви с яйца на омлет.
Халлуми се нарязва на филийки за сандвичи, а също така се сервира с домати и краставици за сутрешна и следобедна закуска.
Много е освежаващо с резенчета пъпеш, диня, с грозде и смокини.
То се използва за пълнене на равиоли, за различни сладки, за пица и пайове. Халлуми е превъзходен, когато е настърган върху макарони, а също прибавен на малки кубчета в “Трахана” супа.
Халлуми е единственото сирене в света, което е толкова универсално и може да се приготвя по различни начини.
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· 17-годишна е удостоена с престижната Международна детска награда за мир
· Мики Маус стана герой във филм на ужасите
· Пеещи бащи станаха хит в социалните мрежи (видео)
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Четвъртък
12
Юни 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Няма смисъл да поучаваме семейството какво е животът
Няма смисъл да поучаваме семейството какво е животът. Животът ще ни научи какво е семейство....
Труман Капоти: „Провалът е подправката, която дава вкуса на успеха.”
Труман Капоти: За писането: „За мен най-голямото удоволствие от писането не е това за какво е,...
Из историята на Първа пролет
Пролетното равноденствие е свързано с много обичаи и традиции, които и до днес преплитат в себе си езически...
Забавно предложение за брак
Мъжете могат да бъдат много изобретателни, щом пожелаят. Такъв е случая и с Isaak Lamb, който кани приятелката...
Фриволитè
Леглото беше тъй широко, че си го поделихме. Матракът тихичко изохка, но свикна и притихна. Касетофонът...
Приятел е този, който те приема изцяло
Приятел е този, който те приема изцяло, дори след като знае всички подробности за теб....
Великият Стенли Кубрик като фотограф
Преди да стане режисьор и да се занимава изобщо с кино Стенли Кубрик ("Портокал с часовников механизъм",...
Коледни пости - Ден 34:
За смуутито без капка смут. Шоколад за закуска? Но не какъвто и да е!
Тази сутрин се събудих много уморена. Вчера беше коледният концерт на балета на голямата дъщеря. Късно...
Павел баня - извор на здраве с ухание на рози
Ще запомня Павел баня най-напред със слънцето. От сутринта до вечерта градчето е облято от златна слънчева...
Нито жена, нито злато, нито сребро....
Нито жена, нито злато, нито сребро не правят человека благополучен на този свят, а знаеш ли кое? … Свободата....
"Здравословен обяд за ученика" за първия, първи учебен, ден
Това е ден първи от новия проект в помощ на родителите на ученици:" Здравословен обяд за ученика". От...
Циганският Тудуровден
Снимките направих миналата година (2011), по време на кушията за Тодоровден, в Ботаническата градина...
Любопитството уби котката
Идиомът „любопитството уби котката” означава, че нездравото желание да се опознае нещо или някой може...
Умира бавно този...
Умира бавно този, който не пътува, и този, който не чете, и който музика не слуша, и който...
Колко му трябва на човек, за да поминува като човек?
- Колко му тряба на човек, за да поминува като човек? Имане голямо? Няма да го отнесе...Човекът е гост...
Тест: 23% от тестваните риби у нас са с наднормено съдържание на хистамин
В 23% от изследваните риби от търговската мрежа тествани от Активни потребители са открили наднормено...
Том Ханкс и романа му "Създаването на още един голям филмов шедьовър"
Том Ханкс казва, че е написал първия си роман като "освобождаване от безкрайния натиск" на правенето...
Освобождението на България - 3 март
От падането си под османска власт през 1396 година, българите извървяват дълъг път, докато стигнат отново...
През април
Над долини и гори лей се мир и благодат, нежно-меден аромат и бленувани зари. Там, край злачни...
За Торбалан, чудовищата и децата
От официалната страница на Недялко Йорданов във Фейсбук: "Когато внучката ми Тамарка беше малка, баща...
"Ако в края на деня се чувстваш като пребито куче, вероятно цял ден си ръмжал."
"Всеки ден по нас хвърлят камъни. Важното е какво градим с тях? Мостове или стени?" "Хвали пред всички....
Да предизвикаш късмета си
"Роди ме, мамо, с късмет, пa ме хвърли на смет!" – тази поговорка ми изниква в съзнанието всеки път,...
Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
Казват, че няма лошо време, има неподходящо облекло. Ако живеете в градовете, дори и по-незначителният...
"Възраст" - Евтим Евтимов
Старея вече. Времето подсеща да се въздържам повече сега. Завържат ли се спорове горещо, полека да...
17 ноември - Международен ден на студентите
Международният ден на студентите се отбелязва ежегодно на 17 ноември от 1941 г. Датата е избрана през...
Кажете добрите думи!
Кажете добрите думи! Недейте за утре отлага! Може би те са нужни някому днес, веднага. Може би в...
Защо се прозяваме?
Забелязали ли сте кога се прозявате? Дали е само, когато ви се спи? Помислете пак. Все още се водят...
Нели Червенушева - велик преводачески труд от любов към киното
Коя е Нели Червенушева? Името на тази дама е непознато на много хора, но гласът й определено връща в...
Егейска Турция - 6 дни по следите на Античността - III
Ден пети – Памуккале – величественият и неповторим природен феномен с лечителна сила. Памуккале...
Да можеше да погледнем в очите на Левски
Всички сме расли с образа на Левски, Ботев и още много революционери и будители. Делото им, ранната и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook