 Стевизоидът, който се извлича от растението стевия е подходящ и по- здравословен подсладител за диабетици |
|
Още за подсладителите - II
 Изпрати
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от различни растения. Например ксилитолът (E967)се получава от царевични кочани, сорбитолът (E420) - от костилкови плодове и водорасли, изомалта - от тръстикова захар. Тези три естествени подсладители са захарни алкохоли и имат нисък гликемичен индекс, поради което са подходящи за диабетици. Също така са предпочитани за приготвяне на лекарства, защото са значително по-безопасни от изкуствените, а най-сериозните странични ефекти, които могат да предизвикат, са диария и подуване на корема. Последното важи за сорбитола, който трябва да се приема само в ограничени количества.
Освен сладкия вкус (който е много приятен) захарните алкохоли имат и полезно действие. Например ксилитолът предпазва от кариес и заради това се използва в производството на дъвки и пасти за зъби, а изомалтът е и пробиотик, които поддържа здравословната микрофлора в организма ни.
Въпреки всички тези положителни качества, захарните алкохоли имат един съществен недостатък – те са по-малко сладки от захарта, а калориите им са само наполовина по-малко. Това означава, че, за да постигнем същата сладост, ще трябва да приемем почти същото количество калории.
Има обаче един естествен подсладител, който по диетичност може да си съперничи с изкуствените. Чистият стевизоид Е 960 (извлечен от растението стевия) е около 200-250 пъти по-сладък от захарта и на практика няма калории. Макар че за нас е сравнително нов продукт, стевията вече хилядолетия се използва като подсладител от населението на Бразилия и Парагвай. Интересът на останалата част на света към това сладко растение започва след паниката около канцерогенността на цикламата и захарина. Така, като тяхна алтернатива, през 1970 г. стевията започва да се култивира и в Япония. И до днес този подсладител е най-популярен в Източна Азия, включително Китай, Корея, Тайланд и Малайзия.
В сравнение със захарните алкохоли, стевията няма толкова приятен вкус, защото усещането за сладост е забавено, а понякога е възможно дори да нагарча. Но както останалите естествени подсладители, и тя притежава лечебни ефекти. Стевията се използва за профилактика на диабет, наднормено тегло и хипертония. Има антибактериално и противогъбично действие, а също така подпомага детоксикацията на организма.
Но дори и стевизоида трябва да се употребява в ограничени дози. Все пак не бива да забравяме, че това, което приемаме под формата на таблетки или прах е концентриран екстракт, а предозирането с него може прекалено да понижи кръвната захар и кръвното налягане. |
Коментари
2015-08-08 #5  Надя За диабетици препоръчвам кокосова захар и агаве.Сладки и вкусни са, ще ви харесат!Правописа в статията няма да коментирам....
2015-03-30 #4  канна Благодаря ти, Искра, за изчерпателните статии!
2013-04-26 #3  някой си "Въпреки всички тези положителни качества, захарните алкохоли имат един съществен недостатък – те са по-малко сладки от захарта, а калорийте им са само наполовина по-малко. " - Искра, Искра, пише се калориите. С две букви ,,и". Правиш ли разлика между ед.число и мн.число? Мн.число-калории. т.е. калориите. тцтц
2010-10-28 #2  didatzeni Ах,тази стевия въобще не ми харесва.Ще пробам другите подсладители,посочени в статията.Благодаря за информацията.Щото ендокринолога ми препоръчва само фруктоза,но до 40гр. дневно./не живея в Бг./
2010-06-24 #1  Лидиа Има ли продукти в България, които се правят със тази стевия? някой знае ли?
|
|
Събота 4 Февруари 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
 Хрян – лютиво здраве
Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
  Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
  Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
  Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита
Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
  С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
  Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
 Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
 С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
  Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
 Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
 Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
|