Стевизоидът, който се извлича от растението стевия е подходящ и по- здравословен подсладител за диабетици |
|
Още за подсладителите - II
Изпрати
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от различни растения. Например ксилитолът (E967)се получава от царевични кочани, сорбитолът (E420) - от костилкови плодове и водорасли, изомалта - от тръстикова захар. Тези три естествени подсладители са захарни алкохоли и имат нисък гликемичен индекс, поради което са подходящи за диабетици. Също така са предпочитани за приготвяне на лекарства, защото са значително по-безопасни от изкуствените, а най-сериозните странични ефекти, които могат да предизвикат, са диария и подуване на корема. Последното важи за сорбитола, който трябва да се приема само в ограничени количества.
Освен сладкия вкус (който е много приятен) захарните алкохоли имат и полезно действие. Например ксилитолът предпазва от кариес и заради това се използва в производството на дъвки и пасти за зъби, а изомалтът е и пробиотик, които поддържа здравословната микрофлора в организма ни.
Въпреки всички тези положителни качества, захарните алкохоли имат един съществен недостатък – те са по-малко сладки от захарта, а калориите им са само наполовина по-малко. Това означава, че, за да постигнем същата сладост, ще трябва да приемем почти същото количество калории.
Има обаче един естествен подсладител, който по диетичност може да си съперничи с изкуствените. Чистият стевизоид Е 960 (извлечен от растението стевия) е около 200-250 пъти по-сладък от захарта и на практика няма калории. Макар че за нас е сравнително нов продукт, стевията вече хилядолетия се използва като подсладител от населението на Бразилия и Парагвай. Интересът на останалата част на света към това сладко растение започва след паниката около канцерогенността на цикламата и захарина. Така, като тяхна алтернатива, през 1970 г. стевията започва да се култивира и в Япония. И до днес този подсладител е най-популярен в Източна Азия, включително Китай, Корея, Тайланд и Малайзия.
В сравнение със захарните алкохоли, стевията няма толкова приятен вкус, защото усещането за сладост е забавено, а понякога е възможно дори да нагарча. Но както останалите естествени подсладители, и тя притежава лечебни ефекти. Стевията се използва за профилактика на диабет, наднормено тегло и хипертония. Има антибактериално и противогъбично действие, а също така подпомага детоксикацията на организма.
Но дори и стевизоида трябва да се употребява в ограничени дози. Все пак не бива да забравяме, че това, което приемаме под формата на таблетки или прах е концентриран екстракт, а предозирането с него може прекалено да понижи кръвната захар и кръвното налягане. |
Коментари
2015-08-08 #5 Надя За диабетици препоръчвам кокосова захар и агаве.Сладки и вкусни са, ще ви харесат!Правописа в статията няма да коментирам....
2015-03-30 #4 канна Благодаря ти, Искра, за изчерпателните статии!
2013-04-26 #3 някой си "Въпреки всички тези положителни качества, захарните алкохоли имат един съществен недостатък – те са по-малко сладки от захарта, а калорийте им са само наполовина по-малко. " - Искра, Искра, пише се калориите. С две букви ,,и". Правиш ли разлика между ед.число и мн.число? Мн.число-калории. т.е. калориите. тцтц
2010-10-28 #2 didatzeni Ах,тази стевия въобще не ми харесва.Ще пробам другите подсладители,посочени в статията.Благодаря за информацията.Щото ендокринолога ми препоръчва само фруктоза,но до 40гр. дневно./не живея в Бг./
2010-06-24 #1 Лидиа Има ли продукти в България, които се правят със тази стевия? някой знае ли?
|
|
Сряда 18 Септември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Лошите сутрешни навици, с които да се разделим
Както започне денят, така ще премине. Рядко се замисляме, че действително - началото на деня ни определя...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
|