Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аспержите - изтънчено удоволствие



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и действат особено благоприятно на нервната система. В Древна Гърция пък били предпочитани като мощен афродизиак. Формата им наподобява фалос, а възрастта им е приблизително 2000 години. През 18 век Луи XIV ги преоткрива и отново ги прави популярни (след възхода им още през древността). Към днешна дата, основните страни, извършващи търговия с този зеленчук са САЩ, Мексико, Перу, Испания и Франция. Високо ценени са в Германия и Скандинавия и Холандия.

Аспержите са многогодишно растение с високи изисквания към почвата и подхранването. Разсаждат се от семе, но дават "свещи" едва на четвъртата година. Крехките стебла се берат през пролетта и достигат максимум за консумация до 15-20 см дължина. У нас са сравнително отскоро и са синоним на гурме изтънченост и стил.

Не случайно ги наричат "благородникът на зеленчуците" и "зеленчукът-деликатес" - цената им зависи от специфичността на отглеждането им, защото те са нежни и капризни.


Белите аспержи са най-скъпите. Те се отглеждат под земята, на което дължат и цвета си. Притежават особено специфичен вкус и обикновено се консервират, зьа да се запази свежестта и нежния цвят. Един от най-големите им производители е Холандия.



Виолетовите са много по-малки по размер, а вкусът им е повече възсладък, отколкото зеленчуков. Те съдържат антоцианини, които, знаем, са особено полезни вещества - силни антиоксиданти, борещи се със застаряването на клетките, хроничната умора и др.

Зелените аспержи имат ясно изразен вкус и аромат. На дължина достигат не повече от 15 см. Техни основни производители са Франция и Италия. Там те са същински деликатес, от който се приготвят много и различни ястия.

Какво съдържа този толкова неизвестен у нас зеленчук? Аспержите са богати на диетични фибри, растителни протеини, манган, мед, натрий, желязо, калий и калций Още на витамините К, C, А, B1, B2, B3 и B6

И след всички тези чудесни съставки, трябва да добавим и незначителното количество калории- в 200 грама те са само около 45. Диетични, вкусни и полезни за здравето - какво повече да желаем?


Имат тонизиращо действие заради съставката триптофан, една от "суровините" за органичен синтез на серотонина


Богати са на антиоксиданти
Заздравяват костите
Понижават нивата на лошия холестерол
Притежават силно диуретично действие- особено полезни за подобряване на бъбречната дейност
Влияят положително върху функцията на черния дроб - предпазват от токсините, складиращи се в него
Имат противовъзпалителни и противогъбични свойства
Твърди се, че дори облекчават тежкия махмурлук


Важно е да споменем, обаче, и техните вреди:

Съдържат аспарагин и пурини - Аспарагинът е аминокиселина, която в по-големи количества дразни лигавицата на стомаха. Пурините пък са съединения, които съдържат азот. Към тях се отнася и пикочната киселина. При натрупването на пурини се натрупват соли на пикочната киселина в тъканите, ставите и съдовете, а това води до заболяването подагра. Сярата в аспержите не е вредна, но при преработката й от бъбреците, се отделят серни съединения и урината излъчва специфична миризма.



За какво да следим, когато избираме аспержи?

Препоръчително е зелената им част да е равна на бялата и да са крехки.
Да са гладки и твърди пръчиците и с не голяма дължина- това, че са по-дълги не означава, че ще похапваме повече, а напротив- ще трябва да отстраним по-голяма част от тях.
Да са нормално, яркозелено или кремаво-бяло оцветени - жълтеникавото оцветяване е признак за стар зеленчук.


Как да ги съхраним?

Хубавото при аспержите е, че можем да ги оставим за седем-осем месеца във фризера, без да нарушим вкусовите им качества. В хладилника, обаче този зеленчук издържа до три дни и то покрит с навлажнен плат.


Как да ги сготвим?

Рецепти ще откриете много и най-различни Най-лесно се приготвят бланширани и в салата в разнообразни комбинации. Това, с което най-добре се съчетават като вкус аспержите за основно ястие, са разтопеното масло, сметановия сос, горчицата, соса винегрет и синьото сирене. леките меса и риба. Особено приятно се получават просто задушени със зехтин. Харесват се в комбинации с морски дарове - особено деликатеси като сьомга, скариди, октоподи. Можете да ги приготвите на супа или с агнешко, а защо не и с домати на скара. Ще ви харесат и ще поискате още. Убедена съм.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
· Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
Сряда
22
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Детето да легне болно на морето – няма родител, който да не изтръпва пред мисълта за подобен „кошмар“....
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Изненадващо: Хората могат да чуват тишината
Учени използваха слухови илюзии, за да разкрият, че хората могат да чуят тишината по същия начин, по...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Топ 6 на ползите от редовното спортуване
Истината е, че ние не тренираме просто защото искаме да изглеждаме добре и да свалим излишните килограми....
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook