Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лечение от любов


В миналото народът ни вярвал, че нещастната любов е болест и може да бъде успешно лекувана. За това се използвали т.н. разделни билки - тинтява, вратига, делянка, чернотрън, пелин и тъжец, които се берат и приготвят навръх Еньовден. Само една глътка от лечебната отвара била способна да върне на изоставената мома радостта от живота и да я накара завинаги да забрави неверния си любим.

За съжаление съвременната медицина не е така романтично настроена и за същата диагноза днес няма да получим нито рецепта, нито болничен. Не стига, че се гърчим в агония на наранените си чувства, но на всичкото отгоре трябва да ходим на работа, да си плащаме наема (кредита), да преживяваме някак, дори в момента това да ни изглежда напълно безсмислено.

И така, единственият вариант е да преминем на самолечение, но тук се сблъскваме с първата трудност – правилната диагноза. От какво точно страдаме – това е въпрос, който трудно можем да изясним, защото бушуващите емоции ни пречат обективно да погледнем на собствената си особа. Симптомите са парадоксални – чувстваме болезнена самота, а сами се изолираме и отхвърляме всяка възможност за социален живот. Вглъбяваме се в себе си точно, когато имаме най-голяма нужда от подкрепата на близки и приятели. Защо? Не всеки леко може да разкаже, как е бил прелъстен и изоставен.

Оказва се, страдаме от унижение. Струва ни се, че липсата на любов е свидетелство за нашата непълноценност и това наранява гордостта ни. Тази странна логика най-вероятно е наследство от най-ранното детство. Добрите деца са обичани, а лошите – не, именно така детето се ориентира в сложният свят на възрастните. При такова вътрешно убеждение разривът в отношенията става пагубен за нашата самооценка. Ако си послужим с лексиката не на любовта, а на труда – чувстваме се неконкурентоспособни.

Важното е да разберем, че любовта не е свидетелство за нашите качества и достойнства. И това, че някой не ни обича, съвсем не означава, че сме грозни, глупави или безлични. По всичко личи, че тези заключения ни изглеждат по-малко болезнени от очевидния факт, че не сме в състояние да контролираме чувствата на другите. Истината е, че със загубата на любов се сблъскват всички – домакини и манекенки, продавачки в кварталния магазин и шефовете на световни корпорации.

Ако нещата във връзката тръгнат по нанадолнището, никакви наши достойнства не биха могли да удържат любовта. Това ни плаши и гневи едновременно. Започваме да изпитваме озлобление към този, които не иска да ни обича, и дори кроим планове за отмъщение. В нашите фантазии, любимият, които ни отказва взаимност, страда не по-малко от нас самите. Замислете се с какви епитети удостоявате (дори само мислено) вашия възлюбен, когато се сблъскате с неговата студенина и предателство. Можете ли с чисто сърце да твърдите, че те са проява на любов? Или това преди всичко е гласът на уязвеното ви самолюбие.

Всъщност жаждата за мъст бива различна. Ако вашите планове „да си го върнете” касаят лично ви развитие – да преуспеете в една или друга област, за да покажете на неверника, колко много е сгрешил – това никак, ама никак не е лошо. Не отлагайте подобно отмъщение, а се заемете с него възможно най-скоро. Енергията от наранени чувства, направлявана в подходящата посока, може да твори чудеса. Спомнете си, че по-голямата част великите творби на изкуството са плод на нещастна любов.

Колкото и банално да звучи, нашите страдания приключват тогава, когато наистина го поискаме. Но често другият човек отдавна си е отишъл, а ние продължаваме да държим в мъртва хватка изгубената любов, без да си даваме сметка, че по този начин ние се опитваме да задържим собствените си възвишени преживявания.

Трябва да помислим какво желаем да върнем – наистина ли точно този мъж, който ни е причинил толкова страдания. Той ли е предела на нашите мечти? Или просто искаме реванш. В този момент е добре да си припомним думите на Маркес „Никой не заслужава да лееш сълзи за него, защото този, който го заслужава, никога няма да те разплаче.”
Коментари
2017-04-01 #19
Криси
Аз съм много зле. Помогнете ми , момчето ми ме напусна без причина. Дайте ми съвет какво да правя??? Не издържам вече ..
2013-06-20 #18
lAVANDA
отново изпатих не се чувствам унизена, само имам нужда да ме докосва, да ме докосва... мисълта, че това повече няма да се случи, ме убива
2012-03-26 #17
Енигма
Към Мими Йорданова от Енигма
Мими,благодаря ти,едва сега видях коментара ти на коментара ми. Да,преживях Истинската Любов. Още ме боли, а веече щее станат десет години! Мисля си,че съм имала нечуваното щастие,да уцеля своята Половинка. Всички имаме по няколко Сродни души,но Половинката ни е една-единствена. Май излиза,че...другият, може и да не ни разпознае...Във всеки слуай,не ви ли сее струва,че има някакво странно противоречие-най-силната любов се измерва с най-силното страдание. Това не противоречи ли на същността на Любовта? И,ако двама са се разделили обичайки се,това не оначава ли,че въобще не е имало любов? Изобщо...нещо в тази материя ми се струва грешно като фундамент. Любовта изключва раздялата и страданието. Излиза,че имаме неточност в думата,или чувствата.. Наричаме любов чувства,които не са такива...Въпроси,Въпроси. Мими,ти сигурно също си преживяла Любов,щом си е разбрала...
2011-11-09 #16
Наталия Мариова
Тя и любовта е токсична, понякога
2011-11-02 #15
Iskra
Наталия, че мога-мога, нали съм си стажант вещица, но някой от билките са леко токсични, заради съдържанието на туйон (пелин, вратига). Затова употребата е разрешена само под строго знахарско наблюдение
2011-11-02 #14
Наталия Мариова
Искра, а дали наистина не можеш да намериш отнякъде тая рецепта, билките едва ли ще навредят

Колкото до медицината, след като любовта е призната като заболяване и дори си има код, би трябвало да има и лечение, и болнични. Засега то май включва само психотерапия и антидепресанти Но аз бих заложила на отварата, по-приятно ми звучи някак, и по-здравословно.
2011-07-13 #13
Мима Йорданова
9 коментар на Енигма
Толкова точно написано за загубата на любим човек, не съм чела. Възхитена съм от дълбочината на мислене. Това може да го напише само човек, който е обичал силно и дълбоко. Защото за мен раздялата е продължение на любовта. По раздялата ще познаете колко силна е била любовта.
2011-03-05 #12
neli
страдание от любов? глупости няма такова нещо няма такава "болест"ако ние самите не си наложим да я преболедуваме просто ще страдаме цял живот
2010-11-25 #11
Енигма
Изненадана съм, че някой е разбрал така добре коментара ми. Благодаря,Искра!
А колкото до стихчето, прекрасно е,че още някой е проумял нещата,всъщност,всеки преживял ролята на изоставения в една връзка,го е преживял. За щастие,животът е неспирна смяна на роли , с висша Справедливост. А между другото,самата любов,като състояние наистина е болест. Това съвсем не е метафора, казано си е ачик- ачик. сигурна съм, че някой ден ще се открие и дефинира причинителят й
2010-11-25 #10
Iskra
Много истинско си го казала, Енигма. Наистина любовта между двама души е като живо същество - ражда се, укрепва от грижите, но също така боледува или умира от раните си. Което много ми напомня на един стих на Пърси Шели:

