Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Аранчини - италиански оризови топки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни видове плънка - сирена, месо, наденички, гъби, сушени домати и какво ли още не. Панират се в галета.

Оризът за аранчините ми е този, който най-често се използва за ризото - сорт арборио. Самият сорт създава кремава и по-лепкава текстура. Няма да я получите с бланширан ориз, дългозърнест и изобщо такива, при които целта е зрънцата да стоят отделно.

Повечето рецепти за аранчини, които ще откриете из интернет пространството, са в стил: свари ориза, оформи го и го напълни с някаква плънка и изпържи. Но! Аз лично съм открила, че за моя вкус най-добрите аранчини стават от останало от предишния ден ризото.

В случая моето беше ризото с гъби. За ризотото:

В зехтин съм задушила глава лук, чесън - 2-3 скилидки, гъбите наситнени, ориз арборио. Към това добавих чаша бяло вино, сол, черен пипер, щипка риган. Когато оризът е готов, не следва да се преварява, добавих краве масло и обилно настърган пармезан.

Та на следващия ден, понеже се бях престарала, беше останало 500 грама от това ризото, което според мен дори само часове по-късно, камо ли цяла нощ, не е особено приятно за претопляне и пряка консумация. Та чудесна идея за останалото ризото е въпросните италиански оризови топки.



Освен готовото ризото са нужни 2 яйца за панирането, бяло брашно, галета, мазнина за пържене. Предвидете повече мазнина, защото аранчините следва да се изпържат в маслена баня, ако не да ги покрие, поне да покрие топката ви наполовина в мазнина, когато я поставите в сгорещеното олио.

По принцип в сърцевината за плънка най-много обичам да слагам кубче моцарела, но нали рецептата е тип "каквото има под ръка" - моята е кубче синьо сирене.

Кубчетата сирене нарязвам предварително. Яйцата разбивам в купичка добре, в една чиния слагам брашно, в друга - галета. Приготвям си и чиния с кухненска хартия, където поставям аранчините след изпържаване за кратко. Не ги държа много време върху хартията, защото хрупкавостта започва да изчезва. Съвсем скоро след попиването на мазнината просто ги слагам в керамична чиния.

В дланта слагам ризото, което е малко по-голямо от топче за тенис на маса. (По-трудно се оформя топчето, когато имаш по-едри гъби в ризотото, но където стърчи някое голямо парче гъба...хоп и в устата)



Притискам добре, докато оформя топче. Пробивам с пръст топчето до сърцевината, където слагам сиренето и затварям и оформям отново в топка. Нея овалвам добре в брашно, като сега е моментът още по-добре да притиснем и оформим сферична форма. Следва да потопим в разбитото яйце - не се мотайте да го държите много вътре, овалваме после в галетата.



Олиото със сигурност следва да е загряло добре, пържим до златисто от всички страни.



Може да ги сервирате с доматен сос с босилек, но аз избирам салата от айсберг, рукола, моркови и репички. Искам малко свежест.

Ако обичате кремава вътрешност с топяща се сърцевина, обвити в много хрупкава коричка - аранчините са вашата бърза импровизирана вечеря.

Ще се радвам да споделиш статията, ако ти допада. Не успявам всеки път да спиша подробно какво съм забъркала, но ако имаш въпроси, попитай в коментар или заповядай и във фейсбук страницата ми Котка в Кухнята - Facebook/kotkavkuhnqta
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб чорба по манастирски
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Магданозени кюфтенца
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Сирни Заговезни
· Заговезни
· Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Баница с праз, гъби и амарант
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
Събота
15
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook