Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Медът – храна на дълголетието


Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия живот и предпазва от различни заболявания. Великият философ и математик Питагор (около 580-500 г. пр. н. е.) казвал, че е достигнал преклонна възраст благодарение на постоянната употреба на мед. Юлий Цезар запитал сенатора Пол Румелия на празненството по случай 100-годишния му рожден ден какво използва, за да поддържа тялото си младо и силно. Отговорът бил – мед.
Хипократ определил меда като полезно лекарство за отхрачване, укрепване на организма и обеззаразяващо средство. Първите научни данни за меда и медните продукти са открити в записки на Аристотел, живял 385-322 г. пр. н. е.

Изследвания и анкетиране на учени в Русия, България, САЩ, Германия и други страни, показват, че медът повишава имунната система и устойчивостта на организма към болести при постоянно хранещите се с него. Пчелният мед е лечебно средство, профилактично вещество и пълноценна храна. Свойствата му са доста разнообразни. При консумация изхвърля отровите от тялото, натрупаните токсини и бактерии. Спомага за обновяването на клетките и кръвообразуването, като се препоръчва за прием от анемични хора. Помага за често срещани заболявания – на стомашно-чревния тракт, чернодробни и сърдечно-съдови проблеми, нервни разстройства. Мед се използва също така и при заболявания на дихателните пътища от алергично или възпалително естество.

Благодарение на ценните си съставки, получени от цветния прашец медът спомага за растежа, жизнеността и активността на организма. Възстановява увредените клетки, разширява артериите, укрепване капилярите. При работа с компютър храненето с мед позволява на очите да се справят с увеличеното натоварване.
Когато се използва с лечебна цел за някои от изброените заболявания, този пчелен продукт се приема 1 месец в количество от 1 до 2 гр. на всеки килограм човешко тегло на ден. Разпределя се на 3 и повече порции.

Вкусно лекарство, което използвам у дома за повишаване на имунната система, следоперативно и като превенция от настинки, се получава, като смесим половин кг. мед с 1 ч. ч. смлени бадеми, ½ пак. краве масло. Добре се разбърква и към сместа се добавя настърганата кора от 1 лимон и сокът от него.

Ако не сте свикнали да ядете мед, можете постепенно да започнете да го използвате като заместител на захарта. Добавяйте го към чая или кафето си, като е добре да изчакате напитката ви да изстине, тъй като силната топлина намалява полезните съставки на пчелния продукт.
Като всяка друга храна и с меда трябва да се прекалява. Тъй като е сладък, може да доведе до разваляне на зъбите, да повиши захарта в организма или да предизвика прилошаване.
За вътрешно приемане е противопоказен единствено за хора със силна чувствителност към него, като тя не се придобива, а обикновено е унаследена. При проучвания между 27 000 човека само при 0,8% е открита непоносимост към пчелен мед. При алергична реакция след консумация на мед трябва да се повика лекар.
Този дар на природата широко се използва и в козметиката. С мед се мажат всички видове рани – изгаряния, екземи, дерматит. Предпазва от възпаления както вътрешно, така и на открити наранявания. Използва се за маски на лицето и косата, за налагане директно върху кожата на тялото. Употребява се и за инхалации.

Практична употреба

Маска за почистване на кожата – смесваме равно количество брашно, мед и глицерин (по 1 ч. лъж.). С тази маска може да наложим лицето и шията.

Маска за подхранване и избелване на кожата – 100 г. мед смесваме с един изцеден лимон. Сместа се държи в хладилника. И всеки ден мажем лицето, като държим маската 10-20 минути, преди да изплакнем.

Маска за усилване растежа на косата – смесваме 1 ч. лъж. мед, 1 суп. лъж. зехтин, 1 жълтък, 2 суп. лъж. прясно изцеден сок от настърган лук. Нанасяме с масажиращи движения от корените на косата към върховете. Увиваме главата с вестник, отгоре завързваме торба и кърпа. Маската престоява 2 часа, изплакваме, след което намазваме косата с 1 разбит жълтък. Измиваме без шампоан или сапун.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
· Защо захарта потиска имунитета?
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Домашни маски с извара
· Суха коса - правилната грижа
· Подготовката за Нова година - стъпка по стъпка - I
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
Четвъртък
18
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Дамската чанта и предметите в нея са идеалното място за натрупване и размножаване на патогени на опасни...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
Едва ли има майка, която да не преживява съмнения дали и доколко е "добра майка"? Причината за тази вечна...
Бъди!
Иди си купи онези обувки, животът е твърде кратък. Редовно си прави цитонамазка и мамография. Пътувай....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook