Медът – храна на дълголетието

Hera.bg

Катя Ихчиева
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия живот и предпазва от различни заболявания. Великият философ и математик Питагор (около 580-500 г. пр. н. е.) казвал, че е достигнал преклонна възраст благодарение на постоянната употреба на мед. Юлий Цезар запитал сенатора Пол Румелия на празненството по случай 100-годишния му рожден ден какво използва, за да поддържа тялото си младо и силно. Отговорът бил – мед.
Хипократ определил меда като полезно лекарство за отхрачване, укрепване на организма и обеззаразяващо средство. Първите научни данни за меда и медните продукти са открити в записки на Аристотел, живял 385-322 г. пр. н. е.

Изследвания и анкетиране на учени в Русия, България, САЩ, Германия и други страни, показват, че медът повишава имунната система и устойчивостта на организма към болести при постоянно хранещите се с него. Пчелният мед е лечебно средство, профилактично вещество и пълноценна храна. Свойствата му са доста разнообразни. При консумация изхвърля отровите от тялото, натрупаните токсини и бактерии. Спомага за обновяването на клетките и кръвообразуването, като се препоръчва за прием от анемични хора. Помага за често срещани заболявания – на стомашно-чревния тракт, чернодробни и сърдечно-съдови проблеми, нервни разстройства. Мед се използва също така и при заболявания на дихателните пътища от алергично или възпалително естество.

Благодарение на ценните си съставки, получени от цветния прашец медът спомага за растежа, жизнеността и активността на организма. Възстановява увредените клетки, разширява артериите, укрепване капилярите. При работа с компютър храненето с мед позволява на очите да се справят с увеличеното натоварване.
Когато се използва с лечебна цел за някои от изброените заболявания, този пчелен продукт се приема 1 месец в количество от 1 до 2 гр. на всеки килограм човешко тегло на ден. Разпределя се на 3 и повече порции.

Вкусно лекарство, което използвам у дома за повишаване на имунната система, следоперативно и като превенция от настинки, се получава, като смесим половин кг. мед с 1 ч. ч. смлени бадеми, ½ пак. краве масло. Добре се разбърква и към сместа се добавя настърганата кора от 1 лимон и сокът от него.

Ако не сте свикнали да ядете мед, можете постепенно да започнете да го използвате като заместител на захарта. Добавяйте го към чая или кафето си, като е добре да изчакате напитката ви да изстине, тъй като силната топлина намалява полезните съставки на пчелния продукт.
Като всяка друга храна и с меда трябва да се прекалява. Тъй като е сладък, може да доведе до разваляне на зъбите, да повиши захарта в организма или да предизвика прилошаване.
За вътрешно приемане е противопоказен единствено за хора със силна чувствителност към него, като тя не се придобива, а обикновено е унаследена. При проучвания между 27 000 човека само при 0,8% е открита непоносимост към пчелен мед. При алергична реакция след консумация на мед трябва да се повика лекар.
Този дар на природата широко се използва и в козметиката. С мед се мажат всички видове рани – изгаряния, екземи, дерматит. Предпазва от възпаления както вътрешно, така и на открити наранявания. Използва се за маски на лицето и косата, за налагане директно върху кожата на тялото. Употребява се и за инхалации.

Практична употреба

Маска за почистване на кожата – смесваме равно количество брашно, мед и глицерин (по 1 ч. лъж.). С тази маска може да наложим лицето и шията.

Маска за подхранване и избелване на кожата – 100 г. мед смесваме с един изцеден лимон. Сместа се държи в хладилника. И всеки ден мажем лицето, като държим маската 10-20 минути, преди да изплакнем.

Маска за усилване растежа на косата – смесваме 1 ч. лъж. мед, 1 суп. лъж. зехтин, 1 жълтък, 2 суп. лъж. прясно изцеден сок от настърган лук. Нанасяме с масажиращи движения от корените на косата към върховете. Увиваме главата с вестник, отгоре завързваме торба и кърпа. Маската престоява 2 часа, изплакваме, след което намазваме косата с 1 разбит жълтък. Измиваме без шампоан или сапун.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=1572