Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Български учени направиха бира без глутен


Проф. д-р Габриела Маринова и доц. Силвия Милева представиха разработката на безглутеновата бира


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова бира, което би могло да влезе в категорията на функционалните напитки. Това са особен вид здравословни напитки, които имат свойствата да повлияват позитивно върху определен аспект на здравето и здравната профилактика.

Прочети още: Здравословни алтернативи за компания на бирата

Разработката беше представена на наскоро проведената VIII Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД). Акцент в конференцията беше именно бирата и иновациите в пивоварните технологии, като безглутеновата бира беше част от по-широката тема за въздействието на умерената консумация на бира върху здравето.

"Пивото е произведено от безглутенови суровини като елда, просо, ориз и други. Ние заменихме част от пшеничения малц, който е основна част от производството на бира, с 24% безглутенови суровини", обясни създателката на иновативната алкохолна напитка проф. Грабриела Маринова, цитирана от Bulgaria ON AIR. Така се покриват критериите на Codex Alimentarius (CODEX STAN 118 – 1979) и изискванията за етикетиране на нискоглутеновите и безглутеновите храни и напитки.


Проф. д-р Габриела Маринова, директор на ИКХТ, и зам.-директорът - доц. Силвия Милева, са водещите автори на два доклада върху изследванията на Института за производство на пиво от безглутенови суровини. Темата за глутеновата непоносимост (цьолиакия) или чувствителност към глутен става все по-популярна в диетиката, нутриологията и науката. Бирата е една от най-популярните напитки и разработването на бира, която не съдържа обичайния глутен, може да облекчи състоянието и генерално да направи живота на засегнатите по-приятен.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Българската бира с най-висока репутация в ЕС
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Алкохолът и кулинарията – брак по любов
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· НАСА откри нова Луна
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Джун Алмейда - историята на жената, която откри коронавируса
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· 25 години от смъртта на Майка Тереза и съветите, които ни завеща
· Лучано Павароти получи посмъртно звезда на холивудската Алея на славата
· Бира, произведена от рециклирана тоалетна вода, печели все повече почитатели
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Понеделник
26
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лунните фази и човешкият организъм
Още от най-дълбока древност хората забелязали влиянието на Луната върху живота на нашата планета. Тя...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Светлината е източник на живот и здраве
Като „социално животно“, всеки от нас е принуден да прекарва повечето време на закрито, без пряк контакт...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook