Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аспержите - изтънчено удоволствие



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и действат особено благоприятно на нервната система. В Древна Гърция пък били предпочитани като мощен афродизиак. Формата им наподобява фалос, а възрастта им е приблизително 2000 години. През 18 век Луи XIV ги преоткрива и отново ги прави популярни (след възхода им още през древността). Към днешна дата, основните страни, извършващи търговия с този зеленчук са САЩ, Мексико, Перу, Испания и Франция. Високо ценени са в Германия и Скандинавия и Холандия.

Аспержите са многогодишно растение с високи изисквания към почвата и подхранването. Разсаждат се от семе, но дават "свещи" едва на четвъртата година. Крехките стебла се берат през пролетта и достигат максимум за консумация до 15-20 см дължина. У нас са сравнително отскоро и са синоним на гурме изтънченост и стил.

Не случайно ги наричат "благородникът на зеленчуците" и "зеленчукът-деликатес" - цената им зависи от специфичността на отглеждането им, защото те са нежни и капризни.


Белите аспержи са най-скъпите. Те се отглеждат под земята, на което дължат и цвета си. Притежават особено специфичен вкус и обикновено се консервират, зьа да се запази свежестта и нежния цвят. Един от най-големите им производители е Холандия.



Виолетовите са много по-малки по размер, а вкусът им е повече възсладък, отколкото зеленчуков. Те съдържат антоцианини, които, знаем, са особено полезни вещества - силни антиоксиданти, борещи се със застаряването на клетките, хроничната умора и др.

Зелените аспержи имат ясно изразен вкус и аромат. На дължина достигат не повече от 15 см. Техни основни производители са Франция и Италия. Там те са същински деликатес, от който се приготвят много и различни ястия.

Какво съдържа този толкова неизвестен у нас зеленчук? Аспержите са богати на диетични фибри, растителни протеини, манган, мед, натрий, желязо, калий и калций Още на витамините К, C, А, B1, B2, B3 и B6

И след всички тези чудесни съставки, трябва да добавим и незначителното количество калории- в 200 грама те са само около 45. Диетични, вкусни и полезни за здравето - какво повече да желаем?


Имат тонизиращо действие заради съставката триптофан, една от "суровините" за органичен синтез на серотонина


Богати са на антиоксиданти
Заздравяват костите
Понижават нивата на лошия холестерол
Притежават силно диуретично действие- особено полезни за подобряване на бъбречната дейност
Влияят положително върху функцията на черния дроб - предпазват от токсините, складиращи се в него
Имат противовъзпалителни и противогъбични свойства
Твърди се, че дори облекчават тежкия махмурлук


Важно е да споменем, обаче, и техните вреди:

Съдържат аспарагин и пурини - Аспарагинът е аминокиселина, която в по-големи количества дразни лигавицата на стомаха. Пурините пък са съединения, които съдържат азот. Към тях се отнася и пикочната киселина. При натрупването на пурини се натрупват соли на пикочната киселина в тъканите, ставите и съдовете, а това води до заболяването подагра. Сярата в аспержите не е вредна, но при преработката й от бъбреците, се отделят серни съединения и урината излъчва специфична миризма.



За какво да следим, когато избираме аспержи?

Препоръчително е зелената им част да е равна на бялата и да са крехки.
Да са гладки и твърди пръчиците и с не голяма дължина- това, че са по-дълги не означава, че ще похапваме повече, а напротив- ще трябва да отстраним по-голяма част от тях.
Да са нормално, яркозелено или кремаво-бяло оцветени - жълтеникавото оцветяване е признак за стар зеленчук.


Как да ги съхраним?

Хубавото при аспержите е, че можем да ги оставим за седем-осем месеца във фризера, без да нарушим вкусовите им качества. В хладилника, обаче този зеленчук издържа до три дни и то покрит с навлажнен плат.


Как да ги сготвим?

Рецепти ще откриете много и най-различни Най-лесно се приготвят бланширани и в салата в разнообразни комбинации. Това, с което най-добре се съчетават като вкус аспержите за основно ястие, са разтопеното масло, сметановия сос, горчицата, соса винегрет и синьото сирене. леките меса и риба. Особено приятно се получават просто задушени със зехтин. Харесват се в комбинации с морски дарове - особено деликатеси като сьомга, скариди, октоподи. Можете да ги приготвите на супа или с агнешко, а защо не и с домати на скара. Ще ви харесат и ще поискате още. Убедена съм.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
· Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Всъщност се справяте много по-добре с живота
Обземат ли ви мрачни мисли често-често? Може би сте убедени, че в живота хич не ви върви, особено на...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Глогът - още здраве от есента
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Анорексия или просто диета - II
Правилният подход Но как да разберете в опасност ли е вашето дете? И как трябва да реагирате? На първо...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
"Жена ми не работи, тя е домакиня"
Майка и татуист, Райшел Кастълбъри (Ryshell Castleberry) от Флорида написала пост във фейсбук, хипотетичен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook