Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия


и рецептата за него

За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху пастата или пицата. Истината е, че за италианците доматеният сос е далеч по-назад в класацията, щом става въпрос за автентичен вкус. Така популярният вече и при нас сос Песто ала Дженовезе неизменно присъства на традиционната италианска трапеза. Като истински почитатели на италианската кухня, нямаше как да не му обърнем подобаващо внимание.

История на Песто Дженовезе

Песто Дженовезе ( Pesto alla Genovese), както ни подсказва името му, идва от Генуа, област Лигурия, на самия бряг на Средиземноморието. На такова място, известно с търговията и притегателен център на множество далечни култури, се раждат безброй уникални неща. От паметници на културата и архитектурата, през артистични шедьоври до уж прости, но и несравними по своя вкус и автентичност кулинарни рецепти. Една от тях е именно уханната зелена босилкова паста. Никъде няма данни кой и кога за пръв път е направил песто с босилек. Въпреки културните влияния в Генуа, в същината си пестото остава много просто, много характерно, и се е запазило като вкус до днес, заради простите си съставки, които са били достъпни и на най-бедните.

В състава си класическото песто Дженовезе съчетава няколко основни продукта: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки и пармезан. Макар че босилекът е донесен от Азия и Африка в Европа от англичаните, той се е превърнал в символ на средиземноморската, и в частност южноиталианската кухня. За всеобщо учудване, уникалният вкус на пестото се дължи не толкова на съставките, които вече са достъпни по всички краища на света, колкото на пропорциите помежду им и специфичния начин на приготвяне.

Рецепта за оригинално Песто ала Дженовезе:

(подходяща за 4 порции сварена паста)
50 грама пресен босилек
½ чаша студенопресован зехтин
2 скилидки чесън
8 с.л. настъргано сирене пармезан
2 с.л. кедрови ядки
Няколко зрънца едра морска сол


В хаванче се счукват чесъна и солта. Прибавят се малко по малко предварително измитите и подсушени босилкови листа.

С внимателни, въртеливи движения се стриват и босилковите листа. Когато листата пуснат благоуханните си масла, е време да прибавите и кедровите ядки.

След като съставките са добре смачкани в хаванчето, се добавят настърганото сирене пармезан и на тънка струйка - зехтинът.

Приготвянето става на стайна температура, а консумацията е най-добре да стане веднага, за да се избегне окисляването и потъмняването на соса.

Ако случайно остане или направим по-голяма доза, може да го съхраняваме в плътно затворено бурканче в хладилник, но не повече от 2 дни. Другият вариант е замразяването.

Рецептата е различна във всяко едно семейство или ресторант, но пък точно тези малки разлики внасят в дегустирането на соса истинска тръпка. Традициите повеляват пестото да се приготвя в мраморно хаванче и без достъп до никакви метални инструменти. Съставките се счукват в хаванчето със специално чукало от чемшир. От думата pestello (чукало), впрочем, идва и наименованието на соса. Макар че при приготвянето му няма термична обработка, пестото изисква солидна доза търпение. Особено в случаите, в които се спазва традиционния начин на приготвяне на ръка. То естествено не липсвало на италианските домакини от областта Лигурия, които, докато чакали своите мъже да се приберат след дълго плаване, имали достатъчно време да се отдадат на трудоемки кулинарни магии.

Малко по-встрани от традициите стоят всички останали вариации на пестото. А те са наистина много: песто от сушени домати, с различни видове ядки, с каперси и аншоа, с рукола. Вариантите са наистина разнообразни и варират от наситен с аромат на чесън и босилек сос до съвсем олекотени варианти със заквасена сметана или сирене рикота, подходящи за гарниране на риба и зеленчуци. Босилекът в пестото може да бъде заместен с разнообразни зелени билки и подправки: магданоз, мента, кориандър, левурда (див чесън). Ядките също могат да варират от кедрови, както е в класическата рецепта, до по-достъпните - орехи, кашу, шам фъстък и бадеми. Общото помежду им е текстурата, начинът на приготвяне и това, че могат успешно да се съчетаят с различни видове паста, риба, зеленчуци, брускети и дори пица, вместо традиционния доматен сос. Безкрайни са възможностите за вариации не само в съставките, но и в начините на приготвяне и съчетаване с храните, а именно това прави пестото толкова уникално и харесвано.

За здравословните ползи от този продукт можем да се досетим още на пръв поглед, имайки предвид неговите изцяло натурални растителни съставки. Те идеално се вписват в рамките на така известната със здравословните си ползи средиземноморска диета, а босилекът сам по себе си е чудесен източник на витамини А и К и има силни антиоксидантни свойства. Суровите ядки в соса са незаменим източник на полезни мазнини и аминокиселини, а зехтинът е истински балсам за стомашно-чревния тракт.

Каквото и да кажем за полезните свойства на пестото ще е малко. Още по-трудно е да се говори и пише за неговите вкус и аромат. Пестото трябва да се опита, а когато това се случи или оставаш негов привърженик за цял живот, или просто няма да го опиташ втори път. Естествено, аз спадам към първата категория. За мен пестото е истинска феерия от чудни аромати и мой летен фаворит, намазан на тънка филийка домашен хляб с резен сладък летен домат. Здравословните му качества пък са безспорни и ме освобождават от всякакви угризения, независимо от високата му калорийна стойност.

Краят на лятото е моментът, в който не пропускам да набера от градината високите почти половин метър клонки босилек, да се заредя със завидни количества зехтин и чесън и да запретна ръкави, за да приготвя поне няколко дози от любимото ми кулинарно изкушение. И за да бъда максимално искрена – и аз, като повечето съвременни жени, не разполагам с всичкото време на света, затова при приготвяне на пестото често прибягвам до помощта на блендера и кухненския робот. Да, вярно е, че така отнемаме от чара на това да спазим кулинарните традиции на Средиземноморието, но пък удоволствието от това да приготвиш собственоръчно изкушаваща, уханна, домашна босилкова паста е наистина несравнимо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Брускети асорти
· За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Събота
2
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook