Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Учени откриха нов вид бактерии, причиняващи кариеси



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Изследователи от факултета по дентална медицина на университета на Пенсилвания, САЩ, от училището по стоматология Адамс и от училището по глобално обществено здраве на университета на Северна Каролина, САЩ, установиха, че бактериите от вида Selenomonas sputigena имат водеща роля за причиняването на зъбни кариеси, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Досега се смяташе, че бактериите от вида Streptococcus mutans, които оформят зъбна плака и окисляват, са основна причина за зъбните кариеси. В изследването, публикувано в специализираното издание "Нейчър комюникейшънс", авторите доказват, че бактерията S. sputigena, свързвана досега основно с възпаленията на венците, вероятно е основен "съучастник" на S. mutans в разрушаването на зъбите от кариеси.

"Това бе неочаквано откритие, което ни дава нов поглед към развитието на кариеси, очертава потенциални бъдещи цели за профилактика на кариеси и разкрива нови механизми за формиране на бактериален биофилм, които може да са полезни в друг клиничен контекст", каза съавторът на изследването Мишел Ку, преподавател във факултета по дентална медицина в университета на Пенсилвания и съдиректор на Центъра за иновации и прецизна стоматология в университета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
· Избелване на зъбите: митове и истини
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Натурални средства за свеж дъх
· Кокосово олио вместо паста за зъби
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
· Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
· Всичко за глюкагона
Петък
25
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
Не съм единствената жена с криза във връзката, знам. Знам го като се огледам наоколо и видя как повечето...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook