Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от нас майораната е почти непозната подправка. Трудно се сещаме в кухнята за нея, а тя е една от най-добрите подправки, която не само придава страхотен вкус на ястията, а и ни лекува със свойствата, които притежава.

В Древността е била считана за свещено растение. Древните гърци вярвали, че ако на нечий гроб поникне майорана, това е знак, че покойникът се радва на мир и щастие в отвъдния свят. Хипократ е предписвал билката при болести на дихателните пътища и стомаха. В миналото майораната е била добре позната и често използвана в Северна Африка - Тунис, Алжир и Мароко. През Средновековието се е използвала за лечение на епилепсия и женски болести. Към днешна дата е една от любимите подправки в немската кухня. Голяма част от немските колбаси задължително се подправят с нея.

Латинското й наименование е Origanum majorana, наричана е Marjoram и е от семейството на ригана. Тя е тревисто топлолюбиво растение с червени или бели цветове и много характерен силен аромат, леко напомнящ на ригана, но доста по-сладникав и с леки цитрусови нотки. Майораната се отглежда предимно в Средиземноморието и Северна Африка и достига до около 50 см. височина. Като подправка се използват връхните й части.



Майорана като подправка

Може да си я купите най-често в изсушен вид или в малка саксия и да я добавяте към ястия с домати, различни сосове за салати, към паста, пилешко и агнешко
месо, идеална е за субпродукти - дробчета и др
. Може да я прибавите и към различни рибни изкушения. Прясната подправка се пече както е стръкчета в близост до рибата или месото, но не отгоре им. Добре се съчетава с мащерка, чубрица, черен пипер, лук, чесън и дафинов лист. При термична обработка тази подправка губи характерния си аромат, тъй като се изпаряват етеричните й масла. Поради тази причина сухата майорана трябва да добавя в ястието съвсем малко преди то да бъде напълно готово.


Състав на майорана

Съдържа етерични вещества, танини, алкалоиди и феноли. В листата и има около 1% етерично масло. Богати са още на провитамин А и витамин C. В по-малки количества съдържат пектин, калий, калций, натрий, желязо и магнезий. Калориите и са 270 за 100гр.

Лечебни свойства

Майораната има успокоително, антисептично, спазмолитично, съдоразширяващо и пикочогонно действие.

При синузит, спастичен бронхит и упорита кашлица

При проблеми с уринирането

При анемия



За затруднено храносмилане, колики в стомаха и червата, както и при диария- тази билка стимулира секрецията на стомашни сокове и затова може да се консумира заедно с по-мазни храни. При по-тежки случаи, каквито са стомашните язви, доказано е, че отново може да се доверите на майораната. Много стомашни проблеми причиняват значително увреждане на стената на червата, което води и до сериозни възпаления- тази билка спомага за намаляване на възпалението.

При различни видове екземи и рани - компреси с билката влияят много благотворно върху кожата.

Тази подправка се използва и в ароматерапията (поради силния си и характерен аромат), както и като съставка в парфюмерията като средна нотка в парфюма.


Етеричното масло от майорана

Маслото от майорана е същинско чудо, което може да си закупите от всяка билкова аптека и то на не особено висока цена. Това масло със сигурност ще ви бъде от полза, освен при горепосочените болежки, и при:

Тревожност и стрес - има успокояващо действие
Хронична умора, безсъние
Главоболие и мигрена
Болки в мускулите и навяхвания
Майорана се ползва за уравновесяване на желанията, вкл. на либидото, за балансиране при хиперактивност и истерия.

Майораната вероятно е поредната подправка и билка, която ви изненадва с качествата си. Опитайте по малко да подправяте ястията с нея. Скоро специфичният й вкус ще ви спечели и сами ще откриете къде тя разгръща силата си. Преди обаче да посегнете към нея като билка или за ароматерапия, отново ви напомняме - в никакъв случай не се самолекувайте, преди да се консултирате с опитен лекар, който добре познава здравословното ви състояние!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Етеричното масло от мащерка
· Вземи си една гореща вана!
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
· Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
Вторник
5
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Отървете се от лепкавото чувство за вина
Знаете ли кое е едно от най-неприятните чувства, което можем да изпитваме? По-неприятно дори от гнева...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В Европейския съюз вече са одобрени...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Тренировки по време на месечния цикъл?
Мисълта за тренировка по време на месечния цикъл може би изглежда като мисията невъзможна за много...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Пазете се! Медикаменти обещават магическо отслабване след празничните трапези
Идеята за феноменално намаляване на килограмите изглежда най-привлекателна особено след поредица от почивни...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook