 Стевизоидът, който се извлича от растението стевия е подходящ и по- здравословен подсладител за диабетици |
|
Още за подсладителите - II
 Изпрати
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от различни растения. Например ксилитолът (E967)се получава от царевични кочани, сорбитолът (E420) - от костилкови плодове и водорасли, изомалта - от тръстикова захар. Тези три естествени подсладители са захарни алкохоли и имат нисък гликемичен индекс, поради което са подходящи за диабетици. Също така са предпочитани за приготвяне на лекарства, защото са значително по-безопасни от изкуствените, а най-сериозните странични ефекти, които могат да предизвикат, са диария и подуване на корема. Последното важи за сорбитола, който трябва да се приема само в ограничени количества.
Освен сладкия вкус (който е много приятен) захарните алкохоли имат и полезно действие. Например ксилитолът предпазва от кариес и заради това се използва в производството на дъвки и пасти за зъби, а изомалтът е и пробиотик, които поддържа здравословната микрофлора в организма ни.
Въпреки всички тези положителни качества, захарните алкохоли имат един съществен недостатък – те са по-малко сладки от захарта, а калориите им са само наполовина по-малко. Това означава, че, за да постигнем същата сладост, ще трябва да приемем почти същото количество калории.
Има обаче един естествен подсладител, който по диетичност може да си съперничи с изкуствените. Чистият стевизоид Е 960 (извлечен от растението стевия) е около 200-250 пъти по-сладък от захарта и на практика няма калории. Макар че за нас е сравнително нов продукт, стевията вече хилядолетия се използва като подсладител от населението на Бразилия и Парагвай. Интересът на останалата част на света към това сладко растение започва след паниката около канцерогенността на цикламата и захарина. Така, като тяхна алтернатива, през 1970 г. стевията започва да се култивира и в Япония. И до днес този подсладител е най-популярен в Източна Азия, включително Китай, Корея, Тайланд и Малайзия.
В сравнение със захарните алкохоли, стевията няма толкова приятен вкус, защото усещането за сладост е забавено, а понякога е възможно дори да нагарча. Но както останалите естествени подсладители, и тя притежава лечебни ефекти. Стевията се използва за профилактика на диабет, наднормено тегло и хипертония. Има антибактериално и противогъбично действие, а също така подпомага детоксикацията на организма.
Но дори и стевизоида трябва да се употребява в ограничени дози. Все пак не бива да забравяме, че това, което приемаме под формата на таблетки или прах е концентриран екстракт, а предозирането с него може прекалено да понижи кръвната захар и кръвното налягане. |
Коментари
2015-08-08 #5  Надя За диабетици препоръчвам кокосова захар и агаве.Сладки и вкусни са, ще ви харесат!Правописа в статията няма да коментирам....
2015-03-30 #4  канна Благодаря ти, Искра, за изчерпателните статии!
2013-04-26 #3  някой си "Въпреки всички тези положителни качества, захарните алкохоли имат един съществен недостатък – те са по-малко сладки от захарта, а калорийте им са само наполовина по-малко. " - Искра, Искра, пише се калориите. С две букви ,,и". Правиш ли разлика между ед.число и мн.число? Мн.число-калории. т.е. калориите. тцтц
2010-10-28 #2  didatzeni Ах,тази стевия въобще не ми харесва.Ще пробам другите подсладители,посочени в статията.Благодаря за информацията.Щото ендокринолога ми препоръчва само фруктоза,но до 40гр. дневно./не живея в Бг./
2010-06-24 #1  Лидиа Има ли продукти в България, които се правят със тази стевия? някой знае ли?
|
|
Четвъртък 1 Юни 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
  Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
 Твърде самокритични? Спрете навреме!
"Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“ - Шекспир
Колко често сте допускали стресът...
 Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
  Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
  Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
  Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
 Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
 Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
 Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
  Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
  Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
 Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
|