Виха двама гнездо,
но по-слобия там се засели-
в този призрачен дом
на мечти и надежди изтлели.
О,любов!Този бяг,
тази преходност ти си разбрала!
Но по-слабия пак
ти за люлка и гроб си избрала.
2010-11-25 #9
Енигма
Когато си изгубил любим, нищо и никой не може да те утеши. Това е предвкусване на Смъртта. Че това дори си е Смърт! Нещо реално съществувало,защото любовта между двама ражда едно общо поле между тях съставено от преплетените им излъчвания на чувствата и мислите... та това създадено от тях същество,умира. И агонията му измъчва повече онзи,който е изоставен. Той съпреживява агонията и смъртта на създаденото от Любовта същество.
2010-11-25 #8
Венка
Няма нищо по-хубаво от изпепеляваща любов.. за съжаление често всичко си има край,и когато дойде този момент наистина се нуждаем от лечение.Много помагат приятелите,и това да не се предава човек ,а да гледа винаги напред.
2010-09-03 #7
wildprincess
Здравейте на всички!Да си пожелаем щастлива любов и всички хубави неща които я съпътстват!
2010-09-03 #6
Инна Георгиева
Абе някои си и качват
2010-09-03 #5
Iskra
Роси, допълнението ти за мускулната треска обяснява някои неща - като например защо нещастната любов води до загуба на килограми
2010-09-03 #4
Инна Георгиева
"любовта не е свидетелство за нашите качества и достойнства"
според мен обаче е, що се отнася до тази м/у двама и разбира се за добрите качества.
Знам, че звучи грубо, но сякаш практиката показва, че нямаш ли качества и достойнства, любов също няма. Говоря в дългосрочен план.
2010-09-03 #3
Росица
"Оказва се, страдаме от унижение" - кратко, точно и много вярно. И то унижени именно от този, който не иска да ни обича. "....а ние продължаваме да държим в мъртва хватка изгубената любов" - така че накрая освен със самотно сърце се оказваме и с мускулна треска. Искре, все се надявах, че ще извадиш от ръкава рецепта за билкова отвара, която наистина да цери любовна мъка
2010-09-03 #2
Iskra
Благодаря ти, Инна
2010-09-03 #1
Инна Георгиева
Иси, искам да те поздравя за тази статия, чудесна е!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да разговаряме с хора, които не понасяме?
· Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
· Когато някой не се отнася към вас с обич и уважение...
· Мъжете, които си тръгват без обяснение
· Как се променят жените, когато не са обичани?
· От какво се страхуват мъжките уши?
· Страхът от старостта
· Фобиите – тези страшни думички
· От къде идва чувството на несигурност?
· Защо потискането на емоции е лошо за нас?
· Депресията - спиралата на безнадежността
· Фантазиите на жените и мъжете в секса -I
· Фантазиите на жените и мъжете в секса -II
· Защо да си мил може да се окаже по-важно от външния вид
· Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
· Тъгата ни превръща отново в деца...
· Къде се крие истинският смисъл на любовта?
Вторник
16
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коктейл от приятели - II
Приятелката бизнес дама е винаги насреща за съвет по различни юридически и счетоводни проблеми – кога...
Ако кърменето навън ви притеснява
Топло време, чист въздух, дълги продължителни разходки заедно с бебето – това безспорно е едно от удоволствията...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Хората „без емоции“
Човешкият индивид не може да съществува без емоции. Способни сме да изпитваме от много силна обич до...
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Майчини тревоги - I
Връзката между детето и майката е вероятно най- силната от всички възможни човешки взаимоотношения. От...
Светът на анимационните филмчета
Веднъж запленено по фантастичния свят на анимационните филмчета, детето става техният най – верен почитател,...
Вече сме трима - емоционалното равновесие при първото ни дете
Трепетите, очакването и вълненията около приближаващото появяване на третия член на семейството са едни...
Какво се крие зад куртоазията в отношенията ни?
За да запазим добрите си отношения и спокойствието в семейния и приятелски кръг, често правим малки и...
За първите крачки – Прощъпулник
Прощъпулникът е един от любимите празници за всяко семейство с малко дете. Прави се в чест на прохождането...
Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
Едно от най-важните занимания за едно малко бебе е опознаването на света, а това ще стане много лесно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook